Dodaj do ulubionych

Czy oliwki i kapary sa zdrowe?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.04, 16:19
jakie maja wlasciowosci i wogole,bo ostatnio bardzo mi smakuja,dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: Cynamoon Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: *.it-net.pl 03.01.04, 16:28
      Chyba zdrowe...:-)Oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa...
      Oliwki z drzewa nie dadza sie zjesc, wiec chyba sposob ich przetwazania jest
      ok, zwlaszcza, ze pochodzi ze srodziemnomorskich stron znanych ze zdrowej
      kuchni.
      ja bez oliwek (zwlaszcza zielonych) sobie nie wyobrazam:-)
      • jottka Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? 03.01.04, 16:40
        zależy, w jakiem sensie :)

oliwki są wysoce kaloryczne, przestrzegają dietetycy, więc należy pożerać je z
        wyjątkowym umiarem

są też mocno konserwowane w soli, więc i z tego powodu należy sie ograniczyć do
        ledwie kilku przed solidniejszym posiłkiem :(
        • Gość: Cynamoon Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: *.it-net.pl 03.01.04, 16:55
          To jasne, ze nie w nadmiarze :-)
          Ale, ostatnio naukowcy przewartosciowali troche piramide odzywiania i oliwa z
          oliwek zajmuje w niej bardziej zaszczytne miejsca, zwlaszcza w czestotliwosci i
          ilosci uzycia niz kiedys.
          A mniej w niej nabialu, miesa i innych rzeczy...:-)))))
          pzdr
          • jottka ale 03.01.04, 16:58
            to nie chodzi o oliwe, tylko o jej zakonserwowane owocki - technologia
            uzyskiwnia/ przetwarzania jest inna

oliwki, żeby w ogóle sie nadawaly do jedzenia, moczy sie najpierw w solance, o
            różnym stężeniu i w różnym czasie, w zależności od tego, jaki chcemy mieć efekt
            końcowy. i dlatego - jak każdy pikiel - do jedzenia w niewielkich ilościach
            • Gość: Pichciarz Re: ale IP: *.proxy.aol.com 03.01.04, 17:05
              No nie, jest ich przecież dużo dostępnych w słoikach i puszkach w zalewie nie
              gorszej niż ogórki czy papryka. Nie ma mowy o tym, że "aby w ogóle nadawały się
              do jedzenia, moczy się najpierw w solance". One wcale solą nie smakują.
              • jottka Re: ale 03.01.04, 17:07
                takie z drzewka jak sie zerwie, to sie moczeniem w solance uzdatnia wstępnie do
                spożycia - potem sie zmienia stężenie roztworu, potem można je oliwą i innymi
                rzeczami zalewać - to w ogóle najstarsza metoda konserwacji oliwek, czyli
                zgodnie z przytaczanymi tu opiniami najzdrowsza :)
                • Gość: P. Re: ale IP: *.proxy.aol.com 03.01.04, 17:20
                  No nie, niektóre moczy się w solance, ale wiele z nich preparuje się w inny
                  sposób. Proszę rozejrzeć sie po internecie pod hasłem OLIVES.
              • Gość: Cynamoon Re: ale IP: *.it-net.pl 03.01.04, 17:16
                A czarne po grecku sa nawet calkiem bez zalewy :-)
                • jottka Re: ale 03.01.04, 17:18
                  czarne oliwki = dojrzałe, można zżerać na surowo albo suszyć, zielone są
                  niedojrzałe i gorzkie i dlatego trzeba z nich najpierw ową gorycz usunąć
                  • Gość: P. Re: ale IP: *.proxy.aol.com 03.01.04, 17:21
                    Czarne oliwki czernieją w wyniku preparowania do konsumpcji.
                    • wedrowiec2 Re: ale 03.01.04, 17:24
                      Czarne oliwki są dojrzałymi oliwkami zielonymi:)
                      www.pk.linux.gda.pl/oliwa/oliwa2.html
                      • jottka Re: ale 03.01.04, 17:28
                        kolega pichciarz nie doczytał w tych ang linkach, było sie na polskie
                        przerzucić :)
                        • Gość: P. Re: ale IP: *.proxy.aol.com 03.01.04, 18:38
                          A dlaczego? Czyżby produkcja oliwek w Polsce była aż tak starożytna, że na
                          polskie żródła trzeba się bezwzględnie powoływać? i skąd one pochodzą jeśli z
                          nie angielskich?
                          • wedrowiec2 Re: ale 03.01.04, 18:44
                            Zaraz stanę i zacznę wymachiwać gałązką oliwną wołając "pokój, pokój"
                            www.jewish.org.pl/polskie/szterndlech/Herbarium/img/3.jpg
                          • jottka Re: ale 03.01.04, 18:48
                            dlatego, że skoro w ang nie doczytałeś, to może polskie cie poratują

no i zdarza sie też, że w tym biednym, małym kraiku ludzie odkrywają pewne
                            rzeczy bez wspierania sie anglosaską erudycją
                            • Gość: P. Re: ale IP: *.proxy.aol.com 03.01.04, 22:45
                              Czy tak koniecznie chcesz tych kilkudziesięciu linków angielskojęzycznych?
                              Łatwie wpisać w wyszukiwarkę hasło OLIVES i przewertować samej. Ja mam to za
                              sobą.
                              • j_u Re: ale 04.01.04, 16:50
                                >>The common black olive or Mission olive is a ripe green olive that obtains
                                >>its characteristic color and flavor from lye curing and oxygenation. Olives
                                >>that are tree ripened turn dark brown or black naturally.

Adres strony: www.epicurious.com/run/fooddictionary/browse?entry_id=9356

Czy to wystarczy?
    • Gość: Krewetka Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: 213.131.78.* 03.01.04, 16:37
      Oliwki, jak i oliwa z nich, zawieraja duzo "wylapywaczy" wolnych rodnikow i
      obnizaja poziom "zlego" cholesterolu. Oliwki zielone dzialaja przeciwbolowo,
      zwlaszcza dobre na bol glowy, jak czytalam.
      Najzdrowsza oliwa (oliwki zapewne tez) jest z Grecji. Stosuja tam najbardziej
      naturalne metody, poniewaz rolnictwo nie jest zbyt zindustrializowane.
      • guadalahara Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? 03.01.04, 16:44
        Oliwki zawierają w idealnych proporcjach wszystkie aminokwasy potrzebne naszemu
        organizmowi. Roślinne włókno polepsza trawienie.
        Poza tym oliwki dostarczają naszemu organizmowi witaminę C oraz wiele ważnych
        mikroelementów: magnez, siarkę, fosfor, potas, mangan, miedź, żelazo, wapń i
        cynk.

Jeśli zaś chodzi o kapary, to według medycyny ludowej, jedzenie kaparów może
        pomóc w leczeniu impotencji u mężczyzn.
      • Gość: Linn Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: *.dialup.tiscali.it 04.01.04, 11:13
        Nie zalezy to od kraju, ale od metod. Nalezy miec tzw. ograniczone zaufanie.
        Ostatnio slysze o tym, ze komus tam w Polsce oliwa zjelczala przed uplywem
        terminu waznosci. Nigdy o tym nie slyszalam. Mysle, ze za granice eksportowane
        sa najgorsze gatunki / jesli w ogole jest to ekstravergine /. Ja nawet we
        Wloszech nie kupuje w sklepie, a bezposrednio u producenta, do ktorego mam
        zaufanie.
        • Gość: lu Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: *.adsl.proxad.net 04.01.04, 15:16
          Niestety, to prawda. Wiekszosc artykulow spozywczych, ktore trafiaja do Polski
          jest w najgorszym mozliwym gatunku. Chodzi oczywiscie o cene - ma byc
          najtaniej. Paradoksalnie jednak wcale najtaniej nie jest - polscy importerzy
          chca natychmiast zarobic krocie (bo skad w tym biednym kraju wziely sie w
          ciagu kilkunastu lat wolnosci wille, samochody, etc) i dlatego mamy bardzo
          kiepsko i drogo. Kiedy pierwszy raz otworzylam w Polsce puszke tunczyka
          Przezylam szok - nie wiedzialam, ze do puszki mozna wlozyc takie smieci.
          Podobnie rzecz ma sie z olwkami czy kaparami. Trudno znalezc takie brzydkie
          gdziekolwiek na Zachodzie...
    • Gość: alex Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: *.den.nilenet.net 03.01.04, 20:01
      Najzdrowsze sa podawane z roznymi roznistymi serami, dobra wedlinka i swierzym
      chrupiacym chlebem, ale pod warunkiem ze sporzywane w towarzystwie ulubionych
      znajomych, okraszone smiechem i z lampka dobrego wina :-)))
      Bo jak by nie bylo najlepsze dla zdrowia jest zdrowe podejscie do zycia :-)))
      • Gość: Cynamoon Re: Zdrowe, niezdrowe, przeczytajcie. IP: *.it-net.pl 04.01.04, 15:10
        To ja Wam cos opowiem, pamietajcie o tym, zanim zaczniecie sie za bardzo
        zastanawiac, czy cos jest zdrowe :-)
        Otoz, przeprowadzono kiedys penien eksperyment z zakresu psychosomatyki chyba.
        Na szczurach. Podzielono je na dwie grupy. Szczury byly w podobnym wieku i
        kondycji fizycznej. Karmiono je karma wysokokaloryczna, wysokocholesterolowa,
        uboga w pozadane skladniki odzywcze. Do pierwszej klatki jedzenie bylo po
        prostu wrzucane.
        Do drugiej wkladane, przy czym opiekun szczurow przed, w trakcie i po jedzeniu
        przemawial do nich pieszczotliwie i zmiloscia :-), glaskal je i przekazywal im
        dobre fluidy.
        Po uplywie czasu przeznaczonego na eksepryment okazalo sie, ze:
        Szczury z klatki, gdzie jedzenie bylo wrzucane mialy nadwage (wszytskie), byly
        chore na miazdzyce, niektore mialy zmiany nowotworowe, kilka zdechlo...
        A w klatce drugiej? Wszystkie byly zdrowe, zwinne, szczuple i mialy lsniace
        futerka ;-)
        Wniosek?
        Trzeba jesc z miloscia :-)))))
        pozdrawiam!
        • Gość: Linn Re: Zdrowe, niezdrowe, przeczytajcie. IP: *.dialup.tiscali.it 04.01.04, 16:01
          Zgadzam sie, ale tylko w pewnej czesci. Nie znaczy to, ze mozemy zjesc
          cokolwiek nam podadza i jakiejkolwiek jakosci.
          • Gość: Cynamoon Re: Zdrowe, niezdrowe, przeczytajcie. IP: *.it-net.pl 04.01.04, 16:15
            Troche przewrotnie,ze to napisalam :-)
            Najzdrowszy jest dystans...ale...
            ja, jak widze, gdy matki karmia male dzieci serdelkami, jeszcze w sklepie, na
            surowo (widok wcale rzadki) to mam ochote walczyc i nawracac,fanatycznie, jak
            co poniektorzy wegetarianie z sasiedniego forum...he,he:->
            • Gość: krystyna_jl Re: Zdrowe, niezdrowe, przeczytajcie. IP: 81.185.64.* 04.01.04, 16:44
              ...ja daje kapary do tatara, bardziej mi to smakuje, niz te ogorki koserwowe,
              ktore tu moge dostac. Oprocz tego taki klasyk rybny, ktory dzieci lubia: "la
              raie au capres"...la raie, nie wiem, jak przetlumaczyc: podobna do fladry, bo
              plaska, a jej karaibskie kuzynki, znacznie wieksze, plywaja pod nogami
              turystow...wiec smaze ta raie na patelni (moje kolezanki gotuja na parze, lub
              krotko w "court-bouillon". na patelni, obok rozpuszczam maslo i wrzucam dobrze
              osaczone kapary, az sie maslo lekko spieni (uwazac, bo pryska!)..rybka na
              polmisek, troche pietruszki i polac tym maslem z kaparami..acha, nie zapomniec
              o cytrynie! I tylko mi tu Pichciarz nie mow, ze to wyszukane, bo to jest
              takie tylko "niedzielne" danie! ..moi synowie, ktorzy ryb nie lubia, ze
              smakiem to jedza...do tego podac ryz.
              • Gość: alex Re: Zdrowe, niezdrowe, przeczytajcie. IP: *.den.nilenet.net 04.01.04, 16:54
                Wyszukane czy nie, faktem jest ze brzmi pysznie i narobilas mi apetytu :-))))
              • Gość: P. Re: Zdrowe, niezdrowe, przeczytajcie. IP: *.proxy.aol.com 05.01.04, 06:04
                Raja. Ta ryba nazywa się po polsku raja.
                • Gość: krystyna_jl Re: Zdrowe, niezdrowe, przeczytajcie. IP: *.70.203.213.internet9tcollecte.9massy1-1-ro-bas-2.9tel.net 05.01.04, 14:12
                  dzieki, wlasnie po tym poscie rzycilam sie na watek o rybach i skorzystalam z
                  waszych informacji....k.
    • Gość: Sara Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: 5.3.1R3D* / 213.8.97.* 04.01.04, 18:37
      Stalam sobie kilka dni temu pod drzewkiem z zielonymi,i pod drzewkiem z ciemno
      fioletowymi oliwkami. Rodzajow jest wiecej niz myslicie.
      Wszystkie sa bardzo zdrowe. My codziennie zjadamy duze ilosci i z kazdego
      rodzaju. Jestem szczupla i mam dobre wyniki.
      Serdecznie pozdrawiam i przy okazji zapraszam do gaju oliwkowego. Piekny jest
      w Latrun. To bardzo stary klasztor zakonnikow Trapistow.
      Pozdrawiam
      • Gość: alex Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: *.den.nilenet.net 04.01.04, 23:48
        To powiedz nam prosze czy je jadasz prosto z drzewka (jak czeresnie :-)) czy
        tez fatkycznie trzeba im "pomagac" marynowaniem ???
        • Gość: Linn Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: *.dialup.tiscali.it 05.01.04, 10:12
          Dziwne, Saro, to, co piszesz. We Wloszech oliwki zielone i czarne leca z
          jednego drzewa.
          • Gość: Sara Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: 213.8.64.* 05.01.04, 15:21
            Poniewaz jest okolo 50 gatunkow oliwek, a ja nie jestem specjalistka, to
            napisalam co widzialam na wlasne oczy. Rzeczywiscie zadales mi pytanie, ktore
            meczy mnie i musze to sprawdzic. Szczerze odpowiadam, ze myslalam, ze wiem, a
            teraz widze, ze chyba nie wiem. Poprostu pojade do wlascicieli gajow
            oliwkowych i zapytam. Ja jestem tylko smakoszem.
            Apropos znalazlam przypadkowo taki link.
            Pozdrawiam
            www.lifestyle.bravo.pl/badzwformie/full1.html/6428
            • Gość: Linn Re: Czy oliwki i kapary sa zdrowe? IP: *.dialup.tiscali.it 05.01.04, 17:01
              Moze w Grecji; we Wloszech jest tych gatunkow 500. My, Polacy, mozemy sie tylko
              informowac, informowac... Sama mieszkam w regionie, gdzie drzew oliwnych jest
              mnostwo, ale wciaz wiem niewiele. Kolor czarny maja po prostu oliwki bardzo
              dojrzale. Nie wiem, czy kiedykolwiek wszystkie na danym drzewie sa czarne. Byc
              moze. Te zbierane na oliwe sa rozne, ale czarnych jest raczej mniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka