Dodaj do ulubionych

[LWW]makowiec/pooomocy

21.12.10, 21:16
przede mną mój pierwszy makowiec w życiu.
chce upiec klasyczne nie zwijane ciasto drożdżowe, z gotowej masy z puszki.
mam taki pomysł: umiem świetne drożdżowe, najczęściej robię z owocami i tak się zastanawiam czy czasem na taki spód nie dać masy doprawionej wg jakiegoś netowego przepisu?
ale nie wiem, "moje ciasto" piecze się z owocami jakieś 50 minut, jak mak to wytrzyma.
może macie jakieś gotowe przepisy na mojego wymarzonego makowca?
ps cała rodzina zawijane piecze;/
tylko wy mi zostałyście;P i internet ale wam ufam bardziej ;)( aż zacytuję chłopa mego co zerknął przed momentem:" makowca z cyckolandii będziesz piekła?"
Obserwuj wątek
    • polta Re: [LWW]makowiec/pooomocy 21.12.10, 21:53
      Moja "nielubiąca się z ciastem drożdżowym" mama zawsze na święta piecze makowiec japoński.
      Jest przepyszny i moja rodzina woli go od tradycyjnego.
      To przykładowy przepis, ale one wszystkie są dość podobne, a tu trudno coś zepsuć ;)
      mojewypieki.blox.pl/2007/04/Makowiec-z-jablkami.html
      • thorrey Re: [LWW]makowiec/pooomocy 21.12.10, 22:17
        popieram jul-kę i poltę, taki makowiec z samego maku jest przepyszny. Tak samo wspaniałe jest ciasto orzechowe na tej samej zasadzie - zmielone orzechy, utate żółtka z cukrem i piana ubita na sztywno, wszystko zmieszane razem z odrobiną bułki tartej - taki biszkopt/suflet bez mąki.

        O kurczę, chyba muszę mojemu chłopu upiec, bo to naprawdę przepyszne ciasto i ciężko coś tu zepsuć...
    • anka_z_lasu Re: [LWW]makowiec/pooomocy 21.12.10, 23:15
      U mnie w domu piecze się na kruchym cieście. Na to masa makowa i na wierzch kratka z resztki (1/3) ciasta ;)

      Nie wiem, jakiej masy zamierzasz użyć, ale z Bakallandu była - według mnie i jeszcze kilku osób - przesłodzona i zbyt mocno aromatyzowana.
      No ale ja jestem zboczeńcem, który lubi robić samemu, co się da, zamiast kupować ;) Inna sprawa, ze często efekt jest wart zachodu.
      • koza-1985 Re: [LWW]makowiec/pooomocy 21.12.10, 23:24
        dziękuję za pomysły.
        wiem że można na kruchym i pewnie tak się skończy, bo mam ochotę na dość tradycyjnego makowca. zastanawiałam się nawet chwilę nad makówkami, ale jednak nie.
        wiem że masa zrobiona samodzielnie jest lepsza, ale... raz nie mam czasu, dwa maszynki do mielenia maku i postnowiłam że bezpieczniej będzie z gotową masą.
        zobaczymy. do czwartku mam czas ;)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka