Dodaj do ulubionych

Cesky Tesin: Gdzie wygodnie kupić winietkę?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.10, 12:01
Witajcie,
Mam pytanie, gdzie jadąc przejściem w Cieszynie mogę wygodnie kupić
winietę na Czechy? (po stronie czeskiej, naturalnie)
Obserwuj wątek
    • krycha222 Re: Cesky Tesin: Gdzie wygodnie kupić winietkę? 24.06.10, 14:08
      Na przejściu granicznym. Nie ma z tym problemu.
      • wislok1 Re: Cesky Tesin: Gdzie wygodnie kupić winietkę? 24.06.10, 15:01
        Przejście graniczne nie istnieje, zostało zlikwidowane - jesteśmy w Schengen. Jest most graniczny.
        Winiety są po polskiej stronie przed wjazdem na most za złotówki i znacznie droższe niż w Czechach.
        Zaraz za mostem po czeskiej stronie jest budynek po granicy, gdzie sprzedają winietki. Ale też za złotówki i też ceny są polskie.

PO prostu wjechać trzeba na rondo, któe jest zaraz za wspomnianym budynkiem skręcić na
        Karvina,
        zjechać ze 100 metrów,
        potem na skrzyżowaniu w prawo i zaraz będzie stacja Slovnaft. Tam kupuje się winiety za korony.
        Tylko nie płaćcie złotówkami, bo skasuje po zbójeckim kursie
        • Gość: maryna Re: Cesky Tesin: Gdzie wygodnie kupić winietkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.10, 18:30
          Dziekuję!
          Ale powiedzcie mi, gdzie tam jest rondo? od razu za mostem? w
          prawo ? w lewo ? Ma ktoś mapkę?
          • Gość: jaszczur Re: Cesky Tesin: Gdzie wygodnie kupić winietkę? IP: *.toya.net.pl 24.06.10, 19:09
            Jeśli jedziesz trasą nr1 od Bielska i wjedziesz na most gdzie jest granica
            państwa to nie masz możliwości z niego zjechać . Jadąc prosto po kilkuset
            metrach dojedziesz do ronda . Chyba proste. Winetę możesz kupić prawie na każdej
            stacji benzynowej.
            • wislok1 Uwaga ! 24.06.10, 20:32
              Jak ktoś nie ma winietki, a chce jechać drogą do Frydka-Mistka,
              TO MUSI ją kupić w Czeskim Cieszynie, najlepiej na Slovnafcie.
              Obwodnica Czeskiego Cieszyna jest bezpłatna i jak ktoś jedzie na Słowację, to nie potrzebuje winietki !
              Płatny jest odcinek z obwodnicy do Frydka-Mistka, a potem dopiero odcnek przed Ołomuńcem.
              Nie radzę jechać bez winietki, bo to kosztuje 5000 koron. Policjanci częśto stoją na początku lub końcu płatnego odcinka
        • wislok1 Re: Cesky Tesin: Gdzie wygodnie kupić winietkę? 24.06.10, 20:36
          www.mapy.cz/#mm=ZTtTcP@x=142717440@y=134983168@z=14
          Rondo jest zrobione tam, gdzie jest skrzyżowanie głównej drogi z Karvinską !
          Widać zieloną stację Slovnaftu
        • dddbb Re: Cesky Tesin: Gdzie wygodnie kupić winietkę? 25.06.10, 00:15
          > Winiety są po polskiej stronie przed wjazdem na most za złotówki i
          znacznie dro
          > ższe niż w Czechach.

Nie tylko za złotówki. W budkach po Straży Granicznej można kupić za
          CZK po normalnej cenie.
          • wislok1 Re: Cesky Tesin: Gdzie wygodnie kupić winietkę? 25.06.10, 23:00
            Sprawdzę osobiście.
            Wiem, że przed mostem sprzedają, ale za złotówki
            • Gość: maryna Re: Cesky Tesin: Gdzie wygodnie kupić winietkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.10, 16:31
              i jak Wisłok1? Czy to prawda?
              • wislok1 Fakt 26.06.10, 16:57
                Są winietki za korony po POLSKIEJ STRONIE.
                Trzeba zjechać na parking po dawnym przejściu i zignorować wielkie zółte szyldy po prawej stronie WINIETKI ( duży budynek ).
                Tam gdzie dawniej siedzieli pogranicznicy, pod wiatą, jest teraz
                biuro
                MYTO.CZ
                i tam sprzedają winietki na osobówki i dla TIRÓW za korony.
                Np. ważną na tydzień za 250 koron.
                Dziś ta sama w polskich punktach sprzedaży kosztowała 41 złotych
                • wislok1 Re: Fakt 26.06.10, 16:59
                  Tyle że była tam spora kolejka kierowców TIRÓW, kupowanie przez nich winietek trwa długo i moim zdaniem
                  szybciej jest kupić po drugiej stronie mostu na stacji benzynowej
                • dddbb Re: Fakt 27.06.10, 08:17
                  > Np. ważną na tydzień za 250 koron.
                  > Dziś ta sama w polskich punktach sprzedaży kosztowała 41 złotych

Z drugiej strony czy 41 zł to aż tak drogo? Po przeliczeniu wychodzi
                  kurs 0,164 co chyba nie odbiega zbytnio od kursu kantorowego
                  (przynajmniej w pobliżu granicy)
                  • wislok1 Sorki 27.06.10, 13:37
                    Ojjej...
                    Ale ze mnie gapa...
                    Oczywiście, że cena jest korzystna.

Ostatni raz byłem na parkingu na dawnym przejściu rok temu. Zawsze przejeżdżam bez zatrzymywania.
                    Rok temu ceny były wyższe. Nie było Czechów sprzedających za korony.
                    Teraz dzięki konkurencji ceny się wyrównały.
                    Ale tylko w Cieszynie koło mostu.

Bo gdzie indziej:
                    www.pzmtravel.com.pl/pzmsklep/oplaty,drogowe,czechy,252.html
                    • wislok1 Tylko prosze uważać 29.06.10, 22:28
                      Ceny się zmieniają, kurs złotego skacze.
                      Dziś winietki na Czechy były za 47 złotych najtaniej
                      lub 250 koron.
                      Ale w każdej budce, każdym kantorze ceny są inne.
                      NP. TA SAMA winietka dwumiesięczna na Austrię kosztowała w jednym miejscu 140 złotych, w innym 120, w jeszcze innym 110 złotych.
                      Normalnie kosztuje 22 euro.
                      Tak samo skaczą ceny walut w kantorach, w każdym są inne.
                      W jednym kurs forinta to za 100 forintów 1,85 złotego. Obok kurs był 1,55 !!!
                    • dddbb Re: Sorki 29.06.10, 23:19
                      Tak kupują chyba tylko jelenie:) Jeszcze przesyłka...
                      • wislok1 Re: Sorki 29.06.10, 23:55
                        Rogacze

Chaos w winietkami faktycznie jest.
                        Ja na dawnym przejściu nie zatrzymuję się od wejścia do Schengen.
                        Po prostu nie mam po co.
                        Za zakupy w Czechach płacę kartą lub kupuję od razu więcej kasy w kantorze w centrum Cieszyna ( najlepszy kurs ma kantor na Górnym Rynku po polskiej stronie i na dworcu kolejowym po czeskiej ).
                        Wku.wia mnie ten ciagły cyrk z kursem złotówki. Słowacy mają ten problem z głowy
    • Gość: jerzyul Re: Cesky Tesin: Gdzie wygodnie kupić winietkę? IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.10, 21:02
      Witajcie - gdzie jadąc przejściem w Cieszynie mogę kupić najtaniej
      winietkę na Słowacje
      • Gość: marykow Re: Cesky Tesin: Gdzie wygodnie kupić winietkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.10, 21:23
        najtaniej to w Svrcnovcu na samym przejsciu
        • wislok1 Re: Cesky Tesin: Gdzie wygodnie kupić winietkę? 29.06.10, 22:22
          Dokładnie.
          W Świerczynowcu na granicy. Tylko kupujcie za euro, bo za złotówki was zrobią w k... dając zbójecki kurs.
          Kosztuje 9,9 euro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka