Dodaj do ulubionych

Ssanie kciuka

28.02.14, 21:45
Witam serdecznie,

Bardzo proszę o radę dotyczącą znanego tematu – kciuk czy smoczek?

Moja córka ma 6 miesięcy i odkąd miała ok. 8 tygodni ssie kciuk – gdy jest czymś bardzo zdenerwowana, zmęczona i do spania. Dodam od razu, że np. opcja karmienia w dzień do snu odpadała. Odkąd pamiętam miałyśmy problemy z karmieniem piersią – najpierw złe przystawienie, bardzo obolałe sutki, potem się okazało, ze mała miała też ankyloglossię, a od 10 tygodnia strasznie wymiotowała, miała kolki, pieniste i strzelające kupki, śluz w kupkach, na piersi bardzo się prężyła i płakała po każdym karmieniu. Do tego trzeba było koniecznie odbijać po kilka razy podczas każdego karmienia.

Po tygodniach walki z lekarzami, którzy twierdzili, że to wszystko jest normalne okazało się, że mała ma skazę białkową (opóźniona reakcja). Teraz nareszcie mamy sytuację “karmieniową” pod kontrolą i stąd moje pytanie – czy jest sens teraz wprowadzać smoczek? Wcześniej nie chciałam, aby mała wróciła do niewłaściwych nawyków przy piersi. Dodatkowo wiele czytałam, że jeśli dziecko ssie kciuk to w tym wieku świadczy to o nabyciu cennej umiejętności samouspokojenia i walczenie z tym “nałogiem” przed ukończeniem przez malucha 2 lat może spowodować zaburzenia emocjonalne. Mała czasem zasypia sama w wózku (na spacerze), w samochodzie też. Jest tyle teorii na temat ssania smoczka i kciuka – sama już nie wiem co robić!
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka