Dodaj do ulubionych

CSS - wygląd dodatkowych stron

22.09.09, 22:06
Za poradą Olsa szukam magika od CSSu.
Problem jest taki:
Główne strony bloga dostosowują się automatycznie do szerokości ekranu, a strony dodatkowe (czyli te, które można dodac extra) nie - mają stałą szerokośc. W CSS-ie nie ma osobnego fragmentu, który to reguluje, czyli powinny się ustawiac wg głównego bloga. Ale tak nie jest.

Główny blog: chicandcheap.blox.pl/html
Dodatkowa strona: chicandcheap.blox.pl/strony/szafy.html

Będę bardzo wdzięczna za wskazówki. Dziękuję!
Obserwuj wątek
    • irytek05 Re: CSS - wygląd dodatkowych stron 23.09.09, 02:30
      Magikiem od CSS nie jestem, ale zerknęłam na twoj blog i widzę, że masz szerszą stronę komentarzową niż główną. Szpalta z zakładkami na gównej ma 300px, a na komentarzowej 200px. Komentarzowa nadrabia szerokością szerokiej szpalty, a nawet przyczynia się do nadmiernego poszerzenia całej strony.
      Musisz wyrównać szerokość tych dwóch stron. A wtedy jeśli elementy #StatycznejBox będą identyczne z elementami #SkomentujBox, to strona ststyczna na pewno będzie miała wymiary strony głównej.
      A tak na marginesie, dlaczego nie włączyłaś optymalizacji? Przecież to ułatwia przenoszenie się ze strony głównej na komentarzową. Nie trzeba tyle przewijać, bo tytuł notki jest linkiemsmile
      • latajaca_pyza Re: CSS - wygląd dodatkowych stron 23.09.09, 13:12
        Hej, dzięki za wskazówki!

Faktycznie, nie mogłam dojść, czemu strona komentarzowa była szersza, jak szpalta była węższa. Zmieniłam wszędzie szerokość bocznej szpalty na 302px, SkomentujBox jest identyczny ze StatycznyBox, strona z komentarzami teraz jest poprawna, ale problem na stronie dodatkowej pozostał (wyczyściłam cache)- nadal nie dostosowuje się do szerokości ekranu. sad

A co do optymalizacji, to kiedyś ją włączyłam, ale zrobiła mi bałagan na stronie, więc ją wyłączyłam. Teraz włączyłam, ale muszę pogrzebać jak zmienić kolor zlinkowanego tytułu znowu na różowy. smile
        • irytek05 Re: CSS - wygląd dodatkowych stron 23.09.09, 14:08
          Problem jaki masz z szerokością ekranu może tkwi w tym, że szerokość bocznej szpalty masz podaną w pixelach, a szerokość szerokiej w procentach. Dziewięćdziesiąt kilka procent ma szeroka szpalta, do stu brakuje kilka procent, czy to jest to 300px? Coś mi tu nie pasujewink
          A jeśli chodzi o kolor tytułu notki, to zmienił się, bo jest teraz linkiem. Wpisz: #BlogSzerokaSzpalta .BlogWpisItemTytul A {color: #kolor jaki ci odpowiada;} Powinno pomócsmile
          • latajaca_pyza Re: CSS - wygląd dodatkowych stron 23.09.09, 15:14
            Założenie jest takie, że boczna szpalta jest stała i ma 302px, a reszta się dostosowuje do ekranu, dlatego nie ma stałej watości. 98% zachowuje pewnie jakieś proporcje. Sama na to nie wpadłam oczywiście, ale działa tak, jak chciałam. Tylko te dodatkowe strony się opierają. smile

A z tytułami doszłam już, miałam problem bo w CSS mam dwa różne BlogWpisItemTytul (pojęcia nie mam czemu)i brakowało właśnie "A". Ale już mam śliczny róż.
    • latajaca_pyza Re: CSS - wygląd dodatkowych stron 23.09.09, 20:48
      Pogrzebałam jeszcze przy procentach i faktycznie - jest jak chciałam! Dzięki
      jeszcze raz za pomoc. smile
    • Gość: sekspolityka Re: CSS - wygląd dodatkowych stron IP: *.acn.waw.pl 24.09.09, 20:16
      Szanowni! Jak Wy wchodzicie na to CSS.Wogóle nie mogę NIC zrobić z
      tymi szablonami Bloxa.Wogóle bardzo kiepski jest bloź..Pomóżcie mi
      pojąć ten "programik"! sekspolityka.blox.pl
      • irytek05 Re: CSS - wygląd dodatkowych stron 24.09.09, 22:31
        Aby dostać się do arkusza CSS, trzeba kliknąć w Wygląd.
        Żeby oswoić się z obecnym układem, proponuję poklikać we wszystkie klawisze, da to lepszą orientację. Ja sobie zrobiłam na kartce ściągęwink np. Opis bloga: Wygląd - Pozostałe. itp. Jak zapomnę, gdzie co jest, to zerkam w ściągę, nie tłuczę się zabłąkana po bloxiewink
        • Gość: sekspolityka. Re: CSS - wygląd dodatkowych stron IP: *.acn.waw.pl 25.09.09, 09:34
          "Irytku" jesteś wielka i wielkoduszna.Dobrze,że takie "Irytki" są na
          Ziemi, "tej Ziemi". Ale mi się...zacytowało! Pozdrowienia i super
          dnia..piątku.. tad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka