14.08.09, 18:32
majonez

czy naprawde tak zly,
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: majonez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 19:16
      naprawde nie tak zły
    • znana.jako.ggigus moralnie zly 14.08.09, 22:27
      uzywa sie do niego najczesciej jajek z hodowli klatkowych, gdzie kury maja do
      zycia powierzchnie o formacie A4.
      W Niemczech tak jest, bo w Szwajcarii np. masz oznaczenia hodowli jajek z
      produktami pochodzenia kurzego.
      W zwiazku z czym pozostaje mi szczerze zyczyc wszystkim nieswiadomym i
      niechcacym zmian konsumentom zycia w kolejnym wcieleniu jako kura w klatce.
      Ale moje szczere zyczenia pozostaja w sferze zyczen, niestety.
      • jacek1f jezeli robisz z pewnych i dobrych jajek, sama, na 15.08.09, 07:48
        dobrej oliwe - to jest wspanialym sosem.
        Wiesz, ze pomimo surowych jaj nie ma salmonelli, ze fabryka nie dodala takich konserwantow, ze produkt ze swiezych jaj ma trwalosc spozywcza ponad rok (!sic!)... wyobrax sobie:-)

Wtedy jest dobry - czasem - jako sos, a nie sklepowy do wszystkiego codziennie.

• znana.jako.ggigus oczywiście - jadłam kiedyś 15.08.09, 12:20
          domowy, robiony przez mamę mojej kumpeli, która gotowała jak anioł i był
          smaczny. Nawet bardzo.
          Ale masz pewnie rację - klucz w tym, że majonez powinien być rarytasem, a nie
          miazają wyciśniętą z tubki.
        • kk345 Re: jezeli robisz z pewnych i dobrych jajek, sama 15.08.09, 13:04
          jacku, majonez robię sama, z wiejskich jajek od dziobiących kur i oleju (nie
          lubię wersji na oliwie, jest zbyt zdecydowana w smaku), jest pyszny i jem go w
          zasadzie codziennie do kanapek.Lubie go i już:-)
          Skąd nakaz, by tego nie robić codziennie? Zresztą, jeśli komuś smakuje sklepowy,
          to też nie widzę problemu, demokrację mamy...:-)
          • jacek1f oczywiscei:-) sa podobno tacy na swiecie, co 15.08.09, 14:33
            i keczap jedza codziennie!!!!

Nie ma zakazu. Smacznego!
            • Gość: biala_adelajda Re: oczywiscei:-) sa podobno tacy na swiecie, co IP: 217.153.65.* 18.08.09, 09:24
              keczup, ketchup [wym. keczup] «zimny sos pomidorowy zaprawiany korzeniami» - ze
              słownika języka polskiego
          • jackk3 Re: jezeli robisz z pewnych i dobrych jajek, sama 15.08.09, 19:28
            Jackowi pewni chodzilo o to ze majonez (nawet ten domowy) to 'bomba'
            kaloryczna! Zamiast oliwy mozesz zastosowac jakis neutralny olej.
            • kk345 Re: jezeli robisz z pewnych i dobrych jajek, sama 15.08.09, 20:13
              > Jackowi pewni chodzilo o to ze majonez (nawet ten domowy) to 'bomba'
              > kaloryczna!
              Jak wiele pysznych potraw:) Ale mam wrażenie, że jednak nie o to chodziło...
              > Zamiast oliwy mozesz zastosowac jakis neutralny olej.
              Mogę, właśnie dlatego napisałam, że tak robię.
              • jackk3 Re: jezeli robisz z pewnych i dobrych jajek, sama 15.08.09, 21:32
                > Jak wiele pysznych potraw:)
                Majonez nie jest potrawa. Przeliczajac ilosc kal/gram to to jest
                potezna ilosc (nie mowiac o innych skutkach).
                • kk345 Re: jezeli robisz z pewnych i dobrych jajek, sama 15.08.09, 21:47
                  > Majonez nie jest potrawa.
                  Semantyka... Natomiast interesują mnie te (poza nadwagą) inne skutki?
                  • znana.jako.ggigus Re: jezeli robisz z pewnych i dobrych jajek, sama 15.08.09, 22:39
                    miazdzyca, podwyzszony poziom cholesterolu
          • Gość: bibol Re: jezeli robisz z pewnych i dobrych jajek, sama IP: *.dip.t-dialin.net 16.08.09, 00:09
            a taki to mozna codziennie:):)
            ale idzie na biodra jak diabli...
        • Gość: bibol Re: jezeli robisz z pewnych i dobrych jajek, sama IP: *.dip.t-dialin.net 16.08.09, 00:14
          jesli masz na mysli oliwe z oliwek, to jest to raczej totalna pomylka.
          Do majonezu nadaje sie tylko neutralny w smaku olej. A olej z oliwek takim nie
          jest..
          Rzepakowy, roslinny, slonecznikowy jak najbardziej.
    • buttergirl Protomajonez 15.08.09, 09:47
      A ja przedwczoraj zrobiłam protomajonez, heh... :)
      Mimo dodatków (musztarda, ocet ryżowy - taki tylko miałam w lodówce) smakuje jak
      maziaja Helmansa.
      Ale na bezrybiu i rak ryba. ;)
    • coralin Re: majonez 15.08.09, 18:52
      Nie mam nic do majonezu, ale używanie go tą porą roku to dla mnie kosmos(czyli
      coś niepojętego:) Pózną zimą jako dodatek do sałatek może być, teraz szkoda
      marnować jakikolwiek produkt mazianiem majonezem.Ale to moje zdanie.Do majonezu
      nie mam nic i sprawdza się w zimowych sałatkach.
      • kk345 Re: majonez 15.08.09, 19:49
        Na chlebku odpada?
        • coralin Re: majonez 15.08.09, 19:57
          Chleba jem mało.
          Jeśli już to na chlebek latem jakaś tapenada, a zimą na kanapkę z karkówką
          ajvar. Ostatnio jadłam majonez w Święta Wielkanocne.
          • Gość: gość Re: majonez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 20:10
            A jajeczka w majonezie ze szczypiorkiem.
            Ale narobiłam sobie smaczka.
            • coralin Re: majonez 15.08.09, 20:16
              Bardzo fajne, ale ja mam smaczek na takie coś wczesną wiosną jak już.
              • kk345 Re: majonez 15.08.09, 20:18
                No, zważywszy na średnie temperatury tego lata, najodpowiedniejszym jedzeniem
                okaże się za chwilę grochówka:-) tak na rozgrzewkę...
                • coralin Re: majonez 15.08.09, 20:27
                  W lipcu długo mnie nie było, ale teraz nie jest zle i ciepło chociaż już
                  chłodniejsze wieczory. Zanim zatęsknie do karkówki z ajvarem to jeszcze
                  dłuuuugo. A do majonezu to jeszcze dłużej.
    • sylwia1607 Re: majonez 15.08.09, 21:43
      Ja robie go sama, chwila roboty i zawsze wychodzi, co prawda bardzo rzadko, ale
      robie. Z kupnych zaden mi nie smakuje, bo sa albo jakies mdle, albo z dziwnym
      posmakiem. Ogolnie majonezu nie lubie, bo nie przepadam za smakiem surowych zoltek.
      • mhr-cs Re: majonez 17.08.09, 13:54
        sylwia1607 napisała:

> Ja robie go sama, chwila roboty i zawsze wychodzi, co prawda
        bardzo rzadko, ale
        > robie.
        wlasnie ten sam robiony jest najlepszy,
        robie z calego jajka i 1/8l oleju,sol,ocet
        napewno nie ma duzo tluszczu,
        wychodzi z tego ok.1/2l(wystarczy na wiele potraw
        winigret ma wiecej czy nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się