Dodaj do ulubionych

surówka z buraczków

29.03.09, 17:13
nigdy nie byłam dobra jeśli chodzi o zimowe surówki. Lubię jeść, za robieniem nie przepadam. Kiedy wszystko jest zielone i świeże to wiadomo, micha dużo zieleniny, pomidorów, papryki do tego winegret, jogurt lub śmietana.
Ale zimą nie mam pomysłu, czasu i ochoty. Dlatego przeważnie kupuję surówki w warzywniaku. Najczęściej z kapusty włoskiej i mieszam ją pół na pół z kapustą kiszoną - wtedy jest super i z buraczków.
I o tę właśnie mi chodzi. Składa się z gotowanych startych na grubej tarce buraków, niewielkiej ilości cebuli prawie niewyczuwalnej w smaku, cytryny. Nawet jeśli jest w niej olej, bo nie wierzę w kupnej surówce w oliwę to bardzo niewiele.
Jest pyszna, delikatna, soczysta. Macie jakieś swoje patenty na buraczkową surówkę. Bo moja ambicja kulinarna cierpi.
I wcale nie chodzi mi o oszczędność bo kilo tej ambrozji kosztuje 6.50, a proces gotowania buraków trwa wieki, nie mówiąc o ich zdolności do farbowania wszystkiego.
Obserwuj wątek
    • lirio Re: surówka z buraczków 29.03.09, 21:34
      Z gotowanych buraczków można zrobić milion "surówek":
      - buraczki, ogórek kiszony/konserwowy, cebula
      - buraczki, cebula
      - buraczki, jabłko, biała część pora (można pora potraktować wrzątkiem, żeby nie
      był ostry)
      - buraczki, jabłko, cebula
      - buraczki, jabłko, chrzan
      - buraczki, jabłko, cebula, musztarda francuska
      - buraczki, czosnek
      do każdej wersji: sól, pieprz, olej, sok z cytryny (może być odrobina cukru.
      Polecam czasami zamianę soku z cytryny na ocet balsamiczny. Używam cebuli
      "najdroższej" z zieleniaka białej (u mnie to się nazywa czosnkowa) lub czerwonej.
      Możesz sprawdzić czy smakują Ci wyżej wymienione opcje z sosem majonezowym
      (czosnkowym) - mnie nie bardzo.
      U mnie w domu rodzinnym się je buraczki wyłącznie na ciepło - buraczki starte na
      tarce (lepiej na grubej), zasmażka z masła i mąki, odrobina chrzanu, sól, pieprz
      - uwielbiam ;)

      Możesz też zrobić ogórki kiszone pokrojone na półplastry z odrobiną cebuli (lub
      czosnku), z marchewką surową startą na grubej tarce oraz z oliwą i pieprzem.
      • ewajer Re: surówka z buraczków 30.03.09, 07:59
        u mnie w domu. dokładnie jak u Ciebie jadało się buraczki wyłącznie na ciepło. Też uwielbiam.
        Nie lubię do warzyw sosów majonezowych, są dla mnie za tłuste.
        Muszę spróbować Twoich propozycji.
        • cafe_tee Re: surówka z buraczków 30.03.09, 21:00
          >a proces gotowania buraków trwa wieki, nie mówiąc o ich zdolności do
          >farbowania wszystkiego.

          Gdzie Ty buraki kupujesz?
          Ja wybieram małe buraczki, solę wodę i gotują się około 20-30 minut.W tym czasie
          robię co innego - albo prasuję mężowi koszulę, albo byczę się patrząc w TV.
          Potem zalewasz zimną wodą i obierasz w rękawiczkach gumowych. Nic mi się jeszcze
          nie ufarbowało!
          mam tyle buraków ile sobie życzę - a to co mi zostanie, wkładam w słoik i
          pasteryzuję.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka