Dodaj do ulubionych

[LWW]lokator-widmo

14.04.11, 00:33
Kupiłam ponad rok temu na rynku wtórnym mieszkanie, zameldowałam się w nim, potem zameldowałam siostrę. Dziś chciałam zakończyć spis powszechny i wyskoczył mi błąd dotyczący ilości zameldowanych osób- jako, że do dwóch umiem liczyć, to kliknęłam w listę i oczom mym ukazała się lista zameldowanych: 1.ederlezi1981, 2. inna lobbystka, 3. Marek Adam X.
O panu wiem tyle, że mieszkał tu przed poprzednimi właścicielami, a z elektronicznej księgi wieczystej wynika, że jest byłym-byłym właścicielem mieszkania.
W akcie notarialnym znalazłam zdanie: "[sprzedający] oświadczają, że: 1) przedmiotowy lokal mieszkalny jest w dobrym stanie technicznym wymagajacym jedynie odświeżenia wynikajacego z bieżącej eksploatacji, oraz że w lokalu tym nikt nie zamieszkuje, ani nikt nie jest zameldowany".
Przyznaje że nie sprawdzałam tego, ale nikt mi też nie mówił, że mam lokatora, gdy się meldowałam. Po zameldowaniu byłam w administracji z aktem notarialnym i załatwiałam sprawy czynszowe- naliczyli mi wtedy pojedynczy wywóz śmieci.
Odkryłam to dopiero wieczorem i się zastanawiam przed wyprawą jutro do urzędu, co mogę zrobić, założywszy, że nie jest to jakaś pomyłka. Bo rozumiem, że jeśli pan Marek Adam X jest zameldowany u mnie naprawdę, to może przyjśc z policja i zażądac wpuszczenia do siebie? Pytanie, co muszę zrobić, by go teraz wymeldować. I czy jest jakikolwiek sens kontaktowania sie z ludźmi, od których kupiłam mieszkanie...
Obserwuj wątek
    • kis-moho Re: [LWW]lokator-widmo 14.04.11, 01:01
      A gdzie znalazlas ta liste zameldowanych osob?
      • ederlezi1981 Re: [LWW]lokator-widmo 14.04.11, 10:47
        kis-moho napisała:
        > A gdzie znalazlas ta liste zameldowanych osob?
        W internecie- wypełniałam formularze spisowe(mieszkanie, ja, siostra) i klinkęłam na zakończenie spisu- wyskoczył mi błąd dotyczacy ilości zameldowanych w mieszkaniu osób- weszłam w listę i są na niej trzy osoby, a nie dwie.
        • bluemacia Re: [LWW]lokator-widmo 14.04.11, 11:06
          Spokojnie. :)
          Sprawdź w biurze meldunkowym, ale ten błąd nie musi oznaczać dzikich lokatorów. Mi też taki wyskoczył i oznacza to jedynie, że GUS miał stare dane i nimi się podpierał by mi "ułatwić" policzenie mieszkańców danego mieszkania.
    • maith Re: [LWW]lokator-widmo 14.04.11, 01:02
      Z jaką policją? Chyba że mocno niedouczoną :)
      Zamiast wierzyć w mity miejskie idź do urzędu i poproś o właściwy druczek, bo masz wg spisu zameldowaną jakąś osobę, której na oczy nie widziałaś, a jesteś właścicielem i tam mieszkasz, czyli sprawa jest ewidentna.
      To gdzie masz im oficjalnie zgłosić, że gagatek nie dopełnił obowiązku (wy)meldunkowego.
    • justinehh Re: [LWW]lokator-widmo 14.04.11, 01:11
      o matko, przeczytałam tytuł i pomyślałam, że piszesz o tym facecie co grasuje na Balkonetce ...
    • bell9 Re: [LWW]lokator-widmo 14.04.11, 11:00
      Sprawdź najpierw w urzędzie meldunkowym( urząd miasta) ile jest osób zameldowanych.
      Może mają błąd w GUS?
    • ederlezi1981 zanim skasuję-optymistyczne zakończenie 14.04.11, 18:23
      W UM okazało się, ze to jakaś pomyłka i ja nie jestem pierwsza osobą, ktora z taka sprawą przychodzi.
      • turzyca Nie kasuj 14.04.11, 18:30
        Przydatne informacje. I rzetelne w odroznieniu od popularnych mitow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka