Dodaj do ulubionych

Pytanie o napiwki

22.05.17, 11:37
Z racji tego, że to mój pierwszy wyjazd do Bułgarii, chciałam zapytać z jaką częstotliwością daje się napiwki, czy np. jednorazowy z rana :) wystarczy, czy przy każdym drinku? I w jakiej kwocie?
Mam zarezerwowany hotel 5* no ale cóż, doczytałam, że właśnie są mega słabe drinki....
Macie jakieś sposoby?
A w ogóle jaki alkohol smakuje najlepiej? Ich regionalny, czy tradycyjny?
:) :) :)
Obserwuj wątek
    • x5656 Re: Pytanie o napiwki 22.05.17, 13:06
      Pierwszego dnia dogadałem się z barmanem w barze przy basenie i nazajutrz przyniósł 0,7 l prawdziwej rakiji -którą tam robią ludzie na swoje potrzeby.Ta którą serwuje się w hotelach jest jakby rozwodniona...Dałem mu 20 lv.A inne alkohole z all jak wszędzie moc 30*-36*
      • 19sara78 Re: Pytanie o napiwki 23.05.17, 12:33
        Ja tak zrobiłam kiedys w Egipcie za 10 dolarów barman dał mi 2x07l wódki, która była tak mocna, że jedna do domu przywiozłam :)
        Ale to faktycznie dobry pomysł, bo od tych drinków to tylko brzuch rośnie ;)
    • jan003 Re: Pytanie o napiwki 05.06.17, 19:41
      Aty jedziesz tam wstydu robić Polsce i się nawalić ? Hm prawdziwa Grażyna i Janusz sandałki tacy założą na nóżki i w tym biedakierunku paniska udawają aha no i opkulary Ray Ban we włosach.
      • 19sara78 Re: Pytanie o napiwki 09.06.17, 05:52
        No i się uśmiałam....
        Nie zrozumiałeś pytania?
        Uważam, że kierunek nie jest biedny, wszystko zależy od tego jak sobie zaplanujesz wypoczynek.
        jan003 coś mi się wydaje że to Ty jesteś takim Januszem i Grażyna:) hmmm...(zbieżność imion:))
        Zdarza się, że ludzie nieświadomie wypierają swój wizerunek, po to żeby przed nim się uchronić.
        Udanego urlopu życzę bez względu na kierunek :)
    • Gość: Karolina Re: Pytanie o napiwki IP: *.free.aero2.net.pl 08.06.17, 09:02
      Hej,
      sprawa napiwków nadal aktualna. Ja także chętnie poznam opinie Państwa na ten temat. Za co dajecie Państwo napiwki
      w Bułgarii, gdzie i w jakiej wysokości?
      Pozdrawiam
      • ucho03 Re: Pytanie o napiwki 09.06.17, 12:40
        Gość portalu: Karolina napisał(a):

> Hej,
        > sprawa napiwków nadal aktualna. Ja także chętnie poznam opinie Państwa na ten t
        > emat. Za co dajecie Państwo napiwki
        > w Bułgarii, gdzie i w jakiej wysokości?
        > Pozdrawiam

Dlaczego piszesz panstwa z dużej litery ?
        • rd2a Re: Pytanie o napiwki 10.06.17, 09:04
          Karolinko, pewnie jeszcze Ciebie w szkole o tym nie uczono. Witam ciebie, witam wujka, witam państwa można pisać i z dużej i z małej litery i z małej. To są zwroty grzecznościowe. Pisząc z dużej litery wykazujesz komuś szacunek. Jeśli jednak chcesz pisząc do kogoś wyraźnie podkreślić brak dla niego szacunku, to piszesz z małej litery.
        • 19sara78 Re: Pytanie o napiwki 12.06.17, 06:35
          Koleżanka okazuje szacunek Naszej grupie, drogi polonisto !!!
          • Gość: Karolina Re: Pytanie o napiwki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.17, 21:42
            Przyznaję, że postępowałam świadomie mając na uwadze szacunek.
            • troll.ohydny Etykieta napiwkowa:) 12.06.17, 23:48

Napiwki w cywilizowanym swiecie daje sie. W restauracji 10-15% ogolnej sumy jezeli nie sa juz doliczone w rachunku. Na wczasach sprawdzony system do wspomniana wyzej "przyjazn" z barmanem/ka. Przy pierwszej wizycie przy barze mowisz co pijesz a czego absolutnie nie dotykasz ustami. Kolorowych swinstw z palemka np. Mowisz jak dlugo (ilosc dni) bedziesz zakotwiczona przy barze i srednio dyskretnie zostawiasz na blacie baru odpowiednia sume.
              Jezeli jestes piekna Polka zostawiasz mniej. Twoja obecnosc przy barze przyciaga mezczyzn ktorzy wyrownaja barmanowi chwilowa strate.

Z pokojowkami sprawdzony empirycznie sposob postepowania jest nastepujacy: zorientuj sie czy ta sama pokojowka sprzata Twoje pietro (pokoj) przez caly tydzien czy robia to na zmiany.
              Jezeli ta sama to mowisz w jakim pokoju mieszkasz i dajesz jej od razu z gory cala sume ktorej czesc moglabys "cykac" codziennie. Bedziesz recznikowo I kosmetycznie dopieszczana codziennie. Jezeli codziennie bedzie sprzatala inna pokojowka to zostawiasz napiwek codziennie. Po trzech dniac hpokojowki beda wiedzialy (wymieniaja sie informacjami), ze masz zwyczaj zostawiac napiwki i bedziesz dopieszczana jak wspomialem wyzej.

I odwrotnie - osoba niemajaca zwyczaju zostawiania napiwkow (tips) bedzie narazona na picie ohydnej, slodkiej, kolorowej lury z uprzejmosci tylko nazywanej cocktailem.

Barmana mozesz zabawic opowiescia, ze angielski tip (napiwek) pochodzi od skrotu (to insure
              prompt service). Napiwki dawano juz w Sredniowieczu I tak juz zostalo:)

Baw sie dobrze - troll
              • 19sara78 Re: Etykieta napiwkowa:) 13.06.17, 06:24
                Super odpowiedź, dziękuje.
                Generalnie sprawa napiwków dla mnie jest jasna, angielski też wydaje mi się, że znam :)
                Wolałam zapytać, bo co kraj to obyczaj :)
                Pozdrawiam.
        • Gość: misia Re: Pytanie o napiwki IP: *.promax.media.pl 26.08.17, 19:01
          Czy to jest takie ważne, z jakiej litery napisano "państwa"? Ważna jest raczej odpowiedź na pytanie, a nie czepianie się drobnostek. Myślę, że Karolina chciała podkreślić w ten sposób szacunek do ludzi. A z drugiej strony, jeśli już tak bardzo się czepiamy, to może trzeba było pytanie napisać też w prawidłowej formie? Nie ..."z dużej litery" tylko piszemy .. "z wielkiej litery"... a więc trochę więcej pokory Ucho03

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka