dalnus 07.06.09, 17:41 Mam pytanie gdzie trzeba jeździć na włączonych światłach, a gdzie nie trzeba? Chodzi mi o całą trasę z Polski do Bułgarii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gringo68 Re: Światła 07.06.09, 18:53 lepiej wszędzie, nie ze względnu na przepisy, ale dla wlasnego bezpieczeństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Światła 07.06.09, 21:13 Pozwol ludziom samym zdecydowac, co uwazaja za niezbedne dla swojego bezpieczenstwa. Dla samochodow: Slowacja - TAK Rumunia - na autostradach TAK (jest tylko jedna...) Bulgaria - TAK ale od 1 XI do 31 III Wegry - TAK poza miastami Serbia - NIE Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Światła 07.06.09, 21:18 o jezu -wiesz że o tym że na autostradach w Rumunii trzeba to nie wiedziałem mimo ze jestem tam 3 x w roku :) moze dlatego że dawno nie jechałem autostradą z Pitesti do Bucaresztu Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Światła 07.06.09, 21:37 no ja tego tez nie wiedzialem, ale wygooglalem od automobilklubu austriackiego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Światła 08.06.09, 08:08 właśnie w piątek w godzinach porannego szczytu pewna pani zadecydowała o swoim i innych bezpieczeństwie biorąc się do wyprzedzania na ruchliwej osiedlowej ulicy w momencie kiedy z naprzeciwka z zatoczki wyjeżdzał autobus... skończyło się na rozwalonym zawieszeniu, zerwanym przęśle ogrodzenia posesji i potencjalnym sporym zarobku dla blacharza... pozwólmy pani decydować o swoim i innych bezpieczeństwie... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Światła 08.06.09, 08:16 a co to ma do zapalania świateł? skoro ktoś udowodnił że na ilosc wypadków to nie wpływa to po cholere to robić? dla lepszego samopoczucia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Światła IP: 83.15.115.* 08.06.09, 13:32 Wybacz, ale Twoje porównanie jest trochę infantylne. Nijak się ma postawa tej pani, która najzwyczajniej nie zachowała podstaw ostrożności do bezsensownego palenia świateł w ciągu dnia na terenie zabudowany. Celowo przytaczam taki właśnie przykład, bo skoro ktoś nie może zauważyć samochodu,przy dobrej widoczności stojącego w korku bez włączonych świateł mijania, to najwyraźniej nie może jeździć autem. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Światła 07.06.09, 21:04 Na Węgrzech w terenie niezabudowanym cały rok. Gdzie indziej nie trzeba. A Chorwacji własnie przepis zniesiono bo absolutnie nie wpływam na liczbę wypadków (po 3 latach stosowania - statystyki są nieubłagane) Odpowiedz Link Zgłoś