Gość: gwiazdka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.03, 14:05 Znacie jakies fajne sosiki bo pomidorowy mi sie przejadl.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: Sosy do makaronu 11.12.03, 14:14 Wrzuć w wyszukiwarkę, o sosach to tu były całe strony przepisów... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtow po bolońsku 11.12.03, 14:14 Ja kupuję gotowce :) uwielbiam sos po bolońsku. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa grzybowy - "sam się robi" 11.12.03, 14:56 kroisz drobniutko cebulę, wrzucasz do garnka, łyżkę oliwy, paczkę grzybów mrożonych pół kubeczka gorącej wody + kostka bulionu grzybowego bęc do garnka poddusić do 10 minut dodać gęstej śmietany jeszcze z 5 minut i oblizywać się Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Fajna wyszukiwarka 11.12.03, 15:02 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=8553842&a=8553842 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=8245357&a=8245357 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=7950666&a=7950666 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=6538153&a=6538153 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=6360438&a=6360438 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=4155448&a=4155448 Bardzo szybka i łatwa w obsłudze. Polecam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdka Re: Sosy do makaronu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.03, 15:22 Dziekuje bardzo :) PS. grzybowy odpada bo grzybów nieznosze:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Sosy do makaronu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.03, 15:53 serowy: smietane podgrzac, dodac poruszony ser plesniowy i natke. To samo, ale zamiast sera losos wedzony. Poddusic baklazana i cukinie, zrobic sos (smietana zaciagnac). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Sosy do makaronu - pomidorowy, ale inny IP: *.satkabel.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 11.12.03, 17:58 Puszka pomidorów, obranych, ale całych, np. tanie pelati Dawtony (ok. 2 zł za puszkę). Pomidory z sokiem wlać zpuszki do garnka, do tego posiekana bazylia (może być też suszona, ale świeża lepsza, można hodować na parapecie), do tego puszka ciecierzycy (spomniana Dawtona - ok. 2,20 za puszkę). Pomidory przesiekać, dodać bazylię i ciecierzycę, chwilę zagotować. Dolać odrobinę oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Pyszny, prosty, szybki i treściwy sos do makaronu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Sosy do makaronu - pomidorowy, ale inny IP: *.dialup.tiscali.it 12.12.03, 12:03 One sa w soku wlasnym? Nie wlewac wszystskiego, zostawic troche gdyby sos za bardzo sie zagescil. Uzyc samych pomidorow / jesli sa to te dlugie, bez twardej koncowki /. Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Sosy do makaronu 11.12.03, 19:56 Balo Serowy: Rozcierasz bialy ser (chyba, ze stac Cie na Almette, to cale opakowanko :)), dodajesz do niego stopione maselko (ok.3 lyzek na kostke sera srednia), i lyzke wody/mleka/smietany, stawiasz na malenkim gazie i krecisz przez chwilke.Jak sie zagrzeje, solisz, pieprzysz, zdejmujesz z ognia, dodajesz smietany ile chcesz i duzo zielonej pietruchy. Pyszny wynalazek! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga* Re: Sosy do makaronu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 12:15 Szpinakowy: kilka kulek mrożonego szpinaku rozmrozić ogrzewając, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, 2-3 łyzki gęstej śmietany. Dobrze wymieszać, dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i sos gotowy. Może byc także polecana w którymś watku carbonara. Ostatnio czesto robimy makaron z małżami po prowansalsku - pycha, smak słodko kwaskowaty (małże Abba w słoikach). Odpowiedz Link Zgłoś
karmel-ek Re: Sosy do makaronu 12.12.03, 12:36 Mój ulubiony: na oliwie podsmażyć drobno pokrojony czosnek (ząbek) i cebulkę. Dodać pokrojone pieczarki. Podsmażyć krótko (nie dopuścić, żeby pieczarki puściły sok). Zalać śmietanką 18%. Zredukować. Na koniec dodać tuńczyka w sosie własnym (oczywiście odsączonego) w dużych kawałkach - doskonały jest abba. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i dodać posiekanego szczypiorku albo pietruszki. Najlepszy jest z farfalle, mmm... Odpowiedz Link Zgłoś
flo5 Re: Sosy do makaronu 12.12.03, 13:34 Tunczykowy - pycha: Z tynczyka w oleju wlac olej na patelnie, podsmazyc na nim drobno pokrojona cebulke, dolozyc tunczyka i przecier pomidorowy (nieduzo) z kartonu lub z malej puszeczki plus odrobina wody. Doprawic sola, troszke cukru + ziola (bazylia, tymianek, ew. oregano). I gotowe. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
keltoi Re: Sosy do makaronu 12.12.03, 13:43 Spróbuj głębokiej fantazi pt Sos Różowy. Na oliwę wkrój drobno rzodkiewkę (ja ją jeszcze gdzieniegdzie znajduję ;)), a jak zmięknie i puści sok, dopraw pieprzem białym i solą. A później to już tylko cebulka czosnkowa bardzo drobno i śmietana. Ciudo ! Lekko słodkie, lekko pikantne .. A jakie zawadiackie ! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: NAjprostszy:) 12.12.03, 23:51 za szybko wysłałam:( Miało byc aglio olio peperoncino czyli czosnek oliwa i papryczki chilli na rozgrzana oliwe wrzucić rozdrobniony czosnek (duzo) , dodac pokruszoną papryczke chilli (lub dwie - dla odwazniejszych). Podsmazyc, pilnując, zeby czosnek sie nie zarumienił. Polac makaron (np.spaghetti) M. ps.Sos mozna odcedzic:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdka Re: Sosy do makaronu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 15:15 chiba do konca zycia bede jadla tylko makaronik bo dzieki Wam mam juz TYLEE swietnych przpisów :DD DZIEKUJE i pozdrawiam! gwiazdka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik makaron z wieprzowiną, papryką i makiem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.03, 15:32 no to ja dorzuce cos co dzis przygotowuje - wlasnie czekam na małżonkę moją: <b>makaron z wieprzowiną, papryką i makiem.</b> 0,5 kg szerokich wstążek, ugotować W trakcie gotowania , rozgrzać 20 g masła i 1/2 łyżeczki oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki (6-8 min). Dodać zmiażdzżony ząbek czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki, szczyptę pieprzu cayenne, 0,5 kg chudej wieprzowiny (polędwica lub szynka) w cienkich plasterkach, natkę pietruszki i świeżo zmielony pieprz. Wlać łyzkę porto (lub marsali, lub miodu pitnego), zagotować i szybko mieszać ok. 10 sek. Dodać łyżke koncentrau pomnidorowego, 30 dag kwaśnej śmietany, wymieszać, dodać 15 dag pieczarek w plasterkach. łyżke oleju wymieszać z 2 łyżeczkami maku i dodać do makaronu - dokładnie wymieszać. Na makaron położyć mięso, posypać pietruszką Odpowiedz Link Zgłoś