mhr-cs 14.08.09, 18:32 majonez czy naprawde tak zly, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x Re: majonez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 19:16 naprawde nie tak zły Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus moralnie zly 14.08.09, 22:27 uzywa sie do niego najczesciej jajek z hodowli klatkowych, gdzie kury maja do zycia powierzchnie o formacie A4. W Niemczech tak jest, bo w Szwajcarii np. masz oznaczenia hodowli jajek z produktami pochodzenia kurzego. W zwiazku z czym pozostaje mi szczerze zyczyc wszystkim nieswiadomym i niechcacym zmian konsumentom zycia w kolejnym wcieleniu jako kura w klatce. Ale moje szczere zyczenia pozostaja w sferze zyczen, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f jezeli robisz z pewnych i dobrych jajek, sama, na 15.08.09, 07:48 dobrej oliwe - to jest wspanialym sosem. Wiesz, ze pomimo surowych jaj nie ma salmonelli, ze fabryka nie dodala takich konserwantow, ze produkt ze swiezych jaj ma trwalosc spozywcza ponad rok (!sic!)... wyobrax sobie:-) Wtedy jest dobry - czasem - jako sos, a nie sklepowy do wszystkiego codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus oczywiście - jadłam kiedyś 15.08.09, 12:20 domowy, robiony przez mamę mojej kumpeli, która gotowała jak anioł i był smaczny. Nawet bardzo. Ale masz pewnie rację - klucz w tym, że majonez powinien być rarytasem, a nie miazają wyciśniętą z tubki. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: jezeli robisz z pewnych i dobrych jajek, sama 15.08.09, 13:04 jacku, majonez robię sama, z wiejskich jajek od dziobiących kur i oleju (nie lubię wersji na oliwie, jest zbyt zdecydowana w smaku), jest pyszny i jem go w zasadzie codziennie do kanapek.Lubie go i już:-) Skąd nakaz, by tego nie robić codziennie? Zresztą, jeśli komuś smakuje sklepowy, to też nie widzę problemu, demokrację mamy...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f oczywiscei:-) sa podobno tacy na swiecie, co 15.08.09, 14:33 i keczap jedza codziennie!!!! Nie ma zakazu. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biala_adelajda Re: oczywiscei:-) sa podobno tacy na swiecie, co IP: 217.153.65.* 18.08.09, 09:24 keczup, ketchup [wym. keczup] «zimny sos pomidorowy zaprawiany korzeniami» - ze słownika języka polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: jezeli robisz z pewnych i dobrych jajek, sama 15.08.09, 19:28 Jackowi pewni chodzilo o to ze majonez (nawet ten domowy) to 'bomba' kaloryczna! Zamiast oliwy mozesz zastosowac jakis neutralny olej. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: jezeli robisz z pewnych i dobrych jajek, sama 15.08.09, 20:13 > Jackowi pewni chodzilo o to ze majonez (nawet ten domowy) to 'bomba' > kaloryczna! Jak wiele pysznych potraw:) Ale mam wrażenie, że jednak nie o to chodziło... > Zamiast oliwy mozesz zastosowac jakis neutralny olej. Mogę, właśnie dlatego napisałam, że tak robię. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: jezeli robisz z pewnych i dobrych jajek, sama 15.08.09, 21:32 > Jak wiele pysznych potraw:) Majonez nie jest potrawa. Przeliczajac ilosc kal/gram to to jest potezna ilosc (nie mowiac o innych skutkach). Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: jezeli robisz z pewnych i dobrych jajek, sama 15.08.09, 21:47 > Majonez nie jest potrawa. Semantyka... Natomiast interesują mnie te (poza nadwagą) inne skutki? Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: jezeli robisz z pewnych i dobrych jajek, sama 15.08.09, 22:39 miazdzyca, podwyzszony poziom cholesterolu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibol Re: jezeli robisz z pewnych i dobrych jajek, sama IP: *.dip.t-dialin.net 16.08.09, 00:09 a taki to mozna codziennie:):) ale idzie na biodra jak diabli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibol Re: jezeli robisz z pewnych i dobrych jajek, sama IP: *.dip.t-dialin.net 16.08.09, 00:14 jesli masz na mysli oliwe z oliwek, to jest to raczej totalna pomylka. Do majonezu nadaje sie tylko neutralny w smaku olej. A olej z oliwek takim nie jest.. Rzepakowy, roslinny, slonecznikowy jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
buttergirl Protomajonez 15.08.09, 09:47 A ja przedwczoraj zrobiłam protomajonez, heh... :) Mimo dodatków (musztarda, ocet ryżowy - taki tylko miałam w lodówce) smakuje jak maziaja Helmansa. Ale na bezrybiu i rak ryba. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: majonez 15.08.09, 18:52 Nie mam nic do majonezu, ale używanie go tą porą roku to dla mnie kosmos(czyli coś niepojętego:) Pózną zimą jako dodatek do sałatek może być, teraz szkoda marnować jakikolwiek produkt mazianiem majonezem.Ale to moje zdanie.Do majonezu nie mam nic i sprawdza się w zimowych sałatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: majonez 15.08.09, 19:57 Chleba jem mało. Jeśli już to na chlebek latem jakaś tapenada, a zimą na kanapkę z karkówką ajvar. Ostatnio jadłam majonez w Święta Wielkanocne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: majonez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 20:10 A jajeczka w majonezie ze szczypiorkiem. Ale narobiłam sobie smaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: majonez 15.08.09, 20:16 Bardzo fajne, ale ja mam smaczek na takie coś wczesną wiosną jak już. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: majonez 15.08.09, 20:18 No, zważywszy na średnie temperatury tego lata, najodpowiedniejszym jedzeniem okaże się za chwilę grochówka:-) tak na rozgrzewkę... Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: majonez 15.08.09, 20:27 W lipcu długo mnie nie było, ale teraz nie jest zle i ciepło chociaż już chłodniejsze wieczory. Zanim zatęsknie do karkówki z ajvarem to jeszcze dłuuuugo. A do majonezu to jeszcze dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1607 Re: majonez 15.08.09, 21:43 Ja robie go sama, chwila roboty i zawsze wychodzi, co prawda bardzo rzadko, ale robie. Z kupnych zaden mi nie smakuje, bo sa albo jakies mdle, albo z dziwnym posmakiem. Ogolnie majonezu nie lubie, bo nie przepadam za smakiem surowych zoltek. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: majonez 17.08.09, 13:54 sylwia1607 napisała: > Ja robie go sama, chwila roboty i zawsze wychodzi, co prawda bardzo rzadko, ale > robie. wlasnie ten sam robiony jest najlepszy, robie z calego jajka i 1/8l oleju,sol,ocet napewno nie ma duzo tluszczu, wychodzi z tego ok.1/2l(wystarczy na wiele potraw winigret ma wiecej czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś