ols 14.02.07, 14:56 Mamy dla Was zajawkę pokazującą Wasze zdjęcia z FotoForum na blogu. Więcej szczegołów tutaj: blox.blox.pl/2007/02/Pokaz-zdjecia-z-FotoForum-na-swoim-blogu.html PS. Możecie z tego kodu korzystać nie tylko na Bloksie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sgk Re: Super dodatek do bloga! 15.02.07, 09:34 Zapowiada się fajnie, ale testuję i mam takie pytania/uwagi: Czy te miniatury nie mogłbyby być (opcjonalnie) mniejsze o połowę (wielkie jakieś są teraz)? Jaka jest szerokość generowanego gadżetu i czy da się ją jakoś dopasować? Czy da się zapanować nad wyglądem gadżetu samodzielnie (klasy CSS, odstępy między zdjęciami, itp)? Ponadto wybór układu poziomego jakby nic nie dawał, bo zdjęcia i tak wyświetlają się w pionie (może ma to związek z rozmiarem zajawki i szerokością wąskiej szpalty bloga). Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Super dodatek do bloga! 15.02.07, 09:55 sgk napisał: > Czy te miniatury nie mogłbyby być (opcjonalnie) mniejsze o połowę (wielkie > jakieś są teraz)? To standardowy rozmiar miniaturki z FotoForum. Musielibyśmy dodać wszystkim przechowywanym przez nas fotkom kolejną wersję. > Jaka jest szerokość generowanego gadżetu i czy da się ją jakoś dopasować? W wersji pionowej 168px, w poziomej - zależy od liczby fotek > Czy da się zapanować nad wyglądem gadżetu samodzielnie (klasy CSS, odstępy > między zdjęciami, itp)? Potraktuj go Firefoksem z wtyczką Web Developer lub Firebug - można podejrzeć to i owo. Co do szczegółowych instrukcji - nie czuję się na tyle mocny w CSS, może s.z.y.m.o.n się odezwie > Ponadto wybór układu poziomego jakby nic nie dawał, bo zdjęcia i tak > wyświetlają się w pionie (może ma to związek z rozmiarem zajawki i > szerokością wąskiej szpalty bloga). Tak właśnie jest. Poziomy układ może się przydać, jeśli masz naprawdę szeroką wąską szpaltę, wklejasz kod do wewnątrz notki, albo umieszczasz go na stronie gdzie jest dużo miejsca wszerz. Odpowiedz Link Zgłoś
s.z.y.m.o.n Re: Super dodatek do bloga! 15.02.07, 12:03 Mogę zerknąć, aczkolwiek musiałbym dostać link do bloga z zamieszczoną galerią, bo sam nie wciskałem nic na fotoforum. Jeżeli sam kod nie ma klas, to zawsze można go objąć dodatkowym DIVem z nadanym ID, a wówczas da się dobrać do większości elementów. Moim zdaniem pozioma wersja zapowiada się nawet ciekawiej, bo można ją umieścić, np. pod kategoriami... Nasuwa mi się jedno pytanie: Kiedy ładowane są miniaturki (zakładam, że jest to realizowane przez skrypt), bo jak widać po choince z MBL, w przypadku blogów z wąską szpaltą po lewej stronie, można się spodziewać opóźnienia w wyświetlaniu treści bloga. Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Super dodatek do bloga! 15.02.07, 12:37 np. probably.blox.pl W kodzie są różne klasy do wykorzystania Miniaturki ładują się błyskawicznie, bo trzyma je ten sam serwer co zasoby bloksa. Odpowiedz Link Zgłoś
s.z.y.m.o.n Re: Super dodatek do bloga! 15.02.07, 13:46 Dzięki, sam też się dokopałem. Co do czasu ładowania, to faktycznie nie zauważam zbytniego opóźnienia. Klas jest faktycznie sporo, a sama galeria wygląda całkiem całkiem. Przy samodzielnym formatowaniu sugeruję wyłączyć generowanie domyślnego stylu - wystarczy usunąć &defaultStyles=2 z linka do skryptu. Przydatne mogłoby być także zamienienie klasy na ID w głównym kontenerze, ale to już szczegół. Dokładniejsze instrukcje wrzucę (zapewne dopiero w sobotę) u mnie - link dla łatwiejszego odszukania podam tutaj jak tylko opis będzie gotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
sgk Re: Super dodatek do bloga! 16.02.07, 13:39 Tak, szybkość działania to świetny atut. Jednak przydałby się większy wpływ zwykłego użytkownika na wygląd, chociażby łatwa możliwość usunięcia (namolnego) nagłówka o Fotoforum/+więcej, skoro i tak odsyła tam miniaturka zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Super dodatek do bloga! 16.02.07, 15:00 Więcej jest bardzo przydatne, linkuje do galerii użytkownika. ps. "Więcej" to zawsze jeden z najchętniej klikanych linków na naszych stronach Odpowiedz Link Zgłoś
sgk Re: Super dodatek do bloga! 17.02.07, 00:14 Jak więcej osób tak robi, to nie znaczy, że nie można brać pod uwagę opcji dla tych, którzy nie chcą robić jak większość. s.z.y.m.o.n zrobił świetną robotę rozpisując układ elementów CSS, ale to jednak dla użytkowników, którzy jako takie pojęcie mają. Ja sobie dałem radę, a ulubionym atrybutem stało się display:none Poza tym nurtuje mnie kolejne pytanie: czy zdjęcia są pokazywane w losowej kolejności dla wybranego zakresu do pokazywania? A jeśli nie to czy mogą opcjonalnie być? Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Super dodatek do bloga! 17.02.07, 11:14 sgk napisał: > czy zdjęcia są pokazywane w losowej > kolejności dla wybranego zakresu do pokazywania? pokazywane są najnowsze. o opcji pomyślimy, to dobry pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
s.z.y.m.o.n Re: Super dodatek do bloga! 16.02.07, 21:59 Przygotowałem opis dostosowania galerii do własnych potrzeb. Jeżeli ktoś potrzebuje informacji, to opis znajduje się tu: testblog.blox.pl/2007/02/Galeria-miniatur-z-FotoForum-dopasowanie-wygladu.html Odpowiedz Link Zgłoś
cito1 Ponarzekam trochę 17.02.07, 20:04 Owszem przy pomocy kluczy schowałam badyle, natomiast w galeryjce są świty a na blogu wyświetlają się pomidorki pod kluczem... świty. Czy to dobrze zauważyłam, że jeden klucz pokazujemy? Za jakiś czas zapomnę, że pomidorki są w świtach. Poza tym Nie trzymie mi ustawień, klikam w klucz świty, wylogowywuję się i nic, badyle są. Odświeżam, gaszę z mozilli wsio i są, kopiuję koda pod hasłem świty, wklejam w html na wszelki wypadek i badyle są Odpowiedz Link Zgłoś
s.z.y.m.o.n Re: Ponarzekam trochę 17.02.07, 22:59 W jednej galerii jeden klucz, ale fotka może mieć kilka kluczy... Próbowałaś ustawić klucz ręcznie w adresie skryptu? Odpowiedz Link Zgłoś
cito1 Re: Ponarzekam trochę 18.02.07, 07:57 Próbowałam, teraz po tag=świty ??? Nie było tam nazwy klucza mimo wygenerowywania kodu. Ale badyle nadal są. Usunęłam dwa z nich i znikły zarazem z forów dyskusyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
cito1 Errata 19.02.07, 08:02 Chciałam sprostować: Ponieważ jest niesamowita łatwość przejścia z bloga do wnętrza galerii na fotoforum, miałam to niezdrowe odczucie, że klucz działa, powinien działać wewnątrz. Bo cóż jednym klikiem ktoś ogląda moje badyle. Działania moje były zatem bezowocne i niezauważalne w jakochkolwiek zmianach, ponieważ przy 1 zaopcjowanym zdjęciu i tak nie widziałam, który klucz się pojawia. Reasumując kluczami chciałam skryć zdjęcia będące wewnątrz galerii Teraz coś na pochwałę, przeniosłam sporo bo ok 70 zdjęć i zajęło mi to niewiele ponad pół godz. Licząc cały proces dołączania pliku ( błyskawica ) zapisywania danych ( momencik ) potem poprawianie opisów i tworzenie kluczy ( sekundy ). Oprócz tego, że proste, łatwe to jeszcze niewiarygodnie szybkie. Ale i coś na minus, niektóre moje zdjęcia są połączone z sobą, jakby zlewają się, inne nierówno rozłożone, jakoś bez ładu i składu. Zdaję sobie sprawę, że może to być widoczne w mojej przeglądarce ale jak w mojej to pewnie też i innych takich samych. To mnie drażni trochę. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Errata 19.02.07, 09:34 cito1 napisała: > Ale i coś na minus, niektóre moje zdjęcia są połączone z sobą, > jakby zlewają się, inne nierówno rozłożone, jakoś bez ładu i > składu. To znany błąd, walczymy z nim. Pojawia się dosyć losowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kosiar Re: Super dodatek do bloga!-Pomocy 24.02.07, 20:59 Właśnie kombinowałem sobie z tym dodatkiem a że jestem laikiem to wpadłem na genialny pomysł żeby wkleić ten skrypt do kategori no i się zrobił niezły klops bo nie mój blog poszedł w kszaki z których nie mogę wyjść to znaczy nie mogę edytować kategorii a także wszytkie wpisy w edycji bloga także znikły a na samym blogu wyświetla mi się tylko ten pasek z galerii oraz to co mam wpisane w okno edycji html. Czy da się to jeszcze jakoś naprawić bo moja roczna praca pójdzie na marne ---- Pozdrawiam Kosiar warszawskifotoblog.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Super dodatek do bloga!-Pomocy 24.02.07, 22:11 Wpisy nie przepadły, bo widzę je w źródle strony. Ols w takich przypadkach na ogół radzi, żeby zainstalowac bloxera i nim poprawić. Spróbuj, może pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
kosiar Re: Super dodatek do bloga!-Pomocy 25.02.07, 00:37 Zainstalowałem i bloxera i dodatek do firefoxa ale tam nie ma edycji kategorii. W wersji firefoxowej widzę te nie szczęsne moje poczynania ale nie mogę je wyedytować bo nie ma takiej opcji. Czekam na następne podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Super dodatek do bloga!-Pomocy 26.02.07, 13:22 Jeśli rozwaliłeś sobie bloga pakując kod do kategorii, to jedynym sposobem na naprawienie jest napisanie bardzo grzecznego maila do mpiecka z opisem problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kosiar Re: Super dodatek do bloga!-Pomocy 26.02.07, 22:10 Prośbę wysłałem i czekam na mam nadzieję pozytywne rozpatrzenie sprawy Dzięki za podopowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś