IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 29.09.11, 09:59
Witam Za rok chciałabym wybrać sie z rodzinką (2 +2) na Krym na ok 2 tyg. i tu ma wiele pyt do osób które już były na Krymie a mianowicie: ile kosztuje wynajęcie pokoju lub jakiegoś apartamentu, jakie są ceny wyżywienia Jaką miejscowość polecacie dla rodziny z małymi dziećmi Jakie są plaże /kamieniste czy piaszczyste/Czy warto sie wybrac autem czy może inną formą transportu np pociąg lub lot.Dzięki za informacje
Obserwuj wątek
    • Gość: GrzeH Re: Krym 2012 IP: *.silesnet.pl 15.10.11, 18:01
      Witam, mu także wybieramy się w przyszłym roku, na szczęście mamy znajomych którzy jadą juz 2 raz więc nie jedziemy w ciemno. Jedziemy do miejscowości SIMIZE, do Lwowa samochodem, tam przy dworcu PKP na parkingu strzeżonym zostawiamy samochód i pociągiem 24h do celu.
      Bilety kolejowe trzeba rezerwować z wyprzedzeniem. Na miejscu kwater pod dostatkiem jak w każdym nadmorskim miasteczku. Ceny zależne od standartu. W zeszłym roku dla 2 dorosłych osób i 16 latki cały pobyt 3 tygodniowy -ok. 5000zł. Wyżywienie w restauracjach. W niedziele mamy spotkanie robocze związane z wyjazdem. Jeżeli macie pytania piszcie - zaciągne języka u znajomych i odpiszę.
    • janmar64-b-stok Re: Krym 2012 16.10.11, 21:07
      Byłem w 2008 i 2010 i se chwalę. Ja bym pojechał jeszcze ale rodzinka pewnie bedzie chciała zobaczyc inny kierunek. W 2010 byłem w Bahczysaraju, Sewastopolu(Bałakławie) i Orlinnym. Super. O krymie mozna sporo pisać wię może w skrócie. Za kwaterę w miarę ok dla 3 osób płaciłem 100zł jedzenia to koszty jak w polsce lub trochę mniej( zalezy co lubisz)transport sporo taniej, w Bałakławie super łódki na plażę po 4 zł /osoba ja lubie plaże kamieniste( Vasilij, Błekitna zatoka, Carska plaża. Fiolent, złota plaża) super czysta woda. Owoce o dziwo drogie.ludzie mili iprzyjaźnie nastawieni do polaków.Jechałem autem - Hrubieszóe-Żytomież-Odessa-Bahczysaraj. Droga ok. policja spoko jak nie przeginasz z predkościa. Aha i podstawowa rzecz-to nie jest taki dziki kraj jak sie o nim mówi choć pewne rzeczy trzeba zakceptować(nie dbają o czystość na plazach choć w domach jest ok)
    • Gość: Mokka76 Re: Krym 2012 IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 18.10.11, 14:05
      Dzieki za info Mam pyt a jakie miejscowości są w miare ok chodzi mi o to aby nnie było jakiegoś tłoku np.jak u nas we Władysławowie Wolałabym nieco spokojniesze miejsca np coś jak u nas Karwia Tak mniej więcej
      • Gość: bragni Re: Krym 2012 IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.11, 08:29
        jesli nie lubisz tłoku na pewno nie jedz do jałty czy sudaku (w koktebel tez potrafi byc sajgon). Z większych miast na pewno spokojnie jest w sewastopolu - dobre miejsce, choc spore miasto - duzo mniej ludzi niż w teodozji czy ewpatorii, dobrym rozwiązaniem - szczególnie jesli ma się samochód - jest jakaś mała wieś nad samym morzem - a do nadmorskiej szosy wszędzie blisko.
        A jesli już wybierasz się do jałty, to na plażę nie zabieraj dzieciom łopatek - wiaderko do kamieni nada się wystarczająco :)
    • Gość: Teodor Re: Krym 2012 IP: *.nplay.net.pl 01.02.12, 21:50
      Byłem kilkakrotnie na Krymie i jeśli mogę coś doradzić, to do zwiedzania (a jest co) wskazane jest mieć na miejscu swój pojazd, bo Krym to nie tylko Jałta. Jest też M. Azowskie, jego zaletą jest to, że posiada piaszczystą plażę o którą nad M.Czarnym trudno, jest o wiele cieplejsza woda
      i znacznie taniej na kwaterach.
    • Gość: wildol Re: Krym 2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.12, 18:07
      Bylem na Krymie w ub. roku w Ałuszcie (cena kwatery 50uah/os.) Plaże w większosci kamieniste, piasek podobno w okolicach Teodozji i Eupatori .Polecam Jałtę na początku wrzesnia (ceny mieszkania od babuszek na dworcu autobusowym 150-250 uah).Polecam koniecznie zapoznac się z info. na www.RosjaPL.info oraz z przewodnikiem " Krym" wyd.bezdroża. Ja pod koniec sierpnia ponownie wybieram się na Krym (Sudak) ,bilety LOT-u do KIjowa zakupione ,dalej pociągiem.
      • zdzisbis Re: Krym 2012 27.03.12, 01:40
        Plaże piaszczyste Złota plaża Teodozja,Orłówka,Evpatoria,Ordżonikidze
        Pozdr.
        • Gość: Krymka Re: Krym 2012 IP: *.net155.okay.pl 30.03.12, 00:19
          Byłam w Eupatorii i niestety - tylko wg przewodnika miała być plaża piaszczysta, no chyba że ktoś nigdy nie widział prawdziwie piaszczystej plaży hi,hi,hi!
          Plaża w Eupatorii i w okolicy nie miała nic wspólnego z piaseczkiem - plaża jest owszem ale drobniuteńkie kamyczki....Dla dzieci morze raczej nie nadaje się do pluskania bo od razu woda głęboka.
          Ogólnie na Krymie nie spotkałam takiej plaży z jaką nam się kojarzy ta nazwa - złocisty piaseczek...Owszem takie plaże są ale tylko w okolicy Odessy...
          • zdzisbis Re: Krym 2012 06.04.12, 22:50
            Masz rację.Pisałem o piasku w stosunku do "kamyszków".W kategorii prawdziwy piasek zwycięża Orłowka
            • Gość: Maria Re: Krym 2012 IP: *.pool.ukrtel.net 01.05.12, 16:31
              Eupatoria to nie jest najpiekniejsze miasto w Krymu. Dla dzieci polecam Foros. Tam znajduje sie plaza zwirowa oraz sanatoria dla dzieci. Bardzo piekna miejscowosc, czysta woda, cudowny park 70 hektarow. Miejcsa ktore warto koniecznie!!! odwiedzic: Balaklawa, Jalta (widok z morza) , Alupka (Palac Woroncowa), Sudak, Bakczysaraj. Nie rekomenduje jechac samochodem, wiele aut na drodze, jada 170 km, widzialam wiele wypadkow zeszlego roku, lepiej pociagem.
              • buanitka Re: Krym 2012 02.05.12, 12:19
                Dla dzieci polecasz FOROS???? :O

\\Nie rekomenduje jechac samochodem, wiele aut na drodze, jada 170

UUUuu, czy oby napewno byłaś na Ukrainie? ;)
                • Gość: Maria Re: Krym 2012 IP: *.pool.ukrtel.net 05.05.12, 18:21
                  Tak, mieszkam na Ukrainie. Jechalam samochodem do Krymu. Widzialam wszystko co polecam.
                  • Gość: Krymka Re: Krym 2012 IP: *.net155.okay.pl 05.05.12, 20:39
                    A ja polecam jednak samochód!!!!
                    Byłam na Krymie parę razy i nie wyobrażam sobie podróży z dziećmi innym środkiem transportu. Nie ma bezpośredniego samolotu - a więc przesiadki , pociąg to masakra - okna nie otwierane, zaduch jak będzie upał....Autkiem najgorsza jest granica- ale dzieci to "moneta przetarrgowa" na granicy - powinni puścić bez stania w wielogodzinnych kolejkach...
                    Nie liczcie na prędkość 170 km na ukraińskich drogach - chyba że chcecie urwać zawieszenie :) . Milicja również zuboży was o kilkaset hrw jeżeli będziecie przekraczać dozwoloną prędkość - nie widziałam ani jednego wypadku a zrobiłam masę km po Krymie.
                    Jazda "ekonomiczna" wymuszona jest przez stan dróg / szczególnie w części "dojazdowej" na Krym / oraz jak już wspomniałam masą kontroli milicyjnych stojących bardzo gęsto ...niestety ..a może "stety"....
                    Samochód jest wspaniały jeżeli macie jeszcze ochotę trochę pozwiedzać - jest to komfort mimo że komunikacja na Krymie jest rewelacyjna - jednak nie dla rodzinki z dziećmi...
                    Na drogach Krymu czuję się bezpieczniej niż Polsce !
                    • buanitka Re: Krym 2012 06.05.12, 11:06
                      Krymka - popieram i potwierdzam w 100%!!!
                  • Gość: Natalia Re: Krym 2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.12, 22:31
                    wybieram się za kilka dni na krym i mam takie pytanie jak wyglada sprawa z ubezpieczeniem zdrowotnym lepiej wykupić w Polsce czy gdzieś na Ukrainie? A skoro mieszkasz na Ukrainie to powiedz mi czy o tej porze tj 20 maj nie ma problemu ze znalezieniem noclegu w prywatnych kwaterach?
    • Gość: Robert Re: Krym 2012 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.12, 10:52
      Czy nadal jesteście Państwo zainteresowani wkacjami na Krymie?
    • Gość: Robert Re: Krym 2012 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.12, 10:54
      zapraszam na wątek Ukraina-Krym lipiec 2012
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka