Dodaj do ulubionych

Jak robicie TATARA?

IP: *.proxy.aol.com 24.11.03, 01:35
Z wołowiny, wiadomo, ale jakiej? Mielecie w domu? Kupujecie gotowy? Klasyczny
przepis domaga się skrobania mięsa b. ostrym nożem i zbierania tych
skrobności. Robota to jedna wściekła, choć zaletą jest, że nie wprowadza się
do tatara żadnych błonek.
A co dodajecie? Żółtko, musztarda, korniszon, cebulka, kapary - jeszcze coś?
Sos Tobasco? Odrobina polskiego alkoholu? Podzielcie się wymyślunkami.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jan Ja mam od niego zaltaczke A IP: *.icpnet.pl 24.11.03, 08:20
      I jestem strasznie chory
      • Gość: Pichciarz Re: Ja mam od niego zaltaczke A IP: *.proxy.aol.com 24.11.03, 08:23
        Żółtaczki nie dostaje się od takiej czy innej potrawy lecz od braku higieny
        przy jej przygotowaniu. Myjcie ręce!
    • Gość: mateusz Re: Jak robicie TATARA? IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.11.03, 08:24
      a,lubicie pączki z czekoladą i marmoladką i z wiurkami kokosowymi
    • Gość: Jan Chcialbys polskiego szmalcu kiełbasy IP: *.icpnet.pl 24.11.03, 09:13
      Sa nie do zdobycia w NY
    • hania55 Re: Jak robicie TATARA? 24.11.03, 09:29
      Wybieram odpowiedni kawałek wołowiny zawsze u tego samego rzeźnika, rzeźnik
      mieli ten kawałek i już. W domu doprawiam żółtkiem, oliwą, kiszonymi ogórkami,
      cebulką, pieprzem, solą i odrobiną musztardy. Czasami dodaję jeszcze marynowane
      grzybki (najchętniej rydze).
      • Gość: kags Re: Jak robicie TATARA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 09:59
        ja kupuje wolowine i sama ja miele w domu, przyprawiam oliwa, zoltkiem,
        pieprzem i sosem sojowym.
        bezposrednio przed nalozeniem na pieczywo mieszam z pokrajona w drobna kostke
        cebulka i sole... a "chlop" lubi jeszcze pokrojone w kosteczke ogorki kiszone.
        a najlepiej lubie tatara na bulce paryskiej vel wroclawskiej :)
        ale mi narobiliscie smaku... ale niestety jeszcze pol roku nie moge spozywac
        tatarka :(((
    • Gość: jacek kiedy jadles polski chleb IP: *.icpnet.pl 24.11.03, 10:37
    • wedrowiec2 Re: Jak robicie TATARA? 24.11.03, 15:55
      Najlepsze mięso na tatar to polędwica wołowa. Do niej dodaję drobno pokrojone:
      cebulę, korniszon, marynowane grzybki, kapary (mało, bo nają zbyt intensywny
      własny smak), jedną małą sardynkę (nie jest to obowiązkowe), żółtko, sól,
      pieprz, maggi (lub sos sojowy) i oliwę z oliwek. Mięso powinno byc siekane a
      nie mielone. Podobno jest smaczniejsze, ale nie próbowałam.
      • Gość: grubababa Re: Jak robicie TATARA? IP: *.honeywell.com 24.11.03, 17:52
        Siekane, mielone, skrobane- nie przesadzajmy. Leniwym polecam pokroic mieso w
        kostki i sru do food processora. Dwadziescia sekund i miazga gotowa. Koneserzy
        niech sie mecza. Smacznego.
    • lilka24 Re: Jak robicie TATARA? 25.11.03, 02:28
      A mnie najbardziej smakuje tatar z własnoręcznie mielonej wołowiny. Dodatki:
      sól, pieprz, majonez, sok z kaparów i woda mineralna.
      Na wierzch kanapki kładę kapary i pokrojoną cebulę szalotkę.
      • brookie Re: Jak robicie TATARA? 25.11.03, 08:26
        Tak mi wczoraj smaka narobiliscie, ze u nas dzisiaj tatar na kolacje. Maz
        kupil piekny kawalek poledwicy, najlepszej jakosci i wciaz nie moge uwierzyc
        ze kosztowala nas tylko $8 za pol kilo. Dodalismy cebulke, ogorek, pieprz, sol
        i zoltko ( skorupka byla sparzona we wrzatku wiec salmonelli nie powinnismy
        dostac).
        Pozdrawiam smakoszy!
        • brookie Re: Jak robicie TATARA? 25.11.03, 08:27
          PS: Mieso zmielilismy w domu.
    • Gość: Pichciarz Re: Jak robicie TATARA? IP: *.proxy.aol.com 27.11.03, 20:17
      Wiadomo, wołowina, ale jak widzę i z tego forum, że sushi staje się popularne
      również w Polsce. Ciekaw jestem jak by smakował "tatar" zrobiony z tuńczyka?
      Także przypomina mi się z dawnych, dawnych lat, że na wycieczce do NRD jadłem
      coś co (jeśli tłumaczono to akuratnie) było tatarem wieprzowym (!?). Może jakiś
      gemanista coś o tym wie?
      • wedrowiec2 Re: Jak robicie TATARA? 27.11.03, 20:21
        Tatar z łososia jadam, ale wieprzowy!? Jestem odważna w eksperymentach
        kulinarnych, ale nie wiem czy zdecydowałabym sie na surową wieprzowinę..
        Pozdrawiam
        • taka_tam Re: Jak robicie TATARA? 28.11.03, 21:30
          tatara z polędwicy wołowej robię tak, jak wędrowiec2, ale bez kaparów i
          sardynek. czasem wkrawam dobre oliwki. koniecznie dodaję marynowanych grzybków.
          natomiast tatar z surowej ryby to też smakowitość nie lada. mój facet łowi,
          więc robimy go ze świeżego dorsza. drobniutko kroimy, dodajemy poszatkowaną
          kolorową paprykę + korniszony + oliwki + dużo sosu z cytryny, sól i pieprz.
          pycha!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka