Dodaj do ulubionych

przewóz przez granicę

21.03.07, 20:22
Witam,wybieram się na UA na kilkanaście dni ,planuje zabrać ze sobą
akordeon,a wiem ze są problemy z wwiezieniem go z powrotem do PL,co mam
wypełnić żeby było OK?? Czy ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • vasylkova Re: przewóz przez granicę 21.03.07, 23:20
      popros na granicy o deklaracje celna i niech ci podbija ze go wwozisz
      • vasylkova Re: przewóz przez granicę 21.03.07, 23:20
        wwozisz na UA, ofkors
        • Gość: ebope Re: przewóz przez granicę IP: 62.29.136.* 22.03.07, 06:57
          Wielkie dzięki.Startujemu w piatek ,koło 13.00 będziemy w Hrebennem przekraczać
          granicę,oby nie było jak kilka dni temu w medyce-12 godzin czekania.
          No i niestety link do Straży graniczneg w temacie czasów oczekiwania nie
          działa.
          Haker czy kompromitacja w oczekiwaniu??
          • Gość: unmay Re: przewóz przez granicę IP: *.midco.net 22.03.07, 08:37
            jakos jechalem autokarem z francuzem, on tez cos takiego mial z soba. Z 2
            godziny czekalismy az on zalatwi te wszystkie papiery.
            • Gość: ebope Re: przewóz przez granicę IP: 62.29.136.* 22.03.07, 08:44
              Mimo wszystko jestem dobrej myśli.
              • Gość: Ivy Re: przewóz przez granicę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 12:10
                Przepraszam, wiem ze to nie an temat, ale nie wiedzialam gdzie to umiescic. Czy
                ktos nie orientuje sie czy autobus ktory startowal wczoraj (24.03.) z Krakowa o
                21.50 do Lwowa juz dojechal na miejsce? Moze ktos z was ma jakis znajomyxh,
                ktorzy nim jechali...Bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje.
                • Gość: Darek Re: przewóz przez granicę IP: *.crowley.pl 28.03.07, 20:07
                  Właśnie wróciłem z Lwowa.Mieliśmy sprzęt muzyczny ,który podczas wjazdu na UA
                  deklarowaliśmy w Deklaracja Celna -papier z kilkidziesięcio punktowymi
                  rubrykami do wypełnienia -druk po polsku więc jest OK.Należy skrupulatnie
                  napisać wszystkie nazwy fabryczne widniejące na sprzęcie numery itp,sprzęt bez
                  nazw fabrycznych będzie miał kłopot.Powrót -5 godzin stania w kolejce,kipisz na
                  100 %,osobista dla całej 5 osobowej grupy,ale jest OK.W maju i tak pojedziemy
                  następny raz, -nie będzie celnik pluł nam w twarz...
                  Pozdro
                  • leon1406 Re: przewóz przez granicę 28.03.07, 20:59
                    Kto wam robil ta osobista kontrole nasi ? czy ukraincy ?
                    • Gość: Darek Re: przewóz przez granicę IP: *.crowley.pl 28.03.07, 22:07
                      Ukraińcy,-szukali staroci-ikon,woluminów i chyba gotówki
                      (niezadeklarowanej),jechaliśmy z pustą przyczepką towarową,więc może coś im się
                      skojarzyło....
                      • leon1406 Re: przewóz przez granicę 28.03.07, 22:58
                        Dzieki ! Tez myslalem ze ukraincy mnie tez przekopali.
                        • karolarwd Re: przewóz przez granicę 07.05.07, 20:04
                          Witam! Wybieram się w sierpniu do Mołdawii, będę przejeżdżała tranzytem przez UA. Zamierzam zabrać ze sobą laptop i profesjonalny aparat fotograficzny - w związku z tym proszę o informacje, czy na granicy mogę mieć jakiekolwiek problemy z wwozem/wywozem wspomnianych do/z Ukrainy? (Łączna wartość sprzętu to ok 10.000 pln) Poza tym, czy ukraińskie służby graniczne posługują się językiem polskim lub angielskim - nie znam ani rosyjskiego, ani ukraińskiego :/
                          Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki :)
                          • ebope Re: przewóz przez granicę 07.05.07, 21:40
                            NIe znając języka powinieneś/musisz być grzeczny wobec
                            pograniczników.Dlatego,że wypełniając druk wwozu (deklaracja celna)może Ci dać
                            druczek po polsku,ale nie musi.Powie,ze się polskie wersje skończyły i da
                            napisany cyrylicą.Nie znając języka,stracisz kilka godzin na granicy,a przede
                            wszystkim uprzedzisz sie do UA. Uprzedzisz niesłusznie.
                            Przewożąc rzeczy tranzytem "tam i z powrotem"deklarujesz na "deklarecji celnej"
                            kazdą sztukę.Unikaj sprzętu bez tabliczek znamionowych,czy takich,które nie
                            sposób zidentyfikować.Muszisz napisać: nazwa,marka,nr. fabr.(jezeli
                            jest),nowe/używane. Pamiętaj o zakazie przewozu sprzętu sprzed 1945r.(tylko
                            zgoda ministerstwa).
                            O deklarację proś będąc przy pierwszym z trzech celników,raczej zostaniesz
                            poproszony o zjazd z pasa odpraw o 3-5 m.
                            Wracając do PL -od razu zgłaszaj posiadanie deklaracji (masz ją ze sobą
                            podstemplowaną-nie zgub,bo będzie przerąbane)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka