Dodaj do ulubionych

oszaleję z okiem

13.09.13, 23:08
swędzą mnie powieki, najchętniej podrapałabym się widelcem albo grzebieniem albo czymkolwiek smile tylko przez rozum tego nie robię, ale paluchy same się pchają.
Oczywiście dostać się do okulisty na NFZ to graniczy z cudem - w marcu rejestrowałam teściową na 23 grudnia.
co by tu doraźnie zastosować?
Obserwuj wątek
    • arim28 Re: oszaleję z okiem 13.09.13, 23:14

Lyknelabym wapno - podwojna dawke i probowalabym kompres z jakiejs herbaty, ktora Cie nie uczula.
    • saga55-5 Re: oszaleję z okiem 13.09.13, 23:46
      Może idź do apteki, kobitka Ci doradzi może jakieś kropelki.
      • jottka Re: oszaleję z okiem 14.09.13, 00:36
        idziemy do apteki i kupujemy loratadynę albo jej najtańszy odpowiednik (ceny za to samo są od paru do parudziesięciu złotych, więc warto dopytać), czyli klasyczny lek antyalergiczny, bez recepty. bierzemy jak napisali na ulotce (bodaj dwie na dobę), powinno pomóc doraźnie (blokuje swędzenie, łzawienie itp.), ale do okulisty w podskokach, bo możesz równie dobrze mieć reakcję uczuleniową na coś, jak i kiełkujące zapalenie spojówek.

w mojej przychodni można sie włamać do okulisty jako przypadek doraźny, tzn. trzeba sie objawić i pokazać w przerwie między pacjentami pani/ panu dr, a on/a decyduje, czy cię przyjmie, zwykle tak. poza tym jako ówże przypadek doraźny masz prawo się domagać podania ci informacji, gdzie okulista może cię przyjąć (poza twoją przychodnią).
        • ortolann Re: oszaleję z okiem 14.09.13, 11:34
          Wapno - jak ktoś tu dobrze doradził. Najszybciej i najskuteczniej wygasza takie reakcje - o ile to jest uczulenie. A nie, na ten przykład, początek gradówki (pamiętam ten straszny świąd - miałam dokładnie takie samo uczucie, jak opisujesz: podrapałabym się czymkolwiek), albo zapalenie spojówek. Idź do okulisty prywatnie (wiem, niesprawiedliwość, ale zdrowie jednak ważniejsze), albo, na SOR - tylko upewnij się, że w tym szpitalu jest oddział okulistyczny.
          • dorcia1234 Re: oszaleję z okiem 14.09.13, 18:29
            dzięki dziewczyny
            wapno odpada bo mi szkodzi niestety, już jedna dawka załatwia mi mieszkanie w najmniejszym pomieszczeniu w domu smile
            spróbuję z lekami na alergię a w pn do okulisty podejdę
    • zaba_300 Re: oszaleję z okiem 14.09.13, 19:24
      ja smaruję oko rhinazinem (to krople do nosa - jak to jakiś okulista przeczyta to pewnie padnie smile) i pomaga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka