wielebnna 19.03.09, 14:41 bo ja z zachwytem kiełkuję wiosennie dyniowe są gorzkie, bleee lucerna i soczewica rewelacja:) wysiałam fasolkę mung i sezam - relacja niebawem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lirio Re: kiełkujecie? 19.03.09, 15:45 Wg mnie lucerna jest okropna ;) Kiełkuję i jem wyłącznie słonecznik i rzodkiewkę. Odpowiedz Link Zgłoś
fizia-kulawa Re: kiełkujecie? 19.03.09, 20:00 mam kiełkownicę i nasionka od półtora roku, nierozpakowane w kartonie:D Zastanawiam się, czy takie przeterminowane nasionka to zdrowo będzie jeść? No i w ogóle czy wyrosną? U mnie to tak jak z maszyną do chleba. Pół roku stała nieużywana, ale jak już się za nią zabrałam, to piekarzyłam jak się patrzy. Powymieniam doświadczenia jak się dorwę do tej kiełkownicy Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: kiełkujecie? 19.03.09, 21:07 Kiełkuję, Lirio mnie onegdaj nauczyła i pouczyła (sękju przy okazji). Dla mnie najsmaczniejsza alfa-alfa (lucerna) i rzodkiewka. Sezamu nie próbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia666 Re: kiełkujecie? 19.03.09, 22:47 ja też mam kiełkownicę po początkowym okresie fascynacji odstawiłam w kat na pół roku z ulubionych:czarna rzepa, rzodkiewka i rzodkiew, rzeżucha też jest fajna Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Re: kiełkujecie? 20.03.09, 08:31 moim zdaniem nic nie pobije smaku kiełków słonecznika :) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: kiełkujecie? 20.03.09, 20:20 fakt, słonecznikowe są boskie. kiełkuję rzeżuchę, a innych kiełków nie umiem, czy tylko w kiełkownicy?? albo w słoiku i 234-0742-424312 razy dziennie płukać? nie ma jakieś mniej upierdliwej metody na kiełczenie?? Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: kiełkujecie? 21.03.09, 09:20 W słoiku płuczę 2-3 razy dziennie. Jak nie stoją na słońcu to nie wysychają i nie śmierdzą. Odpowiedz Link Zgłoś
psychogirl Re: kiełkujecie? 20.03.09, 22:41 Ja kiełkuję z moimi maluchami w przedszkolu - patrzymy jaki to cud, że z nasionek całe roślinki wyrastają. Dziś nawet próbowaliśmy i smakowało im ;o) Ja najbardziej lubię rzodkiewkę of course, teraz też ją kiełkujemy, a także czerwoną kapustę - nie jadłam nigdy i jestem bardzo ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
wielebnna Re: kiełkujecie? 23.03.09, 11:42 sezam gorzkawy nieco rzeżucha lepsza tradycyjnie jedzona fasolka mung super - słodziutka i wykwitna Odpowiedz Link Zgłoś
marienka1 Re: kiełkujecie? 25.03.09, 09:48 A jak kiełkujecie słonecznik? Nasionka z łuskami ? I co potem z tymi łuskami? trzeba je wydłubywac? Mnie najbardziej smakuje rzodkiewka ,a dzieciom rzeżucha Odpowiedz Link Zgłoś
donerkasia Re: kiełkujecie? 07.04.09, 07:11 jasne :) wypróbowałam juz niemal wszystko, co kiełkuje i jednogłośnie zosttaję przy słoneczniku i rzodkiewce :) inne mi nie smakują. Odpowiedz Link Zgłoś
jana111 Re: kiełkujecie? 08.04.09, 00:03 Co wy tak z tym słonecznikiem? Słonecznik śmierdzi... Na pewno go przeterminowałam, jakoś za długo siedział niezauważony na dole kiełkownicy a potem śmierdział okrutnie. Jak szybko jest gotowy? Ja po wyeksperymentowaniu chyba wszystkiego z pobliskiego sklepiku zostałam przy rzodkiewce i rzeżusze. Fasolki nie mieli, może jeszcze spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: kiełkujecie? 19.04.09, 18:53 Zachęcona wątkiem kupiłam dziś w Almie paczkę kiełków na obiad (rodzinka wyjechała i jem co chce :D ) www.e-food.com.pl/index.php?z=1&m=&id=7040 Surowe-takie sobie. Ale jak wrzuciłam na patelnie, przyprawiłam ziołami-łojaciepierdole, ale dobre :D Nauczcie mnie kiełkować, coooo ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: kiełkujecie? 20.04.09, 19:06 kiełkuję aktualnie słonecznika w słoiku i nawet mi to wychodzi... wsypać nasiona do dużego słoika i płukać dwa-trzy razy dziennie, nie zakrywać... i już. Odpowiedz Link Zgłoś
wielebnna Re: kiełkujecie? 23.04.09, 21:41 Alanta - ja mam kiełkownicę - płuczę 2 razy dziennie i jest ok jak wykiełkują to przekładam do lodówki Odpowiedz Link Zgłoś
wielebnna Re: kiełkujecie? 23.04.09, 21:39 burak - rewelacja soczewica niezgorsza Odpowiedz Link Zgłoś