Dodaj do ulubionych

Polski Izvor

21.03.11, 00:29
Około 20 kilometrów na zachód od Burgas i kilka na północ od jeziora Mandra
(Mandrenskiego), znajduje się wioska o nazwie Polski Izvor ( Пoлcки извoр ).
Czy nazwa ta ma coś wspólnego z Polską? Izvor jak wiadomo oznacza źródło,
czyli całość tłumaczyłaby się jako Polskie Źródło, ale może to też oznaczać
po prostu Polne Źródło.
Bardzo proszę osoby biegłe w języku bułgarskim o wyjaśnienie, z góry dziękuję.

Kilka zdjęć Polskiego Izvoru z Panoramio:
Polski Izvor widok I
Polski Izvor widok II
Polski Izvor - słoneczniki
Obserwuj wątek
    • ewwa-r57 Re: Polski Izvor 22.03.11, 19:55
      Masz racje: nazwa tej wsi(Polski Izvor) to dokladnie polne zrodlo. Do '34r miala turecka nazwe Kър чешме co oznacza rowniez polne zrodlo wody. Zdaje sie, ze na lato do swoich domow przyjezdza tam sporo anglikow i rosjan. Ciao!
      • turx01 Re: Polski Izvor 22.03.11, 23:35
        ewwa-r57 napisała:

> Masz racje: nazwa tej wsi(Polski Izvor) to dokladnie polne zrodlo. Do '34r mia
        > la turecka nazwe Kър чешме co oznacza
        > rowniez polne zrodlo wody. Zdaje sie, ze na lato do swoich domow przyjezdza ta
        > m sporo anglikow i rosjan. Ciao!

Jesteś Wielka! Dziękuję!
        A może wiesz kiedy i skąd się wzięło, popiersie Mickiewicza w burgaskim Primorskim Parku?
        bulgaria.absoft.cal24.pl/?zdjecie=26
        • ewwa-r57 Re: Polski Izvor 24.03.11, 20:33
          Turx, wlasciwie to ja Ci dziekuje bo przez Twoje zapytanie dowiedzialam sie ciekawych rzeczy. Tworca pomnika Mickiewicza w Burgas jest wielki bulgarski mistrz kamieniarz, architekt i budowniczy Georgi Kiselinczew(Геoрги Киcелинчев). Jego dzielem jest zewnetrzna fasada sofijskiej katedry Aleksander Newski, tamtejsza rosyjska cerkiew Sw.Nikolaj, slawne Hali (targowisko), laznia miejska, pomniki, uzbrojenie przystani w Warnie i wiele innych. Sam pomnik Mickiewicza byl postawiony w 49r. jako ze poeta przebywal w Burgas w pazdzierniku 1855r.(przypuszczam, ze w czasie podrozy do Konstantynopola w zwiazku z Legionami Polskimi). To tyle sie dowiedzialam dzieki internetowi. Pozdrawiam
          • Gość: maranka Re: Polski Izvor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 13:29
            Miesiąc przed śmiercią Mickiewicz przebywał w Burgas , podczas podróży do Konstantynopola i Istambuł. Miasto niechlubnie zapisało się w życiu naszego wieszcza , ponieważ rozchorował on się tu po zjedzeniu tłustej kapusty z baraniną i chory wyruszył w dalszą podróż . Zmarł miesiac póżniej w Konstantynopolu.
          • turx01 Re: Polski Izvor 04.04.11, 00:58
            ewwa-r57 napisała:

> Sam pomnik Mickiewicza byl postawiony w 49r. jako ze poeta
            > przebywal w Burgas w pazdzierniku 1855r.(przypuszczam, ze w czasie podrozy do
            > Konstantynopola w zwiazku z Legionami Polskimi ).

Dziękuję za ciekawe informacje.
            Ja też nie próżnowałem i znalazłem w polskim internecie coś ciekawego na ten temat.
            Otóż w przewodniku po Bułgarii Anny Heine i Moniki Kaczmarek, z serii Petit fute, znalazłem taką oto informację( podkr. moje):

"
             PARK NADMORSKI
             Podobnie jak w Warnie, i tutaj miasto jest oddzielone od plaży parkiem. Znajduje się w nim Teatr Letni. Polskiego turystę zaś koczy zapewne pomnik Adama Mickiewicza.
            Poeta odwiedził Burgas w październiku 1855 r, w drodze do Stambułu. To właśnie tu wizytował żołnierzy połączonych dwóch pułków Kozaków sultanskich. Według naocznej relacji wojsko z honorami przyjęło dostojnego gościa (...) bunczuki powiewały na wietrze jak za króla Zygmunta, a wieczorami rozbrzmiewały w obozie śpiewy polskie, litewskie i ukraińskie".
            Mickiewicz pisał z Burgas do księcia Adama Czartoryskiego: zdaje mi SJĘ. że jestem na łonie ojczyzny". Poeta miał wówczas pogodzić zwaśnionych dowódców, Michała Sadyka-paszy Czaikowskiego i Władysława Zamoyskiego.
            Autorem pomnika jest bułgarski rzeźbiarz Presław Kyrszowski, który studiował w Krakowie.
            "
            Jak widać "inni szatani" również aspirują do autorstwa pomnika. :-)
            Autorkom chyba coś się pokiełbasiło, gdyż w polskim internecie Kyrszowski występuje dwa razy, zawsze w kontekście tej książki, a w bułgarskim tylko jakiś bełkot.

• ewwa-r57 Re: Polski Izvor 04.04.11, 23:01
              W mojej pierwszej odpowiedzi co do pomnika Mickiewicza napisalam ciekawe rzeczy o Kryszowskim, jako o jego autorze. Ta odpowiedz, nie wiem dlaczego, nie ukazala sie. Kryszowski byl gleboko wdzieczny przede wszystkim poslannikowi A.Tarnowskiemu za wyslanie go do Polski, gdzie studiowal na ASP w Warszawie, jako ze byl przesladowany w Bulg. za dzialalnosc komunistyczna swojego ojca. Potem, juz po wojnie zalozyl towarzystwo bulg.-polskie w Sofii, dzialal w Polskim Centrum Kultury. Pomnik jest wlasnie wyrazem przywiazania do Polski, zreszta nasz rzad odznaczal Kryszowskiego wieloma orderami. Jest jeszcze taki bardzej "duchowny" slad Mickiewicza w Bulgarii. Jest on bowiem wspoltworca ideii powstania Zakonu Ojcow Zmartwychwstancow - zakonu utworzonego przez emigracje polska w Paryzu po powstaniu listopadowym. Pius IX wysyla tych duspasterzy wlasnie do Burgas, gdzie maja szerzyc wiare katolicka i oswiate. W tej chwili koscioly prowadzone przez Zmartwychwstancow sa jeszcze w Warnie i Malko Tyrnowo.
              • turx01 Re: Polski Izvor 05.04.11, 01:53
                ewwa-r57 napisała:

> W mojej pierwszej odpowiedzi co do pomnika Mickiewicza napisalam ciekawe rzeczy
                > o Kryszowskim, jako o jego autorze. e i Malko Tyrnowo.(...)

Czyli jak rozumiem Kyrszowski był inicjatorem i spiritus movens powstania pomnika,
                a Kisielinczew autorem i wykonawcą i popiersia?

Pomnik Adama Mickiewicza w Burgas

pozdrawiam serdecznie
                turx01

• ewwa-r57 Re: Polski Izvor 05.04.11, 19:29
                  Tak nalezaloby rozumiec, Kyrszowski byl ta "sprezyna" do idei budowy pomnika, a wykonal go rzezbiarz Kiselinczew, chociaz w jednym artykule jest napisane dwuznacznie, ze pomnik jest "dzieckiem" Preslawa Kyrszowskiego, a o faktycznym wykonawcy nic sie nie wspomina. Malo w ogole tez sie pisze o powiazaniach Kyrszowskiego z Polska. I to chyba tyle......Pozdrawiam i podziwiam dociekliwosc !
              • Gość: beteka Re: Polski Izvor IP: *.btc-net.bg 05.04.11, 06:27
                ewwa-r57 napisała:
                > Jest jeszcze taki bardzej "d chowny" slad Mickiewicza w Bulgarii.
                Jest on bowiem wspoltworca ideii powstania
                > Zakonu Ojcow Zmartwychwstancow - zakonu utworzonego przez emigracje polska w P
                > aryzu po powstaniu listopadowym. Pius IX wysyla tych duspasterzy wlasnie do
                > Burgas, gdzie maja szerzyc wiare katolicka i oswiate. W tej chwili koscioly pro
                > wadzone przez Zmartwychwstancow sa jeszcze w Warnie i Malko Tyrnowo.

Nauczcie sie w koncu czytac te historie, a nie czytajcie to co Wam odpowiada!

...ktorych celem bylo: zlikwidowanie na Balkanach prawoslawia i narzucenie katolicyzmu, zlikwidowanie Bulgarii i Serbii, i utworzenie tzw.Panstwa Slowianskiego pod przewodnictwem Turcji. Polacy na Balkanach poprzez rzekomych Zmarwychwstancow i nauczanie tego czy tamtego, brali udzial w likwidowaniu ustalonego tu porzadku.
                Za co o dziwo miejscowi nawet postawili Mickiewiczowi pomnik. To swiadczy tylko i wylacznie dobrze o Bulgarach, bo Niemcy i Rosjanie tez wielokrotnie probowali zrobic to samo w Polsce, ale nikt im za to pomnika nie wystawil.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka