Gość: Akna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 11:04 Zastanawiam się jak tam w ogóle ludzie żyją? Przeczytałam, że średnia pensja to ok. 100 dol., przecież to trochę ponad 300 zł. Jak oni się utrzymują? Ile się płaci za mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ines Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.sti.net.pl 21.09.06, 11:54 odpowiedz na to proste pytanie jest...trudna,dlatego,ze w kazdym spoleczenstwie sa ludzie zaradni i mniej zaradni.Ci pierwsi daza do wyznaczonego celu podnoszac komfort swojego zycia a ci drudzy nie robia nic i narzekaja.mysle ze nie trzeba daleko szukac bo u nas ludzie tez zyja za 600 zl miesiecznie.Mysle ze Ukraina by cie zaskoczyla z perspektywy czasu uwazam ze zmiany sa na lepsze choc obiektywnie patrzac ludzie zawsze beda narzekac i to przede wszystkim ci mniej zaradni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akna Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 12:11 Ale czy tam żyją za 600 zł? Skoro średnia pensja to podobno 100 dol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta12313 Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 22:32 Napewno wszystkim wiadomo że wszędzie są ludzie biedni i bogaci na Ukrainie jest bardzo dużo ludzi biednych tam prawie niema klasy średniej .Przez 5 lat pracowałam na Ukrainie miałam kontakt z różnymi ludzmi na moje pytanie jak można żyć za takie pieniądze dostalam prostą odpowiedż ,,gotuje wiadro kartoszki i wiadro borszczu i tak cała rodzina jest najedzona;; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.sti.net.pl 21.09.06, 12:24 Z moich zrodel wiem ze jest to kwota 180$ wiec duzo od tych 600 zl sie nie urwie,a ceny takie same jak u nas a nawet wyzsze.Sami Ukraincy tez sie zmienili pogon za pieniadzem tak jak i w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akna Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 12:39 To jak oni za 600 zł wynajmują bo chyba nie kupują mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.sti.net.pl 21.09.06, 12:48 Mieszkania kupuja ci co ich na to stac tak jak u nas ten kto ma kase korzysta z zycia ten kto jej nie korzysta.Tak jest w kazdym jednym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: 62.29.136.* 21.09.06, 12:49 UA jest krajem wielkich (jak na Europę)kontrastów.Wielu ukraińców musi dać sobie radą za kwotę mniejszą niż 100$/m,zdecydowana większość emerytów nie przekracza 70$.Na tych ludziach jest dokonywany holokaust(mówienie o tym że nie nadązają nad zmianami czasów jest barbarzyństwem).Nie jest rzadkością widok babuleńki sprzedającej ubranie po nieboszczku mężu,czy kilku(dosłownie)pęczków szczypiorku.Czynsz za mieszkanie wynosi w mieście ok 80-100$/m(oczywiście są też tańsze a i droższe).Żywność jest tania TYLKO dla przyjezdnych,ukraińcy mają poważne zarzuty do drożyzny wszystkich produktów.Energia-paliwa zdrożały w okresie 1 roku 50%. Z drugiej str. jeżdzą fury jakich w PL jeszcze nie ma,nowobogaccy przebijają zamożność zamożnych Polaków na głowę.Ceny nieruchomości w miastach są ok.30% wyższe niż w PL. mimo to nie zgubili gościnności i przyjazności do przyjezdych i umią się bawić. Ukraina jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.sti.net.pl 21.09.06, 13:07 Masz racje Darku trzeba to zobaczyc!Najwieksza przepasc widac w duzych miastach jak:Kijow,Odessa czy Krym.Uwazam ze warto tam jechac dla tych ludzi ktorzy nie sa przesiaknieci tym gownianym zachodem.Chociaz z przykroscia stwierdzam ze i to sie juz powoli zmienia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: 62.29.136.* 21.09.06, 13:33 Będąc w maju we Lwowie spotkałem grupę ukaińców pracujących z dziećmi ulicy (bezdomnymi kilku-nastolatkami--ofiarami za szybkich przemian gospodarczych).Lwów jak każde miasto ściąga z wiosek i miasteczek wyrzucone i niechciane dzieci,które nie mając żadnych perspektyw wchodzą na drogę kradzieży i prostytucji.Odwiedziłem jedno z takich miejsc w którym mieszka 6-ro kilkulatków(szopa na polnych przedmieściach Lwowa).człowieka szlak trafia gdy się dowiaduje ze wg władz UA problem nie występuje a jeżeli już ,to marginalny. grupa samarytan,kórych poznałem opiekują się ok. 35 dzieciakami dokarmiając ich,piorąc,kąpiąc i próbując skierować do nie rządowych ośrodków. Z ewspomnianych ok. 100-140 poborów nie dość że utrzymują swoje rodziny to jeszcze łożą na społeczne sieroty.27 września jadę po raz 3 z transportem humanitarnej pomocy.Gdyby jeszcze granica była normalna,echech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.sti.net.pl 21.09.06, 13:51 Jestes wzorem do nasladowania gratuluje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unmay Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.ug1.dp.ukrtel.net 21.09.06, 19:02 Poprawka: 100USD to nie srednia pensja, tylko srednia emerytura, srednia pensja w kraju nieco powyzej 200 USD. W Gruzji potrafia zyc na 15 usd emerytury, a ceny wcale nie sa nizsze od ukrainskich. Odpowiedz Link Zgłoś
kruz7 Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? 21.09.06, 19:21 To podskoczyly emerytury. Moja kolezanka mieszkajaca na Ukrainie powiedziala mi 2 lata temu, ze tam popularna emerytura to jakies 165 PL . Mieszka ona w miescie 300 000 ludnosci. Ma jednak dziadka na wsi i to chyba jego miala na mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.crowley.pl 21.09.06, 21:51 Emerytura na UA wynosi nie więcej niż 70$,wiecej mają emeryci służb mundurowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 21:54 Dwa lata temu emerytura technika w elektrowni atomowej wynosiła 180-200 chrywn (nie pamietam dokładnie która to była kwota). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines ma racje Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 07:20 czyli konstrasty są takie jak w Etiopii a tak wogóle są podobni do Polaków i Europejczyków w szczegolności ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unmay Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.dp.ukrtel.net 22.09.06, 12:06 >czyli konstrasty są takie jak w Etiopii no nie przesadzajmy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek ludzie żyją na Ukrainie? IP: 62.29.136.* 22.09.06, 13:09 UA jest państwem w ogromnej mierze dotkniętym falami emigracji.Wilele milionów ludzi w każdym wieku i kazdej warstwy społecznej wyjechały za chlebem lib uciekły przed kimś.Są wioski z których wyjechali prawie wszyscy mężczyźni,cześć z emigrantów całkiem nieźle się zaadoptowałą na Zachodzie UE-szczególnie Italia,część w USA,natomiast z tak licznej diaspory są niestety tłumy ,którzy się w zaden sposób nie odnaleźli za granicą.I pozostawiona rodzina w UA ma problem,szczególnie dzieci.Pozostawione bez środków do zycia matki,czy babcie nie są w stanie a i często nie mają sił wychować pozostawione wraz z nimi dzieciaki.wile z nich sięga po "usypiacza sumień"czyli spirytualia-najczęściej samogony.Jeżeli proces osamotnienia i nieporadności trwa latami...,tragedie są gotowe. Miliony dzieci w UA ściąga do dużych miast,bo mają dość tego co się w domu dzieje.Zasilają liczne już bandy wyrostków obecne w centrach. Inną grupą porzuconą przez Rząd są dorosłe dzieci wywodzące się z domów dziecka.Zostają wyrzucone z przytułków i zmuszone do powrotu na adres z którego xxxx lat temu zostały zabrane zazwyczaj niezainteresowanym opiekunom. Długo można by pisać o seniorach którzy nie mają co do ust włożyć...,ale zaraz oberwie mi się od forumowiczów ze w PL są tacy również... . Kontrastuje to z wypasionymi furami czy domami,pobudowanymi za dolary USA,czy za mniej lub bardziej szemrane interesy(np.mięcho z PL).kontrastuje z mafią gotową wsadzić kosę pod zebro staruszkowi mieszkającemu w atrakcyjnym punkcie w okolicy rynków by zająć jego mieszkanie.A i tak UA jest piękna szczególnie z perspektywy PL turysty.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarema Re: ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 13:37 .."Wilele milionów ludzi w każdym wieku i kazdej warstwy społecznej wyjechały za chlebem lib uciekły przed kimś..." ps. poważnie, wielemilionów i to do Włoch, którędy może przez zieloną granicę :) aha, a od kiedy to UA jest atrakcyjna turystycznie dla PL :) umieram z ciekawości :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trol Re: ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.sti.net.pl 22.09.06, 13:48 Rzecz gustu!a tobie nic do tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarema Re: ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 14:01 ależ szanujemy i takie gusta :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zuza06 Re: ludzie żyją na Ukrainie? 23.09.06, 11:54 chyba, buanitka, przesadzilas z ta cenzura... w kazdym razie ja podziekuje za udzial w gazetowym forum, bo nie bardzo zasluzylam na takie potraktowanie, pozdrawiam wszystkich wspolrozmowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek do Jarema IP: 62.29.136.* 22.09.06, 14:17 Jarema-piszę z mojej perspektywy i dla mnie jest to wielka atrakcja jechać na Ukrainę.A diaspora liczy wg szacunków ich samych pomiedzy 12-18 mln people. Odpowiedz Link Zgłoś
etrade Do unmaya: Jak ludzie żyją na Ukrainie? 23.09.06, 03:46 A skąd masz takie dane o dochodach ludności ? To jest netto czy brutto Ja nie mogłem do tej pory znaleźć żadnych oficjalnych danych na temat plac i emerytur na Ukrainie. Emerytury znacznie wzrosly przez ostatnie dwa lata, szczególnie mundurowe. Ale inflacja wynosi od 9 do 14 procent - dane szacunkowe ekonomistów są bardzo rozne, a w oficjalne dane kijowskiego rządu nie wierzy nikt, nawet sam Juszczenko. Z moich obserwacji wynika, że średnia emerytura to około 70 - 100 dolarów, a średnia pensja to 100-200 dolarów USA. Dobry informatyk - programista zarabia 250$, pracownik banku okolo 150$. Ochrona jeszcze mniej. Dobry górnik na bardzo dobrym odcinku ma 3000 UAH , to jest okolo 600$. Ale to rzadkość, większość górników to biedacy, a kopalnie są masowe zamykane. Co do poziomu zycia - nalezy wziąć pod uwagę olbrzymią korupcję , której rozmiary sa niewyobrażalne dla Polaka cyz tym bardziej kogos z zachodniej Europy. Większość emerytow ma dacze i to ten kawałek ziemi pozwala im przeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
darcopolo-78 Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? 23.09.06, 19:32 Piszesz, że jeździsz z pomocą humanitarną dla dzieciaków na Ukrainę, zdradz coś więcej jak mozesz na ten temat, może mógłbym w jakikolwiek sposób coś pomóc. Napisz na gazetowego maila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: 62.29.136.* 20.10.06, 09:51 do darcopolo-78, daj mi swój adres e-mail na ebop@o2.pl,sorki za długą ciszę ale byłem z humanitar mission w kilku sierocińcach i domach dziecka w okolicach Lwowa,puszczę Ci dokumenatcję foto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trol [...] IP: *.sti.net.pl 22.09.06, 14:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
oskaar1 [...] 22.09.06, 16:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
buanitka Jeszcze raz proszę!! 23.09.06, 11:00 Jest to forum tematyczne, a nie czat. Wszystkie sprawy 'osobiste' proszę załatwiać w privie. I mam nadzieję, że nie trzeba będzie powtarzać to w każdym wątku: Zgodnie z Regulaminem Forum wypowiedzi naruszające Netykietę mogą być usuwane. Czego unikać: Nie przeklinaj. Nie obrażaj i nie atakuj personalnie swoich rozmówców. Nie podszywaj się pod innych. Nie publikuj ogłoszeń ani reklam! Do ich publikacji służą serwisy ogłoszeniowe lub wyznaczone fora. Nie spamuj - nie zamieszczaj tej samej informacji w wielu miejscach. Nie publikuj wątków niezgodnych z tematyką danego forum. Nie wklejaj całych cudzych wypowiedzi lub artykułów - wystarczy je omówić lub podać link z odpowiednim komentarzem. Nie pisz WIELKIMI literami - w Internecie oznacza to, że krzyczysz. Nie nadużywaj także wykrzykników. Jeśli chcesz wyróżnić jakieś słowo lub zdanie, możesz użyć *gwiazdek* lub _podkreślenia_ Poza tym: Ignoruj trolle - użytkowników, których jedynym celem jest dokuczanie i krytykowanie. Twoje odpowiedzi na ich posty tylko ich zachęcą do dalszej działalności. Wystarczy, że zgłosisz ich działalność administracji. Uważaj z humorem i ironią! Mogą być niezrozumiałe albo obraźliwe. Możesz używać "smileyów", czyli symboli oznaczających uczucia. Odczytuj je przechylając głowę w lewo - uśmiech możesz przekazać jako :-) a "z przymrużeniem oka" jako ;-) Jeśli dyskusja przerodzi się w prywatną pogawędkę, kontynuuj ją poza forum. Twoja sygnaturka (podpis), powinna mieć co najwyżej cztery linie. Może zawierać np. imię i nazwisko lub pseudonim, adres e-mail, link do strony, ulubiony cytat. Do testów i innych ćwiczeń z klawiatura służy wyłącznie forum testowe. Jeśli chcesz zwrócić komuś uwagę, zrób to kulturalnie, najlepiej na adres prywatny. Staraj się doradzać innym, a nie wyśmiewać ich - każdy był kiedyś początkujący! Odpowiedz Link Zgłoś
zuza06 Re: Jeszcze raz proszę!! 23.09.06, 11:55 chyba, buanitka, przesadzilas z ta cenzura... w kazdym razie ja podziekuje za udzial w gazetowym forum, bo nie bardzo zasluzylam na takie potraktowanie, pozdrawiam wszystkich wspolrozmowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
buanitka Re: Jeszcze raz proszę!! 23.09.06, 12:09 Zuza06, żadna Twoja 'ocenzurowana' wypowiedź nie dotyczyła tematyki danego wątku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarema Re: Jeszcze raz proszę!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 12:45 coś mi się zdaje że ludziom trudnio się zyje na Ukrainie :) Odpowiedz Link Zgłoś
oskaar1 Re: Jeszcze raz proszę!! 23.09.06, 14:20 zuza06 napisała: > chyba, buanitka, przesadzilas z ta cenzura... w kazdym razie ja podziekuje za > udzial w gazetowym forum, bo nie bardzo zasluzylam na takie potraktowanie, > pozdrawiam wszystkich wspolrozmowcow. Podpisuje sie pod tym 2-ma rekoma! Bez zuza06 straci te forum na WARTOSCI! O Zuza06 nie odchoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarema [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 16:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emka Ceny mieszkań IP: *.szwajcarska.pl 23.09.06, 17:16 Ile kosztuje wynajęcie mieszkania na Ukrainie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buanitka Re: Jeszcze raz proszę!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 22:34 Chcialabym zwrocic uwage, ze placzesz nie na temat! Odpowiedz Link Zgłoś
oskaar1 Re: Jeszcze raz proszę!! 23.09.06, 22:58 Uwaga rozmowa kontrolowana! Skąd ja to znam?? Jakiś reżim tutaj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akna Re: Jeszcze raz proszę!! IP: *.szwajcarska.pl 23.09.06, 23:52 Widzę, że już się tu niczego nie da dowiedzieć na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jeszcze raz proszę!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 07:21 może znowu z lasu wyszli ? Odpowiedz Link Zgłoś
buanitka Re: Jeszcze raz proszę!! 24.09.06, 16:09 Droga Zuza06, nie wypada poszywać się pod innych. Jest to naruszenie regulaminu forum. Pragnę zauważyć, że nie loguję się jako gość portalu! Dotyczy: Gość portalu: buanitka napisał(a): > Chcialabym zwrocic uwage, ze placzesz nie na temat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akna Re: Jeszcze raz proszę!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 11:01 Jesteście banzadziejni, zrobiliście śmietnik z tego forum. Zastanówcie sie nad swoją głupotą. Żegnam i nie zamierzam tu pisać bo nie chce zniżać się do waszego poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarema Re: Jeszcze raz proszę!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 12:19 Akna, mam coś dla ciebie, może kiedys jednak tu jeszcze zaglądniesz , en.wikipedia.org/wiki/Megalomania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emka Re: Jeszcze raz proszę!! IP: *.szwajcarska.pl 25.09.06, 14:51 A ja mam też cos dla ciebie: pl.wikipedia.org/wiki/Kretynizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarema Re: Jeszcze raz proszę!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 14:56 a mówilem że wróci, !!! Odpowiedz Link Zgłoś