Dodaj do ulubionych

Parking 2000

IP: 62.29.170.* 11.08.06, 13:52
Każdy jeleniogórzanin z dozą ulgi przyglądał się jak powstaje wielki
wielopozomowy parking w jeleniej górze. Miał odciążyć centrum, słuzyć
mieszkańcom. Poprostu same plusy. Lecz cóż wygrały prywatne potyczki
zachłanność... i wszystkie obietnice (głównie podatkowe) Prezydenta Kusiaka -
szlag trafił. Właściciela z długi wsadzono do więzienia - komornik nie
zabezpieczył mienia. Cała infrastruktura została skradziona. Podobno ktoś
kupił parking i ma zamiar naprawić interes... zobaczymy... pierwsze kroki są
podjęte - murów pilnuje firma ochrniarska. Kto ma nadzieję że z centrum
znikną w końcu samochody...?
Obserwuj wątek
    • Gość: ed Re: Parking 2000 IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.08.06, 16:28
      jak oplaty będą niższe niż w centrum to znikną
    • Gość: poiu Re: Parking 2000 IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.08.06, 16:54
      Ciekawe.... hm...
      Chyba Cie pogięło :-(((
      Czy chcesz powiedzieć, że prezydent Kusiak mógłby obiecać pozamykać wszystkie parkingi i postoje wokół centrum tylko po to, żeby jakiś cwaniak nabijał sobie kasę ? Gdyby coś takiego zrobił, to murowany prokurator.
      Coś takiego może wynikac jedynie z uchwały miejskiej rady, która może zdecydować o zmianie charakteru całego centrum.
      A umorzenie podatku od nieruchomości (bo tylko o tym możemy mówić) to wcale nie takie hop-siup, szczególnie przy takich kwotach. Wtedy byś dopiero wytoczył armaty, że 'jakim prawem umorzono" itd.
      A co do znikniecia samochodów, to powiedz to właścicelom aut, którzy tam mieszkają.

Mam nadzieję, że Kazimierzp napisze cos bardziej konkretnego. W końcu siedzi w tym w środku.
      • Gość: ed Re: Parking 2000 IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.08.06, 16:58
        eh, szkoda słów, widać że myślisz jeszcze jak w PRLu, czyli że wszystko można
        osiągnąć tylko nakazem/zakazem administracyjnym. Chyba autorowi wątku chodzilo
        raczej o ekonomiczną motywacje która skłoni ludzi do parkowania na tym parkingu
        a nie w centrum na ulicach, a można taki efekt wywołać np poprzez niższe
        oplaty, większe bezpieczeńswto i monitoring, uslugi dodatkowe itd. Nie rozumiem
        jak można bylo wpaść na to żeby pozamykać parkingi na ulicach :-)))
        • Gość: poiu Re: Parking 2000 IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.08.06, 18:14
          ad ed
          Juz Ci odpowiadam.
          Traf chciał, że akurat oglądałem tego biznesmena, jak żalił się w tiwi, że bank chce spłaty kredytu. Faktycznie, kto to widział, żeby bank domagał sie spłaty długów. Nie po to bierze sie kredyty, aby je spłacać:-)))
          Podobno miał obiecane, ze władze pozamykają postoje i parkingi. Tak twierdziła na antenie jego prawniczka. Jednak dokumentu nie potrafiła wskazać żadnego.
          Stąd moja awersja do tego "inwestora".
          A co do zachęty ekonomicznej, bezpieczeństwa i usług dodatkowych, to zgdzam się w zupełności. Ale on poszedł 'na skróty', własnie metodami rodem z PRL-u.
          • Gość: ed Re: Parking 2000 IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.08.06, 21:59
            jeśli tak bylo to teraz rozumiem twój post, ale wydawalo mi sie że odnosisz się
            do wypowiedzi autora wątku, pozdro
            • Gość: poiu Re: Parking 2000 IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.08.06, 23:10
              Twoje odczucia były po dużej części słuszne. Odnosiłem się do postu Kasers'a.
              W jego poscie jest jeszcze jedno idiotyczne ( a już z całą pewnością "niezrozumiałe") stwierdzenie ale to akurat przemilczałem.
          • hexl Re: Parking 2000 13.08.06, 15:36
            Nie jestem całkiem na bieżąco w temacie, ale z tego co wiem to obiecanki miasta
            o zamykaniu parkingów były związane z tym, że dwie działki w sąsiedztwie Pl.
            Ratuszowego szły na przetarg i jasne było, że nowi inwestorzy będą je
            zabudowywać.
            O ile pamiętam, zaraz po sprzedaży działki przy Grodzkiej, parking został
            zamknięty, teren ogrodzony a nowy właściciel robił chyba badania gruntu,
            później jednak znów zrobił na tym placu parking. Teraz urząd nie ma nic ani do
            tego parkingu ani do drugiego przy Jasnej, którą kupił Müller.
            Nie wiem jak ma się sprawa na Grodzkiej, ale wiem że Müller jest już
            zaawansowany w przygotowaniu inwestycji, więc jego parking lada dzień zniknie.
            Mnie np. jest obojętne czy płacę za parkowanie na Jasnej, na Grodzkiej czy na
            Bankowej. Jak trzeba będzie to przyzwyczaję się do parkingu wielopoziomowego na
            .........no właśnie ??? Kopernika? nie wiem jaki to ma adres.
            To kwestia przyzwyczajenia.

Bank przejął parking od pierwotnego inwestora i szukał nowego nabywcy.
            Kupił to jakiś inny bank- nie pamiętam który.
      • Gość: Lite Re: Parking 2000 IP: 62.29.170.* 16.08.06, 11:33
        o czym ty mówisz... gościowi chodzi o podatki ! - miały być umożone bo to
        inwestycja służąca dobru mieszkańców!!!
    • Gość: handlarz Re: Parking 2000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 21:38
      A co z ludzmi którzy zainwestowali w lokale sklepy kantory w centrum ?
      Co im powiesz?
    • Gość: gość Re: Parking 2000 IP: 193.109.212.* 14.08.06, 08:19
      inwestowanie pieniędzy - sporych - na podstawie niezobowiązujących rozmów to
      jakiś idiotyzm w który ciężko uwierzyć. jeśli komuś się wydawało, że załatwi
      pod stołem zamknięcie parkingów w obrębie miasta i będzie monopolistą to jest
      fantastą i naiwnym prostakiem.... a tak wogóle to cała ta inwestycja wygląda na
      typową pralnię ;)
      • Gość: info Re: Parking 2000 IP: *.jgora.dialog.net.pl 15.08.06, 12:48
        A widzieliscie jako ochlaj mial pan kusiak i sarzynski na otwarciu parkingu?
        Byla tam laba i trzeba pamietac ze to kusiak imiennie zapraszal na otwarcie
        parkingu!!! jest taka scena gdzie jakis nachlany gostek mowi o kusiaku ze tyczy
        sie jego przyslowie millera ze niewazne jak kusiak zaczal wazne jak skonczyl
        (czyli ze parking powstal).
        • Gość: Kasers Re: Parking 2000 IP: 62.29.170.* 16.08.06, 11:31
          Czy napisałem to nie jasno - chodziło mi o to że zniszczono przydatny dla
          jeleniogórzan obiekt. Nikt z was nie wolał by parkować samochodu na chronionym
          parkingu. Postawiłem zarzut komornikowi który nie zabezpieczył parkingu po
          plajcie właściciela. I tylko to. Nie chcę zamykać parkingów w mieście!!!!!!!
          Chodzi mi o to że popadła w ruinę przydatna rzecz dla miasta!!! Na marginesie
          opłaty za parkowanie na tym parkingu miały być zgodne z obowiązującymi w
          centrum. Parking miał ułatwiać życie a nie zamieniać przydatne parkingi na pasy
          zieleni.
          • Gość: el torro Re: Parking 2000 IP: 193.109.212.* 17.08.06, 14:47
            ale bez zamknięcia parkingów w mieście taki parking strzeżony nie ma
            ekonomicznych podstaw do istnienia. czy to nie jest dość jasne??? ludzie
            parkują w centrum bo nie chce im się chodzić, gdyby mogli wjechaliby samochodem
            do sklepu na zakupy ;) jeśli będą nadal mogli parkować w centrum na ulicach to
            nie pojadą na jego obrzeża - nawet jeśli jest to tylko kilkaet metrów dalej.
            dlatego budowa tego parkingu to projekt po.ro.nio.ny.
            • Gość: jizzy Re: Parking 2000 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 21:16
              O czym wy wogole mowicie ludzie - jestescie daremni i mali do tego. Cały upadek
              tego parkingu jest napewno winą naszgo prezydenta = złodzieja. Pewnie mial
              jakies konszachty z tym bankiem co udzilał kredytu. Gdzie wy żyjecie - nie
              jestescie wogole w temacie. Niedlugo ma byc w sejmie poruszony ten temat.
              Niedlugo sprawa sie wyjaśni moge was zapewnic - ale nie zdziwilbym jakby tego
              ch*** wyniesli w kajdankach. Pozdro
              • Gość: jizzy Re: Parking 2000 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 21:23
                I jak jesteście ciekawi polityki w tym państwie to oglądajcie obrady sejmu. Sory
                za oszczerstwa ale sie zdenerwowalem przez paru na tym forum .
                • Gość: ed Re: Parking 2000 IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.08.06, 22:51
                  skoro sam piszesz że to oszczerstwa to chyba sie czegoś przedtem napiłeś albo
                  nawąchałeś :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka