Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 03.01.04, 01:09 Kto wie jak po polsku nazywa się ten popularny w Ameryce orzech? Nie jest to orzech włoski bo ten ma inną nazwę angielską - walnut. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: P. Re: Orzechy PECAN IP: *.proxy.aol.com 03.01.04, 01:16 P.s. pecan - łacińska nazwa botaniczna: Carya illinoensis Odpowiedz Link Zgłoś
topola888 Re: Orzechy PECAN 03.01.04, 01:17 w Polsce na te popularne w Ameryce ogrzechy nowimy na nie "Jajca Amerykanca" -:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Orzechy PECAN IP: *.proxy.aol.com 03.01.04, 01:55 A ja nie powiem jak my w Ameryce nazywamy takich jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Orzechy PECAN IP: *.den.nilenet.net 03.01.04, 04:14 Rok temu w jednym ze swiatecznych wydan, ktoregos z polskich magazynow byl dlugi artykow na temat orzechow i autorka tegoz artykulu pisala o "orzeszkach pekanowych" Najwyrazniej nie wymyslona dla nich innej nazwy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Orzechy PECAN 03.01.04, 10:16 Zwyczajnie - pekan www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/pekan1.htm wiem.onet.pl/wiem/0112aa.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Orzechy PECAN IP: *.it-net.pl 03.01.04, 13:44 Ja tez potwierdzam, ze i tak sie na nie mowie w Polsce. A nie moglam sie oprzec, zeby sie nie dopisac do tego watku, bo KOCHAM orzechy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Orzechy PECAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 13:52 po prostu pekan, pekany - w liczbie mnogiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Orzechy PECAN IP: *.proxy.aol.com 16.01.04, 16:10 Przy okazji: pekan jest miększy i delikatniejszy w smaku od orzecha włoskiego choć wyglądem bardzo go przypomina. Odpowiedz Link Zgłoś