ktys1 03.12.03, 13:45 Ja używam z pestek winogron.Podobnoredukuje nadmiar złego cholesterolu.Nie wydziela nieprzyjemnych zapachów. polecam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: smalec Na smalcu IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 14:02 Smelec najlepszy jest do smażenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Na smalcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 14:08 oliwa z oliwek i maslo - razem Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Na jakich olejach smażycie ? 03.12.03, 14:34 Oliwa z oliwek albo olej z pestek winogron M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: Na jakich olejach smażycie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 08:10 Na oliwie a ostatnio miałam plantę - smaży się świetnie ale czy zdrowe? Gdybym mogła smażyłabym wyłącznie na smalcu ale mąż patrzy mi na ręce! Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Na jakich olejach smażycie ? 03.12.03, 15:53 Na oliwie z oliwek albo na masle. Jajecznica na dobrym masle, mniam. Albo omlet. A mieso na oliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Na jakich olejach smażycie ? IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 03.12.03, 20:17 A ja ostatnio słyszałam w telewizji, że nie powinno sie smazyć na oleju z pestek winogron. Podobno pod wpływem wysokiej temperatury wydzielają się z niego jakieś szkodliwe substancje. Ja smażę, na oliwie z oliwek. Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Na jakich olejach smażycie ? 03.12.03, 20:34 Eeee tam, bzdury jakies :) Ale mnie sie za to wydaje, ze rzeczywiscie duzo lepszy jest do salatek. Chociaz bron boze nie do salaty :) Do salaty musi byc oliwa z oliwek, najlepsza, toskanska, extra vergin:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Na jakich olejach smażycie ? IP: *.proxy.aol.com 03.12.03, 20:48 oliwa najwyższej jakości, "virgin"; sklarowane masło "ghee"; okazyjnie smalec z bekonu. Odpowiedz Link Zgłoś
sabba na oliwie 04.12.03, 08:28 z pestek lub margarynie. MIeszkam w Niemczech i poniewaz tam oliwa z pestek winogron jest droga jak nie wiem co, kupuje jak mam okazje w PL. MOje znajoma pracuje w firmie ktora zajmuje sie produkcja tej oliwy i podobno sa jedna firma (niemiecka) z licencja na PRAWDZIWY olej z pestek. Ten ich olej jest oczywiscie bardzo drogi, wytwarzany w specjalnych warunkach i "jedeny prawdziwy". Ma intensywniejszy aromat i kolor niz ten ktory kupuje w PL, wiec mam teraz dylemat czy ten "polski" jest tak naprawde faltycznie wartosciowy... Odpowiedz Link Zgłoś
dharmata JESTESCIE NAPRAWDE ŚMIESZNI 04.12.03, 09:21 Ponieważ co myślicie żę co, zdrowo się odżywiacie smażąc na oliwie. Jesli tak to jestescie kretynami, chyba że produkty do smażenia macie od rodziny ze wsi, to tak. Spójżcie na wszystkie produkty które kupujecie w sklepie chemia, chemia, chemia. Od produktów nieprzetworzonyc, zwierzaki faszerwane chemią po produkty koncowe, wszystko utrwalane chemią. Ale widać chyba wam mózg wyżarło i dla mnie możecie smażyć nawet na olejku kokosowym. Ale ten świat schodzi na debili zm. Odpowiedz Link Zgłoś
sabba Re: JESTESCIE NAPRAWDE ŚMIESZNI 04.12.03, 09:25 > dla mnie możecie smażyć nawet na olejku kokosowym. Zly dzien dzis? NIe obawiaj sie, my nie smazymy dla Ciebie:) Ale dziekuje ze tak milo starasz sie nam kretynom rozszerzyc horyzont, widac zalezy ci na naszym zdrowie. MIlego dnia:) Odpowiedz Link Zgłoś
dharmata Re: JESTESCIE NAPRAWDE ŚMIESZNI 04.12.03, 09:35 JA tylko chce was ostrzec przed skutkami tego świata, wciska się wam w reklamie coś jest bardzo zdrowe i odrazu kupujecie. Nie mówie że oliwa z oliwek czy olejek kokosowy nie nadaje się. Nadają się ale tylko do sałatek, a do pieczenia i smażenia najlepszy jest smalec (spytajcie się francuskich kucharzy), i nie kupujcie żadnych rafinowanych oleji, to jeszcze większy szmelc. Więc jesli dbacie o zdrowie mówiąc że używacie takiego oleju, nie zapomnijcie o innych składnikach, ponieważ zaprzeczcie samemu sobie że się zdrowo odżywiacie. Np. strychnina z sałatką pekińską, soja, i olej z pestek winogron. mniam i bardzo zdrowe. Uwaga Nie jedzcie tego to tylko przykład, "zdrowego" odżywiania. Odpowiedz Link Zgłoś
sabba Re: JESTESCIE NAPRAWDE ŚMIESZNI 04.12.03, 09:40 no to trzeby bylo tak od razu a nie od kretynow i debili wyzywac. Dobra rade sie ceni. Ale powiedz mi niby dlaczego kucharzy francuscy maja miec lepsze pojecie o odzywianiu niz ktokolwiek inny. Myslisz ze oni zawsze biora te NAJLEPSZE skladniki? Odpowiedz Link Zgłoś
dharmata Re: JESTESCIE NAPRAWDE ŚMIESZNI 04.12.03, 10:07 Bo mają swoją tradycje kucharską, a my nie bardzo, wzorujemy się najczęściej na najgoreszych przykładach światowych, ale nie koniecznie, mamy też dobrych kucharzy, nie mówie że jesteśmy tacy kiepscy. Ale smalec do smażenia był od tyśięcy lat. A że rzucam się, przeklinam tak, to przepraszam, bo jestem nerwowy, niedość tego siędze w pracy i wszyscy do mnie przychodzą ze swoimi problemami, a jeszcze do tego koleżanka chciała mnie poczęstować zupką chinską na śniadanie (to jest już chamstwo), no ale teraz uspokiłem się, ale drażni mnie to jak ktoś wżera zupku chinską i mówi że "ma zdrowy początek dnia" ughhhhhhhhhh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: JESTESCIE NAPRAWDE ŚMIESZNI IP: 213.25.170.* 04.12.03, 10:20 "A że rzucam się, przeklinam tak, to przepraszam, bo jestem nerwowy, niedość tego siędze w pracy i wszyscy do mnie przychodzą ze swoimi problemami." chyba nick musisz zmienic :) Odpowiedz Link Zgłoś
dharmata Re: JESTESCIE NAPRAWDE ŚMIESZNI 04.12.03, 10:32 Że mam buddyjską ksywke, to nieznaczy że jestem świety, i jestem tylko człowiekiem i swoje reakcje kontroluje, a że lekko poprzeklinam to sie nic niestanie. To jest takzwany wykrzynik inaczej niewywiązała by się dyskusja. A pozatym każdy czowiek ma swój limt emocjonalny, i może coś takiego nastąpić pod wpływem silnego stresu że nie będzie się panować emocjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sabba Re: JESTESCIE NAPRAWDE ŚMIESZNI 04.12.03, 10:22 jesli zrobila ta zupke sama w domu, wg starej chinskiej metody gotowania wg 5ciu elementow to nie masz sie czego obawiac i nie musisz pomawiac ja o chamstwo. Jesli jak podejrzewm jest to zupka instant to odmow ale sie nie denerwuj:))) Szkoda zdrowia:) Odpowiedz Link Zgłoś
dharmata Re: JESTESCIE NAPRAWDE ŚMIESZNI 04.12.03, 10:36 tak dotyczy to zupki instant. A pozatym jak ktos ci wciska pół godziny że śniadani to najważniejszy posiłek dnia, a pozatym jest ciepły zdrowy smaczny, i inne głupoty. A ty odpowiadasz że nie jesteś głodny potem że nie jadasz takich zupek, aż w koncu musisz coś powiedzieć aby "uparty osioł" odczepił się od ciebie. A pozatym robie to z myślą o was, jak mały jasiu z młodu nie dostanie klapsa, to na starość..... Odpowiedz Link Zgłoś
sabba Re: JESTESCIE NAPRAWDE ŚMIESZNI 04.12.03, 10:43 no tak, poslugujac sie drastycznym przypadkiem, moge powieziec ze rodzice katujacy swoje dzieci na smierc robia to tez dla ich dobra, hehe. Widze ze jakies kuchenne pojecie masz, ale o ludziach chyba slabo, rozumiem nerwy i te rzeczy ale myslisz ze milo jak cie od kretynow ktos wyzywa? :) MNie nie wiec tez tego nie robie choc bym czasem leb chciala ukrecic. Dobre rady zawsze mile widziane, ale nikt ich nie bedzie chcial nawet przeczytac od kogos kto bluzga. A co ty jadasz na sniadanie? Tak z ciekawosci? Mam w pracy tez taka kolezanke. Zapyta mi sie przynajmniej 6 razy czy chce jablko, banana, jogurt, zupe. A ja za kazdym razem dziekuje ze nie. Podobno to taki polski upierdliwy sposob pytania sie, bo wiadomo, ze jak odmawiasz tzn ze krygujesz sie wziasc ale tak naprawde to masz wielka ochote:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dharmata Re: JESTESCIE NAPRAWDE ŚMIESZNI 04.12.03, 10:53 Co jem na sniadanie Albo mleko z płatkami albo z musli Albo jakis ryż z konfiturami W ostateczności same muslli Odpowiedz Link Zgłoś
sabba co do konfitur 04.12.03, 10:58 to ten sam dylemat co ze wszytkimi innymi skladnikami. Te sklepowe slodkie i paskudne w wiekszosci. Czy te "bio" faktyzcnei lepsze? Pewnosci nie amsz. A nie kazdy ma dzialke czy mozliwosc wlasnego przerobu.... Odpowiedz Link Zgłoś
dharmata Re: co do konfitur 04.12.03, 11:17 Wiejskie Babcine, mniam tradycyjnie wytwarzane przez babcie od 60 lat, malinowe mniam, wiśniowe mniam, truskawkowe mniam, jak jesteś z Olsztyna to moge ci podrzucić mniam Odpowiedz Link Zgłoś
sabba nie jestem z Olsztyna... 04.12.03, 11:27 niestety, za daleko do mnie do Ciebie:)) Tudziez od babci. U mnie bab juz nie ma, wiec dostaje od babc ewent. rodzicow zanjomych. Ale kto ich wie gdzie te ich drzewa, krzaki rosly? Kolo autostrady moze?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
dharmata ale ostatecznie niema co się martwić 04.12.03, 11:36 Człowiek jest takim stworzeniem że powoli się do wszystkiego dostosowuje, jakby miał jeść pewnie sterylnie czyste jedzenie zmarł by, tak samo jak byśmy kogoś wzieli sprzed 300-400 lat do spróbowania naszej chemii pewnie też by odleciał, nie ma co się martwić może za 100 sto lat nie będzie już żadnej przyrodu tylko syntetycznie wytworzone produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
sabba sama chemia? 04.12.03, 11:41 nie strasz:) A czy wyklonowane pomidory sa odzywczo wartosciowe? Odpowiedz Link Zgłoś
dharmata Re: sama chemia? 04.12.03, 11:54 A ja juz niczym sie nieprzejmuje, serwer mi padł i ide zrobić sobie herbatke. I się już nie wtrącam do tego świata, niech robi sobie każdy co mu się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
sabba Re: sama chemia? 04.12.03, 11:56 co za skoki natsrojowe, nono. MIlego dnia mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: sama chemia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 12:17 no naprawde? Ja myslalam,z e w ogole kazdy chyba moze robic co mu sie podoba przynajmniej w kuchni;-)Pierwsze slysze, ze w oliwie z oliwek jest chemia, no ale niech bedzie i z chemia. Odpowiedz Link Zgłoś
dharmata Re: sama chemia? 04.12.03, 12:38 nie doczytałaś się wszystkiego, w produktach które smażysz jest chemia, ba nawet w oliwkach może być chemia a później w oleju Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: sama chemia? 04.12.03, 13:09 dharmata napisał: > nie doczytałaś się wszystkiego, w produktach które smażysz jest chemia, ba > nawet w oliwkach może być chemia a później w oleju Jeśli nie mieszkasz w Bieszczadach albo pod Kołem Polarnym, to w powietrzu, którym oddychasz też jest chemia. Woda, w której się kąpiesz nafaszerowana jest chlorem. A już kto tam wie, co dosypują do wód mineralnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dharmata do dlaczego wszyscy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 04.12.03, 13:17 mówią że smażenie na oleju np z pestek winogron jest zdrowsz niż np od smalcu który ja uważam za najwłaściwsz środek do smażenia Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: do dlaczego wszyscy 04.12.03, 13:18 Gość portalu: dharmata napisał(a): > mówią że smażenie na oleju np z pestek winogron jest zdrowsz niż np od smalcu > który ja uważam za najwłaściwsz środek do smażenia Ot, zagadka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: do dlaczego wszyscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 13:19 z tym smalcem sie zgadzam akurat - moja babcia cale zycie smazyla na smalcu, choc ja wole maslo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: sama chemia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 13:18 to juz trudno. Chemia jest we wszytkim - z tego wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: JESTESCIE NAPRAWDE ŚMIESZNI IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 04.12.03, 12:27 Skąd przyszło Ci do głowy, że ktokolwiek tutaj życzy sobie być przez Ciebie wychowywany? Myślisz, że nie mamy swoich rodziców, żon, mężów czy choćby przyjaciół, że musimy się zdawać na jakiegoś znerwicowanego, obcego facia z sieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: JESTESCIE NAPRAWDE ŚMIESZNI IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 04.12.03, 12:23 No, rzeczywiście, ta Twoja koleżanka z pracy to chamka do kwadratu. Mnie z kolei wczoraj kolega z pracy chciał poczęstować cukierkami - dałam mu w mordę i jeszcze poprawiłam kopniakiem. Bezczelny gnój! Odpowiedz Link Zgłoś
dharmata jak tak możesz być brutalna 04.12.03, 12:41 Mówisz mi żebym się niewtrącał w czyjesz życia a bijesz biednego chłopca który tylko chciał Cie poczęstować cukierkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: jak tak możesz być brutalna IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 04.12.03, 12:44 Taka właśnie jestem - wstręciucha! Ale i tak Cię lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
sabba rany 04.12.03, 12:58 to ja tez tak bede robic. Jak kawe zaproponuje, to w morde, a jak cistko to co?:)) PO uchu?:)) NIe podoba Ci sie skrecanie watkow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: rany IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 04.12.03, 13:01 Tak właśnie! Porządek musi być! Nie będzie chamidło kawy nam proponować w twarz! ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
sabba a jak nam... 04.12.03, 13:11 zaproponuje w co innego to tez w twarz? Pytam sie bo chce byc przygotowana na wsztko!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: a jak nam... IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 04.12.03, 13:13 No teraz to już nie wiem. Ale na wszelki wypadek też można spróbować! ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: a jak nam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 13:20 za proponowanie zupki chinskiej to trza od razu zabic, mysle.... Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch PAX VOBISCUM !!! 04.12.03, 12:56 Rozumiem, spadło ciśnienie i w dodatku "Polak głodny to zły", ale zamiast wymieniać ciosy - może łyk kawy, coś słodkiego? Lub solidne śniadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: PAX VOBISCUM !!! IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 04.12.03, 13:03 Oj, uważaj! Już tu o kawie była mowa! I o cukierkach! ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Rany Julek, 04.12.03, 13:20 nie bij! nie doczytałem, co czeka nieszczęsnika, który... Na szczęście już czas na śniadanie: ser dor bleu + masło + świeże (nieomal ciepłe) pieczywo. Oczy mi się już śmieją na samą myśl o tym, jakie to dobre (i jakie - na szczęście, szkodliwe dla zdrowia ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
dharmata PROSZE ZAKOŃCZCIE TĄ DYSKUSJE 04.12.03, 13:25 Ja ją zapoczątkowałem mówiąc że niemożna mówić że "smażenie na oleju jest zdrowe jeżeli wszystkie produkty są, przetworzone chemicznie" Oraz że niemożna proponować komuś szajstwa to jest np. chinskiej zupki instant Odpowiedz Link Zgłoś
sabba a co? myslisz... 04.12.03, 13:29 ze jak zapoczatkowales to i zakonczyc mozesz?:)) Ja z tej rozmowy tylko kretynow zapamietalam:))) Nam tu bardzo cieplo i wesolo przy tym prazacym sie tluszczu. Wyluzuj sie, szkoda dia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: PROSZE ZAKOŃCZCIE TĄ DYSKUSJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 13:30 ty to sie zachowujesz jak moja znajoma, z ktora pierwszy i ostani raz bylam w knajpie, taki wstyd przynosi: gosc (kelner) jej zaproponowal na deser truskawki, a ona: nieeeeeee, to ohydneeee, jak moznaaaa proponowac takis szajs spryskany cheeemiaaa, to bleeee...... Wstyd jak beret. Zamiast powiedziec zwyczajnie: nie, dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dharmata i ja ją zakończe 04.12.03, 13:31 koniec, gadania o zdrowym odżywianiu. Można mówić tylko o sposobach, który lepszy który gorszy. Więc tak moim zdaniem Smażenie, pieczenie - smalec krótkie smażenie - masło sałatki - olej 2. Zakaz częstowania i polskiej gościności, jak ktoś czegoś niechce to mu niewściskać i nie zmuszać na siłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: PROSZE ZAKOŃCZCIE TĄ DYSKUSJE IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 04.12.03, 13:37 Cały świat to chemia. Sól: NaCl. Woda: H2O. Wódka: C2H5OH. Nawet Ty masz jakiś wzór chemiczny. A gdybyś wiedział, jakie reakcje w tej chwili zachodzą w twoim retikulum endoplazmatycznym, w każdej jednej komóreczce, to byś się chyba załamał. ;-))) Co do zupek chińskich - taka się zawsze robię głodna od czytania tego forum, że gdyby mi ktoś teraz taką zaproponował to bym się wcale nie obraziła! (Ale potem - tak już tylko proforma - w mordę! ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
dharmata Re: PROSZE ZAKOŃCZCIE TĄ DYSKUSJE 04.12.03, 13:39 > Co do zupek chińskich - taka się zawsze robię głodna od czytania tego forum, że > > gdyby mi ktoś teraz taką zaproponował to bym się wcale nie obraziła! > (Ale potem - tak już tylko proforma - w mordę! ;-))) Dostać od ciebie w mordę to czysta przyjemność, aż robie się głodny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: PROSZE ZAKOŃCZCIE TĄ DYSKUSJE IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 04.12.03, 13:50 Słodki komplemenciarz z Ciebie! ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
dharmata Re: PROSZE ZAKOŃCZCIE TĄ DYSKUSJE 04.12.03, 13:53 Dziękuje. Ale je nie zaproponował bym Ci zupki chinskiej, tylko np. pieczone skrzydełka kurczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: JESTESCIE NAPRAWDE ŚMIESZNI 04.12.03, 10:25 Tak, bardzo śmieszni i bardzo nam (przynajmniej mnie) z tym dobrze. Pewnie z tej oliwy takie dobre humory mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreczek Re: Na jakich olejach smażycie ? 04.12.03, 09:38 a ja smażę na oleju Kujawskim, oliwę z oliwek dodaję tylko do sałatek Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Na jakich olejach smażycie ? 04.12.03, 10:18 Na oleju z pestek winogron. Ale np. cebulkę i ryż do risotto, zanim zaleję je białym winem a później bulionem, na oliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Oleje IP: 217.11.133.* 04.12.03, 11:11 W zasadzie - na tłustych :) Teorie na temat szkodliwości i "zdrowości" zmieniają się co sezon, nie ma sobie czym głowy zawracać. Do surówek i sałat - oliwa. Mięso raczej na smalcu, bo osiąga wyższe temperatury. Jajecznica i omlet na maśle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Oleje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 12:43 dokladnie - to tak jak z karmieniem piersia (troche nie na temat, ale nie do konca) - naszym rodzicom (mam trzydzieche) wmawiano, ze to niezdrowe, teraz jest trend absolutnie odwrotny a generalnie jesli chodzi o jedzenie - wszystko byle z umiarem (i w miare mozliwosci swieze) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Oleje 04.12.03, 13:11 Gość portalu: bruno napisał(a): > W zasadzie - na tłustych :) > Teorie na temat szkodliwości i "zdrowości" zmieniają się co sezon, nie ma sobie > > czym głowy zawracać. > Do surówek i sałat - oliwa. > Mięso raczej na smalcu, bo osiąga wyższe temperatury. Ja mięso co do zasady też na oleju z pestek winogron, ale schabowe czy mielone wyłącznie na smalcu. Na smalcu smażę też faworki. Naleśniki na patelni natartej słoniną. > Jajecznica i omlet na maśle. Jajecznica też na: boczku / kiełbasie / słoninie - do wyboru do koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: Na jakich olejach smażycie ? IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 04.12.03, 12:31 Ja na takim, jaki akurat znajdę w lodówce (zkupy robi kto inny) ;-). Smażę też na maśle (nieklarowanym, uwielbiam tę piankę). Do sałatek daję zwykły olej, bo oliwa z oliwek jakoś mi nie smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś