Dodaj do ulubionych

moczenie nocne

18.05.06, 09:29
u dziecka---czy ktoś miał, ma problem --znalazł skuteczny sposób...dobry
lekarz...lekarstwo...terapia..bioterapia???
Obserwuj wątek
    • kobieta_wenus Re: moczenie nocne 19.05.06, 13:15
      Przede wszystkim należy wykonać badanie ogólne i bakteriologiczne moczu, które
      wyjasnią czy problem nie wynika z choroby lub wady układu moczowego. Jeśli
      wynik badań będzie zły - lekarz zaleci odpowiednie leczenie.

Jeśli wynik wyjdzie dobry należy zastanowić się czy dziecko nie przeżywa
      stresu,np. pojawienie się młodszego rodzeństwa lub śmierć kogoś bliskiego i
      wówczas odpowiednio wesprzeć dziecko.

NIGDY nie należy dziecka zawstydzać, ani karcić, bowiem naukowcy i lekarze
      zgodnie twierdzą, iż moczenie nocne jest chorobą/dolegliwością i nie zależy od
      dobrej lub złej woli dziecka, które przecież ma ogromną chęć pozbycia się tego
      problemu.

W przypadku moczenia nocnego, które nie jest wynikiem ady ani choroby układu
      moczowego, istnieje szereg metod leczenia. Najbardziej znane, to terapia
      farmakologiczna polegająca na podaniu sztucznego hormonu odpowiedzialnego za
      zagęszczanie moczu w nocy (Minirin), ale jest to terapia kosztowna, nie zawsze
      skuteczna i może wywołać szereg nieprzyjemncyh efektów ubocznych. Można też
      leczyć dziecko przy użyciu alarmów/czujników wybudzeniowych, o których można
      poczytać na:
      1) forum pediatrycznym
      www.forumpediatryczne/txt/a,3104,0
      2) forum gazety o wadach układu moczowego
      www.zum.org.pl/1.2.15.html
      3) stronie importera alarmów
      www.uclin.pl
      Ale najpierw proszę pamiętać o badaniach. Zyczę powodzenia
      • i33 Re: moczenie nocne 20.05.06, 12:59
        Wenus---to są pierwsze kroki które podejmuje się po wizycie u lekarza, to już
        mamy za sobą, wszelkie badania, nawet irydologa...pytam o dobrego psychologa,
        dośw. w pracy z dziećmi, może być nawet bioenergo...,wszystkie inne już
        przeszliśmy, a nieszkodliwe leki są b. drogie...no i opinie matek które już
        doświadczyły tego wieloletniego problemu...
        za odpowiedz dziękuję pozdrawiam
        • Gość: blond_inka Re: moczenie nocne IP: 82.160.122.* 21.05.06, 17:44
          Nie jestem matka, tylko doroslym dzieckiem, ktore cierpialo na moczenie nocne.
          Do 12 roku zycia sypialam w pieluchach. Rodzice probowali leczyc mnie
          akupunktura, bioenergoterapia, lekami nigdy. Zadnych problemow z psychika nie
          mialam, zadnych traumatycznych przezyc we wczesnym dziecinstwie nie
          doswiadczylam - nie wiadomo co bylo powodem moczenia.
          Jakis starszy, doswiadczony lekarz powiedzial moim rodzicom, ze w przypadku
          dziewczynek moczenie ustepuje przy pierwszej miesiaczce - i rzeczywiscie -
          dostalam pierwszej miesiaczki i od tamtej pory ani razu nie zsikalam sie w nocy.
          Marne to pocieszenie, jezeli Twoje dziecko jest plci meskiej, jezeli jest plci
          zenskiej, to tez marne pocieszenie, bo 12 lub wiecej lat z pieluchami to bardzo
          duzo:/
          Wspolczuje Ci bardzo, wspolczuje tez Twojemu dziecku, bo doskonale wiem, przez
          co przechodzi. Nie moze pojechac na kolonie, nie moze pojsc na noc do
          kolezanki...
        • kajtanka Re: moczenie nocne 22.05.06, 09:34
          My zaczelismy uzywac alarmu wybudzeniowego i DZIAŁA!!!
          Pozdrawiam i trzymam kciuki
    • Gość: gosia Re: moczenie nocne IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.05.06, 16:46
      chciałam się z tobą podzielić swoim doświadczeniem z tą przykrą dolegliwością,a
      więc moja córka ma 12 lat i problem trwał.od 3 miesięcy córcia brała lek MINIRIN
      i od 1 dawki nastały suche noce,przez te 3 miesiące nie zdażyła się ani jedna
      mokra noc,jesteśmy zadowolone i wyspane.teraz mija tydzień po skończeniu 3
      miesięcznej kuracji i ODPUKAć dalej sucho.lek ten jest drogi{180,00 zł na
      miesiąc}ale było warto bo nie chcę żeby córka mi kiedyś zarzuciła że była
      możliwość wyleczenia a ja jej nie wykorzystałam.{mimo że nie pracuję było warto
      zainwestować}
    • Gość: koma Re: moczenie nocne IP: *.chello.pl 27.05.06, 22:09
      Problem dotyczył mojego syna do ok.8 roku życia i związany był ze stresem (tak
      myślę, bo wszystkie badania były ok) - pojawienie się kolejnego dziecka, potem
      szkoła. Moczenie jeszcze ten stres pogłębiało. Jest to duży problem dla
      rodziny, ale największy dla samego dziecka. NIE WOLNO dziecka karcić,
      wyśmiewać się i opowiadać o tym (zwłaszcza przy nim) wszystkim dookoła. Dobre
      efekty daje ograniczanie picia wieczorem, a najlepiej 2 godz. przed snem już
      nic nie pić.
      Było to już trochę lat temu, ale jeśli mogę pomóc podaję adres koma8@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka