Dodaj do ulubionych

gdzie zrobić wesele?

24.09.05, 22:22
Witam!

Czy mógłby ktoś polecić jakieś przyzwoite miejsce gdzie można zorganizować
wesele?

Jeździłem po okolicznych popularnych miejscach, ale wszędzie znajdzie się
"coś" co dyskwalifikuje lokal. Chciałbym żeby to było ładne miejsce - nie
jakiś zapomniany ośrodek wypoczynkowy w Przesiece, ale coś względnie nowego,
czystego i atrakcyjnego. Dowiadywałem się m.in w Hotelu "Jan", ale to miejsce
to z wielu względów jedno wielkie nieporozumienie. Kierowniczka strasznie
kręci, obiecuje złote góry, a jak przychodzi co do czego to okazuje się, że
tutaj trzeba coś dopłacić, sala wcale nie musi być ta, którą sobie wybierzemy
no, a menu bardzo skromne i trzeba coś jeszcze domówić. Do tego dość drogie
noclegi. Jeśli doliczyć jeszcze 3 opinie znajomych, których wesela tam się nie
odbyły ze względu na nie dotrzymanie umowy "Jana" to już zupełnie odpada. A
szkoda... bo miejsce piękne, a gości będzie sporo spoza naszego regionu i
chcielibyśmy aby były takie widoki :).
W hotelu "Las" jest już lepiej i mimo, że widoki nie takie to obsługa wydawała
się kompetentniejsza. Ale za to cena jest mało atrakcyjna bo 130zł/os (W JANie
100zł). Do tego Hotel jest dość daleko więc dochodzi jeszcze nocleg 50zł/os -
uffff.
Bardzo popularna "Chata za wsią" ma ogromny minus, którym jest otwarta
restauracja przylegająca do sali.

Więcej pomysłów nie mam, a niestety nigdy nie byłem na weselu żadnych
Jeleniogórzan :(. Za wszelkie rady bardzo dziękuję :)

Dodam, że wesele ma być na ok. 70 osób, mają być poprawiny (najlepiej z
pieczonym prosiakiem/baranem), odbyć ma się w czerwcu. Jeśli chodzi o koszt to
raczej do 100zł/os. To może być w Jeleniej, ale także w okolicach tak
powiedzmy do 25km lecz wtedy muszą być niedrogie noclegi.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacji zarówno od osób, które
organizowały wesela jak i od gości :)

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Zabobrze III Re: gdzie zrobić wesele? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:27
      No i w Janie to bym wam wszystkie auta wzięli, także impreza całkowicie drogo by
      wyszła.
      • Gość: zenon5 Re: gdzie zrobić wesele? IP: *.ppp.tiscali.fr 24.09.05, 22:52
        Ja nie wiem gdzie,ale tak mysle ze moze w odrestaurowanym zameczku lub
        palacyku?Jest ich duzo na obrzezach Jeleniej.Co do jedzenia ja bym zamowil w
        dobrej knajpce i dowiozl na miejsce,transport chyba nie jest az tak drogi.
        • cyg Re: gdzie zrobić wesele? 25.09.05, 00:06
          To byłoby świetne wyjście - tym bardziej, że mamy bdb kucharkę. Jednak żaden
          pałac nie przychodzi mi do głowy. Tzn znam pałace, ale nie orientuje się, który
          z nich mógłby zaproponować nam salę :)

