Gość: dam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.04, 16:19 jakie maja wlasciowosci i wogole,bo ostatnio bardzo mi smakuja,dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cynamoon Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: *.it-net.pl 03.01.04, 16:28 Chyba zdrowe...:-)Oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa... Oliwki z drzewa nie dadza sie zjesc, wiec chyba sposob ich przetwazania jest ok, zwlaszcza, ze pochodzi ze srodziemnomorskich stron znanych ze zdrowej kuchni. ja bez oliwek (zwlaszcza zielonych) sobie nie wyobrazam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? 03.01.04, 16:40 zależy, w jakiem sensie :) oliwki są wysoce kaloryczne, przestrzegają dietetycy, więc należy pożerać je z wyjątkowym umiarem są też mocno konserwowane w soli, więc i z tego powodu należy sie ograniczyć do ledwie kilku przed solidniejszym posiłkiem :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: *.it-net.pl 03.01.04, 16:55 To jasne, ze nie w nadmiarze :-) Ale, ostatnio naukowcy przewartosciowali troche piramide odzywiania i oliwa z oliwek zajmuje w niej bardziej zaszczytne miejsca, zwlaszcza w czestotliwosci i ilosci uzycia niz kiedys. A mniej w niej nabialu, miesa i innych rzeczy...:-))))) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jottka ale 03.01.04, 16:58 to nie chodzi o oliwe, tylko o jej zakonserwowane owocki - technologia uzyskiwnia/ przetwarzania jest inna oliwki, żeby w ogóle sie nadawaly do jedzenia, moczy sie najpierw w solance, o różnym stężeniu i w różnym czasie, w zależności od tego, jaki chcemy mieć efekt końcowy. i dlatego - jak każdy pikiel - do jedzenia w niewielkich ilościach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: ale IP: *.proxy.aol.com 03.01.04, 17:05 No nie, jest ich przecież dużo dostępnych w słoikach i puszkach w zalewie nie gorszej niż ogórki czy papryka. Nie ma mowy o tym, że "aby w ogóle nadawały się do jedzenia, moczy się najpierw w solance". One wcale solą nie smakują. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: ale 03.01.04, 17:07 takie z drzewka jak sie zerwie, to sie moczeniem w solance uzdatnia wstępnie do spożycia - potem sie zmienia stężenie roztworu, potem można je oliwą i innymi rzeczami zalewać - to w ogóle najstarsza metoda konserwacji oliwek, czyli zgodnie z przytaczanymi tu opiniami najzdrowsza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: ale IP: *.proxy.aol.com 03.01.04, 17:20 No nie, niektóre moczy się w solance, ale wiele z nich preparuje się w inny sposób. Proszę rozejrzeć sie po internecie pod hasłem OLIVES. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: ale IP: *.it-net.pl 03.01.04, 17:16 A czarne po grecku sa nawet calkiem bez zalewy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: ale 03.01.04, 17:18 czarne oliwki = dojrzałe, można zżerać na surowo albo suszyć, zielone są niedojrzałe i gorzkie i dlatego trzeba z nich najpierw ową gorycz usunąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: ale IP: *.proxy.aol.com 03.01.04, 17:21 Czarne oliwki czernieją w wyniku preparowania do konsumpcji. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: ale 03.01.04, 17:24 Czarne oliwki są dojrzałymi oliwkami zielonymi:) www.pk.linux.gda.pl/oliwa/oliwa2.html Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: ale 03.01.04, 17:28 kolega pichciarz nie doczytał w tych ang linkach, było sie na polskie przerzucić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: ale IP: *.proxy.aol.com 03.01.04, 18:38 A dlaczego? Czyżby produkcja oliwek w Polsce była aż tak starożytna, że na polskie żródła trzeba się bezwzględnie powoływać? i skąd one pochodzą jeśli z nie angielskich? Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: ale 03.01.04, 18:44 Zaraz stanę i zacznę wymachiwać gałązką oliwną wołając "pokój, pokój" www.jewish.org.pl/polskie/szterndlech/Herbarium/img/3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: ale 03.01.04, 18:48 dlatego, że skoro w ang nie doczytałeś, to może polskie cie poratują no i zdarza sie też, że w tym biednym, małym kraiku ludzie odkrywają pewne rzeczy bez wspierania sie anglosaską erudycją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: ale IP: *.proxy.aol.com 03.01.04, 22:45 Czy tak koniecznie chcesz tych kilkudziesięciu linków angielskojęzycznych? Łatwie wpisać w wyszukiwarkę hasło OLIVES i przewertować samej. Ja mam to za sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: ale 04.01.04, 16:50 >>The common black olive or Mission olive is a ripe green olive that obtains >>its characteristic color and flavor from lye curing and oxygenation. Olives >>that are tree ripened turn dark brown or black naturally. Adres strony: www.epicurious.com/run/fooddictionary/browse?entry_id=9356 Czy to wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krewetka Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: 213.131.78.* 03.01.04, 16:37 Oliwki, jak i oliwa z nich, zawieraja duzo "wylapywaczy" wolnych rodnikow i obnizaja poziom "zlego" cholesterolu. Oliwki zielone dzialaja przeciwbolowo, zwlaszcza dobre na bol glowy, jak czytalam. Najzdrowsza oliwa (oliwki zapewne tez) jest z Grecji. Stosuja tam najbardziej naturalne metody, poniewaz rolnictwo nie jest zbyt zindustrializowane. Odpowiedz Link Zgłoś
guadalahara Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? 03.01.04, 16:44 Oliwki zawierają w idealnych proporcjach wszystkie aminokwasy potrzebne naszemu organizmowi. Roślinne włókno polepsza trawienie. Poza tym oliwki dostarczają naszemu organizmowi witaminę C oraz wiele ważnych mikroelementów: magnez, siarkę, fosfor, potas, mangan, miedź, żelazo, wapń i cynk. Jeśli zaś chodzi o kapary, to według medycyny ludowej, jedzenie kaparów może pomóc w leczeniu impotencji u mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: *.dialup.tiscali.it 04.01.04, 11:13 Nie zalezy to od kraju, ale od metod. Nalezy miec tzw. ograniczone zaufanie. Ostatnio slysze o tym, ze komus tam w Polsce oliwa zjelczala przed uplywem terminu waznosci. Nigdy o tym nie slyszalam. Mysle, ze za granice eksportowane sa najgorsze gatunki / jesli w ogole jest to ekstravergine /. Ja nawet we Wloszech nie kupuje w sklepie, a bezposrednio u producenta, do ktorego mam zaufanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: *.adsl.proxad.net 04.01.04, 15:16 Niestety, to prawda. Wiekszosc artykulow spozywczych, ktore trafiaja do Polski jest w najgorszym mozliwym gatunku. Chodzi oczywiscie o cene - ma byc najtaniej. Paradoksalnie jednak wcale najtaniej nie jest - polscy importerzy chca natychmiast zarobic krocie (bo skad w tym biednym kraju wziely sie w ciagu kilkunastu lat wolnosci wille, samochody, etc) i dlatego mamy bardzo kiepsko i drogo. Kiedy pierwszy raz otworzylam w Polsce puszke tunczyka Przezylam szok - nie wiedzialam, ze do puszki mozna wlozyc takie smieci. Podobnie rzecz ma sie z olwkami czy kaparami. Trudno znalezc takie brzydkie gdziekolwiek na Zachodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: *.den.nilenet.net 03.01.04, 20:01 Najzdrowsze sa podawane z roznymi roznistymi serami, dobra wedlinka i swierzym chrupiacym chlebem, ale pod warunkiem ze sporzywane w towarzystwie ulubionych znajomych, okraszone smiechem i z lampka dobrego wina :-))) Bo jak by nie bylo najlepsze dla zdrowia jest zdrowe podejscie do zycia :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Zdrowe, niezdrowe, przeczytajcie. IP: *.it-net.pl 04.01.04, 15:10 To ja Wam cos opowiem, pamietajcie o tym, zanim zaczniecie sie za bardzo zastanawiac, czy cos jest zdrowe :-) Otoz, przeprowadzono kiedys penien eksperyment z zakresu psychosomatyki chyba. Na szczurach. Podzielono je na dwie grupy. Szczury byly w podobnym wieku i kondycji fizycznej. Karmiono je karma wysokokaloryczna, wysokocholesterolowa, uboga w pozadane skladniki odzywcze. Do pierwszej klatki jedzenie bylo po prostu wrzucane. Do drugiej wkladane, przy czym opiekun szczurow przed, w trakcie i po jedzeniu przemawial do nich pieszczotliwie i zmiloscia :-), glaskal je i przekazywal im dobre fluidy. Po uplywie czasu przeznaczonego na eksepryment okazalo sie, ze: Szczury z klatki, gdzie jedzenie bylo wrzucane mialy nadwage (wszytskie), byly chore na miazdzyce, niektore mialy zmiany nowotworowe, kilka zdechlo... A w klatce drugiej? Wszystkie byly zdrowe, zwinne, szczuple i mialy lsniace futerka ;-) Wniosek? Trzeba jesc z miloscia :-))))) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Zdrowe, niezdrowe, przeczytajcie. IP: *.dialup.tiscali.it 04.01.04, 16:01 Zgadzam sie, ale tylko w pewnej czesci. Nie znaczy to, ze mozemy zjesc cokolwiek nam podadza i jakiejkolwiek jakosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Zdrowe, niezdrowe, przeczytajcie. IP: *.it-net.pl 04.01.04, 16:15 Troche przewrotnie,ze to napisalam :-) Najzdrowszy jest dystans...ale... ja, jak widze, gdy matki karmia male dzieci serdelkami, jeszcze w sklepie, na surowo (widok wcale rzadki) to mam ochote walczyc i nawracac,fanatycznie, jak co poniektorzy wegetarianie z sasiedniego forum...he,he:-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: Zdrowe, niezdrowe, przeczytajcie. IP: 81.185.64.* 04.01.04, 16:44 ****************************************** ...ja daje kapary do tatara, bardziej mi to smakuje, niz te ogorki koserwowe, ktore tu moge dostac. Oprocz tego taki klasyk rybny, ktory dzieci lubia: "la raie au capres"...la raie, nie wiem, jak przetlumaczyc: podobna do fladry, bo plaska, a jej karaibskie kuzynki, znacznie wieksze, plywaja pod nogami turystow...wiec smaze ta raie na patelni (moje kolezanki gotuja na parze, lub krotko w "court-bouillon". na patelni, obok rozpuszczam maslo i wrzucam dobrze osaczone kapary, az sie maslo lekko spieni (uwazac, bo pryska!)..rybka na polmisek, troche pietruszki i polac tym maslem z kaparami..acha, nie zapomniec o cytrynie! I tylko mi tu Pichciarz nie mow, ze to wyszukane, bo to jest takie tylko "niedzielne" danie! ..moi synowie, ktorzy ryb nie lubia, ze smakiem to jedza...do tego podac ryz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Zdrowe, niezdrowe, przeczytajcie. IP: *.den.nilenet.net 04.01.04, 16:54 Wyszukane czy nie, faktem jest ze brzmi pysznie i narobilas mi apetytu :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Zdrowe, niezdrowe, przeczytajcie. IP: *.proxy.aol.com 05.01.04, 06:04 Raja. Ta ryba nazywa się po polsku raja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: Zdrowe, niezdrowe, przeczytajcie. IP: *.70.203.213.internet9tcollecte.9massy1-1-ro-bas-2.9tel.net 05.01.04, 14:12 dzieki, wlasnie po tym poscie rzycilam sie na watek o rybach i skorzystalam z waszych informacji....k. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: 5.3.1R3D* / 213.8.97.* 04.01.04, 18:37 Stalam sobie kilka dni temu pod drzewkiem z zielonymi,i pod drzewkiem z ciemno fioletowymi oliwkami. Rodzajow jest wiecej niz myslicie. Wszystkie sa bardzo zdrowe. My codziennie zjadamy duze ilosci i z kazdego rodzaju. Jestem szczupla i mam dobre wyniki. Serdecznie pozdrawiam i przy okazji zapraszam do gaju oliwkowego. Piekny jest w Latrun. To bardzo stary klasztor zakonnikow Trapistow. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: *.den.nilenet.net 04.01.04, 23:48 To powiedz nam prosze czy je jadasz prosto z drzewka (jak czeresnie :-)) czy tez fatkycznie trzeba im "pomagac" marynowaniem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: *.dialup.tiscali.it 05.01.04, 10:12 Dziwne, Saro, to, co piszesz. We Wloszech oliwki zielone i czarne leca z jednego drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: 213.8.64.* 05.01.04, 15:21 Poniewaz jest okolo 50 gatunkow oliwek, a ja nie jestem specjalistka, to napisalam co widzialam na wlasne oczy. Rzeczywiscie zadales mi pytanie, ktore meczy mnie i musze to sprawdzic. Szczerze odpowiadam, ze myslalam, ze wiem, a teraz widze, ze chyba nie wiem. Poprostu pojade do wlascicieli gajow oliwkowych i zapytam. Ja jestem tylko smakoszem. Apropos znalazlam przypadkowo taki link. Pozdrawiam www.lifestyle.bravo.pl/badzwformie/full1.html/6428 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: *.dialup.tiscali.it 05.01.04, 17:01 Moze w Grecji; we Wloszech jest tych gatunkow 500. My, Polacy, mozemy sie tylko informowac, informowac... Sama mieszkam w regionie, gdzie drzew oliwnych jest mnostwo, ale wciaz wiem niewiele. Kolor czarny maja po prostu oliwki bardzo dojrzale. Nie wiem, czy kiedykolwiek wszystkie na danym drzewie sa czarne. Byc moze. Te zbierane na oliwe sa rozne, ale czarnych jest raczej mniej. Odpowiedz Link Zgłoś