Gość: marz IP: 212.87.241.* 10.05.07, 19:41 wybieramy się pierwszy raz do Bułgarii- doradźcie prosze co bardziej opłaca się zabrać euro czy dolara? jaki jest kurs dolara - pamiętacie? dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anuta Re: co warto zabrać - waluta IP: *.multimo.gtsenergis.pl 10.05.07, 20:09 Zdecydowanie Euro, przelicznik jest różny coś ok.1,61-1,70 lewa za 1 euro, a wymieniać trzeba w kantorach,które są w hotelach.Na mieście jest pełno budek,które świadczą takie usługi, ale można się wrobić w lewe lewy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon1406 Re: co warto zabrać - waluta IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.07, 21:10 1€uro tj.1.9558 lewa a 1 dolar 1.42 lewa. Odpowiedz Link Zgłoś
funkykitek Re: co warto zabrać - waluta 11.05.07, 00:11 Zdecydowanie euro i wymieniajcie w bankach. Można trafić na oszukujące kantory, choć nie jest to regułą. Zdarzało mi się wymieniać w kantorach, ale zawsze sprawdzałam kurs w ofercie uwidocznionej na tablicy i jeszcze na wydruku, który podsuwano mi do podpisania. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: co warto zabrać - waluta 11.05.07, 07:50 Obojętne. Na całym świecie 1 euro to ok. 1,36 USD i w takiej relacji dostaniecie w Turcji przy wymianie odpowiednią kwotę w lirach, w zależności od tego czy będziecie wymieniać euro czy dolary... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: co warto zabrać - waluta 11.05.07, 07:54 zdecydowanie to... karta bankomatowa. Wychodzi najkorzystniej. Odpowiedz Link Zgłoś
laurka112 Re: co warto zabrać - waluta 13.05.07, 10:47 zmaram się w Waszych oczach,ale trudno; jaką walutę mam wypłacić z bankomatu(euro czy lewy??) i jakie są prowizje za każdorazowe wypłacenie? pytam, bo nie wiem; mam zwykła kartę płatniczą w PKObp; Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: co warto zabrać - waluta 13.05.07, 12:45 a u nas w Polscewybierasz walutę jaką wypłacasz???????? myslałem że takie historie to tylko w Turcji Prowizja z reguły przy wyplacie 200 lewa nie przekraczała 8 pln Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia801 Re: co warto zabrać - waluta 14.05.07, 15:30 Prowizja od wybrania kasy z bankomatu zalezna jest od danego banku. W PKO BP jest 5% transakcji jednak nie mniej niz 10zł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: co warto zabrać - waluta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 22:49 Karolcia, wypłata z karty Visa Classic PKO BP za granicą kraju to 3 procent prowizji, nie mniej niż 10 złotych. Plecam lekturę - pasazfinansowy.onet.pl/pkobp/index_karty_platnicze_pko_visa_classic.html Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia801 Re: co warto zabrać - waluta 15.05.07, 13:37 :) oki dzieki za uwagę..faktycznie 3% :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muzzy Re: co warto zabrać - waluta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 09:48 Witam, w ubiegluym roku bylem w Bulgarii. Polecam zabrac ze soba 200-300 euro, a reszte wyplacac z bankomatu. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia801 no włąsnie po dłuższym namysle... 27.05.07, 13:28 a dodam że wylatuje już za dwa tygodnie :) tez postanowiłam że wezmę około 300 euro a reszte bede wypłacac w bankomacie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonia Co warto zabrać - waluta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 20:26 Moze moje pytanie jest dla niktorych smieszne ale mozecie mi powiedziec czy ING czyli Bank Slaski ma moze swoje bankomaty albo czy np.z ich karty tam mozna korzystac,bo tez sie zastanawiam czy np, potem z mojego konta zlotowkowego bede wyplacac przelicznik w lewach albo w euro???Zaznaczam ze posiadam zwykla karte do bankomatu czyli VISA ELEKTRON.......POZDRAWIAM:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c# Re: Co warto zabrać - waluta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 21:38 Nie, Bank Śląski nie ma bankomatów w Bułgarii. Inne polskie banki również. To, czy ING ma, czy nie ma - to nie ma znaczenia. Możesz wypłacić pieniądze z dowolnego bankomatu. Twój bank przeliczy najpierw lewy na € po stałym kursie (kurs lewa BGN do € jest STAŁY i wynosi tyle, ile DM do € - czyli oficjalnie 1€ = 1,95... BGN). Następnie doda swoją 1-2% prowizję za przewalutowanie na €. Następnie przeliczy te € na złote po kursie dnia, dodając jeszcze raz (a co!) swoje 1-2%. Kwotą w PLN obciąży Twoje konto karty. I jeszcze doda sobie parę złotych (sprawdź ile) za całą operację. Stawiam, że ok. 10zł. Zatem wypłata 100 BGN może Cię kosztować ponad 200zł. Lepiej już płacić kartą (tylko nie wszędzie można), bo wtedy odpada ostatnia opłata za bankomat. Ja jednak jestem zwolennikiem kupienia w kantorze kilkuset € w niskich nominałach i wymienianie ich w miarę potrzeby w kantorach. W SB dostaniesz ok. 1,92 BGN za €, w mniejszych wioskach 1,90 - bo brak konkurencji, w Burgas są kantory, które płacą 1,94. Odpowiedz Link Zgłoś