pozdrawiam
          Damian
    • Gość: zenon5 Re: gdzie zrobić wesele? IP: *.ppp.tiscali.fr 24.09.05, 23:03
      popytaj sie czy dawny orlinek w Karpaczu jest czynny,tam jest wspaniale miejsce
      • Gość: obywatel Re: gdzie zrobić wesele? IP: *.dami.pl 24.09.05, 23:07
        Zobacz jeszcze w hotelach FAN, Fenix, Jelonek, Baron, no i wszyskie pałace
        dookoła jelonki a bedzie tego chyba kilka,
        • kazimierzp Zależy na jakim nastroju Ci zależy! 24.09.05, 23:34
          Po pierwsze do Zenona - Orlinek jeszcze nie ruszył!
          Co samego wesela! Jeżeli zależy wam na pompie i bardzo stylowym wnetrzu to
          pałace (maja sale do konsumpcji i miejsca noclegowe)!
          Najlepsze takie warunki oferuje teraz pałac Paulinum na koncu Nowowiejskiej.
          Ceny są tam dosyć wysokie tak jak bardzo wysoki jest standard! Ale może się
          dogadacie (mają stronę internetową).
          Bardzo ładne wnetrza i dobrą kuchnię ma pałac w Łomnicy prowadzony przez
          niemieckich właścicieli (też maja stronę internetową)
          Głownie jednak polecam w pałac Staniszowie - sympatyczne wnętrza, dobra
          kuchnia. Co do reszty? Nie byłem tam na weselu. Na pewno nie ma tam nadmiernego
          blichtru, ale wnetrza swojskie.
          Jeżeli dalej na wysokim standardzie ale już wnętrza mniej stylowe to hotel
          Feniks w Jeleniej Górze ul. 1 Maja (cennik raczej na gosci ze strefy euro).
          Mozna w Bornicie w Szklarskiej Porebie. Ładny o wysokim standardzie hotel o
          najwyższej ilości gwiazdek w kotlinie. Mają dobrą kuchnię. Podejrzewam, że
          mozna negocjować ceny! Dyrektor Robert Schuber jest otwarty na propozycje.
          Jeżeli na niższym standardzie, ale z dobrą kuchnią i czystym ładnym wnetrzem to
          chwalono restaurację w Łomnicy (nazwy nie znam). Zresztą tej klasy lokali jest
          więcej. Ich minus to to, że noclegi trzeba szukać gdzie indziej.
          Takie wesele z noclegami to niezły byłby Hotel Europa w Jelniej Górze (ul. 1
          Maja). Noclegi na niezłym poziomie i o stosunkowo niskich cenach. Prowadzący
          restaurację zna się na rzeczy, ma niezłą kuchnię, a w salach można zrobić
          bardzo nastrojowe przyjęcie weselne.
          Niemniej najwazniejsze na każdym weselu to znalezienie dobrego starosty
          weselnego który całą imprezę by wartko poprowadził i do tego dobry zespól
          potrafiący wyczuć oczekiwania gosci weselnych. Jeżeli te elementy bedą bardzo
          dobre to i reszta nie będzie tak istotna! Tu akurat zupełnie się nie orientuję
          kto w tym jest najlepszy!
          Niemniej życzę młodej parze, aby po uroczystościach weselnych umiała się
          cieszyć sobą, nie przejmowac się drobiazgami w życiu i zawsze być razem -
          zwłaszcza duchowo!
          • Gość: zenon5 Re: Zależy na jakim nastroju Ci zależy! IP: *.ppp.tiscali.fr 24.09.05, 23:39
            A tak myslalem ze kazimierzp moglby pomoc,mialem to nawet napisac,ale po
            co?Czulem ze odpowie,pozdrawiam
          • cyg Re: Zależy na jakim nastroju Ci zależy! 25.09.05, 00:03
            Dziękuję za rady. Najważniejsze są trzy rzecz:
            1. przyzwoity, czysty lokal
            2. Dobre jedzenie w dużej ilości
            3. Cena nie zwalająca z nóg

jeśli chodzi o lokal to pałacowe wnętrza zawsze były naszym marzeniem, jednak
            trzeba patrzeć realnie. W Paulinum życzą sobie za wesele od 130zł/os,
            poprawiny/75żł/os , a noclegi 180zł/pok. 2 os. To niestety za dużo. Wydaje mi
            się, że w Łomnicy ceny będą podobne, a do tego tam organizują wesela na max 50
            osób. Zastanawia mnie Staniszów. Zjakiegoś powodu ngdy tam nie byłem, a zdjęcia,
            które znalazłem walbumach i na ich stronie wyglądają bardzo zachęcająco. Jutro
            tam zadzwonie- ale czuje, że cena będzie już mniej atrakcyjna...
            korzystniejsze finansowo są niektóre hotele oraz nowe zajazdy i tego typu
            miejsca. Słyszałem, że w Kaczorowie jest bardzo przyjemne miejsce "Nad
            Potokiem". Jutro tam się chyba wybierzemy.

Gdyby Pan sobie przypomniał nazwę tej restauracji w Łomnicy to byłbym bardzo
            wdzięczny :)

pozdrawiam
            Damian
            • kazimierzp Łomnica 25.09.05, 08:02
              Nazwy nie znam, ale jest to w połowie drogi miedzy szkołą podstawową (koło Domu
              Wdów), a Polamem. Po wschodniej stronie ulicy odmalowany budynek!
              Syaniszów moze być zupełnie tani pojedź tam!
              • cyg Re: Łomnica 25.09.05, 09:43
                No niestety... Staniszów okazał się póki co najdroższy. W tygodniu spróbuję
                zajechać do tej restauracji w Łomnicy.

pozdrawiam
                Damian
              • cyg Re: Łomnica 25.09.05, 22:18
                Veni Vidi Vici! - restauracja "Łomniczanka"

To było dokładnie to czego szukaliśmy. Byliśmy w wielu miejscach, ale w każdym
                było coś co przynajmniej jednemu z nas (ja, wybranka mojego serca, jej rodzice i
                moi) nie pasowało. W tym przypadku wszyscy byliśmy zgodni i zachwyceni. Sala
                rewelacyjna, pięknie urządzona i co ważne w dobrym guście. Bardzo ładna, skromna
                zastawa, stoły, krzesła obrusy - wszystko bardzo eleganckie. Pani właścicielka
                bardzo konkretna i kompetentna. Jak sobie pomyślę o mojej wizycie w hotelu "JAN"
                i szerokim uśmiechu Pani Kierowniczki, która łgała bez mrugnięcia okiem to
                zastanawiam się jak długo ten hotel jeszcze pociągnie...
                W Łomniczance Pani dokładnie nam wyjaśniła co może nam za oferować, ale i też
                czego wymaga. Bez żadnych wymijających odpowiedzi. Zaprezentowane Menu robi
                wrażenie, ale jako, że jest to nowy lokal to nie słyszałem jeszcze opinii od
                klientów. Z przyjemnością wybiorę się więc na zupę gulaszową i posmakuję
                tamtejszej kuchni. Co prawda mają b. mało miejsc noclegowych, ale za to w
                atrakcyjnej cenie, a 500m od restauracji jest agroturystyka gdzie przenocuje
                kolejne 10 osób :). A wszystko po bardzo konkurencyjnej cenie (choć biorąc pod
                uwagę warunki powinienem był napisać: BEZkonkurencyjnej) na którą mocno
                liczyliśmy ;) . Póki co chwalę bo faktycznie, miejsce to zrobiło na nas
                największe wrażenie, ale pewną opinię podam tutaj w czerwcu przyszłego roku :).
                mAm nadzieje, że będzie równie entuzjastyczna.

pozdrawiam
                Damian.

P.s. Panie Kazimierzu dziękuję bardzo! Cóż mogę powiedzieć... kolejny strzał w
                dziesiątkę!
                • kazimierzp Re: Łomnica 26.09.05, 19:20
                  Podobno rewelacyjne mają kaczki francuskie - podaja w jakiejś konkretne dni
                  tygodnia. Mozna je zobaczyć hodowane w obejsciu za restauracją!
                  Ci co wiem, że korzystali z tej restauracji dla organizacji wesela to byli
                  zadowoleni i z kuchni i atmosfery na sali!
                  Życzę udanego wesela i radosnych dni po nim!
                  • cyg Re: Łomnica 26.09.05, 22:44
                    Podejrzewam, że kaczki francuskie nie są jedynymi rarytasami. Z tego co mi Pani
                    wymieniła spóbowałbym wszystkiego, a teraz doliczyć trzeba jeszcze kaczkę
                    francuską :).

> Życzę udanego wesela i radosnych dni po nim!

dziękuję bardzo - żyję nadzieją, że tak właśnie będzie :)

pozdrawiam
                    Damian
    • Gość: zenon5 Re: gdzie zrobić wesele? IP: *.ppp.tiscali.fr 25.09.05, 08:58
      jakie zespoly w Jeleniej grywaja na weselach w jeleniej?Co moze podpowiedziec
      Radio Jeleniogorskie?to obok dawnego dworca PKS-u.
    • Gość: u nas w Kielcach:) Re: gdzie zrobić wesele? IP: 195.117.86.* 26.09.05, 11:01
      :))))))
    • Gość: Mąż Re: gdzie zrobić wesele? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:06
      Ja zrobiłem coś takiego w pensjonacie Borowik w Jagniątkowie, spoko atmosfera i
      cena tez była ok... nie wiem tylko ile tam jest mnie, moje było skromniejsze.
      No i ślub był u księdza Kubka jeszcze w kościele...
    • marta273 Re: gdzie zrobić wesele? 10.10.05, 21:56
      Ja proponuje odwiedzic jeszcze Karczme Skalna
      tam podobno tez jest niezle :)
    • Gość: mascarbone Re: gdzie zrobić wesele? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.10.05, 17:22
      podnosze do góry
      Równiez szukam dobrego lokalu ale koniecznie z miejscami noclegowymi! Cena do
      150zl/osobe.
      • cyg Re: gdzie zrobić wesele? 24.10.05, 22:50
        Z mojego "rekonesansu" mogę polecić droższy i bardziej szpanerski (co nie musi
        oznaczać nic negatywnego) hotel LAS, albo mniejszą i gustowną restaurację
        Łomniczanka. Natomiast zdecydowanie odradzam hotel "Jan". Jeśli nie potrzebujesz
        noclegów to koniecznie dowiedz się w pałacu Paulinum - ja dowiedziałem się
        tylko, że organizują wesela "od 130zł", a o więcej nie pytałem bo pokoje są
        koszmarnie drogie. Popularna jest również "Chata za wsią".

pozdrawiam
        Damian
        • Gość: mascarbone Re: gdzie zrobić wesele? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.10.05, 09:32
          Dzieki za wskazówki - pytalam o oferte w Paulinum - mają wesela od 150zł/os. i
          pokoje owszem drogie i mało jest tych miejsc noclegowych:( Spróbuję dowiedzieć
          się w "Lesie":) Dzieki
          PS My prawdopodobnie też wybierzemy czerwiec:)
          • Gość: mascarbone do Cyg IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.10.05, 09:54
            napisalam na gazetowy
            • cyg Re: do Cyg 25.10.05, 11:46
              odpisałem na gazetowy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka