Dodaj do ulubionych

Jak ludzie żyją na Ukrainie?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 11:04
Zastanawiam się jak tam w ogóle ludzie żyją? Przeczytałam, że średnia pensja
to ok. 100 dol., przecież to trochę ponad 300 zł. Jak oni się utrzymują? Ile
się płaci za mieszkanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ines Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.sti.net.pl 21.09.06, 11:54
      odpowiedz na to proste pytanie jest...trudna,dlatego,ze w kazdym spoleczenstwie
      sa ludzie zaradni i mniej zaradni.Ci pierwsi daza do wyznaczonego celu
      podnoszac komfort swojego zycia a ci drudzy nie robia nic i narzekaja.mysle ze
      nie trzeba daleko szukac bo u nas ludzie tez zyja za 600 zl miesiecznie.Mysle
      ze Ukraina by cie zaskoczyla z perspektywy czasu uwazam ze zmiany sa na lepsze
      choc obiektywnie patrzac ludzie zawsze beda narzekac i to przede wszystkim ci
      mniej zaradni.
      • Gość: Akna Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 12:11
        Ale czy tam żyją za 600 zł? Skoro średnia pensja to podobno 100 dol.
      • Gość: marta12313 Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 22:32
        Napewno wszystkim wiadomo że wszędzie są ludzie biedni i bogaci na Ukrainie jest
        bardzo dużo ludzi biednych tam prawie niema klasy średniej .Przez 5 lat
        pracowałam na Ukrainie miałam kontakt z różnymi ludzmi na moje pytanie jak można
        żyć za takie pieniądze dostalam prostą odpowiedż ,,gotuje wiadro kartoszki i
        wiadro borszczu i tak cała rodzina jest najedzona;;
    • Gość: ines Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.sti.net.pl 21.09.06, 12:24
      Z moich zrodel wiem ze jest to kwota 180$ wiec duzo od tych 600 zl sie nie
      urwie,a ceny takie same jak u nas a nawet wyzsze.Sami Ukraincy tez sie zmienili
      pogon za pieniadzem tak jak i w Polsce.
      • Gość: Akna Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 12:39
        To jak oni za 600 zł wynajmują bo chyba nie kupują mieszkania?
        • Gość: ines Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.sti.net.pl 21.09.06, 12:48
          Mieszkania kupuja ci co ich na to stac tak jak u nas ten kto ma kase korzysta
          z zycia ten kto jej nie korzysta.Tak jest w kazdym jednym kraju.
      • Gość: darek Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: 62.29.136.* 21.09.06, 12:49
        UA jest krajem wielkich (jak na Europę)kontrastów.Wielu ukraińców musi dać
        sobie radą za kwotę mniejszą niż 100$/m,zdecydowana większość emerytów nie
        przekracza 70$.Na tych ludziach jest dokonywany holokaust(mówienie o tym że nie
        nadązają nad zmianami czasów jest barbarzyństwem).Nie jest rzadkością widok
        babuleńki sprzedającej ubranie po nieboszczku mężu,czy kilku(dosłownie)pęczków
        szczypiorku.Czynsz za mieszkanie wynosi w mieście ok 80-100$/m(oczywiście są
        też tańsze a i droższe).Żywność jest tania TYLKO dla przyjezdnych,ukraińcy mają
        poważne zarzuty do drożyzny wszystkich produktów.Energia-paliwa zdrożały w
        okresie 1 roku 50%.
        Z drugiej str. jeżdzą fury jakich w PL jeszcze nie ma,nowobogaccy przebijają
        zamożność zamożnych Polaków na głowę.Ceny nieruchomości w miastach są ok.30%
        wyższe niż w PL.
        mimo to nie zgubili gościnności i przyjazności do przyjezdych i umią się bawić.
        Ukraina jest OK.
        • Gość: ines Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.sti.net.pl 21.09.06, 13:07
          Masz racje Darku trzeba to zobaczyc!Najwieksza przepasc widac w duzych miastach
          jak:Kijow,Odessa czy Krym.Uwazam ze warto tam jechac dla tych ludzi ktorzy nie
          sa przesiaknieci tym gownianym zachodem.Chociaz z przykroscia stwierdzam ze i
          to sie juz powoli zmienia...
          • Gość: darek Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: 62.29.136.* 21.09.06, 13:33
            Będąc w maju we Lwowie spotkałem grupę ukaińców pracujących z dziećmi ulicy
            (bezdomnymi kilku-nastolatkami--ofiarami za szybkich przemian
            gospodarczych).Lwów jak każde miasto ściąga z wiosek i miasteczek wyrzucone i
            niechciane dzieci,które nie mając żadnych perspektyw wchodzą na drogę kradzieży
            i prostytucji.Odwiedziłem jedno z takich miejsc w którym mieszka 6-ro
            kilkulatków(szopa na polnych przedmieściach Lwowa).człowieka szlak trafia gdy
            się dowiaduje ze wg władz UA problem nie występuje a jeżeli już ,to marginalny.
            grupa samarytan,kórych poznałem opiekują się ok. 35 dzieciakami dokarmiając
            ich,piorąc,kąpiąc i próbując skierować do nie rządowych ośrodków.
            Z ewspomnianych ok. 100-140 poborów nie dość że utrzymują swoje rodziny to
            jeszcze łożą na społeczne sieroty.27 września jadę po raz 3 z transportem
            humanitarnej pomocy.Gdyby jeszcze granica była normalna,echech.
            • Gość: ines Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.sti.net.pl 21.09.06, 13:51
              Jestes wzorem do nasladowania gratuluje!
              • Gość: unmay Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.ug1.dp.ukrtel.net 21.09.06, 19:02
                Poprawka: 100USD to nie srednia pensja, tylko srednia emerytura, srednia pensja
                w kraju nieco powyzej 200 USD.

W Gruzji potrafia zyc na 15 usd emerytury, a ceny wcale nie sa nizsze od
                ukrainskich.
                • kruz7 Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? 21.09.06, 19:21
                  To podskoczyly emerytury. Moja kolezanka mieszkajaca na Ukrainie powiedziala mi
                  2 lata temu, ze tam popularna emerytura to jakies 165 PL . Mieszka ona w miescie
                  300 000 ludnosci. Ma jednak dziadka na wsi i to chyba jego miala na mysli.
                  • Gość: darek Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.crowley.pl 21.09.06, 21:51
                    Emerytura na UA wynosi nie więcej niż 70$,wiecej mają emeryci służb mundurowych.
                  • Gość: Bogdan Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 21:54
                    Dwa lata temu emerytura technika w elektrowni atomowej wynosiła 180-200 chrywn
                    (nie pamietam dokładnie która to była kwota).
                    • Gość: ines ma racje Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 07:20
                      czyli konstrasty są takie jak w Etiopii a tak wogóle są podobni do Polaków i
                      Europejczyków w szczegolności !
                      • Gość: unmay Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.dp.ukrtel.net 22.09.06, 12:06
                        >czyli konstrasty są takie jak w Etiopii

no nie przesadzajmy!
                        • Gość: darek ludzie żyją na Ukrainie? IP: 62.29.136.* 22.09.06, 13:09
                          UA jest państwem w ogromnej mierze dotkniętym falami emigracji.Wilele milionów
                          ludzi w każdym wieku i kazdej warstwy społecznej wyjechały za chlebem lib
                          uciekły przed kimś.Są wioski z których wyjechali prawie wszyscy mężczyźni,cześć
                          z emigrantów całkiem nieźle się zaadoptowałą na Zachodzie UE-szczególnie
                          Italia,część w USA,natomiast z tak licznej diaspory są niestety tłumy ,którzy
                          się w zaden sposób nie odnaleźli za granicą.I pozostawiona rodzina w UA ma
                          problem,szczególnie dzieci.Pozostawione bez środków do zycia matki,czy babcie
                          nie są w stanie a i często nie mają sił wychować pozostawione wraz z nimi
                          dzieciaki.wile z nich sięga po "usypiacza sumień"czyli spirytualia-najczęściej
                          samogony.Jeżeli proces osamotnienia i nieporadności trwa latami...,tragedie są
                          gotowe.
                          Miliony dzieci w UA ściąga do dużych miast,bo mają dość tego co się w domu
                          dzieje.Zasilają liczne już bandy wyrostków obecne w centrach.
                          Inną grupą porzuconą przez Rząd są dorosłe dzieci wywodzące się z domów
                          dziecka.Zostają wyrzucone z przytułków i zmuszone do powrotu na adres z którego
                          xxxx lat temu zostały zabrane zazwyczaj niezainteresowanym opiekunom.
                          Długo można by pisać o seniorach którzy nie mają co do ust włożyć...,ale zaraz
                          oberwie mi się od forumowiczów ze w PL są tacy również... .
                          Kontrastuje to z wypasionymi furami czy domami,pobudowanymi za dolary USA,czy
                          za mniej lub bardziej szemrane interesy(np.mięcho z PL).kontrastuje z mafią
                          gotową wsadzić kosę pod zebro staruszkowi mieszkającemu w atrakcyjnym punkcie w
                          okolicy rynków by zająć jego mieszkanie.A i tak UA jest piękna szczególnie z
                          perspektywy PL turysty.Pozdrawiam
                          • Gość: Jarema Re: ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 13:37
                            .."Wilele milionów ludzi w każdym wieku i kazdej warstwy społecznej wyjechały
                            za chlebem lib uciekły przed kimś..."

ps. poważnie, wielemilionów i to do Włoch, którędy może przez zieloną
                            granicę :) aha, a od kiedy to UA jest atrakcyjna turystycznie dla PL :)
                            umieram z ciekawości :))
                            • Gość: trol Re: ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.sti.net.pl 22.09.06, 13:48
                              Rzecz gustu!a tobie nic do tego
                              • Gość: Jarema Re: ludzie żyją na Ukrainie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 14:01
                                ależ szanujemy i takie gusta :))
                              • zuza06 Re: ludzie żyją na Ukrainie? 23.09.06, 11:54
                                chyba, buanitka, przesadzilas z ta cenzura... w kazdym razie ja podziekuje za
                                udzial w gazetowym forum, bo nie bardzo zasluzylam na takie potraktowanie,
                                pozdrawiam wszystkich wspolrozmowcow.
                            • Gość: darek do Jarema IP: 62.29.136.* 22.09.06, 14:17
                              Jarema-piszę z mojej perspektywy i dla mnie jest to wielka atrakcja jechać na
                              Ukrainę.A diaspora liczy wg szacunków ich samych pomiedzy 12-18 mln people.
                • etrade Do unmaya: Jak ludzie żyją na Ukrainie? 23.09.06, 03:46
                  A skąd masz takie dane o dochodach ludności ? To jest netto czy brutto Ja nie
                  mogłem do tej pory znaleźć żadnych oficjalnych danych na temat plac i emerytur
                  na Ukrainie.

Emerytury znacznie wzrosly przez ostatnie dwa lata, szczególnie mundurowe.
                  Ale inflacja wynosi od 9 do 14 procent - dane szacunkowe ekonomistów są bardzo
                  rozne, a w oficjalne dane kijowskiego rządu nie wierzy nikt, nawet sam
                  Juszczenko.

Z moich obserwacji wynika, że średnia emerytura to około 70 - 100 dolarów, a
                  średnia pensja to 100-200 dolarów USA.

Dobry informatyk - programista zarabia 250$, pracownik banku okolo 150$.
                  Ochrona jeszcze mniej.
                  Dobry górnik na bardzo dobrym odcinku ma 3000 UAH , to jest okolo 600$.
                  Ale to rzadkość, większość górników to biedacy, a kopalnie są masowe zamykane.

Co do poziomu zycia - nalezy wziąć pod uwagę olbrzymią korupcję , której
                  rozmiary sa niewyobrażalne dla Polaka cyz tym bardziej kogos z zachodniej
                  Europy.
                  Większość emerytow ma dacze i to ten kawałek ziemi pozwala im przeżyć.
            • darcopolo-78 Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? 23.09.06, 19:32
              Piszesz, że jeździsz z pomocą humanitarną dla dzieciaków na Ukrainę, zdradz coś więcej jak mozesz na ten temat, może mógłbym w jakikolwiek sposób coś pomóc. Napisz na gazetowego maila.
              • Gość: darek Re: Jak ludzie żyją na Ukrainie? IP: 62.29.136.* 20.10.06, 09:51
                do darcopolo-78,
                daj mi swój adres e-mail na ebop@o2.pl,sorki za długą ciszę ale byłem z
                humanitar mission w kilku sierocińcach i domach dziecka w okolicach
                Lwowa,puszczę Ci dokumenatcję foto.
    • Gość: trol [...] IP: *.sti.net.pl 22.09.06, 14:16
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • oskaar1 [...] 22.09.06, 16:45
    • buanitka Jeszcze raz proszę!! 23.09.06, 11:00
      Jest to forum tematyczne, a nie czat. Wszystkie sprawy 'osobiste' proszę
      załatwiać w privie.
      I mam nadzieję, że nie trzeba będzie powtarzać to w każdym wątku:

Zgodnie z Regulaminem Forum wypowiedzi naruszające Netykietę mogą być usuwane.

Czego unikać:

Nie przeklinaj.
      Nie obrażaj i nie atakuj personalnie swoich rozmówców.
      Nie podszywaj się pod innych.
      Nie publikuj ogłoszeń ani reklam! Do ich publikacji służą serwisy ogłoszeniowe
      lub wyznaczone fora.
      Nie spamuj - nie zamieszczaj tej samej informacji w wielu miejscach.
      Nie publikuj wątków niezgodnych z tematyką danego forum.
      Nie wklejaj całych cudzych wypowiedzi lub artykułów - wystarczy je omówić lub
      podać link z odpowiednim komentarzem.
      Nie pisz WIELKIMI literami - w Internecie oznacza to, że krzyczysz. Nie
      nadużywaj także wykrzykników. Jeśli chcesz wyróżnić jakieś słowo lub zdanie,
      możesz użyć *gwiazdek* lub _podkreślenia_

Poza tym:

Ignoruj trolle - użytkowników, których jedynym celem jest dokuczanie i
      krytykowanie. Twoje odpowiedzi na ich posty tylko ich zachęcą do dalszej
      działalności. Wystarczy, że zgłosisz ich działalność administracji.
      Uważaj z humorem i ironią! Mogą być niezrozumiałe albo obraźliwe. Możesz
      używać "smileyów", czyli symboli oznaczających uczucia. Odczytuj je
      przechylając głowę w lewo - uśmiech możesz przekazać jako :-) a "z
      przymrużeniem oka" jako ;-)
      Jeśli dyskusja przerodzi się w prywatną pogawędkę, kontynuuj ją poza forum.
      Twoja sygnaturka (podpis), powinna mieć co najwyżej cztery linie. Może
      zawierać np. imię i nazwisko lub pseudonim, adres e-mail, link do strony,
      ulubiony cytat.
      Do testów i innych ćwiczeń z klawiatura służy wyłącznie forum testowe.
      Jeśli chcesz zwrócić komuś uwagę, zrób to kulturalnie, najlepiej na adres
      prywatny. Staraj się doradzać innym, a nie wyśmiewać ich - każdy był kiedyś
      początkujący!

• zuza06 Re: Jeszcze raz proszę!! 23.09.06, 11:55
        chyba, buanitka, przesadzilas z ta cenzura... w kazdym razie ja podziekuje za
        udzial w gazetowym forum, bo nie bardzo zasluzylam na takie potraktowanie,
        pozdrawiam wszystkich wspolrozmowcow.
        • buanitka Re: Jeszcze raz proszę!! 23.09.06, 12:09
          Zuza06, żadna Twoja 'ocenzurowana' wypowiedź nie dotyczyła tematyki danego wątku
          • Gość: Jarema Re: Jeszcze raz proszę!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 12:45
            coś mi się zdaje że ludziom trudnio się zyje na Ukrainie :)
        • oskaar1 Re: Jeszcze raz proszę!! 23.09.06, 14:20
          zuza06 napisała:

> chyba, buanitka, przesadzilas z ta cenzura... w kazdym razie ja podziekuje za
          > udzial w gazetowym forum, bo nie bardzo zasluzylam na takie potraktowanie,
          > pozdrawiam wszystkich wspolrozmowcow.

Podpisuje sie pod tym 2-ma rekoma!
          Bez zuza06 straci te forum na WARTOSCI!

O Zuza06 nie odchoc!
          • Gość: Jarema [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 16:00
            • Gość: Emka Ceny mieszkań IP: *.szwajcarska.pl 23.09.06, 17:16
              Ile kosztuje wynajęcie mieszkania na Ukrainie?
          • Gość: buanitka Re: Jeszcze raz proszę!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 22:34
            Chcialabym zwrocic uwage, ze placzesz nie na temat!
            • oskaar1 Re: Jeszcze raz proszę!! 23.09.06, 22:58
              Uwaga rozmowa kontrolowana!

Skąd ja to znam??

Jakiś reżim tutaj?
              • Gość: Akna Re: Jeszcze raz proszę!! IP: *.szwajcarska.pl 23.09.06, 23:52
                Widzę, że już się tu niczego nie da dowiedzieć na temat.
              • Gość: gosc Re: Jeszcze raz proszę!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 07:21
                może znowu z lasu wyszli ?
            • buanitka Re: Jeszcze raz proszę!! 24.09.06, 16:09
              Droga Zuza06, nie wypada poszywać się pod innych. Jest to naruszenie regulaminu
              forum. Pragnę zauważyć, że nie loguję się jako gość portalu!

Dotyczy:

Gość portalu: buanitka napisał(a):

> Chcialabym zwrocic uwage, ze placzesz nie na temat!
              • Gość: Akna Re: Jeszcze raz proszę!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 11:01
                Jesteście banzadziejni, zrobiliście śmietnik z tego forum. Zastanówcie sie nad
                swoją głupotą. Żegnam i nie zamierzam tu pisać bo nie chce zniżać się do
                waszego poziomu.
                • Gość: Jarema Re: Jeszcze raz proszę!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 12:19
                  Akna, mam coś dla ciebie, może kiedys jednak tu jeszcze zaglądniesz ,
                  en.wikipedia.org/wiki/Megalomania
                  • Gość: Emka Re: Jeszcze raz proszę!! IP: *.szwajcarska.pl 25.09.06, 14:51
                    A ja mam też cos dla ciebie:
                    pl.wikipedia.org/wiki/Kretynizm
                    • Gość: Jarema Re: Jeszcze raz proszę!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 14:56
                      a mówilem że wróci, !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka