Dodaj do ulubionych

LWW - jaki monitor LCD wybrac?

09.10.11, 22:43
Kolezanki, czy ktoras z Was ma choc mgliste pojecie o monitorach? Musze kupic nowy monitor, i poza tym, ze wiem, ze ma miec okolo 23 cali, jestem za ciemna masa zeby podjac jakakolwiek decyzje. Wybralam sie na rekonesans do Mediamarkt, ale wybor byl bardzo maly, monitory staly na roznych wysokosciach, i nawet nie za bardzo widzialam ekrany, zeby moc je porownac i obczaic, jaki chce (tak mi wczesniej poradzono: idz babo do sklepu i zobacz, co ci odpowiada. Otoz mi odpowiada na dzien dzisiejszy wszystko). Lokalna wyszukiwarka cen pokazuje mi 159 monitorow 23-calowych, i prawde mowiac, nie wiem, na co patrze. A zakupic monitor zamierzam w sieci, bo jest o jakies 40 euro tanszy, niz w sklepie.

Bede wdzieczna za jakiekolwiek wskazowki. Monitor jest mi potrzebny do pracy, pracuje z obrazami, musze widziec detale czesto bardzo niedobrych kopii. Help, hilfe i pomocyyyyyy.
Obserwuj wątek
    • marciasek Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 10.10.11, 00:05
      Po pierwsze, Eizo. Którykolwiek. Nawet z serii biurowej (FlexScan). Nie znam lepszych monitorów przeznaczonych do pracy z grafiką.
      Po drugie, jeśli nie może być Eizo, to cokolwiek, co posiada matryce IPS lub PVA. Np. jakiś NEC.
      • yaga7 Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 10.10.11, 07:03
        Jak się nie znam, też miałam polecić Eizo do grafiki.

Ja sama mam Eizo, ale biurowy FlexScan do pracy z tekstem i jest rewelacyjny. Jako drugi monitor mam tańszego Samsunga i różnica jest kolosalna.
        • marciasek Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 10.10.11, 11:40
          Popatrz tu:
          www.bitcomputer.pl/catalogue.php?category=249
          www.bitcomputer.pl/catalogue.php?category=425
          Wśród Eizo znajdziesz 2 niedrogie typy z matryca TN, te pomiń. Wśród pozostałych Eizo i NEC znajdź model, który odpowiada Twoim potrzebom (przekątna, format) i mieści się w budżecie, poczytaj o nim, ew. poszukaj tańszej oferty (ja zawsze kupuję w Bicie - są tam niezłe ceny, ale może ktoś ma jeszcze lepsze) i kup - nie ma możliwości, abyś na takim sprzęcie się zawiodła.
          Eizo daje 5letnią gwarancję door-to-door. NEC - nie wiem, bo osobiście kupuję tylko monitory Eizo, może tez. W każdym razie wspominam o tym, jako o dodatkowym atucie.
          • joannea Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 10.10.11, 12:02
            Dzieki Marciasku!
            ja bede kupowac w NL, zawsze tutaj korzystam z wyszukiwarki cenowej
            tweakers.net/pricewatch/
            niemniej dzieki za namiary, nigdy czlowiek nie wie, kiedy sie moga przydac.

Super uwaga o matrycy TN, co prawda nie wiem, o co chodzi, ale sie poslucham ;)
            Ta gwarancja tez mnie bardzo przekonuje.
            • yaga7 Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 10.10.11, 13:01
              Ja Ci powiem, że moje Eizo ma lat z pięć na pewno, jak nie więcej, i nigdy mu się nic nie stało :)
              A używany jest dość intensywnie.
              • marciasek Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 10.10.11, 14:44
                Większość monitorów Eizo jest intensywnie eksploatowana, są to w końcu monitory profesjonalne :) I jeśli przy takim trybie eksploatacji producent bez obaw daje 5 lat gwarancji, to znaczy, że wie co robi. Warto.

Joanneo, matryce TN to - w duuużym skrócie - te, które gubią szczegóły. Wystarczy Ci wiedzieć, że powinnaś je omijać :) Powodzenia!
                • szarsz Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 11.10.11, 16:13
                  Mój Eizo (flex) też ma pięć lat i od pięciu lat nie widziałam lepszego monitora. Kiedyś, wśród kineskopowych, legendarną jakość miały ctxy. Do dziś mam zresztą takiego jednego ctxa, z którym nie mogę się rozstać. Pójdzie na emeryturę dopiero wtedy, jak sobie kupię eizo do grafiki :)
    • izas55 Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 10.10.11, 07:12
      Jeżeli będziesz używała komputera do pracy przez więcej niż chwilę dziennie, to polecam jednak monitor który nie będzie błyszczący. Od tych matowych nie odbija się światło i mniej się męczy wzrok.
      • joannea Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 10.10.11, 11:53
        izas55 napisała:

> Jeżeli będziesz używała komputera do pracy przez więcej niż chwilę dziennie, to
        > polecam jednak monitor który nie będzie błyszczący. Od tych matowych nie odbij
        > a się światło i mniej się męczy wzrok.

ha, to samo powiedzial moj maz. W takim razie mam przynajmniej jedno kryterium: ma byc nie blyszczacy.
        • joannea Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 10.10.11, 11:55
          Dzieki!
          Czyli 3 glosy na Eizo... Hmm. Eizo sa o jakies 100 euro drozsze niz te, na ktore patrzylam, naprawde warto? Naprawde naprawde widac roznice? Wiem, ze sie zachowuje jak glup, ale chce sie czuc zmuszona do kupienia Eizo :)
          • marciasek Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 10.10.11, 14:45
            Widać, widać. Jeśli nie Eizo, to chociaż NEC. Potem długo, dłuuugo nic.
            • marciasek ach, i jeszcze 10.10.11, 14:52
              w przypadku Eizo nie musisz nawet pytać o to, czy w konkretnym modelu matryca błyszczy. Nie błyszczy. W żadnym.
              • joannea Re: ach, i jeszcze 11.10.11, 08:22
                marciasek napisała:

> w przypadku Eizo nie musisz nawet pytać o to, czy w konkretnym modelu matryca b
                > łyszczy. Nie błyszczy. W żadnym.

i to jest bardzo cenna uwaga!
    • pierwszalitera Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 10.10.11, 10:56
      Mój facet pracuje w branży tzw. kreatywnej, przed monitorem od rana do nocy, teksty, przeróżne programy graficzne, ilustracje, fotografie, kolory, bajery i używa EIZO. Dobre robi też marka ACER.
      Ja używam komputera mniej twórczo, internet, jakieś teksty, czasem robię coś ze zdjęciami, mam monitor ASUS. Też jest przyzwoity. Liczy się też naturalnie cenowa kategoria.
      Jeżeli jesteś niemieckojęzyczna, to masz w sieci dostęp do wielu testów.
      Na przykład tu: computer.t-online.de/lcd-monitor-und-tft-monitor-test-kaufberatung-tipps/id_20090464/index
      Albo tu:
      www.testsieger.de/test/stiftung-warentest/15-monitore-im-test.html
      • joannea Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 10.10.11, 11:58
        pierwszalitera napisała:

> Mój facet pracuje w branży tzw. kreatywnej, przed monitorem od rana do nocy, t
        > eksty, przeróżne programy graficzne, ilustracje, fotografie, kolory, bajery i u
        > żywa EIZO. Dobre robi też marka ACER.

czyli Eizo po raz kolejny.

> Ja używam komputera mniej twórczo, internet, jakieś teksty, czasem robię coś ze
        > zdjęciami, mam monitor ASUS. Też jest przyzwoity. Liczy się też naturalnie cen
        > owa kategoria.

Eizo sa o 100 euro drozsze, niz zamierzalam wydac, ale nauczylam sie juz, ze lepiej wydac wiecej i byc zadowolona - wymiana sprzetu (dywanu, kanapy, butow) ktory jest prawie-dobry wychodzi drozej, niz zacisniecie pasa przez moment i kupienie czeggos, co bedzie NAPRAWDE lepsze. Pytanie tylko, czy ta roznica jest rzeczywiscie widoczna, ale z tego, co piszecie, owszem.

> Jeżeli jesteś niemieckojęzyczna, to masz w sieci dostęp do wielu testów.

i po angielsku, i po polsku, i pewnie w kazdym innym jezyku. Wczoraj spedzilam caly wieczor na czytaniu, i bynajmniej nie jestem od tego madrzejsza - te wszystkie technikalia to nie na moj maly rozumek, ehh.
        • pierwszalitera Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 10.10.11, 12:27
          joannea napisała:

Wczoraj spedzilam
          > caly wieczor na czytaniu, i bynajmniej nie jestem od tego madrzejsza - te wszys
          > tkie technikalia to nie na moj maly rozumek, ehh.

Nie musisz się znać. Pod moim ostatnim linkiem masz test z Stiftungswarentest i tam masz oceny ogólne, od najlepszego do najgorszego. Zobacz jakie marki są na samej górze i co one proponują w twoich kategoriach cenowych i wielkościowych. Aż tak bardzo pomylić się nie można, bo dobre marki wygrywające testy mają pewną stałość jakościową w całym asortymencie i spełniają na pewno podstawowe standardy porządnego monitora. A jeżeli więcej osób poleca ci EIZO, to coś w tym też na pewno jest.
          • marciasek Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 10.10.11, 14:50
            Najważniejsze, żeby do pracy z grafiką nie kupić matrycy TN. Testów nie widziałam, ale zakładam, że na górze będą jakieś monitory z IPS albo PVA (pewnie Eizo...).

Za to w przypadku laptopa/netbooka przeznaczonego do pracy z tekstem i internetu - chodzi mi o taki naprawdę przenośny, a nie zamiennik komputera stacjonarnego - jakość matrycy pełni rolę marginalną.
    • yaal Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 10.10.11, 22:19
      Typ matrycy ma znacznie większe znaczenie, niż firma, której znaczek jest na obudowie - w środku i tak będzie to samo: mój Dell ma dokładnie taką samą matrycę, co prawie 2x od niego droższy Apple Cinema Display. Oczywiście, kup sobie Lacie, Eizo lub Neca, jeżeli cię portfel swędzi, ale równie dobrze możesz wydać zauważalnie mniej na Della, Samsunga, LG, HP, iiyamę czy Asusa, główną różnicą będzie mniej dizajnerskie logo i wygląd.

Do pracy z grafiką chcesz matrycę IPS lub PVA. Niestety mnóstwo sklepów i przeglądarek nie podaje tego drobnego, nieistotnego szczegółu; na szczęście zwykle podają jednak kąty widzenia i po tym można rozpoznać: olewaj wszystkie, które mają 160/170°, patrz tylko na te, które mają 178° w obu kierunkach.

Tutaj jest przykładowa lista, z którą możesz sie skonsultować: www.pchardwarehelp.com/guides/s-ips-lcd-list.php
      • marciasek Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 10.10.11, 23:31
        Za czasów kineskopów na trinitronie mieliśmy 2 wielkie iiyamy. Kupiliśmy, bo mały być właśnie takie same jak laCie tylko tańsze i "bez dizajnerskiego logo". No i były, dopóki się nie spaliły. Pierwsza po 3 latach od zakupu (czyli rok po gwarancji), druga pół roku później. To były buble po 5 tysięcy za sztukę. Okazało się, że monitor, to nie tylko kineskop/matryca, ale tez całkiem sporo elektroniki, która może być zawodna. Przytaczam tę anegdotkę, żeby wyjaśnić: cztery eiziaki w naszej pracowni to nie snobski kaprys, tylko owoc doświadczenia. Za Iiyamę dziękuję, do reszty przywołanych przez Ciebie marek mam stosunek obojętny. Nie używałam => nie mogę polecić ani odradzić. Polecam Eizo i Nec, bo te produkty znam, a jeśli nie mogą być te, to cokolwiek z porządna matryca (tu się zgadzamy, pisałam o tym w pierwszym moim poście, tylko po co te sugestie o swędzącym portfelu i dyzajnerskich logotypach...).
        • yaal Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 11.10.11, 00:04
          Za czasów trinitronów to ja miałam Sony, a potem był potop... <:
          No pacz pani, a w mojego ojca firmie iiyamy działały ponad 5 lat, zaś pięknego Neca dwa razy naprawiali jeszcze na gwarancji... Elektronika bywa zawodna niezależnie od nazwy producenta.

Sama używam Della, sporo znajomych również, więc z całkiem czystym sumieniem mogę polecić. Eizo i Nec są fajne, ale drogie.

Z drugiej strony - biorąc pod uwagę postęp technologiczny obecnie do zastosowań amatorskich/półprofesjonalnych (a na podstawie oryginalnego pytania trudno autorkę pytania podejrzewać o bardziej zaawansowane) kupowanie sprzętu na lata ma średni sens.
          • marciasek Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 11.10.11, 12:23
            > No pacz pani, a w mojego ojca firmie iiyamy działały ponad 5 lat, zaś pięknego
            > Neca dwa razy naprawiali jeszcze na gwarancji...

No pacz pani, to NeC jednak się psuje, a Eizo nie ;-)
            • yaal Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 11.10.11, 15:02
              Zepsute Eizo też widziałam, więcej niż jedną sztukę.
              • marciasek jesteś okrutna 11.10.11, 18:27
                Zburzyłaś mój idealny świat i będę teraz musiała powyrzucać monitory.
                Cztery!...
                ;-)
        • joannea Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 11.10.11, 08:26
          dzieki Marciasku za (kolejna!) rzeczowa odpowiedz! coraz jasniejsza robi sie dla mnie kwestia, ktory monitor wybrac.
      • pierwszalitera Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 11.10.11, 00:24
        yaal napisał:

> Typ matrycy ma znacznie większe znaczenie, niż firma, której znaczek jest na ob
        > udowie - w środku i tak będzie to samo: mój Dell ma dokładnie taką samą matrycę
        > , co prawie 2x od niego droższy Apple Cinema Display.

Ale Apple jest ładniejszy. ;-) I to może być dla kogoś argument. Ja sama kupuję wiele rzeczy także dla wyglądu i logo, długo szukałam na przykład pasującego telewizora z białą obudową, a nie zadowoliłam się wszechobecnymi czarnymi, chociaż te technicznie całkowicie mi wystarczały i były w wybranej kategorii nieco tańsze. Jestem też zdania, że sprawdzona marka, to sprawdzona marka, na eksperymenty mogą sobie pozwolić ludzie, którzy technicznie potrafią dobrze ocenić ryzyko. A że nikt nie ma obowiązku być specjalistą, to czasem lepiej wydać parę groszy więcej, po prostu dla świętego spokoju i przekonania, że nie popełniło się błędu i posiada się porządny produkt. Ja też uważam, że mój ASUS jest równie dobry jak EIZO męża, ale wiele zależy od tego, do czego ten monitor jest nam potrzebny.
      • yaga7 Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 11.10.11, 06:22
        Jak pisałam wcześniej, mam Eizo, a obok Samsunga. Na moje laickie oko różnica jest zauważalna i dużo wygodnie pracuje mi się na Eizo.
      • joannea Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 11.10.11, 08:24
        yaal napisał:

> Typ matrycy ma znacznie większe znaczenie, niż firma, której znaczek jest na ob
        > udowie - w środku i tak będzie to samo: mój Dell ma dokładnie taką samą matrycę
        > , co prawie 2x od niego droższy Apple Cinema Display. Oczywiście, kup sobie Lac
        > ie, Eizo lub Neca, jeżeli cię portfel swędzi, ale równie dobrze możesz wydać za
        > uważalnie mniej na Della, Samsunga, LG, HP, iiyamę czy Asusa, główną różnicą bę
        > dzie mniej dizajnerskie logo i wygląd.

nieznany jest mi termin swedzacego portfela, uwagi o matrycy - dziekuje!
        >
        > Do pracy z grafiką chcesz matrycę IPS lub PVA. Niestety mnóstwo sklepów i przeg
        > lądarek nie podaje tego drobnego, nieistotnego szczegółu; na szczęście zwykle p
        > odają jednak kąty widzenia i po tym można rozpoznać: olewaj wszystkie, które ma
        > ją 160/170°, patrz tylko na te, które mają 178° w obu kierunkach.

o, i to jest rzeczowy komentarz, dzieki!
        • marciasek Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 11.10.11, 12:21
          Monitory profesjonalne od amatorskich/biurowych na pierwszy rzut oka niewiele się różnią. Tu matryca IPS i tu. Taka sama. To o co przepłacać. Tak samo jak z kuchenkami mikrofalowymi: każda ma magnetron od Samsunga, to po co Miele, wystarczy Alaska za 120 zł. No cóż, jest jednak trochę różnic, trzeba tylko odpowiedzieć sobie przed zakupem na pytanie na ile są dla kogoś istotne i czy warto za nie zapłacić. Nie każdy monitor współpracuje z kalibratorem. Nie każdy monitor ma pivota i może swobodnie obracać pulpit o 90-180-270 stopni. Nie każdy monitor ma wejścia HDMI/DVI/display port/hub USB. Nie każdy monitor może wyświetlać obraz z różnych źródeł (np. 2 komputery) i przełączać się między nimi jednym przyciskiem. Nie każdy monitor ma możliwość przypisania różnych trybów wyświetlania do oprogramowania (tekst - świeci inaczej, film - inaczej, grafika - jeszcze inaczej, a przełączanie jest automatyczne). Nie każdy monitor wyświetla wyraźny obraz w rozdzielczości innej niż rekomendowana. Nie każdemu da się w OSie w prosty sposób ustawić temperaturę barwową np. na 5600K. I tak dalej.
          • yaal Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 11.10.11, 12:45
            Nie każdemu użytkownikowi zależy na pivocie. Nie każdy użytkownik potrzebuje podłączać do monitora 50 różnych rzeczy. Nie każdy użytkownik ma dwa komputery, żeby się między nimi przełączać. Nie każdy użytkownik ogląda na komputerze filmy. Nie każdy użytkownik w ogóle wie, że jest jakieś uzasadnienie dla używania monitora LCD w nienatywnej rozdzielczości. Nie każdy potrzebuje mieć z systemu dostęp do opcji, którą zmieni może raz w życiu.

Swoją drogą, Apple Cinema Display ma którąkolwiek z wymienionych przez ciebie rzeczy? <:
            • marciasek Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 11.10.11, 13:11
              1. Oczywiście. I dlatego napisałam: "No cóż, jest jednak trochę różnic, trzeba tylko odpowiedzieć sobie przed zakupem na pytanie na ile są dla kogoś istotne i czy warto za nie zapłacić." Zatem polemika jest bezzasadna.

2. Dlaczego pytasz MNIE o Apple Cinema Display? Nie mam, nie wiem co ma, nigdzie tego nie polecałam.
              • yaal Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 11.10.11, 14:48
                Przepraszam, z rozpędu.
        • yaal Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 11.10.11, 12:48
          Swędzący portfel to z grubsza przeciwieństwo węża w kieszeni (;
          Znaczy, masz w nim pieniądze, a w duszy głęboką wewnętrzną potrzebę ich wydania, niekoniecznie w racjonalny sposób.
          • pierwszalitera Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 11.10.11, 13:39
            yaal napisał:

> Swędzący portfel to z grubsza przeciwieństwo węża w kieszeni (;
            > Znaczy, masz w nim pieniądze, a w duszy głęboką wewnętrzną potrzebę ich wydania
            > , niekoniecznie w racjonalny sposób.

Rozczaruję cię, nie ma racjonalych decyzji kupna. Potwierdzone przez brain naukowców. Ludzie kupują tylko i wyłącznie z dwóch powodów, dla maksymalizowania przyjemności (zakup daje mi korzyści), albo dla odporu nieprzyjemności (przez zakup zapobiegnę stratom). Emocje pur. Jako klient możesz tego nie wiedzieć, bo podświadomie potwierdzasz swoje emocjalne decyzje przez racjonalne argumenty. Nie wydajesz więc pieniędzy na drogi markowy produkt, bo nie masz konta Paris Hilton i nie możesz kupować spontanicznie jak leci, i tłumaczysz sobie racjonalnie, że to przez to, że te niemarkowe produkty są równie dobre. Ale to jakoś nie wystarczy, by się dobrze czuć, więc dogadzasz sobie poczuciem wyższości i wyśmiewaniem się z fanów drogiej marki. Co ty wiesz o racjonalności... ;-)
            • yaal Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 11.10.11, 13:52
              Jak ty mnie dobrze znasz, łącznie ze stanem mojego konta... LMAO.
            • satia2004 Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 11.10.11, 14:34
              pierwszalitera napisała:
              > akup zapobiegnę stratom). Emocje pur. Jako klient możesz tego nie wiedzieć, b
              > o podświadomie potwierdzasz swoje emocjalne decyzje przez racjonalne argumen

Ano pięknie to widać w dyskusjach ze 'zwolennikami' Appla. Dlaczego produkty Appla są lepsze? 'Bo są lepsze. I ładniejsze' Tak to mniej więcej wygląda. Zero racjonalności. Ewentualnie 'Bo to dobra marka'. Dlaczego dobra? 'Bo dobra!'

> Rozczaruję cię, nie ma racjonalych decyzji kupna. Potwierdzone przez brain naukowców.

Kolejne pudło. Spora część konsumentów podejmuje najracjonalniejsze decyzje w ramach dostępnych im informacji. Są osoby, które patrzą na cenę za kg a inni kierują się wielkością opakowania 'na oko' co skrzętnie wykorzystują marketingowcy. Jedni porównują składy inni dają sobie wmówić, że Whiskas jest dla kota najlepszy, bo nawet nie zerkną na etykietę, żeby zobaczyć, że ma 4% mięsa. To, że Ty nieracjonalnie kierujesz się marką nie znaczy, że inni też tak robią.

I jeszcze jedna uwaga. Apple nie jest jedyną marką na świecie. To, że ktoś nie kupuje Appla nie znaczy, że kupuje 'niemarkowe'. Często kupuje inne marki, które mają lepszy stosunek potrzebnych parametrów do ceny.
              • pierwszalitera Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 11.10.11, 15:04
                satia2004 napisała:

> Kolejne pudło. Spora część konsumentów podejmuje najracjonalniejsze decyzje w r
                > amach dostępnych im informacji. Są osoby, które patrzą na cenę za kg a inni kie
                > rują się wielkością opakowania 'na oko' co skrzętnie wykorzystują marketingowcy
                > . Jedni porównują składy inni dają sobie wmówić, że Whiskas jest dla kota najle
                > pszy, bo nawet nie zerkną na etykietę, żeby zobaczyć, że ma 4% mięsa. To, że Ty
                > nieracjonalnie kierujesz się marką nie znaczy, że inni też tak robią.
                >

Powiedzmy, że nie wiesz, o czym piszesz. Radzę się doszkolić, a nie obserwować ludzi w Biedronce.

> I jeszcze jedna uwaga. Apple nie jest jedyną marką na świecie. To, że ktoś nie
                > kupuje Appla nie znaczy, że kupuje 'niemarkowe'. Często kupuje inne marki, któr
                > e mają lepszy stosunek potrzebnych parametrów do ceny.

Apple jest tu tylko przykładem marki odnoszącej sukces. Możesz kupować inne marki, jeżeli te do ciebie bardziej przemawiają, ale dlaczego wyśmiewasz się akurat z tej? Przecież inne marki to tak samo nie lepsze i nie gorsze produkty, tylko inaczej opakowane i inaczej sprzedawane.
                Mam koleżankę, które kupuje tylko i wyłącznie torebki Louis Vuitton. Mnie się ta marka nie podoba, ale nie wyśmiewam się z jej preferencji. Inny znajomy kupił sobie już drugiego Porsche, stać go i spełnia sobie marzenia z dzieciństwa. W życiu bym nie kupiła sobie Porsche, są przecież śliczne BMW i Mercedesy za połowę ceny, ale co jest w tym takiego zdrożnego? Jeszcze inny kolega kolekcjonuje drogie modele Montblanc, by trzymać je w sejfie. Dla mnie lekka przesada, bo jaka to niby korzyść z pióra w złotej obwódce, którego się nie używa? Dla niego ma to jednak znaczenie. Podpisuje tym drogim piórem tylko szczególne, wysokie rachunki swojej firmy, bo mówi, że przynosi mu to szczęście i klienci zawsze wtedy bezzwłocznie płacą. Zupełnie nieracjonalne, ale sympatyczne i indywidualne. Coś takiego jak epatowanie forsą, czy szpanowanie luksusem jest mi całkowicie nieznane. Przypomina mi się tylko, że coś takiego istnieje, gdy znajduję się wśród Polaków. Być może to stereotypy, ale Polacy niespecjalnie się starają, by o nich myślano inaczej niż stereotypowo. Jak ktoś osiągnął w Polsce sukces, czegoś się dorobił i może sobie pozwolić na zaspokajanie apetytu, a nie tylko pierwszego głodu, to od razu znajdzie się ktoś, by mu przypomnieć, że jest nieracjonalny, ma swędzący portfel i dał sobie wyprać mózg.
              • smallfemme Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 30.10.11, 08:35
                Apple jest ładne. I kropka.

Tak, kosztuje czasem nawet 10 razy więcej niż równorzędny produkt albo i o wyższych parametrach technicznych. Ale jest ładne. Jak będzie mnie stać to sobie kupię, na razie mnie nie stać, ale uwielbiam się bawić pożyczonym MacBookiem Air. Jest ładny :)
                • anna-pia Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 31.10.11, 10:36
                  smallfemme napisała:

> Apple jest ładne. I kropka.

Piękno leży w oku patrzącego :) To samo dotyczy bluzek BiuBiu i komputerów.
                • yaal Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 31.10.11, 18:48
                  Żeby sprowadzić dyskusję z powrotem w okolice stanikowe: masz w tej chwili na sobie stanik Intimissimi w jednym z czterech istniejących rozmiarów, bo Intimissimi jest ładne i kropka? Czy może coś trochę bardziej dopasowanego do potrzeb twojego biustu?
                  • smallfemme Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 31.10.11, 20:05
                    Akurat ta marka nie jest dla mnie ładna, ale owszem, dla urody ciucha potrafię kupić coś kompletnie niepasującego i poświęcić czas na dopasowanie. Ale akurat uroda sprzętu elektronicznego zachwyca mnie bardziej niż jakikolwiek ciuch :)

Wiem, że Apple nie będzie uważane za ładne przez wszystkich, ale wiele osób jest w stanie zapłacić z tego powodu więcej :)
                  • pierwszalitera Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 31.10.11, 20:58
                    yaal napisał:

> Żeby sprowadzić dyskusję z powrotem w okolice stanikowe: masz w tej chwili na s
                    > obie stanik Intimissimi w jednym z czterech istniejących rozmiarów, bo Intimiss
                    > imi jest ładne i kropka? Czy może coś trochę bardziej dopasowanego do potrzeb t
                    > wojego biustu?

Ale Apple to nie jest Intimissimi w czterech rozmiarach. Gdybyś spróbowała, to byś się sama przekonała. ;-)
                    • yaal Re: LWW - jaki monitor LCD wybrac? 02.11.11, 02:03
                      https://www.motifake.com/image/demotivational-poster/0906/godzilla-facepalm-godzilla-facepalm-face-palm-epic-fail-demotivational-poster-1245384435.jpg
    • marciasek testy monitorów pclab.pl 19.02.12, 12:46
      Autorka wątku pewnie ma już dawno monitor, ale gdyby ktoś miał podobny problem podsyłam linka do testów monitorów z matrycami odpowiednimi dla grafików:
      pclab.pl/art47360.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka