Dodaj do ulubionych

TORT ORZECHOWY

29.12.03, 14:27
Czy ktoś na przepis na tort orzechowy z kremem czekoladowym w wersji
dietetycznej ? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • guadalahara Re: TORT ORZECHOWY 29.12.03, 14:49
      A jaką dietę stosujesz?
      • Gość: maga Re: TORT ORZECHOWY IP: 62.233.250.* 29.12.03, 22:24
        A na feler najlepszy jest seler
        • guadalahara seler 30.12.03, 00:08
          Naciowy czy bulwiasty?
          Uwierz mi, że pytanie dotyczące diety ma sens.
          Inny bowiem tort upiecze osoba stosująca diete niskokaloryczną, a jeszcze inny
          ktoś będący na diecie Atkinsa.
      • zajaczek101 Re: TORT ORZECHOWY 30.12.03, 08:00
        Staram się jeść ok.1200kcal chociaż nie zawsze się to udaje. Chodzi mi o
        przepis na biszkopt z mielonymi orzechachami i kremem ale z małą ilością masła
        (albo bez). Nie chcę typowego kremu na tort bo to przecież bomba kaloryczna.
        • Gość: m Re: TORT ORZECHOWY IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 30.12.03, 09:00
          krem na bazie budyniu, w kazdej ksiazce kucharskiej znajdziesz pod tytułem masa
          budyniowo-maslana czy podobnym. Żóltka uciera się z cukrem i łyżką budyniu lub
          mąki ziemniaczanej i zaparza mlekiem, a po ostudzeniu dodaje kakao, rum itd i
          uciera z masłem. jeszcze bardziej dietetycznie wypadnie gotowy krem schwartau
          lub delecta. jak z nich korzystam, to kupuję jakis waniliowy czy ajerkoniakowy
          i sama dodaję kakao lub kawe, jest lepszy od gotowego kawowego/czekoladowego.
          A ciasto orzechowe robię tak: 8 żółtek ucieram z 25 dag cukru, dodaję skórkę i
          sok z jednej cytryny i 25 dag zmielonych orzechów (zmieszanych z 3 lyzkami
          bulki tartej zeby nie zbijaly sie w grudy) oraz pianę z 8 białek.
          • zajaczek101 Re: TORT ORZECHOWY 30.12.03, 10:19
            Serdeczne dzięki spróbuję przepisu ale napisz mi w jakiej tortownicy pieczesz
            bo biszkpot z 8 jajek chyba jest duży i czy dodajesz proszek do pieczenia?
            • Gość: m Re: TORT ORZECHOWY IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 30.12.03, 12:27
              proszku nie dodaję. piekę w dużej (ok. 28 cm)i teoretycznie powinno sie go
              przekroic 2 razy, ale nawet nie probuję, przecinam raz. chyba zmiescilby sie
              tez do malej, ale bylby wyzszy, wtenczas jedno przelozenie mozna by zrobic z
              konfitury z róży albo z moreli, mniej kalorii, a tez pyszne. życze smacznego
              bez konsekwencji w biodrach!
              • Gość: Kojka Re: TORT ORZECHOWY IP: *.wro.cdp.pl / *.wro.cdp.pl 30.12.03, 12:55
                Rewelacyjny tort orzechowy:
                ubić pianę z 8 białek,8 zółtek utrzeć z 25 dag cukru pudru,dodać sok z całej
                cytryny,dodac 3 łyżki bułki tartej i 25 dag orzechów włoskich
                mielonych.Wymieszać z białakmi.piec w małej tortownicy ok 40 minut w 180 stopni
                Krem:
                w garnku(małym)zagotować 0,5 szkl śmietanki słodkiej(z kartonika 12 %)wrzucić
                czekoladę ,całą,może być dietetyczna,odstawić z ognia i ostudzić,utrzeć poł
                kostki masła dodając tą mase śmietankowo czekoladową,oraz alkoholu jakiegoś,np
                3 łyżki koniaku.
                przełożyć tort.
                polecam bo pyszny,a masa-marzenie i jeśli się zepniemy to można go uznac za
                dietetychny hi hi
    • jadwiga_r Re: TORT ORZECHOWY 30.12.03, 16:00
      A w czym się najlepiej miele orzechy?
      • wedrowiec2 Re: TORT ORZECHOWY 30.12.03, 17:36
        W maszynce do mielenia orzechów - to nie żart:) Urządzenie ma wirujący bęben
        (napędzany siłą naszych mięśni) podobny do tarki do jarzyn. Całość jest
        niewielka. W niektórych mikserach (malakserach, robotach ???) ostrza tnące są
        przystosowane do siekania orzechów.
    • Gość: kuchta Re: TORT ORZECHOWY IP: 195.245.217.* 31.12.03, 23:29
      nie wiem, czy nie odpowiadam za póżno, ale może przyda sie mój wypróbowany od
      lat przepis na tort orzechowy. Podobny do poprzednich, z tym, ze ja dodaje
      zamiast wszelkiej mąki ususzony i zmielony dobry razowy chleb. Wychodzi
      normalny biszkopt, ale bardziej wilgotny i "wytrawny"
      1 szkl.chleba,
      1 szkl.orzechów zmielonych lub drobno posiekanych,
      1 szkl.cukru
      10 jajek,
      łyżeczka proszku do pieczenia, aromat np.arakowy

      Zółtka utrzeć z cukrem, dodać orzechy, chleb wymieszany z proszkiem, dobrze
      wymieszać. Ubić pianę, wymieszać delikatnie. Wylać do wysmarowanej i wysypane
      mielonym chlebem tortownicy, piec ok. godz. w temp.ok.180 C.
      W tym roku pierwszy raz dodałam zamiast proszku tzw.antyzakalca do biszkoptów.
      Piekło sie dłuzej, ale tort był rewelacyjnie duzy i nic nie opadł.po
      ostygnieciu kroję (nitką), przed przełozeniem masą starannie nasączam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka