pundu 29.07.06, 11:20 euro? forinty? zlotowki? czy korzystac z bankomatow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
peter.szabo w sumie wszytsko jedno, złotówki skupuja wszedzie 31.07.06, 20:15 a jesli chodzi o bankomaty to na wymianie sie traci tyle samo przy opłatach za wypłate pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aagata5 Re: Węgry, jaka walute zabrac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 00:02 Wlaśnie wróciłam - wszędzie płacilismy euro, w sklepie, na kempingu i na basenach liczyli nam po 270 forint za 1 euro. Na stacjach benzynowych też nie ma problemu. Minusem może być tylko to, że resztę zawsze wydają w swojej walucie - my sobie radziliśmy w ten sposób, że mieliśmy małe nominały banknotów, najczęściej po 10 euro i zakupy staraliśmy się robić hurtem. Nie ma sensu wieźć z Polski forintów, ale to moje prywatne zdanie, każdy zrobi, jak uważa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woy Re: Węgry, jaka walute zabrac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 13:16 Czy ten przelicznik obowiązuje też(w przybliżeniu) nad Balatonem ?? Jak bardzo odjechane są ceny nad jeziorem (obiad, piwko itp.)Pozdr woy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Węgry, jaka walute zabrac IP: 213.17.203.* 02.08.06, 08:45 ja tez chciałabym uslyszec cos na ten temat bo własnie sie tam wybieram....! czy możnaby pogadac na jakims komunikatorze albo prosić o maila? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża Re: Węgry, jaka walute zabrac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 20:16 Zależy, gdzie się jedzie. Właśnie wróciłam z gór Zemplinu. Złotówek i słowackich koron nie wymieniali w żadnym banku!!! Wszędzie za to brali dolary (USA, kanadyjskie, a nawet australijskie), szwajcarskie franki i - czasem - euro. Euro akurat nie miałam. Waluty australijskiej zresztą też nie ;-). Dodam, że to raczej małe miejscowości, wsie i miasteczka do 20 tys. mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masza Re: Węgry, jaka walute zabrac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:42 Moi rodzce przebywają aktualnie na Węgrzech i według przeliczeń absolutnie nie opłaca się zabierać forintów, kupowanych w Polsce i złotówek wymienianych potem na węgrzech , najbardziej korzytny przelicznik ma dolar , który kosztuje na Węgrzech ok 213 forint , i euro , ok. 270 forint, po przeliczeniu kupując w Polsce za 100 zł dolarów mamy ok 6940 forint, aś kupując za 100 zł euro dostajemy na Węgrzech ok 6840 forintów, róznica niewielka ale zawsze, ja wybieram się za tydzien i zabieram dolary do wymiany oraz euro , do płatności za noclegi, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blondynka....;) Re: Węgry, jaka walute zabrac IP: 213.17.203.* 03.08.06, 09:38 czy HUF to forint czyli czy 100 HUF to 100 forintow?? moze to głupie pytanie ale ...nie moge sie połapac........... Odpowiedz Link Zgłoś
detroit Re: Węgry, jaka walute zabrac 10.08.06, 13:59 100 HUF to 100 Ft Forintów W Polsce kupiłem forinty za ok 1,6 Wziąłem tez troche euro bo za nocleg płaciłem właśnie w tej walucie. Na miejscu zamieniłem tez pare PLN na Forinty kurs też wychodził jak w Polsce. Najbardziej opłaca sie płacic kartą. Po powrocie na koncie w PKO BP zastosowali mi kurs ok 1,4 Żarcie (nad Balatonem) ceny jak w Polsce, najdroższy obiad jednodaniowy mięsny jaki jadłem to 1400 ft, a tak to średnio po ok 1100 ft Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rj Re: Węgry, jaka walute zabrac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 15:28 Ja zabrałem złotówki, w duzych miastach w kantorach jest dobry kurs (1zł - 69 ft) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pundu Re: Węgry, jaka walute zabrac IP: *.chello.pl 11.08.06, 08:14 Właśnie wróćiłem. Najbardziej opłacało mi się wybierać pieniądze z bnakomatu. Kupiłem 30000 HUF w Polsce na start i zapłaciłem 501 PLN. Za 30000 wyciągnięte z bankomatu na Węgrzech zapłaciłem 460 PLN (wliczając prowizję). Odpowiedz Link Zgłoś