Dodaj do ulubionych

"Polecamy" AD2017

19.02.17, 15:33
Widzę, że w sekcji "polecamy" coś niewątpliwie robicie - pojawiają się tam zajawki tylko o części nowych wpisów. Samo w sobie jest to co do zasady słuszne, ale dziś się zdziwiłem po zerknięciu. Zobaczyłem ileś tam pozycji, nie dostrzegłem nowej notki ze swojego bloga (spodziewałem się ją zobaczyć, bo dotąd się pojawiały). Kliknąłem więc "więcej ciekawych wpisów"...

Swojej notki nie znalazłem. Co ciekawe, nie znalazłem też poprzedniej (która na pewno była tam obecna). Znalazłem natomiast notkę zapoprzednią...
I teraz nie wiem:
- czy ktoś ręcznie wybiera notki do umieszczenia w Polecamy, ale wtedy czuję się zdziwiony, że ktoś umieścił dwie notki z rzędu z bloga o maturze z matematyki,
- czy w Polecamy umieszczane są notki o zwiększonym ruchu,
- czy jest jakaś awaria?

Nie żeby mi szczególnie zależało na ruchu ze strony głównej, ale jakiś sens to "Polecamy" powinno mieć, i w miarę możliwości czytelny dla blogerów, wydawałoby się.

PS Pod sam koniec pisania tego posta odświeżyłem jeszcze raz i wychodzi, że to chyba awaria była, bo wygląda jakby pojawiły się względnie nowe notki. Osobiście jednak postulat wyświetlania tylko najnowszej notki z każdego bloga (mine included) podtrzymuję.
Obserwuj wątek
    • negev56 Re: "Polecamy" AD2017 19.02.17, 16:05
      Ja swojej też nie widziałam. Podejrzewam, patrząc na wciąż pojawiające się awarie, że jest to początek końca bloxa... Tylko miło by było, gdyby ktoś z zawiadujących tym interesem powiedział o tym wprost, a nie udawał, że nic się stało. Bo cały czas nie jest dobrze.
    • bagienny Re: "Polecamy" AD2017 22.02.17, 09:28
      Miesiąc temu zmieniliśmy sposób wyświetlania blogów w tej sekcji. Linki do wpisów z blogów polecanych pojawiają się w tej kategorii nieco dłużej, niż w pozostałych. Dodatkowo mogłeś się wstrzelić w "okno" podobnie jak na starym bloxie.

Nad sugestią jednego linku do blogu w polecanych zastanawialiśmy się jakiś czas temu. Na chwilę obecną tego nie planujemy, ale nie wykluczamy tej możliwości.
    • ja_od_nowa Re: "Polecamy" AD2017 24.02.17, 11:33
      Ja nie bardzo rozumiem aktualną logikę zamieszczania postów w Polecanych. Przy wchodzeniu na polecane raz wyświetlają się jakieś tam sprzed iluś dni, po odświeżeniu już inny zestaw. Moje posty przestały być polecane. Ok, rozumiem, że nie wpisują się już w kryteria polecania. Ale jakie one właściwie są? Polecanych jest np. klika wpisów z przepisami pod rząd, wpis ze zdjęciem jakiejś grupki z krótką notką, że gdzieś tam się spotkali, a piękny wiersz z innego bloga już nie. Trochę to wygląda na polecanie pt: "co zdążę przeczytać, to polecam, resztę omijam". Bo te wpisy, które się ukazują jako polecane, jak dla mnie, różnią się mocno jakością.
      • bagienny Re: "Polecamy" AD2017 24.02.17, 14:16
        Możesz polecić naszej redakcji blog wart polecenia. Napisz ze swoimi propozycjami na adres blox@agora.pl
        • ja_od_nowa Re: "Polecamy" AD2017 24.02.17, 19:13
          Ale miejsce o którym mówimy, to polecane wpisy, a nie blogi. I moje pytanie dotyczyło kryteriów wyboru wpisu, a nie bloga do polecenia. Ale ok. Tak tylko zapytałam. Temat nie jest specjalnie ważny.
          • bartoszcze Re: "Polecamy" AD2017 25.02.17, 14:24
            Ale pytasz teraz o polecane wpisy na głównej stronie gazeta.pl (dwa naraz), które są wybierane przez administrację, czy o sekcję "Polecamy" na głównej Bloksa, gdzie zasadniczo pojawiają się najnowsze notki z dużej grupy blogów?
          • bagienny Re: "Polecamy" AD2017 27.02.17, 06:58
            W tej sekcji są pokazywane wszystkie wpisy z polecanych blogów.
            • bartoszcze nie rozumiem tylko 03.03.17, 08:54
              czemu najpierw pokazuje się 20+ wpisów historycznych (z lutego), a potem dopiero nowe wpisy (z marca) z polecanych blogów
              ale może taka jest idee algorytmu
              • bagienny Re: nie rozumiem tylko 03.03.17, 11:46
                Potrzebujemy przykładów i godziny, kiedy oglądasz wpisy.
                • bartoszcze Re: nie rozumiem tylko 03.03.17, 12:38
                  Bardziej szczegółowo niż powyżej? Pisałem na bieżąco.
                  • bagienny Re: nie rozumiem tylko 03.03.17, 14:24
                    Niestety, nie jest. Odkąd zgłosiłeś sprawdzamy regularnie czy nie ma dużych opóźnień (jak napisałeś kilkudniowych) w prezentowaniu wpisów od najnowszych do najstarszych - nie pojawiła się taka sytuacja o której napisałeś.
                    • bartoszcze Re: nie rozumiem tylko 03.03.17, 20:07
                      OK, jak znów trafię, to zrobię skrina i z zanotowaną godziną podeślę.
                      • bartoszcze ledwo skończyłem pisać poprzedniego posta 03.03.17, 20:15
                        i kliknąłem w kontrolnie otwartej Operze. I co?
                        I Polecamy wygląda inaczej niż chwilę wcześniej, jest pełne starych notek (jako pierwsza jest wyświetlana notka ze środy, w czwartym rzędzie jest poprzednia notka Rafała Steca, notki aktualne są dopiero na trzeciej stronie, w tym nowa notka Rafała Steca).
                        W Chrome to samo, kiedy tylko otwarłem ponownie.
                      • bartoszcze Re: nie rozumiem tylko 03.03.17, 23:10
                        O 22.00 było w porządku, o 23.09 znów jest dwa dni wstecz.
                      • bartoszcze dziś, w sobotę 04.03.17, 13:31
                        od rana było dobrze, o 13.25 znów jesteśmy w lutym (skrin w @), tym razem 20 notek i zaczynają się bieżące
                        • bartoszcze niedziela, 11.24 05.03.17, 11:30
                          Najnowsza notka w Polecamy to "Widowisko" z 1 marca.
                          Po 20 wiekowych notkach pierwsza aktualna to notka o zamiennikach Nutelli z Vegazone.
                          • bartoszcze Re: niedziela, 11.24 05.03.17, 11:32
                            przy czym np. w kategorii Kultura wyświetla prawidłowo, zgodnie z kolejnością opublikowania
                        • bartoszcze niedziela, 22.37 05.03.17, 22:46
                          Na pierwszym miejscu notka o ciastkach Palmiers z piątku, na czwartym poprzednia notka Rafała Steca.
                          Po trzech minutach na pierwsze miejsce wśliznął się piątkowy wpis Jana Turnaua.
                          Jakieś aktualne notki dopiero na 3 stronie.
                          • bagienny Re: niedziela, 22.37 06.03.17, 07:49
                            Nie wiem o jakich wpisach mówisz. W sekcji polecanych są wszystkie wpisy z danego blogu.
                            Spróbujemy sprawdzić na podstawie materiałów, które nam przesłałeś.
                            • bartoszcze poniedziałek, 11.19 06.03.17, 11:29
                              "Najświeższe" notki są z soboty, w tym moja.
                              Screeny lecą pocztą.
                              • bagienny Re: poniedziałek, 11.19 06.03.17, 15:02
                                Odpowiedzieliśmy via e-mail.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka