Dodaj do ulubionych

Wybór przedszkola

13.05.10, 17:48
Pani Justyno proszę o odpowiedź.
Mój synek we wrzęsniu jako 3 latek idzie do przedszkola. Mamy możliwośc wyboru pomiędzy przedszkolem:

a) Publicznym, nowe, nowoczesne, będzie oddane we wrześniu, duże ze żłobkiem na 200 dzieci, grupy po 25 dzieciaczków, ponieważ jest jeszcze w budowie więc brak opinni, ma mieć duży plac zabaw

b) Niepublicznym, bardziej kameralne, 3 grupy po 15 dzieci (do opieki nad każdą grupą po 2 panie), przedszkole ma bardzo dobrą opinię,własną smaczną kuchnię, ale ma mniejszy plac zbaw - moim zdaniem raczej dla 2-3 latków z zjeżdżalniami i huśtawkami typu "littel-takes".

Synek jest mało samodzielny, wychowywany głównie przez mamę i babcię. jest już odpieluchowany. Chłopiec nie lubi hałasów, tłumów itp ale jest ruchliwy, sprawny fizycznie. Wolno przekonuje się do nowych miejsc i osób, chodzi na zajęcia adaptacyjne do przedszkola niepublicznego (B) (raz w tygodniu na 2h) i dopiero po 3 miesiacach został tam sam, bezemnie. Obecnie chodzi tam bardzo chętnie ale nadal nie zawsze uczestniczy we zajęciach grupowych, woli samodzielną zabawę.
Boję sie, że w nowym miejscu w duzej grupie będzie mu ciężko się zaklimatyzować, a ja od września idę do pracy i nie będę mogła z nim przesiadywać, wcześniej odbierać itp. Ponieważ placówka jest jeszcze w budowie wieć raczej nie będzie w nim żadnych zajęć adaptacyjnych.
Duża grupa to też mniejszy kontakt Pań z dziećmi, boję sie by się synek jakoś nieizolował w tak duzej grupie.

Z drugiej strony przedszkole prywatne to spore obciążenie finansowe dla naszej rodziny, z mojej pensji niewiele już zostanie.
Czy można Pani zdaniem spróbować we wrześniu w przedszkolu państwowym i jeżeli będzie źle to 2 tygodniach przenieśc go do prywatnego??
czy takie zmiany są złe dla 3 latka??
Obserwuj wątek
    • justyna_dabrowska Re: Wybór przedszkola 14.05.10, 10:53
      Nie umiem doradzić...nie znam dziecka, nie wiem jakie sa Wasze priorytety i
      potrzeby. Jeśli można jakkolwiek generalizowac to pewnie mniejsza grupa jest dla
      trzylatka bardziej przyjazna - łatwiej mu się tam odnaleźc (to dla niego duża
      zmiana zyciowa)ma łatwiejszy dostęp do Pani. Zastanawiam się czy nie byłoby
      dobrze by synek częściej chodził na zajęcia adaptacyjne - jeśli to nie jest
      mozliwe w tym przedszkolu to może do jakiegos klubiku?
      Osobną ale bardzo wazną sprawą - o kórej Pani nie pisze - sa kompetencje
      wychowawczyń. To jest kluczowe i jak sądzę o wiele ważniejsze od tego jak duzy
      jest plac zabaw. CZy te panie lubią dzieci? CZy sa ciepłe? Czy traktują je
      podmiotowo i z szacunkiem? CZy pozwalająna swobodna zabawę? Czy nie zmuszają do
      jedzenia? Przyglądałabym sie obu opcjom także pod tym kierunkiem.
      I to chyba tylr. Przykro mi, że nie umiem doradzić konkretniej
      pozrawiam
      JD
      • mezatkaap Re: Wybór przedszkola 15.05.10, 00:53
        Gabi, Ty... szczęściaro :D w naszych przedszkolach kompletnie nie mam szans,
        moja trzylatka jest na odległej pozycji, na liście rezerwowej... przegrała
        stracie z dziećmi nie-jedynakami :)
        Po pierwsze: do września sporo pozostało. Po drugie, lepsze mniejsze grupy, bo
        mniej infekcji. Poza tym, jak poniżej :) powodzenia!
    • ak-77 Re: Wybór przedszkola 15.05.10, 13:10
      Nie mogę nie odpisać. Sadząc po opisie synka - przedszkole niepaństwowe będzie dla niego lepsze. Z uwagi na małą liczbę dzieci synek prędzej będzie mógł liczyć na uwagę pań. Zgadzam się z p. Justyną, że kompetencje nauczycielek i ich stosunek do dziecka są najważniejsze. Jeśli przedszkole niepaństwowe ma bdb. opinie myślę, że nie ma się nad czym zastanawiać. Plac zabaw naprawdę jest tu mało istotny. W domku pracuj dużo nad samodzielnością synka. Jeśli podejmiesz jednak decyzję o zapisaniu dziecka do przedszkola państwowego - w żadnym razie nie przenoś go po 2 tygodniach do innej placówki. Proces adaptacji w przypadku bardzo wrażliwych dzieci może trwać nawet miesiącami. W przypadku przeniesienia go nie stanie się cud tylko adaptacja zacznie się od początku. Żaden dorosły nie chciałby być co chwilę przenoszony do innej pracy ;) W adaptacji dziecka bardzo pomocne są zajęcia adaptacyjne, tzw. dni otwarte, możliwość zabrania ze sobą ukochanej przytulanki, która da dziecku poczucie bezpieczeństwa, wcześniejsze odbieranie dziecka z przedszkola przez początkowy okres, wsparcie rodziców i co ważne - nie przedłużanie czasu rozstania z dzieckiem (np. w szatni), bliski kontakt rodziców z nauczycielkami.

Życzę podjęcia dobrej decyzji. Pozdrawiam :) A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka