Dodaj do ulubionych

jadlowstręt u 7 -latki?

20.02.11, 17:29
Pytam w sprawie kolezanki,ktora nie ma internetu,wiec napisze tak ogolnie gdyz nie znam szczegolow.Mala ma 7 lat , nie uwierzycie,ale odkad skonczyla 2,5 roku ( do tego czasu jadla wszystko) jadla tylko 5-6 produktow. Od dwoch lat sa to tylko : frytki, Danonki, deserki sojowe i slodycze. na inne rzeczy mala ma odruch wymiotny, nawet gdy tylko sie to zappropniuje tylko.Kolezance radzily inne osoby, by to przeczekala, ze jak pojdzie do rpzedskzola i zoabczy jak inne osoby jedza to minie.Niestety nie minelo, mala jadla tam tylko od czasu do czasu kromke chleba i sama dyrektora zaproponowala by nie placila za jedzenie.czy w takim przypadku trzeba isc do psychologa dzieciecego? czy jakiegos dietetyka?Mial ktos moze podbny problem...bo mnie to wyglada na jakas postac anoreksji niestety:(
Obserwuj wątek
    • morekac Re: jadlowstręt u 7 -latki? 20.02.11, 18:49
      Problem trwa przez 4,5 roku i koleżanka nie poszukała jeszcze specjalistycznej pomocy?
      • sierpniowa27 Re: jadlowstręt u 7 -latki? 20.02.11, 19:19
        Pytala niejednokronie pediatry,ten kazal zrobic drastyczna metode typu dawac zupe tylko przez 3 dni..ze w koncu sie zlamie z glodu i zje..Kupela nie ma serca tak zrobic..jak mowie inni mowili, ze to przejsciowe, ze dzieci maja takie fazy, ze w przedskzolu wsrod innych jedzacych dzieci ebdzie lepiej..i tak zlecialo..
    • eastern-strix Re: jadlowstręt u 7 -latki? 20.02.11, 19:32
      Anoreksja w wieku dziecięcym czasami jest wynikiem nadmiernej kontroli rodzicielskiej. Dziecko ma tak mało autonomii, że jedynie w kwestii jedzenia może przejąć i utrzymać kontrolę I tak tez się dzieje. Kolejna kwestia to np. podświadome 'scalanie' rodziny. Np. rodzice często sie kłóca i nie jest im ze soba najlepiej. Nagle dziecko choruje (niekoniecznie na anoreksję) i rodzina się scala, bo rozwód schodzi na dalszy plan wobec zagrożenia zdrowia dziecka.

Myślę, że niezbędna jest wizyta u psychologa i to szybko. 4,5 roku to o wiele za dużo i być może sa poważne przyczyny takiego stanu rzeczy, które trzeba wydobyć na światło dzienne i sobie z nimi poradzić.
      • sierpniowa27 Re: jadlowstręt u 7 -latki? 20.02.11, 19:47
        hmm..Mala wychowuje sie w domu z Mama i Dziadkami.Od poczatku nie zna taty. Ale jest to wspaniala rodzina,naprawde jest tam sama milosc.Sa jeszcze pradziatkowie,ktorych mala tez jest oczkiem w glowie.na pewno nie sa to problemy rodzinne.Ale hmm..zastanowila mnie ta kwestia kontroli.Wiadomo, wszyscy sa calym sercem za mala..
        • eastern-strix Re: jadlowstręt u 7 -latki? 20.02.11, 21:45
          Nadmierna miłość też może być dławiąca. Te wszystkie nadopiekuńcze mamy przecież nie chcą dla dzieci źle, wręcz przeciwnie....

Ja się wychowywałam w identycznej rodzinie, tak mnie kochali mocno, zawłaszczali i wynagradzali brak taty, że w wieku 7 lat trafiłam 'na kozetkę'.

Ale przez internet nie da się zdiagnozować anoreksji. Trzeba iść do psychologa/terapeuty. Bo nawet długotrwały jedzeniowy bunt nie musi być anoreksją. Jeśli w relacjach jest coś nie tak, praca z rodziną powinna poprawić sytuację dziecka.
    • na_forum_na Re: jadlowstręt u 7 -latki? 21.02.11, 07:17
      a mnie - nie bagatelizując - na złą dietę i brak konsekwencji
      co nie znaczy, ze nie mogą się dołączyć (nie dołączyły) do tego psych zaburzenia odżywiania
    • justyna_dabrowska Re: jadlowstręt u 7 -latki? 21.02.11, 10:37
      To nie jest problem który mozna rozwiązac przez internet. Radziłabym żeby koleżanka poszła do profesjonalnego doradcy rodzinnego lub psychoterapeuty na konsultację. Wyczerpujący wywiad pozwoli specjaliście ocenic na czym polega kłopot.

Pozdrawiam
      jd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka