twojabogini
17.05.12, 12:08
Mój syn i jego koledzy, jak to wczesne nastolatki (12 lat) pasjonują się muzyką i żyją nią. Od około miesiąca zaczęli słuchać polskich piosenek, głównie hip-hopu. Przesłuchałam sobie teksty, żeby wiedzieć, czym pasjonuje się moje dziecko.
Nie wszystkie teksty piosenek jakich słuchają uważam za przeznaczone akurat dla 12 latków. Szczególnie jeśli dotyczą afirmacji narkotyków (jedziemy po zioło to ich aktualny hit), przemocy na tle seksualnym (na ich top liście jest też piosenka o zabiciu dziewczyny w trakcie seksu i współżyciu z jej ciałem), afirmacji życia przestępczego (być w więzieniu to powód do dumy). Rażą mnie również piosenki o wyrazie seksistowskim.
Czy zwracacie uwagę na to czego słuchają wasze dzieci i ich koledzy? Jak reagujecie, gdy odkryjecie coś "niewłaściwego". Niestety w naszym kraju muzyka nie posiada oznaczeń wiekowych. Tymczasem teksty piosenek na tym etapie rozwoju są dla dzieci czymś bardzo ważnym i zdecydowanie wpływają na nie i je kształtują.
Podjęliśmy już swoje działania "zaradcze", ale mam poczucie, że jednak nadal błądzimy. Syn zaproponował nam żebyśmy, jak pozostali rodzice jego kolegów, "udawali, że zabraniamy". Na nasze zdziwienie powiedział nam, że rodzice kolegów gdy przypadkiem natknęli się na bardziej drastyczne teksty byli oburzeni, odgrażali się konfiskatą sprzętu i na tym się skończyło.
Jestem ciekawa jak inni rodzice radzą sobie w takich sytuacjach?