Dodaj do ulubionych

Krym Eupatoria-pytanko

IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 24.02.11, 12:29
Witam Chciałabym sie dopytać w sprawie plaż na Krymie k/Eupatorii Czy są one piaszczyste czy raczej żwirowe Jest jakoś mało zdjęć z tych rejonów. Zamierzam wybrać się z rodziną (2 dzieci 5 i 8 l. ) na wycieczkę oczywiście własnym autem.Plan zakłada iż wyjedziemy pod koniec sierpnia 2011 Jaka w tym czasie jest temp.wody i powietrza.Czy są jakieś bezpośrednie str www pensjonatów na Krymie Do tej pory wyjeżdżając poza Polskę korzystałam ze str www.booking.com ale tam nic nie ma .Proszę o poradę i ew namiary gonych polecenia pensjonatów .pozdr.Mika
Obserwuj wątek
    • Gość: MIKA076 Re: Krym Eupatoria-pytanko IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 24.02.11, 12:47
      I jeszcze jedno pyt jak długo się jedzie Czy muszę gdzieś rezerwować nocleg ?
      • buanitka Re: Krym Eupatoria-pytanko 24.02.11, 15:11

Plaże piaszczyste ZDJĘCIA Pytasz o konkretną miejscowość ok. Eupatorii czy o samą Eupatorię?
        Co do wcześniejszej rezerwacji... raczej odradzam. Na miejscu nie brakuje ofert wiele korzystniejszych niż przez internet + unikasz (ewentualnych) oszustów (po przyjeździe 'w realu' wygląda wszystko inaczej niż na zdjęciach +inne ceny itd... To jest taka "czarna wizja" i wcale nie jest powiedziane, że akurat tak się zdarzy ;) Jeżeli dobrze znasz j.ros. możesz poszperać tu: LINK (wybierz odpowiednią miejscowość).
        Pod koniec sierpnia teoretycznie pogoda powinna być dobra - temperatura morza również. Jednak nie spodziewaj się pustych plaż ;) bo jest to wysoki sezon i cały Krym jest "wypełniony po brzegi".
        Na Krym ogólnie (dość) długo się jedzie. Nie piszesz skąd wyruszasz. (załóżmy, że z Warszawy). Osobiście polecam jechać z noclegiem (zwłaszcza z dziećmi+nieprzywidywalność granicy). Moteli po drodze nie brakuje. Mogę kilka polecić (priv). Lepiej się zatrzymać gdzie Was noc zastanie (piszę o Motelu). Odradzam jazdę w nocy - choć na forum są też zwolennicy jazdy w nocy ;P
        Tradycyjnie (marudnie) polecę też lekturę tegoż forum w odpowiedzi na ewentualne pytania dot. trasy, granicy, bezpieczeństwa i innych spraw ;) pozdrawiam :)
        • jarekkar_1 Re: Krym Eupatoria-pytanko 01.03.11, 22:13
          Pozwolę sobie nie zgodzić się z twierdzeniem, że koniec sierpnia to wysoki sezon.
          Od 25 sierpnia większość turystów wyjeżdża z Krymu i robi się tam zdecydowanie przestronniej niż pomiędzy 15 lipca a 20 sierpnia:-)
          • buanitka Re: Krym Eupatoria-pytanko 02.03.11, 15:06
            tak, masz rację! jest przestronniej - ale nie pusto ;) (minimalnie też taniej, choć nie wszędzie). niż np. na początki sierpnia.
            Aha, jeszcze pod koniec sierpnia zdarza się czasem załamanie pogody (+'nizowka' zimny prąd morski)- prawda stosunkowo krótko trwa, ale z przewidywaniem i prognozami pogody to tak jak wróżenie z fusów..
            • Gość: Stefa Re: Krym Eupatoria-pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 19:51
              Plan ambitny i realny do wykonania.W Eupatorii byliśmy dwa razy i wrażenia mamy pozytywne.Same miasto ciekawe i duży ośrodek sanatoryjno wypoczynkowy.Pod koniec sierpnia luz i ok.30% taniej.Plaże w zasadzie czyste (zakaz palenia),duży deptak,samochód na parking strzeżony.Brzeg bardzo łagodny woda ciepła.Podroż bite dwa dni i to zależy od czasu oczekiwania na granicy.Nie ma co kombinować drogami na skróty:obwodnicą Lwowa na Tarnopol potem Chmielnicki,Winnica, Umań ( to już ok 1000 km).Dalej bardzo dobrą drogą kawałek na Odessę i po ok 30 km w lewo na Mikołajew.Potem trudno nie trafić.Mając samochód odwiedzić Jaltę i Sewastopol.Drogi bezpieczne ale nie łamać przepisów.Noclegi w hotelach.DoTarnopola można posługiwać się językiem polskim.Powodzenia
              • Gość: Stefa Re: Krym Eupatoria-pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 19:58
                Co do czasu podroży to tak jak napisałem.Żadnych rezerwacji,dogadywać się na miejscu.Hotele i pensjonaty bywają na przyzwoitym poziomie.Paliwo tanie,żadnych opłat drogowych.
        • lm.dziagwa Re: Krym Eupatoria-pytanko 08.03.11, 14:53
          można prosić o jakieś ceny orientacyjne?
          Wybieramy się z 2 dzieci (3+7) samochodem z Rzeszowa i na miejscu chcielibyśmy znaleźc najchętniej jakiś apartament z własną kuchnią, toaletą i sypialnią. Byłoby miło gdyby była klima, jakiś taras lub balkon i internet (szczyt marzeń). Lokalizacja: blisko morza, by na plażę dojść i wrócić w miarę szybko
          jakich cen należy się spodziewać w sierpniu? czy jest dużo tanich owoców?
          • Gość: Stefa Re: Krym Eupatoria-pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 17:39
            Jeszcze jedno,ten kolega zapodał mi że w temacie cen w tej chwili nie można rozmawiać ponieważ ciągle ulegają zmianie i to raczej w górę.Takie wiadomści trzeba złapać przed wyjazdem.A w kwestii zakwaterowania warto popytać w liczynych sanatoriach.Pięć lat temu w sanatorium pt POBIEDA płaciłem 25 dolarow od osoby z wyżywieniem i dwa zabiegi.PZDR
    • Gość: Stefa Re: Krym Eupatoria-pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 17:31
      WITAM.Dzisiaj rozmawiałem z gościem który ma za żonę ukrainkę i wrócili kilka dni temu z UA wprawdzie z okolic Kirowogradu (na wschodzie UA,kopalnie uranu) ale zapewniał,że na Krymie obecnie temp. waha się kilka stopni powyżej zera.Trudno powiedzieć jak będzie wyglądał ten sezon,ale napewno plaże będą takie same jak przed laty a więc patrząc od południa jest bardzo duża plaża piaszczysta ale mało zagospodarowana a nawet raczej dzika.Dalej w kierunku północnym są plaże miejskie piaszczyste z przerwą na port morski a dalej znowu plaże ładne i zagospodarowne obok długi deptak z różnymi atrakcjami.Pod koniec sierpnia wszysto dziala na pół gwizdka a zatem i kwaterami żaden problem,a tak pogodowo to lato w pełni.Jednego roku byłem w Jałcie w październiku i można było się kąpać w morzu co dla nas było lekkim zaskoczeniem.Wróciliśmy do kraju a tu prawie zima.A tak w ogóle to Krym jest super tylko ten dojazd,nie można dojechać w jeden dzień ale za to jest ciekawy.W tym okresie należy szukać noclegów na miejscu jest w czym wybierać i targować bo zarówno ceny jak i standard jest bardzo zróżnicowany.Pozdrawiam
      • Gość: max1 Re: Krym Eupatoria-pytanko IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 05:46
        ładnych plaż na Krymie jak na lekarstwo szczególnie w południowej części więc nie wciskaj ludziom kitu
        • jarekkar_1 Re: Krym Eupatoria-pytanko 12.03.11, 15:59
          Zależy co masz na myśli mówiąc ładna? Te na Dominikanie wyglądają zdecydowanie inaczej. Jedni wolą blondynki inni brunetki - trudno dyskutować o gustach. Jeśli uważasz, że brakuje ładnych plaż na południu to poszukaj ich na zachodzie Krymu. Wydaje mi się, że raczej ich tam nie brakuje.
    • Gość: MIKA076 Re: Krym Eupatoria-pytanko IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 21.04.11, 13:52
      Dziękuję za wszystkie informacje oraz sugestie W 2009 byłam z dziećmi w Bułgarii (Sw Wlas niedaleko Złote Piaski) Podróż mimo róznych uwag i sugestii z noclegiem odbyła się przez Rumunię i powiem że byłam mile zaskoczona Stan dróg w Rumunii niewiele odbiegał od stanu jaki mamy w naszym kraju a widac również było iż są budowane drogi expresowe...więc nie wiem czy za parę lat to Rumuni nas wyprzedzą jeśli chodzi o infrastrukturę .Tu mam jeszcze kilka pyt :A jaką drogę polecacie? Ruszamy z W-wy. Gdzie ew. szukać noclegów (chodzi mi o Ukrainę) Jak tam stoi cena za paliwo?Czy jest możliwość płacenia kartą kredytową czy lepiej brać gotówkę.
    • Gość: amaw1 Re: Krym Eupatoria-pytanko IP: *.centertel.pl 01.05.11, 01:43
      Witam! Ładnych plaż na Krymie jak na lekarstwo.Przeważają żwirkowate, a nawet z elementami gliny dającej kiepską barwe wody (mętna i nie zachecająca do kąpieli).sa oczywiście odcinki zblizone do sródziemnomorskich , ale trzeba wczesniej sprawdzić.My sprawdzilismy kilka miejsc i tak naprawde jeśli jest coś sensownego to bardzo przeludnione w kurortach.Bylismy z grupą zorganizowaną i dzieki kontaktom z miejscowymi zawieziono nas na piękna plażę porównywalną z Tunezją właśnie w ok. Eupatorii (niestety nazwy nie pamietam), brak tam było infrastruktury, dziko i surowo , ale pięknie (szeroko i łagodne zejście do morza). Również bylismy z dziećmi (wówczas 11 i 8 lat) warto zobaczyć Krym, póki nie jest to zbyt popularny kierunek, natomiast pod katem plażowania nie polecamy, zwłaszcza z dziećmi.
      • Gość: zii Re: Krym Eupatoria-pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.11, 05:25
        Uzasadnij proszę przez kogo i dlaczego nie polecany?
      • Gość: MIKA76 Re: Krym Eupatoria-pytanko IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 12.05.11, 13:25
        No właśnie dlaczego nie polecasz plażowania na Krymie....jakie są minusy :)
    • hipolit4 Re: Krym Eupatoria-pytanko 24.06.11, 02:26
      Jeśli jesteś nadal zainteresowana wiadomościami o Eupatorii , napisz na moją gazetową pocztę
      hipolit4[małpa]gazeta.pl
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka