Dodaj do ulubionych

Śmierć Babci.

IP: *.centertel.pl 21.12.11, 21:32
Witajcie.

Miesiąc temu zmarła mi Mama. Pięcioletnia córka była z nia związana i bardzo zżyta. MAluje sama dla niej laurki ale czasem gdy idziemy na grób zaczyna płakać i pyta: Co będzie jak Aniołki iPan Jezus przestana się opiekować babcią?? Gdy w radiu usłyszy piosenke Pójdę boso wybucha w płacz....sa takie historie i najbardziej trudna. Dzień Babci i Dziadka w zerówce. Rozmawiałam z tata i niechce pójść do szkoły sama niewiem co zrobic. Pani w zerówce podpowiada by córka została w domu bo bedzie jej smutno..... KOchani pomóżcie mi odnaleźc sie w takiej sytuacji
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Śmierć Babci. 21.12.11, 22:13
      Nie bardzo rozumiem - jesli nie ma ochoty iśc na dzień babci, to chyba oczywiste, ze w tej sytuacji nie powinna iść. Poza tym zachowanie córki jest zupełnie normalne. Daj dziecku przezyć żałobę.
      • saguaro70 Re: Śmierć Babci. 22.12.11, 08:14
        Verdano, masz całkowitą rację.
        Pozdrawiam cieplutko :):)
      • joa66 Re: Śmierć Babci. 22.12.11, 09:28
        Rozmawiałam z tata i niechce pójść do szkoły sama niewiem co zrobic

A ja nie bardzo rozumiem to zdanie. Kto nie chce iśc do szkoły sam tego dnia? córka czy tata?
        Jeżeli to Twój tata to jest to dziadek dziewczynki. Jeżeli córka pójdzie z dziadkiem na dzień Babci i Dziadka, to nie będzie sama....

???
    • mama_myszkina Re: Śmierć Babci. 22.12.11, 22:03
      Mała powinna zostać w domu, skoro chce.

To nie Norwegia, żeby żałobę po smierci Babci trzeba było ukrywać :P
    • scher Re: Śmierć Babci. 23.12.11, 13:02
      Dziecku trzeba dać przeżyć żałobę. Słuchać, gdy chce mówić o Babci i swoim smutku.
    • justyna_dabrowska Re: Śmierć Babci. 23.12.11, 17:17
      Uczucia i zachowania dziecka sa jak najbardziej zrozumiałe. To ono w tej sprawie powinno decydować.
      Myslę, że dla PAni to też musi byc szczególnie trudny czas, prosze pamiętać, że ma PAni prawo do przezywania swojej żałoby, nie ma powodu by "robic dobra minę" gdy jest PAni naprawdę smutno. Warto prosic najbliższych o wsparcie, o mozliwośc wypłakania się. Nie ma w tym nic złego, że płaczemy po naszych bliskich. Byłoby dziwne gdybysmy mieli suche oczy....

pozdrawiam,

Jd
    • aniaurszula Re: Śmierć Babci. 29.12.11, 15:06
      nie umiem ci nic doradzic, moj tata a ukochany dziadek mojej corki zmarl w lutym i choc minelo 10 mcy corka tego nie zaakceptowala powiedziala babci ze "ja nigdy sie nie pogadze ze dziadek umarl"od poczatku wiedziala ze dziadek choruje, przygotowalismy ja na jeg smierc(szereg rozmow) w pokoju stoi jego zdjecie a przy nim cukierki, aniolek, kwiatki wszystko dla dziadka,wczoraj byl ksiadz po kaledzie i obrazek ktory dostala tez stoi oparty o ramke ze zdjeciem, na grob wybiera sama znicz ostatnio byl mikolaj, poukladane kwiatki tak jak ona chce (bratowa nie wiedziala i poprawila a ona zrobila awanture jakim prawe znicz i kwiatek dziadka zostal ruszony, nie wiem jak bedzie z dniem babci i dziadka ale zapewne na wystep pojda babcie a dziadek dostanie laurke na grob. szanuje jej uczucia i pozwalam jej klasc swoje rzeczy dla dziadka choc moze komus sie nie podoba ale dla mnie wazniejsze sa uczucia dziecko niz kto co mysli o malym balaganie na poleczce ze zdjeciem, czy nie tak ulozonymi kwiatami na grobie.
      • lejdi111 Re: Śmierć Babci. 30.12.11, 13:29
        Oczywiście, że zostawiłabym dziecko w domu. Nie miałabym nawet co do tego wątpliwości.
        • aniaurszula Re: Śmierć Babci. 30.12.11, 21:55
          oj naiwnosci,i co powiesz dziecku ze babcia czy dziadek wyparowali i ich nie ma, jak dlugo ukrywalas bys prawde o smierci bliskiej osoby, dziecko nie jest glupie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka