zajaczek101 29.12.03, 14:27 Czy ktoś na przepis na tort orzechowy z kremem czekoladowym w wersji dietetycznej ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maga Re: TORT ORZECHOWY IP: 62.233.250.* 29.12.03, 22:24 A na feler najlepszy jest seler Odpowiedz Link Zgłoś
guadalahara seler 30.12.03, 00:08 Naciowy czy bulwiasty? Uwierz mi, że pytanie dotyczące diety ma sens. Inny bowiem tort upiecze osoba stosująca diete niskokaloryczną, a jeszcze inny ktoś będący na diecie Atkinsa. Odpowiedz Link Zgłoś
zajaczek101 Re: TORT ORZECHOWY 30.12.03, 08:00 Staram się jeść ok.1200kcal chociaż nie zawsze się to udaje. Chodzi mi o przepis na biszkopt z mielonymi orzechachami i kremem ale z małą ilością masła (albo bez). Nie chcę typowego kremu na tort bo to przecież bomba kaloryczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: TORT ORZECHOWY IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 30.12.03, 09:00 krem na bazie budyniu, w kazdej ksiazce kucharskiej znajdziesz pod tytułem masa budyniowo-maslana czy podobnym. Żóltka uciera się z cukrem i łyżką budyniu lub mąki ziemniaczanej i zaparza mlekiem, a po ostudzeniu dodaje kakao, rum itd i uciera z masłem. jeszcze bardziej dietetycznie wypadnie gotowy krem schwartau lub delecta. jak z nich korzystam, to kupuję jakis waniliowy czy ajerkoniakowy i sama dodaję kakao lub kawe, jest lepszy od gotowego kawowego/czekoladowego. A ciasto orzechowe robię tak: 8 żółtek ucieram z 25 dag cukru, dodaję skórkę i sok z jednej cytryny i 25 dag zmielonych orzechów (zmieszanych z 3 lyzkami bulki tartej zeby nie zbijaly sie w grudy) oraz pianę z 8 białek. Odpowiedz Link Zgłoś
zajaczek101 Re: TORT ORZECHOWY 30.12.03, 10:19 Serdeczne dzięki spróbuję przepisu ale napisz mi w jakiej tortownicy pieczesz bo biszkpot z 8 jajek chyba jest duży i czy dodajesz proszek do pieczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: TORT ORZECHOWY IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 30.12.03, 12:27 proszku nie dodaję. piekę w dużej (ok. 28 cm)i teoretycznie powinno sie go przekroic 2 razy, ale nawet nie probuję, przecinam raz. chyba zmiescilby sie tez do malej, ale bylby wyzszy, wtenczas jedno przelozenie mozna by zrobic z konfitury z róży albo z moreli, mniej kalorii, a tez pyszne. życze smacznego bez konsekwencji w biodrach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kojka Re: TORT ORZECHOWY IP: *.wro.cdp.pl / *.wro.cdp.pl 30.12.03, 12:55 Rewelacyjny tort orzechowy: ubić pianę z 8 białek,8 zółtek utrzeć z 25 dag cukru pudru,dodać sok z całej cytryny,dodac 3 łyżki bułki tartej i 25 dag orzechów włoskich mielonych.Wymieszać z białakmi.piec w małej tortownicy ok 40 minut w 180 stopni Krem: w garnku(małym)zagotować 0,5 szkl śmietanki słodkiej(z kartonika 12 %)wrzucić czekoladę ,całą,może być dietetyczna,odstawić z ognia i ostudzić,utrzeć poł kostki masła dodając tą mase śmietankowo czekoladową,oraz alkoholu jakiegoś,np 3 łyżki koniaku. przełożyć tort. polecam bo pyszny,a masa-marzenie i jeśli się zepniemy to można go uznac za dietetychny hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: TORT ORZECHOWY 30.12.03, 16:00 A w czym się najlepiej miele orzechy? Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: TORT ORZECHOWY 30.12.03, 17:36 W maszynce do mielenia orzechów - to nie żart:) Urządzenie ma wirujący bęben (napędzany siłą naszych mięśni) podobny do tarki do jarzyn. Całość jest niewielka. W niektórych mikserach (malakserach, robotach ???) ostrza tnące są przystosowane do siekania orzechów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuchta Re: TORT ORZECHOWY IP: 195.245.217.* 31.12.03, 23:29 nie wiem, czy nie odpowiadam za póżno, ale może przyda sie mój wypróbowany od lat przepis na tort orzechowy. Podobny do poprzednich, z tym, ze ja dodaje zamiast wszelkiej mąki ususzony i zmielony dobry razowy chleb. Wychodzi normalny biszkopt, ale bardziej wilgotny i "wytrawny" 1 szkl.chleba, 1 szkl.orzechów zmielonych lub drobno posiekanych, 1 szkl.cukru 10 jajek, łyżeczka proszku do pieczenia, aromat np.arakowy Zółtka utrzeć z cukrem, dodać orzechy, chleb wymieszany z proszkiem, dobrze wymieszać. Ubić pianę, wymieszać delikatnie. Wylać do wysmarowanej i wysypane mielonym chlebem tortownicy, piec ok. godz. w temp.ok.180 C. W tym roku pierwszy raz dodałam zamiast proszku tzw.antyzakalca do biszkoptów. Piekło sie dłuzej, ale tort był rewelacyjnie duzy i nic nie opadł.po ostygnieciu kroję (nitką), przed przełozeniem masą starannie nasączam. Odpowiedz Link Zgłoś