Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 09:11 Chodzi mi o taki twardawy spód o smaku herbaników który często można spotkać w wz-kach. Pomoże mi ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e._ Re: Jak zrobić taki spód ciasta ? 01.06.09, 10:05 Chętnie bym pomogła, ale nigdy jeszcze nie spotkałam w WZ-ce twardawego spodu typu herbatnik. Może chodzi o spód innego ciastka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Jak zrobić taki spód ciasta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 10:20 Kurcze ostatniojadłam takie ciacho podobne do wz-tki + truskawki i galaretka i tam właśnie był taki spód. Smakowało to jak herbatniki z masłem i było twardawe. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jak zrobić taki spód ciasta ? 01.06.09, 10:39 Podobne do wztki, czyli w ksztalcie kostki. Oprocz tego z wztka nie ma nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Jak zrobić taki spód ciasta ? 01.06.09, 10:39 z truskawkami i z galaretką????? nigdy w życiu tak wuzetka nie wygląda!!!! :) a swoja droga, coś podobnego do wuzetki we Wrocławiu nazywało sie brystolka :) czy ktos jeszce pamięta takie ciach? (bardziej mi smakowało niz wz.Moze dlatego, ze nie było tak mocno "nasączone" a spód mozna , jak Nobullshit zauważyła zrobic z pokruszonych herbatników wymieszanych z masłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Jak zrobić taki spód ciasta ? IP: 77.222.250.* 01.06.09, 10:22 Taki spód robi się właśnie z (drobno pokruszonych albo zgniecionych wałkiem) herbatników i masła. W Galerii Potraw są przykłady ciast na takim spodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Jak zrobić taki spód ciasta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 10:42 dzięki dziewczyny ale czy to się nie rozwali - same herbatniki z masłem? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Jak zrobić taki spód ciasta ? 01.06.09, 10:58 Nie, o ile uzyjesz prawdziwego masla, a nie miksu. Jesli sie boisz, mozesz to podpiec (5 min w 170C), wtedy sie mocniej scali. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jak zrobić taki spód ciasta ? 01.06.09, 11:00 Jesli zrobisz z godnego zaufania przepisu, to sie nie rozwali. Takie spody sa powszechnie robione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa serdeczne dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 11:05 A jak się taki spód fachowa nazywa? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: serdeczne dzięki 01.06.09, 11:12 'spod z herbatnikow' 'spod z kruchych ciasteczek'. Mozesz go robic z dowolnych w zasadzie ciastek. W kuchni anglosaskiej najulubienszym jest taki z ciastek Digestive, ale to moga byc rowniez herbatniki czekoladowe, owsiane, orzechowe - jakiekolwiek. Mozesz do niego dodawac cynamonu, migdalow, czekolady, wiorkow kokosowych. Odpowiedz Link Zgłoś
hottee Re: serdeczne dzięki 01.06.09, 12:58 Czy ktoś może podać łopatologiczny przepis na ten spod? Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: serdeczne dzięki 01.06.09, 15:26 1 3/4 szklanki maki 2 lyzki cukru pudru, lub mniej 1/2 kostki zimnego masła Wsypać do miksera, zmieszać dokładnie, ma być sypkie. Wysypać na blachę i powciskać w nią palcami dość mocno. Podpiec z 10 minut. To jest właśnie taki herbatnikowa spód do mokrych ciast - z owocami, galaretką. Odpowiedz Link Zgłoś
houhou Re: serdeczne dzięki 01.06.09, 16:24 To jest raczej przepis na kruche ciasto, przynajmniej ja się w nim herbatnika nie doszukałam:) Spód herbatnikowy: 150 g ciastek digestive (moga być czekoladowe) 75 g masła, roztopionego Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem, wylepić dno formy. Koniec:) --------------- "Bo Czesio śpiewa sobie w środku. W Czesiu." Odpowiedz Link Zgłoś