Dodaj do ulubionych

agresywna dwulatka

02.03.15, 12:12
Witam wszystkich.
Mamy problem ze swoją małą córką. Ma obecnie 2 lata i 3 miesiąca, młodszy braciszek 7 miesięcy. Są sytuacje w których jest wobec niego agresywna. Walczymy z tym już dosyć długo, bo czasami przed narodzeniem brata zaczepiała inne dzieci. Nie było to aż tak bardzo częste. Inne dzieci przeważnie chciała ugryźć, starsze dzieci zauważały jej intencje to robiły uniki, młodsze niestety czasami zostały ugryzione. W szczególności lubiła atakować swojego kolegę z jej wieku, który nie jest zbyt ruchliwy. Po urodzenia braciszka zaczęła jego atakować, drapała go po buzi, biła po głowie.
Widzieliśmy taki program w tv "na ratunek rodzicom", tam podobna sytuacja jak u nas. Wg psychologa z tego programu trzeba zastosować 3 elementy:
- dużo chwalić dziecko
- bawić się razem z małym i z siostrą
- jak już dojdzie do agresji postawić agresora do kąta na tyle minut ile ma lat.
Zaczęliśmy to stosować, po może 5 dniach była już znaczna poprawa. Wcześniej tylko tłumaczyliśmy że nie wolno tak robić. Teraz jest tak że są okresy że wcale go nie atakuje a czasami ma takie dni że go bije. Generalnie po tych wspólnych zabawach widać że siostra bardzo lubi braciszka, przytula się do niego, całuje, przynosi mu zabawki. Problem polega na tym, że nie wiadomo kiedy go zaatakuje, ostatnio jak żona wyszła na dosłownie minutę to położyła się na nim i go biła. Nie wiemy co z tym zrobić. Staramy poświęcać czas na ile to możliwe.
Co robimy źle? Czy możemy coś poprawić w naszym zachowaniu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mag1982 Re: agresywna dwulatka 02.03.15, 16:11
      Ja mam jedno rozwiązanie: nie zostawiać dzieci samych. Jeśli żona wychodzi choćby na minutkę niech zabiera jedno z dzieci że sobą, niekoniecznie niemowlaka. Po dwulatce ciężko się spodziewać rozwagi.
    • rulsanka Re: agresywna dwulatka 03.03.15, 08:17
      jak już dojdzie do agresji postawić agresora do kąta na tyle minut ile ma lat

Kompletnie bez sensu. Postawienie do kąta nie jest logicznym następstwem uderzenia brata i niczego tak naprawdę nie uczy.
      Logicznym następstwem uderzenia brata jest skupienie się uwagi rodziców na pokrzywdzonym braciszku, demonstracyjne użalanie się nad pobitym bratem/siostrą. Zresztą za chwilę to siostra będzie bita przez brata - dwulatki często to robią i nie świadczy to o agresji tylko o impulsywności.

U mnie to młodszy bije starszego i ja wtedy tulę starszaka a młodego wrzaski ignoruję, mówiąc "pobiłeś brata, to teraz muszę go pocieszyć i nie mogę się tobą zająć"

dużo chwalić dziecko

Raczej nie chwalić w sztuczny sposób (oczywiście można pochwalić "pięknie sama założyłaś rajstopki") tylko po prostu okazywać miłość i bliskość. Więcej przytulać, nosić na rękach jeśli dziecko potrzebuje. Starsza córeczka tak naprawdę jest jeszcze malutka i takiej bliskości bardzo potrzebuje. A być może wydaje się wam "taka duża" w porównaniu z bratem. Oni oboje są malutcy i tak naprawdę to starszej jest trudniej. Bo już więcej rozumie ale nadal jest bardzo niedojrzała i przechodzi intensywne, trudne skoki rozwojowe w tym okresie. Być może za dużo od niej wymagacie.
      • jedrus78 Re: agresywna dwulatka 04.03.15, 14:36
        Nie chwalimy dziecka w sztucznt sposób, chwaliym ją ja np. przyniesie zabawkę braciszkowi, itp.
        "Zresztą za chwilę to siostra będzie bita przez brata - dwulatki często to robią i nie świadczy to o agresji tylko o impulsywności."
        Uważacie, że jest to naturalne? Ale jednak chyba większość dzieci w tym wieku nie bije innych? Czy takie zachowanie samo przejdzie?

Generalnie chodzi mi o poradę, jeśli siostra zaatakuje brata to co powinniśmy zrobić, jak zareagować?
        • rulsanka Re: agresywna dwulatka 04.03.15, 18:24
          Uważacie, że jest to naturalne? Ale jednak chyba większość dzieci w tym wieku nie bije innych?

Tak, to naturalne. Większość bije lub gryzie, szczególnie gdy przeżywa silne emocje. I nie muszą to być nawet jakieś bardzo negatywne emocje. Starszak gryzł "z miłości" i gdy był przemęczony. Wiele dzieci bije i gryzie ze stresu.
          Moi naprawdę nieagresywni synowie (w opinii opiekunek ze żłobka i przedszkola) obaj potrafili uderzyć. Inne dzieci były dużo bardziej "agresywne", niezależnie od płci, a i tak później zawiązywały się wielkie przyjaźnie a z bicia wyrastały.

Czy takie zachowanie samo przejdzie?

Tak. Wystarczy powstrzymywać od bicia i pokazywać inne formy kontaktu. Np. pokazać, że zamiast bić można głaskać i całować :)

Generalnie chodzi mi o poradę, jeśli siostra zaatakuje brata to co powinniśmy zrobić, jak zareagować?

Skupić się na bracie i demonstracyjnie go pocieszać. Natomiast głównie powinniście zapobiegać, czyli obserwować i w razie konieczności fizycznie powstrzymywać. Ale przede wszystkim poświęcając córce więcej uwagi, cierpliwości i bliskości. Jak będzie mniej zestresowana, to rzadziej będzie biła (co nie znaczy, że problem całkiem zniknie).
        • mag1982 Re: agresywna dwulatka 05.03.15, 07:48
          Uważacie, że jest to naturalne? Ale jednak chyba większość dzieci w tym wieku nie bije innych?

Wszystkie dzieci które znam bliżej (a jest ich kilkanaścioro) gdy były w tym wieku biły, gryzły, ciągnęły za włosy, ściskały za mocno, jedna sporadycznie inne dość często.

Dokładnie tak jak pisała ruslanka, skupić się na poszkodowanym
          • jedrus78 Re: agresywna dwulatka 07.03.15, 15:08
            Dziękuję za odpowiedzi. Nie ukrywam ze nas to bardzo martwi. W szczególności, ze ludzie z otoczenia nas krytykują. Mówią ze ich dzieci tak nigdy nie robiły, jakie to były grzeczne.
            W jakim wieku przechodzi takie zachowanie?
            • rulsanka Re: agresywna dwulatka 07.03.15, 15:45
              Po ukończeniu 3 lat zazwyczaj mija, ale później jest jeszcze duży skok rozwojowy i na jakiś czas może nawrócić.
            • angazetka Re: agresywna dwulatka 07.03.15, 19:29
              "Ludźmi z otoczenia" nie warto się w tym przypadku przejmować. I nie warto im wierzyć ;)
    • aoala Re: agresywna dwulatka 06.03.15, 15:46
      Możliwe, że wszystko to jest spowodowane tym, że "spadła z łopaty" tzn. po prostu jest zazdrosna, o to, że juz nie poświęcacie jej 100 % uwagi. Musicie ją oswajać z bratem i pokazać, że oboje sa dla Was ważni.
      • aqua48 Re: agresywna dwulatka 11.03.15, 15:12
        Wszystkie dzieci się biją gryzą i popychają to całkiem naturalne. Ktoś kto mówi, że jego dzieci tego nie robiły, ma krótką pamięć, albo kłamie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka