Gość: misio IP: *.chello.pl 05.07.10, 17:16 Przez które sanatorium jest dojście na kolejkę linową na Aj -Petri? Ostatnio miałem problem je znalezć może ktoś się orientuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jw Re: Aj -Petri IP: *.multi-play.net.pl 06.07.10, 21:20 Aj-Petri Wikipedia Oficjalna strona kolejki linowej Aj-Petri Dolna stacja nazywa się Mischor, jak zapytasz, to ktoś cię pokieruje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Aj -Petri IP: *.multi-play.net.pl 06.07.10, 21:37 Orientacyjna mapka Aj-Petri, na mapkach dolna stacja jest zaznaczana w roznych miejscach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Aj -Petri IP: *.chello.pl 06.07.10, 21:56 Kiedyś buanitka podawała jak tam się dostać niestety nie potrafię tego odszukać:/ Odpowiedz Link Zgłoś
buanitka Re: Aj -Petri 06.07.10, 22:53 skoro zostałam "przywołana do tablicy" ;) raczej nie pisałam (nie przypominam sobie) o kolejce linowej na Aj- Petri, tylko o wjeździe tam samochodem (trasa na Bachczisaraj). Chociaż wiem, że sama dolna stacja kolejki znajduje się w miejscowości Mischorze (Мисхор) i jest tuż przy "trasie" nie można jej przeoczyć. Nie jest to teren sanatorium. Jeżeli jedziecie samochodem główną trasą z Jałty do Sewastopola, to trzeba skręcić w lewo na Mischor-Gasprę-Koreiz (na tzw. dolną trasę przy Jaskółczym Gnieździe kierunek Ałupka). Link z mapką padaje 'JW' w swoim poście. A najlepiej zawsze spytać kogokolwiek jeśli zabłądzicie ;) Jak jest z transportem miejskim szczerze mówiąc nie wiem, ale z pewnością są takie połączenia (kierunek Mischor). Mam nadzieję, że pomogłam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Aj -Petri IP: *.chello.pl 07.07.10, 09:50 Dzięki mam nadzieję że tym razem trafimy,jechaliśmy właśnie wtedy samochodem i tym razem też tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saba Re: Aj -Petri IP: *.net155.okay.pl 10.07.10, 11:07 Buanitka, bzdury piszesz totalne- chyba znasz te tereny z opowieści tych którzy ..również tam nie byli... Wróciłam z Krymu parę dni temu - byłam tam pierwszy raz i w moich planach zwiedzania Krymu miałam również wjazd na Aj-Petri. Byliśmy samochdem i mielismy duży problem ze znalezieniem dolnej stacji kolejki.A wszystko przez to że nie ma ŻADNEGO oznaczenia na trasie głównej /tak jak piszesz/. Należy z trasy głównej ZJECHAC do miejscowości Mischor, jechać krętą drogą jakieś 2 km i na b. dużym skrzyżowaniu skręcić w lewo.Zjazd również nie ma zadnego oznaczenia mówiącego o tym że właśnie tędy można zjechać do dolnej stacji kolejki. My pytaliśmy miejscowych - innej rady nie ma. Jeżeli chodzi o pytanie: w którym sanatorium jest wjazd na Aj-Petri to jest to pomylenie kolejki na Aj-Petri z wyjazdem ślicznym wyciągiem z malutkimi wagonikami /b. kolorowymi/ do luksusowej restauracjii i luksusowego sanatorum znajdującego się na zboczu. Wagoniki są widoczne jak się jedzie główna trasą na Jałtę. Moja rada: jak już znajdziecie drogę na stację kolejki to nie korzystajcie z parkingów które są płatne - 40 hrw lecz omińcie WSZYSTKICH naganiaczy parkingowych i obok kolejki znajduje sie restauracja/ tuż za wejściem na plac przed stacją/do której jest wjazd zaraz za szlabanem zagradzającym plac.Smiało wjechać na TEN parking, wejśc do restauracji, zamówić czuberioki / pyszności/ za 10 hrw/szt., poczekać bo pieką dopiero jak sie zamówi, zjeść i...zostawić autko na parkingu.Potem wyjechać na Aj- Petri. Autko bezpieczne a my za zaoszczędzone pieniądze - pojedzeni!. A tak nawiasem mówiąc to również byłam "napalona" na tą przejażdzkę kolejką i mocne wrażenia. WIELKIE ROZCZAROWANIE - po prostu GUBAŁÓWKA w krymskim wydaniu a kolejka jedzie raptem 15 min. łącznie z przesiadką - po prostu porażka i wydana kasa - 100 hwn/ os. A na górze - po prostu stoiska z badziewstwem, wielbłady, kucyki,małpy, małe rysie, orły,sowy,sokoły/ żywe/ z którymi można sobie zrobić zdjęcia / jak z zakopiańskimi misiami i owczarkami/. Jednym słowem - tandeta!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
buanitka Re: Aj -Petri 10.07.10, 11:33 > Buanitka, bzdury piszesz totalne- chyba znasz te tereny z opowieści > tych którzy ..również tam nie byli... Tak, bo ja przeważnie bzdury piszę i nigdy tam nie byłam... :D Ot tak - mam hobby od kilku lat wprowadzać innych w błąd!!! A co najdziwniejsze, to - Sabo, poszłaś w moje ślady i napisałaś praktycznie to samo co wcześniej napisałam ja. > WIELKIE ROZCZAROWANIE - po prostu GUBAŁÓWKA w krymskim wydaniu a Co do Twoich odczuć i przeżyć związanych z przejażdżką (oczywiście jaknajbardziej masz do nich prawo) ale bardzo Ci współczuje, że oprócz: "stoisk z badziewiem, zwierzaków z którymi można zrobić zdjęcie i inną tandetą" nie zobaczyłaś na Aj-Petri nic więcej - ŁOŁ.... Może miałaś na nosie bardzo ciemne okulary, albo byłaś tam w nocy... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saba Re: Aj -Petri IP: *.net155.okay.pl 11.07.10, 22:27 Buanitka! Gdybyś była ostatnimi czasy na Aj-Petri to byś wiedziała że kolejka wyjeżdża TYLKO do godz.17.00 a więc nie pisałabys nawet takich bzdur że byłam tam w nocy... A może TY napiszesz co ciebie tak tam strasznie urzekło oprócz tych zwierzaków, badziewia na stoiskach i tej tandety?? Bo jeżeli góry to ja góry widziałam w swoim życiu już o wiele ładniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
buanitka Re: Aj -Petri 12.07.10, 11:37 Sabo! Gdybyś czytała(łeś) (ze zrozumieniem!) to, co JA wcześniej napisałam - to nie pisała(ł)byś bzdur, zwłaszcza dotyczących pracy kolejki. Gdyż wyraźnie napisałam, że na Aj-Petri wjeżdżam nie za pomocą kolejki tylko SAMOCHODEM ale pewnie nie wiesz że istnieje taka możliwość, skoro nie załapałaś(łeś) "skrótu myślowego" odnośnie Twojego przebywania tam w nocy :D > A może TY napiszesz co ciebie tak tam strasznie urzekło oprócz tych > zwierzaków, badziewia na stoiskach i tej tandety?? O rety! pozostawię to bez komentarza, bo nie chcę tłumaczyć, że "wielbłądem nie jestem"!! > Bo jeżeli góry to ja góry widziałam w swoim życiu już o wiele > ładniejsze... GRATULUJE! to te na Kasprowym? (pytanie retoryczne - nie musisz odpowiadać) :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pierre Re: Aj -Petri IP: *.net155.okay.pl 12.07.10, 19:30 Niestety musze poprzeć Sabę - byłem, widziałem i nie padłem z wrażenia. TEŻ MIAŁEM WRAŻENIE ŻE JESTEM W ZAKOPANEM... A jeżeli chodzi o to stwierdzenie Gościa że prosto z plaży wsiada się do kolejki to ja chyba wsiadałem nie na tej stacji co on ha,ha,ha! Oburzenie na Sabę że kombinowali z opłatami za parking tez mnie dziwi- jeżeli ktoś jedzie na Krym żeby pozwiedzać i faktycznie być w kilkunastu miejscach godnych obejrzenia z np.całą rodzina to są to wydatki dosyć spore więc zaoszczędzenie nawet kilkudziesięciu hrywien mnie akurat nie dziwi. Byłem w tamtym roku z zona i 2 dzieci i na wejścia wydaliśmy kupe szmalu - /zupełnie spojrzy na to osoba samotna a inaczej duża rodzinka/- nie jestem niestety milionerem... Jeżeli ktoś jest w podróży i nie ma dostępu do kompa to może sobie poszukać wiadomości ale w ..... a więc takie "wymądrzania" też mnie śmieszą ha,ha,ha! Dziwię się Buanita że jesteś moderatorem i z taką zjadliwością atakujesz kogoś kto ma odmienne zdanie od ciebie - ja sam przeczytałem parę twoich postów i wnioskuję z nich że na Krymie to ty była ale pare lat temu a twoja obecna wiedza to...grzebanie w googlach i podawanie linków czasami do stron ZUPEŁNIE nieaktualnych.... A ogólnie to boję się takich ludzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Aj -Petri IP: *.multi-play.net.pl 12.07.10, 20:19 Wydaje mi sie, ze to Saba zaatakowala Buanitke w stylu "bzdury piszesz", nie podajac dokladnie jakie bzdury autor mial na mysli. Podziwiam ludzi, ktorzy jada nieprzygotowani na Krym, bez przewodnika, mapy. A po jednej wizycie na Krymie udają wszechwiedzących. Znam ludzi, którzy byli zachwyceni kolejką na Aj- Petri. Mam nadzieję, że chociaż czebureki smakowały. Autor wątku pytał jak dojechać do dolnej stacji Mischor i dostał taką informację. Skoro miałeś wrażenie, że jesteś w Zakopanem, to zapewne z Kasprowego widziałeś Bałtyk, co gościu? Odpowiedz Link Zgłoś
buanitka Re: Aj -Petri 13.07.10, 11:13 Pierre, zupełnie nie dziwi mnie Twoje poparcie dla Saby :D Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że korzystacie z tego samego komputera - zatem albo: jesteś Sabą (z rozdwojeniem jaźni), albo jej małżonkiem/przyjaciółką/bojfrendem czykimśtam... Dziwny w tym przypadku byłby fakt niepopierania Saby. > Dziwię się Buanita że jesteś moderatorem i z taką zjadliwością > atakujesz kogoś kto ma odmienne zdanie od ciebie - ja sam > przeczytałem parę twoich postów i wnioskuję z nich że na Krymie to > ty była ale pare lat temu a twoja obecna wiedza to...grzebanie w > googlach i podawanie linków czasami do stron ZUPEŁNIE > nieaktualnych.... A kto to Buanita? :D Na Krymie (stety, albo niestety) jestem co rok od ok 7-8 lat, tyle że nie chwale się tym (jak co niektórzy (np. Ty)) w każdym wątku, że "dopiero wróciłam"\"dopiero wyjeżdżam". Jaka spostrzegawczość!!! Tyle, że jako MODERATOR nie wypowiadam sie na tematy związane z turystyką Ukrainy, a jedynie w sprawach związanych z porządkiem na forum i zw. z regulaminem! Normalnie na "czarno" wypowiadam się jako zwykły użytkownik (jak każdy inny). Osobiście nie mam z tym problemów i nie muszę zakładać w tym celu sto tysięcy nowych nicków (jak niektórzy). Ku ścisłośći - ("z taką zjadliwością > atakujesz kogoś kto ma odmienne zdanie od ciebie ") - "obracanie kota ogonem" - kto tu kogo atakuje? Widzę, że podobnie do Saby masz problem ze zrozumieniem przeczytanego! > A ogólnie to boję się takich ludzi ... Słusznie robisz, bo tacy ludzie (myślący) zauważają wiele nieścisłości w Twoich 'informacjach' i łatwo można sie skompromitować ;) co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pierre Re: Aj -Petri IP: *.net155.okay.pl 13.07.10, 16:46 No i znowu Buanitko pudło! Bratem , bratem i to starszym który już prawie pół świata przewędrował a na Krymie byłem w tym roku już ósmy raz więc jak widzisz mogę COŚ powiedzieć o Krymie bo zjeżdziłem i zwiedziłem go wzdłuz i wszerz....i został mi tylko jeszcze mały kawałeczek /całkowita dzicz / aby móc powiedzieć że faktycznie byłem wszędzie i coś tam liznąłem życia codziennego na Krymie. I wierz mi że nie tylko oglądam Krym z okien samochodu z klimatyzacją.. Mimo wszystko pozdrawiam! Może się kiedyś spotkamy na trasie skoro też tak często odwiedzasz te strony Ukrainy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Aj -Petri IP: 162.27.161.* 12.07.10, 13:15 Wg Twojego opisu na pewno bym nie trafił do stacji kolejki. Lepiej zaznacz miejsce na mapie i podaj link. Wszystkie informacje o kolejce są podane na oficjalnej stronie internetowej cena 50 hr/os. dorosła w jedną stronę (25 hr/dziecko 6-12 lat, dziecko do 6 lat za darmo), wjazd w godz. 10- 18, zjazd 10-19. Tablica informacyjna - na której są podane wysztkie informacje: czas przejazdu 6+8 minut, prędkość 5,5-7,5 m/s, różnica wysokości itd. A jeżeli ktoś naprawdę nie umie znaleźć jakiegoś miejsca na kuli ziemskiej, to może zainstalować sobie darmowy program Google Earth, w którym wyszuka dane miejsce, zobaczy zdjęcia satelitarne w dobrej rozdzielczości oraz zdjęcia/filmy o danym miejscu, a także dostanie dokładne współrzędne dla. Poza tym, będąc w Mischorze wystarczy popytać ludzi o kolejkę, na pewno ktoś pomoże. W samym Mischorze są drogowskazy do dolnej stacji kolejki, wieczorem odpalę google earth i prześlę link do zdjęcia oraz współrzędne dla gps. Cennik kolejki na Kasprowy ceny na Kasprowy i Aj-Petri są podobne, różnica jest taka, że w Polsce z plaży nad Bałtykiem nie wjedziesz kolejką na Kasprowy, a na Krymie na Aj-Petri - owszem. Nie rozumiem, czego oczekiwałaś po przejażdżce kolejką na Aj-Petri? Jakich mocnych wrażeń brakowało - że lina nie urwała się? A wypowiedź odnośnie kombinowania z opłatą za parking pozostawię bez komentarza. JBK - to najdroższe miejsce na Krymie, trzeba liczyć się z wysokimi cenami i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Aj -Petri IP: *.multi-play.net.pl 12.07.10, 19:00 Współrzędne: 44°25'30.78"N 34° 4'15.39"E Znak do stacji Mischor restauracja Wjazd na Aj-Petri Widok z góry widok z wagonika na Sewastopolskoje Szosse całość informacji znalazłem w google earth, jest tam kilkaset zdjęć, filmików itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pierre Re: Aj -Petri IP: *.net155.okay.pl 13.07.10, 18:14 Mhhy, ten znak który jest na zdjęciu owszem- stoi ale tuż przed stacją / zaznaczone jest wejście/a niestety nie o to chodziło. Nie ma żadnego znaku ustawionego na głównej drodze i w tym jest cały sęk / o to chodziło/ a nie każdy turysta ma dostęp do neta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Aj -Petri IP: *.chello.pl 23.07.10, 20:53 Dziekuję wszystkim za wskazówki dotarłem tym razem:)ale szczerze to jakiegoś wielkiego wrażenia to na mnie nie wywarło ale zobaczyć można na górze zbyt dużo naciągaczy przez chwilę czułem się jak w Egipcie gdzie chcą cię oskubać z każdego grosza.Drugi raz bym się już tam nie wybrał ale co kto woli pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saba Re: Aj -Petri IP: *.net155.okay.pl 25.07.10, 07:30 Cieszę się że dotarłeś - no i potwierdziłeś MOJE wrażenia z pobytu na Aj-Petri bo już mnie tu coniektórzy chcieli "zlinczować" za moje odmienne wrażenia. Ech, życie .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolobi Re: Aj -Petri IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.10, 23:36 Cieszę się że nikt nie zlinczował Cię za odmienne wrażenia z Aj-Petri. Brak tak znamienitego obieżyświata na pewno byłby odczuwalny dla polskiej nacji. A tak na poważnie,też wiele rzeczy na Aj-Petri mnie razi i bulwersuje(naciągacze,hitlerowskie mundury)ale wystarczy skorzystać z którejś z pieszych tras widokowych i można w ciszy i spokoju kontemplować górskie widoki,niestety nie które są płatne. Z trafieniem do stacji kolejki nie miałem żadnych problemów,wystarczyło kupić mapę za 20 UAH-za darmo nie chcieli dać,znajomość języka rosyjskiego i po kłopocie. Jaka szkoda że normalny temat wywołuje u nie których użytkowników taką agresję w atakowaniu Innych. Pozdrawiam i łączę wyrazy szacunku. Ech,życie.... Odpowiedz Link Zgłoś