Dodaj do ulubionych

Słabe zdolności manualne

25.10.11, 12:22
Witajcie,
Mój synek 4,5 roku ma słabe napięcie mięśniowe. ( Jak mówi lekarz jest wiotki) Nie jest tak sprawny ruchowo jak jego rówieśnicy. Ale z tym sobie radzimy.
Bardzo martwi mnie inna sprawa. Słabe napięcie mięśniowe oznacza również słabsze zdolności manualne. Mój syn raczej nie lubi rysować kredkami. Prace przedszkolne odbiegają od poziomu prac innych dzieci.
W domu jeśli uda mi się go namówić na wspólne rysowanie, trzyma kredkę nieprawidłowo t.j. pełną dłonią, co właściwie uniemożliwia mu rysowanie. Moje próby skorygowania go kończą się zazwyczaj rzucaniem kredkami, bo tak mu jest wygodnie i on nie chce trzymać kredki inaczej. Nie wiem, jak go zmobilizować do poprawnego trzymania kredki.
Do szkoły pójdzie za dwa lata - obawiam się przyszłych problemów. Co prawda jest jeszcze sporo czasu, ale wiem, że żeby potem nie było problemów już teraz musimy dużo ćwiczyć. Nie chcę, żeby szkoła była dla niego katorgą.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anouk.4 Re: Słabe zdolności manualne 29.10.11, 22:45
      spróbuj skontaktować się z najbliższą poradnią psychologiczno-pedagogiczną, może ci pomogą i udzielą konkretnych porad...
      to co ja robiłam z moimi dziećmi to nie tylko rysowanie- też ciastolina, plastelina, malowanie paluszkami. do pisania są specjalne nakładki na ołówek, kredkę, długopis korygujące chwyt . i nic na siłę, w tym wieku to w formie zabawy, 5-10 minut dziennie.. a do przedszkola chodzi? jeśli tak to jak go ocenia wychowawczyni?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka