Dodaj do ulubionych

czym wyprac?

05.02.15, 11:45
Moze ktos z Was ma jakis sposob, bo ja juz nie wiem jak prac zeby doprac.
Chodzi o reczniki, te z kuchni, ktore sa uzywane po kilkanascie razy na dzien i od wycierania rak robia sie ciemno szare! Po praniu ( juz nawet kiedys pralam w 60° ) dalej sa takie szare i wygladaja jak brudne. Ma ktos jakas rade?
Z gory dziekuje smile
Obserwuj wątek
    • arim28 Re: czym wyprac? 05.02.15, 14:07
      Te z kuchni (scierki) i male reczniki (te do rak) z lazienki piore zawsze w 95.
      Scierki jezeli masz szarawe, najlepiej namocz w pralce na noc. Wstawiam pranie i po pobraniu wody (pranie wstepne) z proszkiem i octem (bo ja taki dziwak jestem, ze nie uzywam plynow do plukania i prania tylko wlasnie ocet - zmiekczajacy wode i dezynfekujacy) , po okolo 15 minutach odlaczam prad i zostawiam na noc : Rano pierze sie dalej.

Jest jeszcze patent wink z szarym mydlem i moczeniem w nim scierek ewentualnie gdy sa mocno zabrudzone i zaplamione mozna je wygotowac z dodatkiem szarego mydla.
      • kromisia Re: czym wyprac? 05.02.15, 14:50
        Dzieki, sprobuje z szarym mydlem, bo zapachu octu nie lubie wink
    • wadera3 Re: czym wyprac? 05.02.15, 15:35
      Ja piorę w takim zajzajerze z sody kalcynowanej, boraksu i szarego mydła, do płukania tez ocet, którego po praniu w ogóle nie czuć. Jeśli mi się w tym słabo dopiera, wówczas gotuję w roztworze szarego mydła i odrobiny sody spożywczej, która zmiękcza wodę.
      Od kiedy nie używam proszków i płynu do płukania, coraz łatwiej mi się te zszarzałe ręczniczki dopierają.
      Zresztą wszystko w tym piorę i ładnie wygląda, rzeczy są jaśniejsze i kolory bardziej wyraziste.
      • zew-is Re: czym wyprac? 06.02.15, 11:56
        Wadero możesz coś więcej napisać o tym zajzajerze do prania? Wszystko w nim pierzesz i nadaje się do pralki? Przetestowałam już kulki piorące i wióry mydlane i nie byłam zadowolona z efektów, dlatego szukam dalej, a chwilowo wróciłam do produktów sklepowych smile
        • wadera3 Re: czym wyprac? 06.02.15, 12:36
          Wedlug mnie i strony Ecoshopu, gdzie toto kupuję (znaczy ingrediencje) nadaje się. Pralka nie protestuje, ciuchy też. Jak wrócę do domu podrzucę Ci linka.
        • wadera3 Wróciłam, linkuję 06.02.15, 15:08
          www.ecoshop.com.pl/p1303,soda-kalcynowana-1-kg.html
          Trochę w/g przepisów, trochę eksperymentuję, ale ogólnie widzę znaczna różnicę w praniu po zaprzestaniu używania szczególnie płynów zmiękczających. Musi być prawdą to, co mówią rozmaite proekologiczne(bardziej lub mniej, a nawet wcale nawiedzone) panie domu.
          Nie daję się zwariować, ale piorę i sprzątam tylko tymi środkami, i różnicę odnotowuję jedynie na plus.
          Ekonomicznie też prawdopodobnie jest ok(nie potrafię przeliczać takich spraw).
          Ostatnio spodobała mi się również strona - blog :

zielonyzagonek.pl/
          Tu dziewczyna z tych więcej nawiedzonych, ale chyba nieszkodliwie wink z niektórych pomysłów korzystam.
          • zew-is Re: Wróciłam, linkuję 06.02.15, 22:06
            Dziękuję, przejrzę zaraz. Zielony zagonek znam i robiłam z jej przepisu dezodorant smile Powiedz mi jeszcze czy te specyfiki do prania mają jakiś korzystny wpływ na odkładający się kamień? Bo u mnie jest bardzo twarda woda.
            • zew-is Re: Wróciłam, linkuję 06.02.15, 22:12
              Głupie pytanie z tym zmiękczaniem, cofam smile
              • wadera3 Re: Wróciłam, linkuję 06.02.15, 22:20
                za późnowink
            • wadera3 Re: Wróciłam, linkuję 06.02.15, 22:19
              Boraks i soda zmiękczają wodę, ocet też, więc twardość wody nie powinna być problemem.
    • aankaa Re: czym wyprac? 05.02.15, 20:05
      hmmm
      poszłam na łatwiznę - ręczniki do rąk (kuchenne i łazienkowe) mam koloru "szczurzego" - tak, ciemnoszare big_grin
      • wadera3 Re: czym wyprac? 05.02.15, 20:20
        Ale ja lubię pastelowe kolory.
      • mysiulek08 Re: czym wyprac? 06.02.15, 14:49
        a ja ide w mocne kolory smile oranze, fiolety, granaty, bordo itp wlasnie wymienilam wszystkie reczniki kuchenno-lazienkowe plus scierki w takich wlasnie kolorach. Bieli i pastelom mowimy stanowcze nie smile
        • iwona-szu Re: czym wyprac? 30.11.15, 11:44
          Ja tak samo zrobiłam z łazienką, dywanik kremowy, który co dzień prawie musiałam czyścić Bo, poszedł!...teraz jest ciemnoszary + dozownik w podobnym kolorze na mydło i problemu brak smile
    • mysiulek08 Re: czym wyprac? 06.02.15, 14:54
      A jak juz przy praniu jestemy, to moze podpowiecie w czym doprac/wyprac biale bawelniane koszulki , ktore gorne wykonczenie maja podbarwione przez filtr p/sloneczny?

Filtr nie jest koloryzujacy, najczesciej avene, teraz testujemy iwostina smile

Koszulki z porzadnej, grubej bawelny, z Anglii sciagane smile i po jednym sezonie nadaja sie tylko jako stroj domowy. MD wprost fanatycznie uzywa filtra i lubi latem biale tiszerty.
      • wadera3 Re: czym wyprac? 06.02.15, 15:08
        Polecam mój zajzajerwink
        • mysiulek08 Re: czym wyprac? 06.02.15, 16:05
          tiaa, juz siebie widze z rozwianym wlosem szukajaca sody kalcynowanej, boraksu i szarego mydła tongue_out

owszem, probowalam nacierac to papka z sody oczyszczonej (ta akurat dostepna powszechnie) i zapierac w sodzie. Nie pomoglo. Mamuska podeslala takie 'magiczne' mydelko na plamy z wyciagiem z jakis tam larw i jak pomaga na rozne plamy tak tych po filtrze nie chce ruszyc, po zalaniu woda utleniona zrobilo sie jeszcze ciemniejsze

niby blachy problem, bo to tylko zwykle bawelniane tiszery, ale z jakim trudem zdobywane, przy zalewie rynku chinskim badziewiem trudno o porzadne bawelniane podkoszulki bez domieszek.
          • wadera3 Re: czym wyprac? 06.02.15, 16:07
            A nie możesz tego wygotować, skoro to najprawdziwsza bawełniana bawełna?
            • mysiulek08 Re: czym wyprac? 06.02.15, 16:24
              gotowalam, a jakze, nawet kupilam cos, co wygladalo jak szare mydlo i dalej jest ciemniejsze w okolicach szyi.

ponoc filtry tak maja, ze farbuja na amen, ale glownie te koloryzujace, a tu plamy z pudru zlaza z bialego a to zazolcenie za cholere nie chce
              • wadera3 Re: czym wyprac? 06.02.15, 17:00
                No, to pozostało Ci tylko zafarbować całość na białowink
              • arim28 mysiulku 06.02.15, 18:23
                a macie tam cos takiego ? www.danklorix.de/produkte_hygienereiniger.html
                Idealnie czysci, nawet stare plamy na bialych obrusach, koszulach itp.
                Tylko uwaga z dozowaniem smile
                Ja biore wacik do uszu, maczam w tym florixie i smaruje plame, po uplywie kilku mitut plucze woda i wrzucam do prania.
                Mozna stosowac tylko przy bawelnie, lnie.
                • arim28 Re: mysiulku 06.02.15, 18:24
                  Nawet stare plamy z rdzy usunelam.
                • wadera3 Re: mysiulku 06.02.15, 18:50
                  Ale to chyba jest z chlorem, ja staram się nie używać. Jest w sprzedaży Clorox, podejrzewam, że to odpowiednik Twojego Danklorixu. Tyle, że Mysiulek mieszka na antypodachwink i pewnie nie ma tam takich specyfików.
                  • arim28 Re: mysiulku 06.02.15, 19:38
                    Jezeli mam w perspektywie kupno kilku koszul i obrusow wole uzyc kilka kropli chlorixu wink

Ps Kiedys ogladalam film o produkcji plynow do plukania, ktore zmiekczaja tkaniny - zmiekczaja zenskie hormony, ktore sa specjalnie wytwarzane do produkcji plynow zmiekczajacych sad
                    Ile tego idzie do kanalizacji sad
                  • mysiulek08 Re: mysiulku 06.02.15, 21:59
                    A i owszem w chlorach to mamy wybor, ze hoho, clorox tez jest, akurat chlor lokalnej produkcji ale reszta juz z meksyku albo usa. Przyznaje sie, ze chloru nie probowalam, po prostu nie uzywam do niczego poza mleczkiem lub zelem do mycia kuwet. Kicia.Yoda jest taki chlorofil, ze nawet najmniejsza nutke wyczuje, ja tez, a MD by sie chyba wsciekl gdyby wyczul, tez nie lubi.

Nic, to jak sie nie uda, to albo pozostanie zamiana na inne kolory, albo pogodzenie sie z faktem.
                    • miau.weglowy Re: mysiulku 29.11.15, 14:08
                      sprobuj sok z cytryny i suszenie na sloncu - rewelacja! ja tak wybielam, jak czegos mi zal. kiedys znalazlam pozolkly haft z metra, chcialam uzyc dziecku na dol sukienki jako falbane i udalo sie wybielic fantastycznie. tak samo pod pachami biala bluzke od babci wyzebrana smile ale tu zdaje sie w ogole przekrojona cytryna jechalam (bo nei lubie sie generalnie bawic za bardzo z tym wszystkim, jesli tylko mozna uniknac kombinowania wink), potem plukanie woda i slonce na maksa. z jakiejs ksiazki z babcinymi metodami to wzielam, ale pewnie w necie bedzie dosc info (ksiazki nie mam przy sobie niestety)
    • iwona-szu Re: czym wyprac? 24.11.15, 15:52
      Ja tam albo moczę najpierw w sodzie a potem do pralki i jest super doprane, jak z reklamy a tanie że hej smile
      Za octem nie przepadam,wiec chyba dlatego wolę boraks z sodą, ale dziewczyny już o tym pisały.
      • mysiulek08 Re: czym wyprac? 24.11.15, 17:26
        oczywiscie kupione w ekoszopie, prawda tongue_out
        • iwona-szu Re: czym wyprac? 30.11.15, 11:40
          Eco daje rade, ale tym razem nie smile za dużo na raz chciałam kupić i za droga wysyłka wyszła ;/ czasy takie,że trzeba sobie radzić, pojechałam do Wro na szoping smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka