kotkowa
12.04.11, 11:18
Nie jestem pewna, czy zwalczyliśmy lamblie u małego i za jakiś czas chcę powtórzyć badanie. Wiem, ze test Elisa jest mniej wiarygodny, niz badanie pod mikroskopem, w sensie takim, że może wyjść negatywny, a lamblie są. A co, jeśli test wyjdzie pozytywny? Czy jest sesn zrobienia go małemu? Ten test wykrywa przeciwciała - a jeśli mały miał lamblie i już ich nie ma, to test nadal może wykazać przeciwciała? Czy jak lamblie zniknęły, to test wyjdzie negatywny?
Pomyślałam, że jeśli wyjdzie negatywny, to zbadam dodatkowo w Felixie. A jeśli pozytywny to może już nie trzeba dalej badać? Po prostu lamblie są nadal?
Organizowanie badania do Felixa jest dość trudne i koszty tez wysokie (sama przesyłka jest już droga), a nie ma gwarancji, że trafię na okres, w którym są cysty. Więc może w tym przypadku zrobić Elisę, bo może akurat wyjdzie?
Czy Elisę można zrobić w każdym labie, czy też musi być jakieś wyjątkowo dobre?
Kiedy ewentualnie zbadać lamblie ponownie i kiedy ewentualnie ponawia się leczenie? Nie wiem, czy zdecydowałabym się znów na chemię, na pewno nie za szybko. Może te czopki z tynidazolu ewentualnie mniej obciążają wątrobę?