Dodaj do ulubionych

Przezroczysty makaron

21.02.16, 21:44
Dziewczęta, szukam "makaronu", który jadłam w Japonii. Podawany na zimno, wyglądał zupełnie jak sople wody, całkowicie wodniście przezroczysty, jędrny, bez specjalnego smaku, Japończycy jedli go na przykład z jajecznicą i wodorostami, ja też tak jadłam i znów bym chciała. Może wiecie, jak to się nazywa, gdzie to znaleźć. Na pewno wiecie.
W hotelach musowo na śniadanie.
Nie jest z fasoli mung, sprawdzałam już.
Obserwuj wątek
    • mniickhiateal Re: Przezroczysty makaron 21.02.16, 22:18
      To?
      • teresa104 Re: Przezroczysty makaron 22.02.16, 07:14
        Nie:(
    • kasiamat00 Re: Przezroczysty makaron 21.02.16, 23:07
      To? www.google.ch/search?q=shirataki&tbm=isch
      • teresa104 Re: Przezroczysty makaron 22.02.16, 07:15
        Nie:
      • teresa104 Re: Przezroczysty makaron 22.02.16, 07:34
        To znaczy, o który pytasz? Ten shirataki wygląda:)
      • teresa104 Tak, to ten! 22.02.16, 07:42
        I mam nawet w Łodzi sklep stacjonarny, gdzie można go kupić.
        Dowiedziałam się przy okazji, że Japończycy jedzą go dla odchudzenia. Ja jadłam dla umożliwienia zjedzenia jajecznicy pałeczkami.
        • felisdomestica Re: Tak, to ten! 22.02.16, 12:34
          Znaczy konjak. Do dostania w Carrefourze na półce ze zdrową żywnością dietetyczną. Świetnie wchodzi z pesto. Praktycznie bez kalorii. Drogi niestety.
          www.guiltfree.pl/pl/search?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=konjak&submit_search=

• teresa104 Re: Tak, to ten! 22.02.16, 12:50
            W sklepie Kuchnie Orientu widzę po 8 - 9 złotych za paczkę 380 gramów, ryżowy paczki 200-gramowe kupuję po 8 złotych. Nie jest to dla mnie towar pierwszej potrzeby, zasadniczo wolę, kiedy jedzenie ma kalorie:)
            Jak się ten konjak wymawia? Kondżak?
            • jul-kaa Re: Tak, to ten! 23.02.16, 10:49
              Konjak widziałam tylko gotowy, w saszetkach z płynem. Kalorii zero, smaku takoż. Da się zjeść. Kupowałam w Almie.
            • kasica_k Re: Tak, to ten! 25.02.16, 17:26
              Kodżak hahaha. Nie, wymawia się kon-jak, z japońskiego konnyaku (czyta się konn-jaku). Ale konnyaku nie jest 100% przezroczyste.
        • teresa104 Chyba że nie ten 22.02.16, 22:55
          Do zjedzenia, ale nie taki, pozostał mleczny, miał być wodny.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/ta/jb/fdu3/LK3MSN45r2Be52ZAUB.jpg
          • fanaberia.fanaberia Re: Chyba że nie ten 23.02.16, 10:48
            A może on był z wodorostów? Obejrzyj kelp noodles/seaweed noodles, bo one mają warianty całkiem przezroczyste.
            Skrobia, bez względu na pochodzenie, chyba zawsze choć trochę mlecznieje.

Swoją drogą, widzę nowe racjonalizacje na forum. Bardzo a propos jest "podziel się" nad zdjęciem paszy. Lubię to? ;)
            • teresa104 Może kelp 23.02.16, 11:42
              To coś było mętne od samego początku, liczyłam, że we wrzątku ulegnie jakiejś przemianie, lecz cudu nie było.
              • jul-kaa Re: Może kelp 23.02.16, 13:26
                Ej, a dlaczego nie można zjeść bazmakaronowej jajecznicy pałeczkami?
                • teresa104 Re: Może kelp 23.02.16, 13:32
                  Można. Chociaż sporo zależy od konsystencji jajecznicy.
                  Ja tylko naśladowałam miejscowych i podobało mi się.
    • kasia.winna Re: Przezroczysty makaron 23.02.16, 09:52
      to może to?
      www.google.pl/search?q=%E3%83%9E%E3%83%AD%E3%83%8B%E3%83%BC&safe=strict&biw=1206&bih=468&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjq-dmUwI3LAhVJBiwKHYxsDUgQsAQINw
      tu wygląda na to, że po ugotowaniu jest przezroczysty
      cookpad.com/recipe/3511601

• maggianna Re: Przezroczysty makaron 23.02.16, 14:27
      Czy wygladalo to tak:
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/bc/pb/fg29/bc2ck2tBpIWaIgaS3X.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/bc/pb/fg29/bPnHotn8ZSxD7lfbBX.jpg
      • teresa104 Re: Przezroczysty makaron 23.02.16, 15:19
        Nie, było przejrzyste jak szkło, jak woda, bez śladu mleczności.
        • mniickhiateal Re: Przezroczysty makaron 23.02.16, 15:45
          No to kelp przecie, mówiłam od początku.
          • teresa104 Re: Przezroczysty makaron 23.02.16, 16:03
            Nic nie mówię, ale jak dostaję mozaikę zdjęć z wyszukiwarki, to nie wiem, o które się mnie pyta:) Przyrządzałaś ten kelp? Skąd wzięłaś?
            • mniickhiateal Re: Przezroczysty makaron 23.02.16, 16:11
              Nie przyrządzałam, ale jadłam te wyborne wodorystyczne przysmaki lokalnie. Największe wrażenie wywarła na mnie wersja lila tagliatelle.
    • martvica Re: Przezroczysty makaron 25.02.16, 21:51
      Raz kupiliśmy u krakowskiego Wietnamczyka paczkę makaronu podpisaną głównie azjatycko. J. poszedł gotować, a ja googlałam łamaną angielszczyznę z opakowania. Wyszło że jest z manioku i nie trzeba go gotować (wrzasnęłam, ale było za późno, gotował się dobre cztery minuty). Oraz że jak się go wrzuca do wrzątku, to znika, nie widać ile się wrzuciło i wrzuca się dalej. A potem zostaje się z kupą przezroczystego makaronu :P po wymieszaniu z sosem ze słoika wyglądał jak pomarańczowa galaretka przepuszczona przez bardzo drobnooczkową maszynkę do mięsa. Opchaliśmy się jak prosięta (smakowało jak sos ze słoika), a J. miał jeszcze obiad do pracy i kolację na następny dzień.

Ale nie wiem czy był idealnie przezroczysty, w sumie nie widziałam go w fazie bezwodnej a bezsosowej.
      • teresa104 Re: Przezroczysty makaron 25.02.16, 22:39
        Widziałam makaron z manioku, ale tylko taki barwiony zieloną herbatą. Mam w szafce makaron z batatów i nie wiem, czego się spodziewać, kupiłam, bo fajnie wyglądał, był tani.
        Przyznam, że mam pewne opory wobec żywności z przynajmniej niektórych państw azjatyckich. Przyzwyczaiłam się, że Europa daje pewne gwarancje, wymusza podawanie składu, tu kupuję coś, co może być zrobione z azofoski i wężowego guana i łyknę to jak młody bocian. Dlatego wszystkie te cudowności zostają w sferze rozrywki i zawsze wygra z nimi kartofel z masłem, mogę go nawet zjeść pałeczkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka