Dodaj do ulubionych

Blog wariuje?

11.07.07, 11:51
Czy jakaś dobra dusza mogła by mi pomóc?
Otóż przed chwilą coś takiego porobiło mi się na blogu, że w bodajze 8
notkach na pierwszej stronie tylko, czcionka sama się pogrubiła i za nic nie
mogę tego odkręcić.
Przy tych notkach też data ustawiła się pośrodku, chociaż przy innych jest po
lewej stronie.

Jak to się stało i jak to można naprawić?

Bardzo proszę o pomoc smile
Obserwuj wątek
    • sol_bianca Re: Blog wariuje? 11.07.07, 13:48
      ty przynajmniej cos widzisz. ja widze "wewnetrzny blad serwera".
      • bonlef Re: Blog wariuje? 11.07.07, 14:13
        właśnie, dziś często wyskakuje "wewnętrzny bład serwera"

--
        pollhat.blox.pl
        • dorotus76 Re: Blog wariuje? 11.07.07, 14:15
          Llulu, ja widzę, że wszystko jest ok.
          Już naprawiłas?
          • lullaby22 Re: Blog wariuje? 11.07.07, 14:22
            Dorotko, a używasz Mozilli?
            Bo teraz zobaczyłam, że w Mozilli jest OK, a w IE treść 8 notek sama się
            pogrubiła i daty wyskoczyły na środek.

I dodam, że jak otwieram te notki w edytorze to wszystko jest OK (czcionka nie
            jest pogrubiona) ale na blogu jest.

Czy ktoś wie, jak to naprawić sad?
            • dorotus76 Re: Blog wariuje? 11.07.07, 14:36
              Tak, uzywam Mozilli, nie cierpię Explorera.
              Faktycznie, w Eksplorerze masz tylko 2 pierwsze notki ok, a nastepne pogrubione.
              ale niestety nie pomoge zbytnio, bo nie wiem.
              • lullaby22 Re: Blog wariuje? 11.07.07, 14:44
                No właśnie, ja od niedawna też przerzuciłam się na Mozillę, ale w pracy mam IE i
                właśnie tu zauważyłam te zmiany.
                Nie wiem o co chodzi sad((
                • Gość: znudzona Re: Blog wariuje? IP: *.238-245-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.07.07, 15:00
                  U mnie w IE6 wszystko wyglada tak samo jak w Mozilli. A czy w pracy masz IE7, bo
                  ponoc to cudo pokazuje wszystko inaczej. smile
                • be Re: Blog wariuje? 11.07.07, 15:07
                  Wygląda na to, że we wpisie o Kruchym z jagodami
                  (zapraszamnaciasto.blox.pl/2007/07/KRUCHE-Z-JAGODAMI-I-PIANKA.html)
                  coś się popsuło z ostylowaniem tekstu.
                  Spróbuj skasować i dodać jeszcze raz ostatnie zdania i obrazek w tym wpisie, może coś się naprawi.
                  • lullaby22 Re: Blog wariuje? 11.07.07, 15:44
                    Dziękuję za odpowiedź ale niestety nie pomogło sad
                    Skasowałam połowę tekstu i ostatnie zdjęcie i raz jeszcze napisałam i wstawiłam
                    fotkę i nadal to samo.
                    Ale to rzeczywiście gdzieś tu leży błąd, bo rano zmniejszałam zdjęcie i
                    wstawiałam je raz jeszcze i to chyba od tego momentu tak się porobiło sad

Czy można gdzieś wejść, żeby to ostylowanie poprawić?
                    Dodam, że jak otwieram listę wpisów to tych osiem tytułów notek jest bardzo
                    grubych i przy numeracji stron na dole - 1 i przecinki są tak samo grube a inne
                    cyfry są normalne.

Co ja namieszałam? sad((

Znudzona, nie wiem niestety jaka tam jest wersja IE.
                    A Ty widzisz i w Mozilli i w IE pogrubine, czy normalne?
                    • Gość: znudzona Re: Blog wariuje? IP: *.238-245-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.07.07, 17:05
                      U mnie pod Firefoxem i IE6 wszystko wyglada normalnie, nic nie jest pogrubione,
                      nic sie nie rozwala, wszystko jest wyswietlone. Jednym slowem u mnie nie ma
                      problemu w obu przegladarkach.
                      • nougatine83 Re: Blog wariuje? 11.07.07, 21:01
                        Znudzona, u mnie w domu, jak i w pracy niestety były różnice, ale HURRA,
                        wkurzyłam się i zaczęłam tak mieszać we wskazanym prze Be wpsie, że SIĘ
                        naprawiło big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin
                        Wprawdzie jedna data wciąż jest na środku, ale reszta jest OK big_grin
                        Uff, nic już tam nie dotykam.

I bardzo dziękuję, że chciało się Wam mi odpowiedzieć kiss
                        • nougatine83 Re: Blog wariuje? 11.07.07, 21:06
                          Tfu, tfu wink
                          To byłam JA - Lullaby, tylko mam dwa gazetowe konta smile
                        • sgk Re: Blog wariuje? 12.07.07, 13:27
                          Po analizie źródła strony i pojedyńczej notki widać, że bardzo lubisz "tak
                          mieszać we wpisach". Każdy akapit ma zmienioną czcionkę z domyślnej na rozmiar 2
                          (z menu edytora). Akapity mieszają się z blokami div. Akapity/divy są
                          wyśrodkowywane, itd. itp.
                          Do tego pewnie edytujesz ręcznie źródło wstawiając i pozycjonując obrazki.

W ten sposób ryzyko niedomknięcia jakiegoś znacznika może spowodować "rozwalenie
                          się" pozostałych elementów strony. A potem to bardzo ciężko wykryć i naprawić.

Jeśli chcesz, żeby treść notki była określonej wielkości, to lepiej ustawić to
                          na stałem w arkuszu CSS niż zmieniać rozmiar czcionki w każdym akapicie.
                          Podobnie z wycentrowaniem treści. Zmniejszasz w ten sposób ryzyko problemów.
                          • lullaby22 Re: Blog wariuje? 12.07.07, 16:05

Stoję przed Tobą jak naga wink big_grin

Rzeczywiście wszystko ustawiam osobno, a to dlatego, że u mnie pierwsza część
                            notki ma inny styl i rozmiar niż sam przepis, więc nie wiem jak mam to ustawić w
                            cssie.

Oczywiście masz rację, ale to że wszystko ustawiam za każdym razem od nowa nie
                            ma chyba wpływu na ostateczny wygląd bloga wink
                            • sgk Re: Blog wariuje? 13.07.07, 09:22
                              lullaby22 napisała:

> Stoję przed Tobą jak naga wink big_grin
                              Okryć Cię jakimś kocykiem bo mam coś jakby wyrzuty sumienia? big_grin

To jeśli pierwsza część notki ma inny styl od przepisu, to nie wystarczy
                              zmieniać tylko styl przepisu?
                              A zasadniczą treść ostylować w bloku .BloxWpisTresc ?
                              Tu masz trochę porad ->
                              sgk74exp.blox.pl/2007/07/blox-i-jednolity-wyglad-wpisow-na-stronach.html
                              Sam przepis można też potraktować jako "cytat" ujmując go blokiem < blockquote><
                              /blockquote>.
                              Można też dla niego zrobić oddzielną klasę paragrafu/diva. Te obiekty można
                              ostylować w arkuszu CSS i potem pisząc notkę nie trudzić się formatowaniem. W
                              razie czego pomogę (ale w sierpniu dopiero).

Ustawianie za każdym razem nie ma oczywiście wpływu na ostateczny wygląd bloga,
                              o ile nie przytrafi Ci się taka sytuacja jak ostatnio, czyli "przemieszanie" smile
                              • lullaby22 Re: Blog wariuje? 13.07.07, 21:59
                                sgk napisał:
                                > Okryć Cię jakimś kocykiem bo mam coś jakby wyrzuty sumienia? big_grin

Zupełnie niepotrzebnie smile
                                A ciepły kocyk zawsze mile widziany big_grin

I dzięki serdeczne za wyczerpujcą odpowiedź.
                                Jak tylko będę miała dłuższą chwilę i ją rozszyfruję, to spróbuję zadziałać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka