Dodaj do ulubionych

kurczak na butelce/puszce?

IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 12.12.03, 10:28
kiedys bylo pamietam jak przez mgle, czy ktos to robil? jak wyszlo?czy
kurczaka sie owija tez w folie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Lilu Re: kurczak na butelce/puszce? IP: *.miechow.com / 195.136.93.* 12.12.03, 10:42
      Słyszałam o takim kuraku, że normalnie osypujesz ulubionymi przyprawami, a
      potem wkładasz do pieca na "stojąco" niczym Azję Tuchajbejowicza nakładając na
      butelkę z wodą. Sęk w tym, że mięsko wtedy wilgotne jest. Przepraszam, że nie
      piszę o swoim doświadczeniu, ale może jeszcze ktoś się wypowie.
      • lola211 Re: kurczak na butelce/puszce? 12.12.03, 10:56
        Tak to własnie wyglada.Butelke stawia sie w brytfannie z odrobina wody zeby
        tłuszcz miał gdzie kapac i sie nie przypalał.Nie owija sie w folie.
    • dziuunia Re: kurczak na butelce/puszce? 12.12.03, 11:33
      A może lepiej wstawić do formy na babkę z kominkiem(tylko z takim otwartym)?Bo
      ta butelka to jaka mogłaby być na przykład?I czy nie pęknie?
    • Gość: mgosia4 Re: kurczak na butelce/puszce? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 11:38
      Butelka najlepiej po piwie - wypraktykowane - nie zdarzyło się, aby pękła.
      Pieczony w ten sposób kurczak rzeczywiście jest smaczny i mięsko jest wilgotne.
      Wg przepisu wyjąciowego piecze się go tak długo, ile waży - np. 1,5 kg = 1,5 h.
      Ja w trakcie pieczenia kontroluję sytuację i sprawdzam czy aby już jest
      upieczony.
    • brunosch Re: kurczak na butelce/puszce? 12.12.03, 11:39
      Wyobraźcie sobie, jak okropnie musi wyglądać taki Kurak Tuhajbejowicz przez
      szybkę piekarnika z butelką w odwłoku, przypiekany na wolnym ogniu...
      Litości!
      • Gość: jk Re: kurczak na butelce/puszce? IP: *.net 12.12.03, 16:12
        Ja piekłam na słoiku 1/2 l,a na nim jabłko i dopiero kurczak "nasadzony".
    • limes1 Re: kurczak na butelce/puszce? 12.12.03, 16:21
      Też piekłam, z tym, że ugotowałam lekki bulionik z ziółkami i ten bulionik
      wlałam do słoika, a następnie posadziłam na tym słoiku z bulionem kuraka. Od
      zewnątrz przyprawy. Kurak przesiąkł zapachem czosnku i cebulki oraz estragonu -
      dominowały w wywarze. Mniam.... Niektórzy otwierają puszkę piwa i na połowie
      zawartości puszki pieką ptaszysko. Nie próbowałam, ale podobno smaczne
    • Gość: Li Re: kurczak na butelce/puszce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 21:03
      Spróbujcie upiec kurczaka na soli. Bardzo smaczny i chrupiący...

:)
      • Gość: Tess Re: kurczak na butelce/puszce? IP: *.telia.com 12.12.03, 21:45
        Do butelki z woda wlalam wina czerwonego pol/na pol
        smak byl pyszny,,,plecam
      • Gość: blue Do Li IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 12.12.03, 22:04
        jak na soli?
        jakiej?normalnej, czy tej specjanej tzn gruboziarnistej, czy tzw sea salt?
        • Gość: Li Re: Kurczak na soli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 22:47
          Do pokrywki od brytfanki lub niskiego naczynia do pieczenia wsypuję sól (może
          być gruboziarnista albo zwykła), wyrównuję. Na niej kładę kurczaka
          przygotowanego do pieczenia (umyty, nasolony itd.). Wstawiam do nagrzanego
          piekarnika. Piękę do miękkości i zrumienienia skórki.
          :)
    • wydra10 Re: kurczak na butelce/puszce? 12.12.03, 22:35
      Kilkanaście lat temu sprzedawali w sklepach gospodarstwa domowego takie
      metalowe "stojaczki" do kurczaka "na stojąco". Podstawą była miseczka, do
      której skapywał tłuszcz i można też było nalać do niej wody czy czegoś innego.
      pzdr
      W
      • aankaa Re: kurczak na butelce/puszce? 12.12.03, 22:40
        i jeszcze je sprzedają
        • Gość: Milicjant Re: kurczak na butelce/puszce? IP: *.ds.uni.wroc.pl 13.12.03, 00:31
          Niestety te druciki nie zapewniaja braku parowania od srodka i miesko obsycha -
          nawet jak pod nim jest woda. Ale butelka po 0,5 Zywcu jest najlepsza. Ja
          szpikuje piers czosnkiem miazdzonym. Obled...

• wydra10 Re: kurczak na butelce/puszce? 13.12.03, 00:44
            Dawno temu zrobiłam parę razy i mi nie obsychało. Raczej obawiałam się, że w
            trakcie pieczenia ten kurczak będzie pryskał na boki i zaświni cały piekarnik.
            Nawet zrobiłam scenę w stylu włoskim mojemu mężowi, który bez konsultacji nabył
            urządzenie. Musiałam odszczekać, bo wcale nie pryskało.
            A potem zlikwidowałam piekarnik na rzecz mikrofali z grillem, obiegiem itp.
            Pewnie teoretycznie można by w ten sam sposób z termoobiegiem, ale musiałby być
            kurczak kurdupel, żeby się zmieścić na stojąco.
            pzdr
            W
            • Gość: P. Re: kurczak na butelce/puszce? IP: *.proxy.aol.com 13.12.03, 06:33
              Albo wiza mikrofala.
              • Gość: P. Re: kurczak na butelce/puszce? IP: *.proxy.aol.com 13.12.03, 06:35
                Miało być "większa".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka