Dodaj do ulubionych

Jaką walutę brać?

IP: *.elk.mm.pl 06.07.13, 11:01
witam wszystkich planujących wyjazd bo Bułgarii-czytam i czytam fora w zasadzie wiem już wszystko poza tym, jaka walute brać -może ktos był niedawno i podpowie-jak jest z platnościa kartą, czy brać euro i na miejesu wymieniać -pojawiły sie na forum informacje, że można w kantorze zostac naciągniętym.....?to jak to jest ? z góry dzięki :)
Obserwuj wątek
    • wtopek Re: Jaką walutę brać? 06.07.13, 11:15
      a po co euro? walutą w BG jest lewa, a lewa możesz kupić za zlotówki
    • Gość: xyz Re: Jaką walutę brać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.13, 13:46
      jeśli twój bank nie pobiera prowizji za korzystanie z bankomatów to tylko karta.za 1e płacą w kantorach w ZP 1,59l.w hotelach 1.83. w ostateczności kup lewy.wróciłem 02 07 2013r
      • Gość: Nana Re: Jaką walutę brać? IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.07.13, 16:31
        1,59lv za euro? Toż to zbójnicka kwota!!! W złotych Piaskach (ale nie w centrum), w słonecznym brzegu oraz Warnie koszt 1euro to 1,94 -1,95 lv

1,54lv widzialam na lotnisku. BTW. wróciłam 28 czerwca
    • dorek3 Re: Jaką walutę brać? 06.07.13, 13:47
      Jestem właśnie w Kranevie i płatność kartą nie jest popularna ani w knajpach ani w sklepach. My wyciągamy kasę z bankomatu (konto EUR), ale bez problemu można wymienić. W kantorze kurs euro 1,9, kurs złotówek 0,44
      • Gość: trol65 Re: Jaką walutę brać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.13, 13:54
        jeśli tak to nawet karta nie potrzebna. zp to na każdym kroku złodziejskie ceny i kursy może przez ogromne tłumy turystów z byłego ZSRR.
        • Gość: e Re: Jaką walutę brać? IP: *.214.191-91.rev.maxtelecom.bg 06.07.13, 15:34
          Kursy z Primorska: 1 eur= 1,91lewa, 1PLN=0,42lewa w kantorach (wszędzie taki sam). Mając konto w euro za 1EUR dostajemy w bankomacie lub przy platnościach w sklepie 1,95 lewa (kurs sztywny- niezmienny od lat i taki sam w każdym miejscu Bulgarii). Jak widac powyżej dla niemających konta w eur- trzeba brać euro
          • Gość: gtw Re: Jaką walutę brać? IP: *.static.sl-net.pl 06.07.13, 15:48
            po co euro?
            • Gość: e Re: Jaką walutę brać? IP: *.214.191-91.rev.maxtelecom.bg 06.07.13, 16:18
              Po to, że jak komuś zależy, to na 1 kzł przyoszczędzi 2 dychy. Jak komuś wisi, taka kwota, to jego problem i jego bogactwo.
      • Gość: xyz Re: Jaką walutę brać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.13, 20:11
        1.9 w ZP we wszystkich kantorach tak piszą. jak wymieniasz to 1,59za 1lv.mało tego takie siupy są w większości sklepach (robisz zakupy za np 35lv a dostajesz paragon na 40l.co innego na półkach a co innego przy kasie.takie przygody spotkały mnie w Złotych Piaskach na początku lipca 2013r.
    • Gość: Nana Re: Jaką walutę brać? IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.07.13, 16:29
      moim zdaniem wszystko zalezy po ile są lewy w Polsce. Ja placiłam ok 2,13 za lewę, więc wymiana złotówek na euro a potem na lewy w Bułgarii, mijało się z celem. co prawda tak zrobiłam (bo nie sprawdziłam na miejscu jakie są kursy) i wcale jakoś super nie wyszłam. zwłaszcza, ze trzeba jeszcze uwazac na kantory, czy nie pobieraja prowizji itd. przy wyplacaniu z bankomatu tez trzeba miec na uwadze, ze prowizja moze byc pobierana (w mbanku -9 zł). O ile wowczas kurs euro wychodzi sensownie - ok 4,1 to doliczajac prowizję za przewalutowanie - tak super nie wychodzi.
      reasumujac - jesli lewa stoi po 2,1 -2,2 mozna wymienic w Polsce, powyzej brać euro
      • Gość: Zofia Re: Jaką walutę brać? IP: *.elk.mm.pl 06.07.13, 16:52
        a jak po trasie- w Rumuni-żeby kupić winiety i opłacić np za przjezd na moście na dunaju ?
        • Gość: keimak Re: Jaką walutę brać? IP: *.ip.netia.com.pl 09.07.13, 09:22
          Kioski z winietami często od razu są też kantorami, więc w Euro zapłacisz bez problemu.
          Most można zapłacić w leva lub w lejach.
      • Gość: xyz Re: Jaką walutę brać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.13, 08:44
        jeśli u ciebie lewy sprzedają po2,13 a u mnie skup po 2,2. to daj namiary na siebie zrobimy interes.ps sprzedaż po 2.39.centralna polska.
        • Gość: Nana Re: Jaką walutę brać? IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.07.13, 11:49
          tak, u mnie lewy kosztowały 2,13 2 tyg temu w Warszawie na bemowie ;) . Ceny identycznej nie gwarantuję, ponieważ jak wiesz kurs jest zmienny ;P
          • Gość: Nana Re: Jaką walutę brać? IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.07.13, 11:50
            BTW nie obchodzi mnie po ile ty skupujesz, ważne jest ze ja kupilam wlasnie za 2,13 i nie ma mowy o pomyłce.
            • Gość: xyz Re: Jaką walutę brać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.13, 19:33
              co było a nie jest nie pisze się w rejestr.w 2010 7dni samolot ultra all albena cena 1000zł czy kogoś to obchodzi?piszmy co jest a nie co było.ta sama wersja na dzień dzisiejszy w wersji last 1900zł chyba mnie wszyscy zrozumieli poprostu chodzi o wiadomości z pierwszej ręki najlepiej z ostatniej chwili.
              • des4 jakie lewy w Polsce? 08.07.13, 08:30
                w każdym kantorze na bułgarskim wybrzeżu można sprzedać złotówki po przyzwoitym kursie

no chyba że ktoś chce zaoszczędzić przez dwa tygodnie 2,67 zł na różnicach kursowych w stosunku pesety kolumbijskiej, do wtedy zwracam honor :)
                • Gość: byłam Możesz złotówki wziąć IP: *.pl 08.07.13, 11:31
                  Już pisałam,na tym forum. Brałam lewy kupione w Polsce i euro, ale można spokojnie wymieniać po dobrym kursie złotówki na lewy w Bułgarii.
                  Wróciłam z Rawdy 21-06 i w prawie każdym kantorze można wymieniać, chociaż ja wymieniałam tylko w sprawdzonych kantorach: Crow (tj. Korona- których jest full i są najbezpieczniejsze).
                  • Gość: buchacha Re: Możesz złotówki wziąć IP: *.centertel.pl 08.07.13, 11:44
                    Ruble najlepiej (w walizce)
    • tomfo Re: Jaką walutę brać? 09.07.13, 06:55
      Wróciłem ze Słonecznego Brzegu, aktualny kurs dla EUR=1,91; dla PLN=0,428; dla USD=1,446; dla GBP=2,232. Sprawdzone kantory "CROWN". Bez problemu akceptują kart płatnicze. Z bankomatami oraz Bankami też nie ma problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka