Dodaj do ulubionych

Czy na blogu można

13.09.06, 12:58
1. Czy na blogu można zainstalować muzykę, żeby grała w tle?

2. Czy można się zapisać na komentarze z cudzego bloga?
Obserwuj wątek
    • ols Re: Czy na blogu można 13.09.06, 13:16
      Ad1.
      Można, ale lepiej nie rób tego (internauci tego nienawidzą).

Ad2.
      Jeśli dobrze rozumiem o co Ci chodzi, to tak - za pomocą RSS można subskrybować komentarze z dowolnego bloga. Adres kanału z komentarzami to zawsze HTTP://nazwabloga.blox.pl/komentarze.rss
      • kataryna.kataryna Re: Czy na blogu można 13.09.06, 13:20
        ols napisał:

> Ad1.
        > Można, ale lepiej nie rób tego (internauci tego nienawidzą).

Ale jakby mieli wybór i mogli wyłączyć?

> Ad2.
        > Jeśli dobrze rozumiem o co Ci chodzi, to tak - za pomocą RSS można
        subskrybować
        > komentarze z dowolnego bloga. Adres kanału z komentarzami to zawsze
        HTTP://naz
        > wabloga.blox.pl/komentarze.rss

Z tym RSS to nie rozumiem do czego to służy. Bo ja myślałam raczej o tym, że
        jak będzie komentarz do notki z bloga w którym się zapisałam, to żeby mi
        przychodził mail z informacją, że dodano komentarz. Mogłabym śledzić dyskusję
        na cudzych blogach, teraz tak można ale tylko u siebie.

A ten RSS to co jest?
        • zibiczek Re: Czy na blogu można 13.09.06, 15:02
          RSS to bardzo wygodny sposób śledzenia zmian na stronie (stronach) WWW. Żeby z
          tego skorzystać, trzeba mieć tzw. czytnik RSS. Dosyć dobrze w tej roli sprawdza
          się przeglądarka Firefox.
          Jeśli jeszcze używasz Internet Explorera to ściągnij sobie Firefoksa (
          www.firefox.pl ) i zainstaluj - nie masz się czego obawiać, niczego Ci
          nie popsuje w systemie smile

Opis jak skonfigurować sobie kanał RSS w Firefoksie jest tu:
          tebowicz.blox.pl/2005/12/Dodawanie-kanalu-RSS-w-Firefoksie.html - w tym
          przypadku piszę o kanale RSS swojego bloga. Z innymi blogami jest analogicznie.
        • purple_haze Re: Czy na blogu można 13.09.06, 15:05
          kataryna.kataryna napisała:

> ols napisał:
          >
          > > Ad1.
          > > Można, ale lepiej nie rób tego (internauci tego nienawidzą).
          >
          > Ale jakby mieli wybór i mogli wyłączyć?

lepiej nie...
          a jak już baaardzo musisz, to lepiej mieć muzykę domyślnie *wyłączoną* i dać
          możliwość jej włączenia
          pamiętaj o tych, którzy cichcem buszują po necie w pracy wink
        • ols Re: Czy na blogu można 13.09.06, 15:43

Kataryno, ja zwykle surfuję w nocy ze słuchawkami na uszach. Gdy nagle coś zaczyna mi grać dostaję szału i już nigdy nie wracam w takie miejsce.

> Z tym RSS to nie rozumiem do czego to służy. Bo ja myślałam raczej o tym, że
          > jak będzie komentarz do notki z bloga w którym się zapisałam, to żeby mi
          > przychodził mail z informacją, że dodano komentarz. Mogłabym śledzić dyskusję
          > na cudzych blogach, teraz tak można ale tylko u siebie.
          > A ten RSS to co jest?

Już trochę Zibiczek wytłumaczył - to z grubsza coś na kształt mailowego newslettera, który błyskawicznie powiadamia o nowych postach, komentarzach, czy artykułach (np. w Gazeta.pl). Dzięki RSS możesz śledzić wiele źródeł informacji bez konieczności wchodzenia na wszystkie strony po kolei (subskrybuję ok. 50 kanałów RSS z newsami oraz z blogów - gdybym chciał kilka razy dziennie "przelecieć się" po tych wszystkich stronach, straciłbym pół dnia.)

Z RSS można korzystać za pomocą nowoczesnych przeglądarek internetowych (wspomniany już Firefox czy też Opera, wkrótce też najnowszy Internet Explorer) oraz dedykowanych czytników RSS.

Więcej informacji tu:
          serwisy.gazeta.pl/rss/0,0.html
          www.blox.pl/html/2686977,262146.html#12
          • kominek Re: Czy na blogu można 13.09.06, 23:58
            ols napisał:

> Kataryno, ja zwykle surfuję w nocy ze słuchawkami na uszach. Gdy nagle coś
            zaczyna mi grać dostaję szału i już nigdy nie wracam w takie miejsce.

Mam podobnie, choć przyznam, że i mnie kusiło kilka razy zapodać muzykę. Robiłem
            wtedy mały wywiad wśród znajomych i ostatecznie przekonałem się, żeby tego nie
            robić, gdy zrozumiałem, że nie trafię w gusta większości.

Ale...
            Muzyka raz na jakiś czas do jakiejś konkretnej notki nie byłaby złym pomysłem.
            Czy dałoby się jednak tak zrobić muzykę, abym nie musiał jej słyszeć zawsze w
            polu edycji notek?
            • kataryna.kataryna Re: Czy na blogu można 14.09.06, 11:41
              kominek napisał:

> ols napisał:
              >
              > > Kataryno, ja zwykle surfuję w nocy ze słuchawkami na uszach. Gdy nagle co
              > ś
              > zaczyna mi grać dostaję szału i już nigdy nie wracam w takie miejsce.
              >
              > Mam podobnie, choć przyznam, że i mnie kusiło kilka razy zapodać muzykę.
              Robiłe
              > m
              > wtedy mały wywiad wśród znajomych i ostatecznie przekonałem się, żeby tego nie
              > robić, gdy zrozumiałem, że nie trafię w gusta większości.

Dzięki za wybicie mi z głowy pomysłu z muzyka. Myślałam, że to będzie miłe ale
              widzę, że chyba tylko dla mnie smile
        • hrabina_feu Re: Czy na blogu można 13.09.06, 22:34

To też jest wkurzajace. Na ogół słucham muzyki swojej ulubionej, a gdy wchodze
          na blog z muzyczka w tle, zanim zdaze wylaczyc ją ta juz wdziera mi sie w
          glosniki. Efekt, jest taki ze omijam taki blog i rzadko potem wracam na taki
          blog. Nawet jesli blog jest bardzo bardzo ciekawy, to muzyka odstrasza mnie
          calkowicie uncertain
    • kataryna.kataryna Re: Czy na blogu można 13.09.06, 22:43
      Dzięki za odwiedzenie od głupiego - jak widzę - pomysłu z uszczęśliwianiem
      czytalnika muzyką.

A teraz jeszcze o tych RSSach. Jaki czytnik będzie najlepszy do Mozzili a jaki
      do Explorera. Chciałabym czytać i nowe notki w blogach i komentarze, najlepiej,
      żeby mailem przychodziły.
      • t-800 Re: Czy na blogu można 13.09.06, 23:08
        Mozilla ma wbudowany czytnik RSS. Klikasz w taką pomarańczową ikonkę na końcu
        paska adresu i dodajesz tak jakby do Zakładek, a potem otwierasz wiadomości z
        menu. Jak widać, niezbyt jest to wygodne.

Czytnik RSS w IE będzie we wersji 7.

Powinnaś zainteresować się jakimś "niezależnym" czytnikiem RSS, np. tu są
        jakieś: www.programy.wabi.pl/czytniki_rss.php
        Pierwszy wygląda całkiem zachęcająco. ;-]

Jak widać, taki czytnik funkcjonalnie przypomina Outlooka. Po lewej stronie są
        dodane kanały (np. blogi), po prawej wiadomości.
      • t-800 Re: Czy na blogu można 13.09.06, 23:11
        Tu jest artykuł; jeśli miałabyś ochotę wink
        www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_114962.html

Co do przesyłania komentarzy mailem, to już pytanie do adminów Bloksa.
      • sgk Re: Czy na blogu można 13.09.06, 23:15
        RSS nie jest mechanizmem działającym aktywnie, jak e-maile.
        Jest po prostu formą prezentacji treści na stronach WWW (tu: blogach i
        komentarzach), która jest rozumiana przez tzw. czytniki RSS.
        Takim czytnikiem może być specjalny program, uruchamiany oddzielnie w systemie.
        Mogą też nim być zakładki w nowoczesnych przeglądarkach, czyli nie w Explorerze.
        Kanały RSS obsługuje także program pocztowy Mozilla Thunderbird, gdzie oprócz
        maili mogą przychodzić najnowsze treści ze stron WWW (być może korzystasz już z
        niego, wtedy to będzie dla Ciebie idealne rozwiązanie)
        Wreszcie można jako czytnika użyć specjalnych stron internetowych - nie trzeba
        nic instalować, wszystko obsłuży przeglądarka (polecam np. używany przeze mnie
        portal startowy www.netvibes.com, lub polski www.startowy.com).

Jednakże w każdym przypadku potrzebny jest wysiłek z Twojej strony.
        Musisz bowiem każdy interesujący Cię blog, komentarze do niego ZASUBSKRYBOWAĆ w
        dowolnym czytniku, czyli powiedzieć mu, jakie kanały RSS ma regularnie sprawdzać.
        Jest to jednak wysiłek jednorazowy, bo po dobrej konfiguracji będziesz mieć
        wszystko pod ręką w jednym miejscu i gdy się do tego przyzwyczaisz, to nie
        będziesz sobie wyobrażać internetu bez RSS smile

Polecam tez poczytać sobie stronę rss.mrok.org/.
        • sgk Re: Czy na blogu można 13.09.06, 23:17
          Ach, te znaki przestankowe smile

Poniżej działające linki:

www.netvibes.com
          www.startowy.com
          rss.mrok.org
        • kataryna.kataryna Re: Czy na blogu można 14.09.06, 11:40
          sgk napisał:

> RSS nie jest mechanizmem działającym aktywnie, jak e-maile.
          > Jest po prostu formą prezentacji treści na stronach WWW (tu: blogach i
          > komentarzach), która jest rozumiana przez tzw. czytniki RSS.
          > Takim czytnikiem może być specjalny program, uruchamiany oddzielnie w
          systemie.
          > Mogą też nim być zakładki w nowoczesnych przeglądarkach, czyli nie w
          Explorerze
          > .
          > Kanały RSS obsługuje także program pocztowy Mozilla Thunderbird, gdzie oprócz
          > maili mogą przychodzić najnowsze treści ze stron WWW (być może korzystasz już
          z
          > niego, wtedy to będzie dla Ciebie idealne rozwiązanie)
          > Wreszcie można jako czytnika użyć specjalnych stron internetowych - nie trzeba
          > nic instalować, wszystko obsłuży przeglądarka (polecam np. używany przeze mnie
          > portal startowy www.netvibes.com, lub polski www.startowy.com).

Dzięki, właśnie próbuję sobie skonfigurować Startowego i mam pytanie. Czy jak
          chcę zasubskrybować takiego RSS to tam w miejscu na adres RSS wpisuję na
          przykład to:

supergigant.blox.pl/rss2
          • kataryna.kataryna Re: Czy na blogu można 14.09.06, 11:44

> Dzięki, właśnie próbuję sobie skonfigurować Startowego i mam pytanie. Czy jak
            > chcę zasubskrybować takiego RSS to tam w miejscu na adres RSS wpisuję na
            > przykład to:
            >
            > supergigant.blox.pl/rss2

Wpisałam i chyba działa smile
            Nie wiem czy tak ma działać ale pojawiły się tytuły notek i jak się w nie
            kliknie to można sobie wejść na bloga i przeczytać. Jakie to fajne! A ja
            codziennie ręcznie przeglądam wszystko.
            • mpieck Re: Czy na blogu można 14.09.06, 11:45
              W pomocy bloxa są wymienione rodzaje rss-ów dostępnych w serwisie
              • kataryna.kataryna Re: Czy na blogu można 14.09.06, 12:20
                mpieck napisał:

> W pomocy bloxa są wymienione rodzaje rss-ów dostępnych w serwisie

Dzięki! Widzę, że można sobie na jednej stronie nie tylko ustawić wyświetlanie
                nowych notek ulubionych blogów ale nawet i komentarzy do nich. Ten RSS jest
                genialny.
    • kataryna.kataryna Re: Czy na blogu można 14.09.06, 12:56
      Dzięki za oświecenie mnie z tymi RSSami i za link do Startowego, już sobie
      porobiłam tam różne subskrypcje i mam na koniec pytanie. Czy to się będzie samo
      uaktualniać jak coś nowego się pojawi czy muszę jakoś wychodzić i wchodzić na
      nowo na Startowego, żeby ściągnął aktualizacje z RSS?

I jak sprawdzić czy coś ma swojego RSS?
      • ols Re: Czy na blogu można 14.09.06, 14:22
        Nie korzystałem ze startowego, ale to powinno działać "na żywo".

Jak sprawdzić? Szukaj na stronach takich ikon:
        www.somerandomdude.net/images/articles/rss_vs_rss.gif
        (na górze "klasyczna", na dole - "nowoczesna) - pod nimi zwykle jest link do kanału RSS.
        Nowoczesne przeglądarki same wykrywają, że strona oferuje RSS i wyświetlają odpowiednią ikonę w pasku adresu.
        • sgk Re: Czy na blogu można 14.09.06, 16:47
          Czasami link do kanału RSS oznaczany jest także jako XML.
          W Internet Explorerze takie szukanie jest na pewno utrudnione. Może teraz czas
          na nowoczesną przeglądarkę (np. Firefoxa)?

Ponadto są jeszcze strony, które nie oferują RSS (są jednak serwisy, które
          potrafią sformatować zwykłą zawartość HTML do formatu RSS...)

W razie pytań - pytaj smile
      • sgk Re: Czy na blogu można 14.09.06, 16:42
        > Czy to się będzie samo uaktualniać jak coś nowego się pojawi czy muszę jakoś
        wychodzić i wchodzić na nowo na Startowego, żeby ściągnął aktualizacje z RSS?

Jeśli będziesz miała cały czas otwartą przeglądarkę na Startowym, to co jakiś
        czas on sam powinien sprawdzać kanały (netvibes.com robi tak na pewno).
        A zamknięcie i ponowne otwarcie Startowego na pewno odświeży zawartość RSSów.

PS.
        Wiedziałem, że Ci się spodoba smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka