Dodaj do ulubionych

Potrąciłem się własnym samochodem!

13.01.03, 20:00
Normalnie, zatrzymałem się na parkingu, zaciągnąłem ręcznego i poszedłem. Ide
tak sobie i nagle coś mnie z tyłu trafiło. Padłem na ziemie ryłem na beton.
Jak sie obudziłem to zobaczyłem, że siedzę przy karetce i widze, że mój
samochód najpierw jakąs panią potrącił co to widziała, że jest zielone, ale
nie patrzyła czy coś nie jedzie, a potem na jakiś inny samochód wpadł.
Okazało się, że ręczny mi nie zadziałał i samochód ruszył ( jako, że było
troche z górki, a i opony nie pierwszej młodości ). Uważajcie na swój
samochód, nie można mu ufać...
Obserwuj wątek
    • Gość: Edek Re: Potrąciłem się własnym samochodem! IP: *.acn.pl 13.01.03, 20:37
      Mnie kiedyś przytrzasnęła klapa bagażnika. Samochody są bardzo niebezpieczne.
      • czipek Re: Potrąciłem się własnym samochodem! 13.01.03, 21:47
        Gość portalu: Edek napisał(a):

> Mnie kiedyś przytrzasnęła klapa bagażnika. Samochody są bardzo niebezpieczne.

Stary, klapa bagażnika chciała mnie załatwić conajmniej pięć razy ( dwa razy
        się jej udało ). I masz racje, z samochodami nie ma żartów...
    • Gość: tur Re: Potrąciłem się własnym samochodem! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.01.03, 21:23
      Trzeba zostawic na biegu,najlepiej na jedynce.
      Tak byś uniknął opisanego zdarzenia.
      • czipek Re: Potrąciłem się własnym samochodem! 13.01.03, 21:49
        Gość portalu: tur napisał(a):

> Trzeba zostawic na biegu,najlepiej na jedynce.
        > Tak byś uniknął opisanego zdarzenia.

Nie kumam, jak to zostawić samochód na biegu...?
        • Gość: tur Re: Potrąciłem się własnym samochodem! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.01.03, 21:59
          Z włączonym pierwszym biegiem a nie na luzie.
          Chyba że masz automatyczną skrzynię biegów
          i wtedy nie wiem jakie położenie mogło by gwarantowac
          rolę hamulca. Może ktoś co ma automatyczną
          skrzynkę pomoże?.
          • Gość: m_ing Re: Potrąciłem się własnym samochodem! IP: *.kghm.pl 14.01.03, 14:09
            ta...
            a najważniejsze to przekręcić kluczyk i najlepiej go zabrać ze sobą bo to nigdy
            nic nie wiadomo
          • czipek Re: Potrąciłem się własnym samochodem! 16.01.03, 23:34
            Hmm, o tej automatycznej skrzyni biegów to nawet nie wspominaj...Jak pierwszy
            raz uderzyłem na polskie drogi swoim pierwszym atomobilem, to właśnie takiej
            używałem. Do czasu. Raz jechałem sobie "spokojnie" ( a wówczas miałem głupi
            nawyk jazdy bez zapiętych pasów ) i nagle jakaś babcia mi wychodzi na jezdnię.
            Widziałem już ją z odległości dobrych parunastu metrów więc naciskam spokojnie
            na hamulec i wtedy coś mi się zacieło w "automacie". Babci nic się nie stało,
            ale ja pierwszy raz ( i ostatni jak dotąd ) wysiadłem z samochodu przez
            przednią szybę.

P.S. Ta, teraz faktycznie zostawiam samochód na jedynce. Nie schodzi nawet jak
            parkuję na górce! Dzięki! Pozdro!
            • Gość: Mar a jaki to skomplikowany problem prawny! IP: skory:* / 10.2.13.* 18.01.03, 18:58
              Potrącając się własnym samochodem jest się jednocześńie SPRAWCĄ i OFIARĄ
              wypadku. Ofierze należy się zatem odszkodowanie z OC sprawcy. W razie trwałego
              kalectwa można siebie samego podać do sądu o dożywotnią rentę. Renta taka jest
              chyba opodatkowana, więc trzeba bezie płacić podatek dochodowy. Można za to
              będzie chyba odliczyć wypłacanie takiej renty od własnych dochodów, które i tak
              się nie zmniejszą, no bo przecież renta trafi do ofiary, któr a jest sam
              sprawca...
          • Gość: LLL Re: Potrąciłem się własnym samochodem! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 19.01.03, 00:04
            Gość portalu: tur napisał(a):

> Z włączonym pierwszym biegiem a nie na luzie.
            > Chyba że masz automatyczną skrzynię biegów
            > i wtedy nie wiem jakie położenie mogło by gwarantowac
            > rolę hamulca. Może ktoś co ma automatyczną
            > skrzynkę pomoże?.

w automatach zostawia sie na pozycji P - parkowanie
            pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka