Dodaj do ulubionych

Wróciłem z węgier

31.07.09, 22:02
Witam
Po 17 dniach leniuchowania w Mezokovesd i Hajduszoboszlo wróciłem do szarej rzeczywistości. Było pięknie i każdemu polecam. Pojechałem w ciemno i bez problemów znalazłem miejsce, chociaż w Hajdu są bardziej rozpieszczeni i jak słyszeli że tylko 2 osoby to kręcili nosami. Ale to ich sprawa. Noclegi miałem w cenie 5500 huf za noc od 2 osób i tu i tu. Z dogadaniem żaden problem jeśli się na długopis i kartkę. Forinty miałem z Polski i dobrze bo w Hajdu płacili za 1 pln 55 huf. Mezokovesd (czy jak sie tam piszę) polecam ludziom z małymi dziećmi. Spokojniejsze kąpielisko i mniejsze, łatwiej doglądać dzieci. Dostaje się tam opaskę na rękę i można w ciągu dnia wchodzić i wychodzić ile się chcę. Jedzenie na kapielisku: dobre, menu po polsku, i w rozsądnych cenach. W Hajdu około 20% wszystko droższe.
Co do Hajdu to kąpielisko piękne i wielkie około 30 ha. Mnóstwo basenów, aquapark ale tam nie byłem. Super baseny ale ludź na ludziu nie ma gdzie ręcznika rozłożyć. Co do jedzenia jak ktoś lubi dobrą kojbachę to niech weźmie z Polski swojską lub jakąś inna. Tam nie trafiłem na normalną kiełbasę, nawet grillowa była grubości paróweczki. Chleb jak bułka białe pieczywo. Teraz są super brzoskinie w cenie 200 huf. Ich smak całkiem inny od tych u nas. W Mezo tak warzywny w sobote koło dworca autobusowego, w Hajdu w sobotę, wtorek, czwartek koło sklepu Rossmann. Polecam super owoce, papryki oraz w słoikach paprykę nadziewaną kapustą kiszoną. Ogólnie byłem pierwszy raz na Węgrzech piękny kraj, żadnych problemów z policją, tubylcami, na drodze itp. Na Słowacji ja zawsze policja w laserowymi miernikami prędkości i to zaraz za granicą. Jak ktoś jedzie pierwszy raz to polecam. Jak najszybciej i najkrócej przelecieć Słowację (ja leciałem przez Piwniczną) i po wjeździe na Węgry rozkoszować się widokiem pól słonecznikowych i znakomitymi drogami.
Obserwuj wątek
    • Gość: vvv Re: Wróciłem z węgier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.09, 05:32
      Masz szczęście, wielu nie wrac;).
      Trochę ciężko przeczytać tak ciurkiem pisany tekst dlatego gdybyś
      mógł jeszcze raz podać:
      -cenę noclegu
      -przeliczniki walut
      Z góry dziękuję
    • jolanta631 Re: Wróciłem z węgier 01.08.09, 11:30
      kolorowiec napisał: oraz w słoikach paprykę nadziewaną kapust
      > ą kiszoną.
      Potwierdzam ta papryka jest super.Taką samą można też kupić pakowaną w woreczki tak jak u nas ogórki kiszone.
      Kto lubi " bardzo ostre klimaty" to polecam podłużną zieloną paprykę .Usta sztywnieją jak po zastrzyku znieczulającym u dentysty.
      • kolorowiec Re: Wróciłem z węgier 01.08.09, 23:45
        Witam
        Za nocleg płaciłem 5500 huf za noc od 2 osób. W Hajdu płacą za 1 zł 55 huf. Więc bardziej opłaca się jechać już z forintami
        • Gość: olinerkha Re: Wróciłem z węgier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 18:32
          W kwestii waluty - po wczorajszym powrocie z Węgier i obejrzeniu stanu konta
          stwierdzam, że najlepsza decyzją było płacenie kartą gdzie tylko się dało oraz
          wypłacanie waluty z bankomatu - przy założeniu oczywiście, że bank w którym ma
          się konto pozwala bezprowizyjnie wypłacać za granicą. Wyszło mi za 1 zł prawie
          65 HUF.
          • Gość: Arek Re: Wróciłem z węgier IP: *.cable.smsnet.pl 02.08.09, 19:19
            witam
            Nie wiem, jak Ci wyszedł taki kurs forinta do zlotego
            ja wyciągałem 3 razy pieniądze z bankomatu i bralo tyle:

1000 Ft - 16,41 zł 26,07
            2000 Ft - 32,78 zł 25,07
            10000 Ft - 164,85 zł 21,07

jak z tego wynika za 1 zl dostałem: 60,93 Ft, 61,01 Ft i 60,66 Ft

Natomiast przy placeniu kartą 1 zl wyszedł po:

20,07 - 61,38
            22,07 - 61,02
            25,07 - 60,72
            26,07 61,01

Karta bankomatowa mBank
            Roznica kursow moze polegac na tym, ze patrzysz na kwoty zablokowane, jeszcze
            nie zaksiegowane.
            U mnie tez tak było, pierwszego dnia sprawdzilem i wyszło ze za 1000ft
            zapłacilem cos kolo 15,90 zł
            ale jak ta kwota przeszła do operacji zaksiegowanych, juz była inna wartosc

pozdrawiam
            • Gość: Arek Re: Wróciłem z węgier IP: *.cable.smsnet.pl 02.08.09, 19:59
              witam
              Aby nie zakładac osobnego tematu podwiesze sie pod ten temat.
              Pobyt na Węgrzech od 20.07 do 27.07
              Kwatera 3 osobowa z łazienka i kuchnia ogólnodostepna - 8800 Ft (rezerwacja w
              maju, teraz cena jest 9900 Ft)
              Wstęp na basen 5200 ft dla 2 osób doroslych i dziecka na caly dzień ( baseny
              termalne i baseny rekreacyjne).
              Super arbuzy kupowane w Sparze - 69 Ft za 1 kg
              sliwowica 50ml - 200 Ft
              langos z serem, czosnkiem i ketchupem za 380 Ft

od gospodarzy dostalismy 4 razy kawe po sniadaniu, 1 raz bylismy poczęstowani
              leczo, 1 raz ciastem,1/3 blachy, dzbanek wina i kieliszek nalewki ziołowej,
              chyba Unico, czy cos w tym rodzaju.

Za rok znowu tam jedziemy

Dla porównania Besenova
              wstep 3 godzinny - 24 euro, ale byla promocja i wstęp obowiązywal caly dzien dla
              2 osob doroslych i 9 letniego dziecka

i chyba rodzynek cenowy
              pokoj na 2 noce, 3 dom od basenow, pierwszy za mostkiem - 15 euro za noc dla
              naszej trójki
              pokoj z łazienką, w pokoju lodowka, mikrofala, telewizo, radio, jakies naczynia,
              kuchenka elektryczna

cena byla 8 euro od osoby, ale gospodyni powiedziala ze jak nie bedzie nam
              ciasno w trojke to policzy za 2 osoby, a i tak zbilem jeszcze 1 euro

suma sumarum
              węgry: koszt kwatery i basenów - 239 zł
              słowacja - 170 zł
              kurs wg dnia 20,07 forinta i euro

Przy czym od razu dodam, za rok i tak jade na węgry, mimo 70 zl taniej za dobe
              • Gość: olinerkha Re: Wróciłem z węgier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 21:39
                Żeby nie być gołosłowną sprawdziłam dokładnie - kurs z 30.07 wypłata z bankomatu
                1 zł to 64.10 HUF Wypłacałam z bankomatu uni credito -w PL to PeKaO SA -
                pierwszy raz jestem zaskoczona pozytywnie odnośnie tego banku.
                Podejrzewam, że w tym przypadku spread pobierany w danym banku ma duże znaczenie.
                pozdrawiam,
                • Gość: Arek Re: Wróciłem z węgier IP: *.cable.smsnet.pl 02.08.09, 21:52
                  Ja rowniez sprawdzilem kurs na stronie pekao.com.pl
                  100 ft było warte 1,6067 zł
                  czyli 62,23 Ft za 1 zl

no chyba, ze ja sie myle albo zle licze, to z góry przepraszam

pozdrawiam
                  • Gość: olinerkha Re: Wróciłem z węgier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 22:26
                    Z całą pewnością liczysz dobrze, tylko, że w tym przypadku wydaje mi się, że nie
                    można liczyć "na wprost" - forinty przeliczane są na EUR lub USD (szczerze
                    powiedziawszy nie wiem jak jest rozliczana ta karta), a dopiero ta waluta na
                    PLN. Może więc tym razem udało mi się zyskać ;-)
                    pozdrawiam,
                    • Gość: Arek Re: Wróciłem z węgier IP: *.cable.smsnet.pl 02.08.09, 22:36
                      wiesz co, uwierz mi, mnie naprawde nie zalezy na tych paru groszach
                      ale jezeli moge placic mniej, dlaczego mam placic wiecej, prawda?

przez to drąze ten temat i probuje abys sprawdzila wszystkie opcje, czy
                      przypadkiem sie nie mylisz

kurs mbank i pekao na ten dzien byl prawie taki sam
                      wiem, ze mbank przy wyciaganiu euro w krajach mających euro, nie pobiera 2%
                      prowizji, tak jak w przypadku forintow

stad dziwi mnie ta roznica i chcialbym wiedziec, skąd się wzięła
                    • kolorowiec Re: Wróciłem z węgier 02.08.09, 22:36
                      Arku napisz gdzie byłeś na Węgrzech.???
                      • Gość: kono32 Re: Wróciłem z węgier IP: *.tktelekom.pl 03.08.09, 07:40
                        witam
                        wróciłem wczoraj z Balatonakali 7 km od Tihany
                        było super i piekielnie gorąco
                        wypłata z bankomatu kartą PEKAO SA wyszła następująco
                        na początku tj 23.07

100000ft / 1575zł więc 1zł = 63,5 ft

a 31.07 już lepszy kurs

25000ft / 390zł więc 1zł = 64,1 ft

więc jak najbardziej polecam wszelkie płatności i wypłaty kartą

pzdr
              • Gość: Kris Re: Wróciłem z węgier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.09, 14:42
                Możesz podac mi namiary na tę kwaterę? Mój mail: kriskos1@wp.pl
    • lihgt Re: Wróciłem z węgier 20.08.09, 22:50
      Po przeczytaniu tego listu już wiem ,że powrócicie na Węgry. I
      bedzie to bardzo słuszna decyzja.
      Sami jesteśmy w tym kraju zakochani. Bylismy tam 5-krotnie , za
      kazdym razem w innym regionie. Na następny rok polecamy odwiedzić
      GYULE,jest to małe miasteczko położone przy granicy z Rumunią. Na
      terenie starego parku wybudowano kompleks basenów. Warto wejść na
      stronę www.varfurdo.hu/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka