Gość: blue IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 12.12.03, 10:28 kiedys bylo pamietam jak przez mgle, czy ktos to robil? jak wyszlo?czy kurczaka sie owija tez w folie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lilu Re: kurczak na butelce/puszce? IP: *.miechow.com / 195.136.93.* 12.12.03, 10:42 Słyszałam o takim kuraku, że normalnie osypujesz ulubionymi przyprawami, a potem wkładasz do pieca na "stojąco" niczym Azję Tuchajbejowicza nakładając na butelkę z wodą. Sęk w tym, że mięsko wtedy wilgotne jest. Przepraszam, że nie piszę o swoim doświadczeniu, ale może jeszcze ktoś się wypowie. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: kurczak na butelce/puszce? 12.12.03, 10:56 Tak to własnie wyglada.Butelke stawia sie w brytfannie z odrobina wody zeby tłuszcz miał gdzie kapac i sie nie przypalał.Nie owija sie w folie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: kurczak na butelce/puszce? 12.12.03, 11:33 A może lepiej wstawić do formy na babkę z kominkiem(tylko z takim otwartym)?Bo ta butelka to jaka mogłaby być na przykład?I czy nie pęknie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgosia4 Re: kurczak na butelce/puszce? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 11:38 Butelka najlepiej po piwie - wypraktykowane - nie zdarzyło się, aby pękła. Pieczony w ten sposób kurczak rzeczywiście jest smaczny i mięsko jest wilgotne. Wg przepisu wyjąciowego piecze się go tak długo, ile waży - np. 1,5 kg = 1,5 h. Ja w trakcie pieczenia kontroluję sytuację i sprawdzam czy aby już jest upieczony. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: kurczak na butelce/puszce? 12.12.03, 11:39 Wyobraźcie sobie, jak okropnie musi wyglądać taki Kurak Tuhajbejowicz przez szybkę piekarnika z butelką w odwłoku, przypiekany na wolnym ogniu... Litości! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: kurczak na butelce/puszce? IP: *.net 12.12.03, 16:12 Ja piekłam na słoiku 1/2 l,a na nim jabłko i dopiero kurczak "nasadzony". Odpowiedz Link Zgłoś
limes1 Re: kurczak na butelce/puszce? 12.12.03, 16:21 Też piekłam, z tym, że ugotowałam lekki bulionik z ziółkami i ten bulionik wlałam do słoika, a następnie posadziłam na tym słoiku z bulionem kuraka. Od zewnątrz przyprawy. Kurak przesiąkł zapachem czosnku i cebulki oraz estragonu - dominowały w wywarze. Mniam.... Niektórzy otwierają puszkę piwa i na połowie zawartości puszki pieką ptaszysko. Nie próbowałam, ale podobno smaczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Li Re: kurczak na butelce/puszce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 21:03 Spróbujcie upiec kurczaka na soli. Bardzo smaczny i chrupiący... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: kurczak na butelce/puszce? IP: *.telia.com 12.12.03, 21:45 Do butelki z woda wlalam wina czerwonego pol/na pol smak byl pyszny,,,plecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue Do Li IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 12.12.03, 22:04 jak na soli? jakiej?normalnej, czy tej specjanej tzn gruboziarnistej, czy tzw sea salt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Li Re: Kurczak na soli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 22:47 Do pokrywki od brytfanki lub niskiego naczynia do pieczenia wsypuję sól (może być gruboziarnista albo zwykła), wyrównuję. Na niej kładę kurczaka przygotowanego do pieczenia (umyty, nasolony itd.). Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piękę do miękkości i zrumienienia skórki. :) Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: kurczak na butelce/puszce? 12.12.03, 22:35 Kilkanaście lat temu sprzedawali w sklepach gospodarstwa domowego takie metalowe "stojaczki" do kurczaka "na stojąco". Podstawą była miseczka, do której skapywał tłuszcz i można też było nalać do niej wody czy czegoś innego. pzdr W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milicjant Re: kurczak na butelce/puszce? IP: *.ds.uni.wroc.pl 13.12.03, 00:31 Niestety te druciki nie zapewniaja braku parowania od srodka i miesko obsycha - nawet jak pod nim jest woda. Ale butelka po 0,5 Zywcu jest najlepsza. Ja szpikuje piers czosnkiem miazdzonym. Obled... Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: kurczak na butelce/puszce? 13.12.03, 00:44 Dawno temu zrobiłam parę razy i mi nie obsychało. Raczej obawiałam się, że w trakcie pieczenia ten kurczak będzie pryskał na boki i zaświni cały piekarnik. Nawet zrobiłam scenę w stylu włoskim mojemu mężowi, który bez konsultacji nabył urządzenie. Musiałam odszczekać, bo wcale nie pryskało. A potem zlikwidowałam piekarnik na rzecz mikrofali z grillem, obiegiem itp. Pewnie teoretycznie można by w ten sam sposób z termoobiegiem, ale musiałby być kurczak kurdupel, żeby się zmieścić na stojąco. pzdr W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: kurczak na butelce/puszce? IP: *.proxy.aol.com 13.12.03, 06:33 Albo wiza mikrofala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: kurczak na butelce/puszce? IP: *.proxy.aol.com 13.12.03, 06:35 Miało być "większa". Odpowiedz Link Zgłoś