Dodaj do ulubionych

bajki terapeutyczne

02.03.11, 11:57
Uprzejmie proszę o opinie na ich temat. Może jakieś konkretne tytuły? Widziałam tomik Molickiej, ale to bardziej chyba dla rodziców niż dzieci...

Na liscie lektur podanej przez eksperta nie ma informacji na temat książek dotyczących dziecięcych lęków - jak sobie z nimi radzić? jak "oswoić" stres? Co warto przeczytać?

Proszę panią ekspert i mamy o podpowiedzi:-)
Obserwuj wątek
    • blaaanka Re: bajki terapeutyczne 02.03.11, 14:48
      Sama skusiłam sie na zakup bajek terapeutycznych MOlickiej i jak dotychczas przeczytałam Córce może ze 2 opowiadania. Jak dla dziecka 4-5 letniego, za długie, nużące i bez wyraźnego przesłania. Tyle z moich doświadcze z tą autorką.
      Ale myślę, że większość bajek i baśni "działa" terpauetycznie. Nie potrzeba szczegółnych tytułów, ale moża sięgnąc po Grimma, Widłaka, czy Piątkowską ?.
    • afrikana Re: bajki terapeutyczne 03.03.11, 00:53
      A popatrz sobie w necie, jest tego od groma...
      • gabi_10 Re: bajki terapeutyczne 03.03.11, 06:22
        I właśnie dlatego pytam- jest tego od groma, a jak weźmiesz do ręki to okazuje się, że niewiele warte....

Pytam o profesjonalną lekturę na temat stanów lękowych u dzieci i bajki terapeutyczne - ale konkretnych autorów lub serie, polecane przez specjalistów...
        • Gość: gosciu Re: bajki terapeutyczne IP: *.aster.pl 05.03.11, 15:20
          tu o bajkach tearap
          www.mini-kultura.pl/321-ja_sie_boje_bajkach_terapeutycznych.html
    • sylwianitro Re: bajki terapeutyczne 03.03.11, 11:02
      ja kupiłam 2 częsci Molickiej.. bajki stanowczo za długie nie doczytalysmy do konca.. moze dla starszego dziecka? ale wtedy np pierwsza wizyta w przedszkolu juz nie jest problemem..
    • Gość: domza2 Re: bajki terapeutyczne IP: *.rzeszow.vectranet.pl 03.03.11, 12:21
      Witaj, dla dzieci, którymi sama się kiedyś opiekowałam opowiadałam bajki wymyślone przez siebie. Wnikliwie obserwowałam problemy, jakie miały te dzieci i wymyśliłam im dwóch zwraiowanych bohaterów, których przygody w sposób dość zawaluowany odpowiadały konkretnym problemom "moich" dzieci. Długość bajki dostosowywałam do nich, problematykę też - robilam to intuicyjnie, a działało! Dzieci były poruszone, zadawały różne pytania, dopytywały, stawiały się w sytuacji bohaterów i do dziś (minęło z 10 lat) pamiętają te bajki i bohaterów. Myślę, że to najlepszy sposób. WYmyślić samemu, opowiedzieć ciekawie. Spróbuj, bo wg mnie to lepsze niż bajki uniwersalne, tutaj możesz treść dostosować dokładnie do swojego dziecka.
      Oprócz tego, bajki z zasady są gatunkiem moralizatorskim, stąd każda z nich działa poniekąd terapeutycznie. Nie dałabym się zwieść reklamom różnych pisarczyków, lepiej zaufać własnej intuicji i wykrzesać z siebie trochę kreatywności:))
      • Gość: gosc Re: bajki terapeutyczne IP: *.aster.pl 05.03.11, 15:21
        o bajkach terapeutycznych
        www.mini-kultura.pl/321-ja_sie_boje_bajkach_terapeutycznych.html
    • Gość: gosc Re: bajki terapeutyczne IP: *.aster.pl 05.03.11, 15:22
      ekspertem nie jestem, ale tu znajdziesz jakieś informacje www.mini-kultura.pl/321-ja_sie_boje_bajkach_terapeutycznych.html
      • moltomek Re: bajki terapeutyczne 14.03.19, 22:55
        Zaczarowany Cyrk Pana Teodora", autorka jest psychologiem

www.ksiegarniaprzemiana.pl/pl/c/BAJKI-TERAPEUTYCZNE/20

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka