Gość: Artur IP: *.crowley.pl 04.09.07, 21:30 Czy na Ukrainie chętniej przyjmują dolary czy hrywny? (w sklepach, na straganach...) A jeśli d0olary (jak słyszałem) - to jak wygląda kwestia przeliczania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dora3456 Re: Dolary czy hrywny? (na Krymie) 05.09.07, 09:41 raczej hrywny - ale kantorow jest mnostwo, wiec nie ma problemow z wymiana. Ostatnio jadac samochodem na kilku stacjach nie chcieli nam przyjac dolarow, hrn sie skonczyly a kart nie przyjmowali... A przelicznik jest 1 USD = 5 hrn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystian Re: Dolary czy hrywny? (na Krymie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.07, 12:11 Z reguły hrywny :) Zwykle tylko za nocleg płaci się dolarami :) Ale jedna uwaga - jeśli kupujesz hrywne jeszcze w Polsce to nigdy nie wspominaj o tym milicjantom na Krymie, jeśli zapytają, gdzie kupowałeś walutę... My trafiliśmy na posterunek za to i musieliśmy im baaaardzo długo im tłumaczyć, że kupiliśmy hrywne na Ukrainie. U nich w kodeksie karnym jest zapis, że nie wolno wwozić hrywien kupionych poza granicami Ukrainy. POZDRAWIAM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bohdan Re: Dolary czy hrywny? (na Krymie) IP: *.kiev.ua 20.09.07, 14:54 Bzdura! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mp Re: Dolary czy hrywny? (na Krymie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 13:03 Ja jadąc na Krym w sierpniu, brałam dolary, na miejscu wymieniłam na hrywny. Przelicznik ok.495-498 hr/100 dolarów. W sklepach, na straganach, za wejściówki, w kanjpkach płaciłam w hrywnach, za noclegi w dolarach. I cóż, warto zostawić sobie (jeśli jedziecie samochodem)nieco dwudziestek na mandaty... Odpowiedz Link Zgłoś
diafora hrywny 27.09.07, 22:13 Byłam na Krymie 4 razy w ciągu ostatnich miesięcy. Poruszałam się pociągiem, marszrutką i rowerem. Nikt nie żądał ode mnie dolarów, choć proponowano możliwość przeliczenia należności na dolary - wg naszego uznania i wygody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arra Re: Dolary czy hrywny? (na Krymie) IP: 212.75.108.* 28.09.07, 19:54 Wczoraj wróciłem z Ukrainy. Dolarami płaciłem tylko we Lwowie za nocleg. Poza tym wszystko w hrywnach(transport,bazary,sklepy,knajpy). Najgorszy kurs był w Jałcie, srednio za 1$=4,97hrywny. Najlepszy w Odessie i Kijowie 1$=5,04. Odpowiedz Link Zgłoś