Dodaj do ulubionych

Kopia zapasowa bloga

02.04.15, 00:21
Da się na bloxie zrobić jakąs kopię zapasową bloga? Jak?
Obserwuj wątek
    • rozieblox Re: Kopia zapasowa bloga 02.04.15, 08:34
      Cywilizowanej metody AKA eksportu nie ma. Dokładniej, już nie ma, bo API zostało wyłączone, wcześniej można się było posiłkować programami zewnętrznymi.

Ale w ogóle do czego ma posłużyć backup? Do migracji na inną platformę, czy tylko "na wszelki wypadek", gdyby wpisy zniknęły?

Jeśli to drugie, to wystarczy spokojnie sposób na backup bloga, który opisałem jakiś czas temu. Działa ze starym i nowym szablonem, backupuje zdjęcia, treść wpisów, komenatarze. W razie czego powinno się bardzo łatwo zamieścić zawartość jako statyczną stronę na dowolnym hostingu (serwerze WWW).

Jeśli ma służyć do migracji, to większa rzeźba - trzeba napisać skrypt.

Jak coś niejasne, to pytaj.
      • adrijah Re: Kopia zapasowa bloga 02.04.15, 14:23
        Dzięki smile

Chodziło mi o backup, nie o przeniesienie całego bloga. Tzn. przenoszę się, ale powoli i ręcznie przenoszę wpisy, bo je zmieniam, poza tym nie chcę przenosic wszystkiego i jeszcze łączę 2 blogi.
        Boję się, że coś skopię w trakcie i usunę wpisy z prawie 8 lat. Byłoby słabo wink

Idę poczytać u Ciebie co i jak.
        • rozieblox Re: Kopia zapasowa bloga 03.04.15, 07:12
          Jeśli to jednorazowa akcja (patrz uwaga o automatyzacji backupów we wpisie) to mogę Ci zrobić te archiwa (metoda jest "linuksiarska" a z narzędzi CLI średnio się na Windows korzysta). Podaj jakie adresy blogów, najlepiej mailem (patrz działa kontakt), to do razu adresy z paczkami do pobrania odeślę.
    • bartoszcze Re: Kopia zapasowa bloga 07.04.15, 17:18
      na takie dziś trafiłem:
      zbit.blox.pl/2015/04/Kopiowanie-tego-bloga-trwa-3-godziny-20-minut-i.html
      • rozieblox Re: Kopia zapasowa bloga 08.04.15, 07:43
        Badam (wyniki badania w komentarzu do wpisu). Ale jak blog jest duży, a łącze wolne, to cudów nie ma... No chyba, że dodatkowo program coś od siebie dorzuca...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka